Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. března 2020 · 20:01

VIDÍ GRETA KORONAVIRUS POUHÝM OKEM?

Nejznámější záškolačka na světě Greta Thunbergová na svém instagramovém účtu uvedla, že nejspíš prodělala onemocnění COVID-19. Po návratu ze střední Evropy domů do Švédska se klimatická alarmistka prý cítila špatně, na test na přítomnost nového typu koronaviru ale neměla nárok. "Cítila jsem se unavená, měla jsem zimnici, bolelo mě v krku a kašlala jsem," uvedla sedmnáctiletá aktivistka. Deset dní strávila v izolaci a teď už je prý vyléčená.

Závažná zpráva, vyvolávající ovšem hned několik otázek:
1) Vidí Greta korinavirus pouhým okem, stejně jako podle své matky vidí kysličník uhličitý?
2) Měla už někdy dříve nějakou virózu, nebo u ní šlo o první onemocnění s tak závažnými příznaky?
3) Je vyléčení Grety zázrak, úspěch lékařské vědy nebo využila nějaké speciální metody, třeba jako když si Miloš Zeman vyléčil cukrovku pojídáním sladkostí?
4) Nebylo by lepší, aby zůstala v izolaci trvale? Už tak se od ní nakazilo víc lidí, než je zdrávo.

Aktivistka Thunbergová v Bristolu zkritizovala politiky i média.
Aktivistka Thunbergová v Bristolu zkritizovala politiky i média.
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. března 2020 · 18:11

KOUDELKA A JEHO ZŘEJMĚ SLUŠNEJ ODDÍL

Některá médie dnes přišla se senzačním odhalením - čínská ambasáda prý začátkem letošního roku ve velkém nakupovala v Česku roušky, respirátory a další ochranné pomůcky a odvážela je do Číny. Ministry na to údajně upozornila tajná služba BIS. Pokud je to pravda, což mluvčí kontrarozvědky odmítl komentovat, jde o naprostý majstrštyk zpravodajských důstojníků pod vedením skorogenerála Michala Koudelky. Kdo by to byl řekl, že v době, kdy v Číně vrcholila epidemie, bude tato země shánět zdravotnické prostředky po celém světě. Ale stejně je to skandál. Stejný, jako když se teď pro změnu celý svět snaží dovézt ochranné pomůcky z Číny, přestože tamní režim porušuje lidská práva.

Reflex
Reflex
24. března 2020 · 17:57

ČESKO HLÁSÍ 8 VYLÉČENÝCH

Ministerstvo zdravotnictví právě aktualizovalo statistiky o koronaviru v Česku. Nemoc COVID-19 byla k dnešnímu dni diagnostikována u 1 394 lidí (během dneška přibylo zatím 107 nakažených), 8 se vyléčilo a 2 pacienti zemřeli. Odběrová místa provedla cca 20 000 testů a pacientovi v Praze byl podán lék remdesivir.

Reflex
Reflex
24. března 2020 · 16:27

EVROPA MÁ PŘES 200 000 PŘÍPADŮ KORONAVIRU

Ve Španělsku mají už téměř 40.000 nemocných a na 2700 mrtvých, kritičtější situace je nyní pouze v Itálii, kde je obětí již přes 6000. Například v Německu za 24 hodin stoupl počet nakažených o rekordních 4764 na celkem 27.436. Ve Švýcarsku už je nakažených téměř 8000, což je podle Univerzity Johnse Hopkinse v přepočtu na obyvatele skoro stejný počet nemocných jako v nejvíce zasažené Itálii. Ve Francii dnes koronavirové nákaze podlehl známý afrojazzový saxofonista Manu Dibango, s virem SARS-CoV-2 bojuje i 82letý finský exprezident a nositel Nobelovy ceny za mír Martti Ahtisaari.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. března 2020 · 14:20

VIRUS PŘINESL DIGITÁLNÍ REVOLUCI I DO POLITIKY

Hodně se teď mluví o možném posílení autoritativních tendencí v politice demokratických zemí, když lidé vidí, jak jde vše jako na drátkách, pokud vlády mají mimořádné pravomoci a vlastně teď moc nepotřebují parlamenty.

Vedle tohoto trendu ovšem napříč státy postiženými coronavirem probíhá ještě jeden zajímavý vývoj. I do politiky díky epidemii zamířila digitální revoluce.

Využívání online nástrojů nabylo teď na významu všude, ale v politické oblasti jde o faktický pád hranice, kterou dosud tvrdě bránily snad všechny demokratické země. Tou hranicí byl princip, že na jednání parlamentů či zastupitelstev může hlasovat jen ten, kdo je fyzicky přítomný. To nyní padlo.

Přes telekonferenci už jednal brazilský Senát a zítra podle serveru Politico.eu bude Evropský parlament jednat za podmínek, kdy bude možné hlasovat na dálku elektronicky. Přítomnost na jednání obecních zastupitelstev pouze prostředky „komunikace na dálku umožňujícími účast členů zastupitelstva na zasedání zastupitelstva v reálném čase bez jejich osobní přítomnost“ uložilo včera českým obcím i městům i naše ministerstvo vnitra, která zároveň vyložilo zákon tak, že je prý možné stejným způsobem konat i zasedání městských a obecních rad. Je opět trochu sporné, zda je toto rozhodnutí vnitra opřeno o správné paragrafy, ale jedno je jisté. Politiku kvůli coronaviru zaplavily telekonference, jednání po Skypu a další digitální prostředky komunikace. V Bavorsku zase proběhlo dokonce i druhé kolo komunálních voleb jen korespondenčně. To sice nebylo využití digitálního nástroje, ale i to v sobě obsahovalo změnu dosavadního vnímání způsobu hlasování.

Bude každopádně zajímavé sledovat, zda se po odeznění epidemie opět demokratický svět vrátí k povinné fyzické přítomnosti na jednáních, nebo zůstane v platnosti „digitální revoluce“, při níž se dá hlasovat či diskutovat i na jednáních bez fyzické přítomnosti.

Reflex
Reflex
24. března 2020 · 13:57

OLYMPIÁDA V TOKIU ZRUŠENA

Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. 

"Navrhnul jsem odložit hry zhruba o rok a prezident Mezinárodního olympijského výboru Bach s tím jednoznačně souhlasil," řekl novinářům japonský premiér Abe. Přeložením her se dnes bude ještě zabývat výkonná rada MOV během narychlo svolaného konferenčního hovoru.

Olympijské hry v Tokiu se měly konat od 24. července do 9. srpna. Odloženy budou poprvé za 124 let své existence. Hry se nekonaly ve válečných letech 1916, 1940 a 1944 a v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
24. března 2020 · 13:27

KDO TO PLATÍ

Na tiskové konferenci k použití léku remdesivir u pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze padl zajímavý dotaz. Kdo platí americký lék? Zatím nikdo a ani to není potřeba. USA nám jej zaslaly zdarma. Pro další lék už bude potřeba získat peníze ze zdravotních pojišťoven.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. března 2020 · 12:22

PRYMULA DOSTANE VYZNAMENÁNÍ, VOJTĚCH KOPAČKY

Zástupci sázkových kanceláří to vidí jasně - šéf krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula letos podle nich dostane státní vyznamenání a ministr Adam Vojtěch dostane kopačky z vlády. Na to, že Vojtěch ve funkci do konce letošního roku nevydrží, vypsali bookmakeři kurz 1,5:1. "Zdá se, že mu veřejnost není příliš nakloněna, což může premiér Andrej Babiš využít a Vojtěcha obětovat," uvedla mluvčí sázkové kanceláře Chance Markéta Světlíková. Prymula naopak podle bookmakerů do konce příštího roku ministerský post převezme (kurz 1,8:1) a předtím už letos dostane státní vyznamenání (kurz 1,65:1).

Ohledně Prymuly nechceme premiérovi ani prezidentovi radit. Ale co se týče Vojtěcha, měli by si možná přečíst text o tom, jak ještě v únoru ministr zdravotnictví hrozící pandemii zlehčoval, vysmíval se nošení roušek a větší hrozbou podle něj byla chřipka. Pak by si měli popovídat s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým, zástupci Lékařského odborového klubu a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Ti všichni už volají po Vojtěchově hlavě kvůli fatálnímu selhání v zásobování zdravotníků ochrannými prostředky. No a pak by měli urychleně poslat Vojtěcha do... SuperStar.

Adam Vojtěch v reality show Česko hledá SuperStar
Adam Vojtěch v reality show Česko hledá SuperStar
Reflex
Reflex
24. března 2020 · 10:55

REMDESIVIR JE V PRAZE

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze už má k dispozici lék remdesivir a začíná jej podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jde o muže, jenž je na speciálním přístroji, který okysličuje krev.

Nemocnice získala povolení použít experimentální lék od americké firmy Gilead. Společnost ale zároveň v neděli oznámila, že přestává "kvůli přílišné poptávce v posledních dnech" udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

Reflex
Reflex
24. března 2020 · 10:54

DRUHÁ OBĚŤ KORONAVIRU V ČESKU

V Česku zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován v Havířově, měl pokročilou rakovinu, uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy.

"Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient ročník 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil," napsal ministr. Vyjádřil soustrast jeho blízkým.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. března 2020 · 08:49

POTLESK PRO PROFESORA DUŠKA

Do konce dubna by podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky mělo v Česku prodělat nákazu koronavirem 15 tisíc lidí, do konce března 3 tisíce. Na ranní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to sdělil ředitel ústavu Ladislav Dušek. I když tento nárůst může pro laika vypadat poměrně vysoký, podle Duška jde naopak o důvod k mírnému optimismu. A co je důležité - lůžková péče by tento počet měla zvládnout. Dušek mluvil na tiskové konferenci snad půl hodiny, představil kvanta grafů, čísel, informačních propojení a systémů. Jeho prezentace byla ale i přes to všechno mimořádně zajímavá, srozumitelná, věcná a pozitivní. Po chaosu, který minulé dva týdny předváděla vláda, ministerstvo zdravotnictví nevyjímaje, a po mimořádně děsivých víkendových slovech o až dvou letech uzavřených hranic z úst šéfa krizového štábu Romana Prymuly, byl ranní Duškův proslov vítanou kapkou profesionality a naděje v moři dosavadního zmaru.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek
Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek
Reflex
Reflex
24. března 2020 · 08:30

SENIORY SE DAŘÍ CHRÁNIT

ČR mělo k půlnoci 1287 potvrzených případů nákazy koronavirem, řekl Vojtěch. Během pondělka tak přibylo 126 případů. Testováno bylo asi 19.600 lidí. Denní přírůstky nakažených COVID-19 podle ředitele ÚZIS Duška klesají a zřejmě budou stagnovat. Je to podle něj důvod k mírnému optimismu. Podíl seniorů mezi nakaženými COVID-19 je podle ředitele ÚZIS Duška v Česku asi 17 procent, daří se je zřejmě chránit. Španělsko má asi 50 procent.

Reflex
Reflex
24. března 2020 · 08:24

EXTERNISTKA DEBORA ŠEPETKOVÁ KOMENTUJE Z BRITÁNIE

Britská vláda ode dneška zavádí zákaz vycházení.  Opatření tak přichází týdny po jeho přijetí v ostatních evropských zemích. Britští občané teď budou moct pouze na nezbytné nákupy a do práce. Na procházku nebo si zaběhat budou moct maximálně jednou denně. Premiér Boris Johnson na své tiskové konferenci také oznámil uzavření všech zbytných obchodů a zákaz sdružování více než dvou osob. Větší skupiny bude prý rozhánět policie pod hrozbou pokuty. O uzavírání hranic zatím slovo nepadlo. Tato preventivní opatření jsou velkým obratem oproti Johnsonovým projevům z předminulého týdne, kdy premiér neochvějně prosazoval postup „hromadné imunity“ a uzavírání škol, restaurací a obchodů označoval za nepotřebné. V Británii mezitím na koronavir zemřelo už více než 330 lidí. Boris Johnson přesto nepřestává apelovat na ochranu britského zdravotnického systému než na ochranu obyvatel samotných.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
24. března 2020 · 08:20

RUSKÁ CESTA

Zatímco většina světa a státníků koncentruje svou pozornost na koronavirus, mimo jiné i proto, že teprve nyní začne výrazně přibývat nakažených, ruský prezident Vladimír Putin vyrazil na Krym oslavit ve velkém šest let od anexe této části (bývalé) Ukrajiny. Nenosí roušku, objímá se s desítkami lidí, mává na davy. Nehodlá ani zrušit květnovou monumentální vojenskou přehlídku k 75. letému výročí ukončení světové války. Podle Putinova tiskového mluvčího není důvod, aby prezident měnil svůj program. Cítí se prý zdravý a nemá žádné symptomy; jeho silné a otužilé tělo má výbornou imunitu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. března 2020 · 00:14

PRŮLOM V TESTOVÁNÍ?

Izraelští vědci přišli s postupem, který může zásadně zvýšit efektivitu testování na koronavirus. Navrhují vzorky nabírat od větších skupin lidí (desítky naráz), jejich vzorky pak smíchat a otestovat v jednom. Namísto určování pozitivity/negativity jeden po druhém se takhle dá třeba u celé skupiny koronavirus rychleji vyvrátit, v případě pozitivity by se pak testoval ještě každý z členů skupiny. Článek o tomto záměru vyšel v izraelských médiích před necelým týdnem.

Testování na koronavirus
Testování na koronavirus
Reflex
Reflex
23. března 2020 · 22:32

Britský premiér Boris Johnson dnes v projevu k občanům Spojeného království řekl, že koronavirová pandemie představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let. Vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. března 2020 · 22:08

Špičkoví čeští politici si pletou žánry. Zatímco Miloš Zeman minulý týden neměl prezidentský projev, ale něco ve smyslu, co mě napadá, když mě na pět minut vypustí z izolace, naopak Andrej Babiš v pondělí večer přednesl prezidentský projev. Vice si přečtěte v komentáři Bohumila Pečinky >>>

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 20:45

ZBYTEČNÝ PROJEV LHÁŘE

Nevěřím ani slovo člověku, který opakovaně křivě přísahal na zdraví svých nemocných dětí. I kdyby říkal cokoliv. Víc pro mne nemá smysl televizní projev premiéra Babiše rozebírat.

Premiér Babiš při projevu (23. 3. 2020)
Premiér Babiš při projevu (23. 3. 2020)
Petr Sokol
Petr Sokol
23. března 2020 · 18:49

ITÁLIE: NEJDE O JIŽANSKÝ STYL

Už tu byla zmíněna teorie o tom, že koronavirus nejhůře řádí v jižních státech Evropy, protože tam podle u nás častého názoru není vše, diplomaticky řečeno, dobře zorganizováno, ať už jde o zdravotnictví nebo celý stát. Zjednodušeně má jít o tamní jižanský styl života. Tuhle teorii ostatně potvrzují i výroky českého premiéra, že to „Italové nezvládli.“

Podle v Římě žijící Češky Tatiany Wartuschové to tak, ale v realitě není. „Odporuje tomu už jen fakt, že nejvíce nemocných i mrtvých je od počátku do současnosti v regionu Lombardie, který je nejbohatší a má i nejlepší zdravotnictví v celé zemi. Itálie spíše platí vysokou cenu proto, že byla první postiženou zemí v Evropě a je tu v průměru starší obyvatelstvo než jinde. Roli hraje i vysoká hustota obyvatelstva, což potvrzuje i mnohem nižší počet nakažených například v hornatém regionu Abruzzo a naopak vysoký v hustě zalidněné Lombardii.“

Zajímavé je, že i při velké katastrofě v Itálii roste popularita tamní vlády i premiéra Conteho. „Italové teď nehledají viníky celé situace a už rozhodně neviní vládu. Atmosféra je tu teď spíše vyhrocená proti lidem, kteří nerespektují ochranná opatření. Vláda má naopak nejvyšší podporu za posledních deset let. Italové věří, že jejich vláda situaci zvládá lépe než v jiných zemích EU a že je nyní hlavně třeba zůstat jednotnými, když se na ně navíc EU vykašlala. Právě v EU tady nyní důvěra zásadně poklesla,“ řekla Reflexu z Říma Tatiana Wartuschová.  

Petr Sokol
Petr Sokol
23. března 2020 · 18:03

TISKOVKA BEZ PREMIÉRA

Na dnešní velké tiskové konferenci vlády po jejím jednání bylo zveřejněno řada nových rozhodnutí vládního kabinetu. Chybí na ní ovšem předseda vlády. To se za virové krize ještě nestalo. Možná se Andrej Babiš připravuje na večerní televizní projev k národu, který začne dnes ve 20:05.

   

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 17:45

RYCHLOTESTY NEFUNGUJÍ ŠPATNĚ, JEN JINAK

Rychlotesty k odhalení koronavirové nákazy jsou podle lékařů krajně nespolehlivé. Krajská hygienička Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová po dnešním zasedání tamního krizového štábu uvedla, že chybovost je okolo 80 procent. Měl bych ale návrh na zlepšovák. Pokud by lékaři odteď začali u pacientů předpokládat vždy opačný výsledek, než jaký jim rychlotest ukázal, měli by mít rázem úspěšnost výrazně vyšší. Nová doba si prostě žádá nové postupy.

Reflex
Reflex
23. března 2020 · 17:32

Omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, prodloužila dnes vláda do středy 1. dubna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že do stejného data dnes ministři prodloužili všechna dříve přijatá opatření. Původní zákaz platil od pondělí 16. března do úterý 24. března do 06:00.

Vláda také prodloužila do středy 1. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Reflex
Reflex
23. března 2020 · 16:54

Vláda schválila odpuštění minimálních záloh na důchodové pojištění, a to na půl roku. Na svém twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podrobnosti představí na tiskové konferenci. Vládní návrh zákona dostane Sněmovna.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. března 2020 · 14:29

VIRUS PO ÚČTENKOVCE DOSTAL I EET

Coronavirus kosí jeden vládní nápad za druhým. Vláda právě jednomyslně schválila pozastavení eletronické evidence tržeb (EET) na dobu nouzového stavu a tří následujících měsíců. Virus už zlikvidoval Účtenkovku. Čeká stejný osud i EET, která byla dosud podle vlády naprosto nepostradatelná? 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 14:20

AŽ OTEVŘOU HOSPODY…

Napsal mi čtenář. Lidi už prý mají plné zuby špatných zpráv, chtějí číst něco optimistického a s výhledem do budoucna. OK, tak třeba… Umíte si představit, jak to bude vypadat v hospodách první den, až se do nich zase bude smět? Podle mne to bude muset vláda nějak úředně regulovat – povolit otvíračku nejdřív třeba jen od 12 do 14 hodin, pak dva tři dny na odpoledne a teprve pak na full time. Jako když učíte dítě chodit do školky. Kdyby to pustili rovnou komplet, mohlo by to být nebezpečnější než celý koronavirus.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 13:11

PŘES NOC Z PADOUCHA HRDINOU

Není to tak dlouho, co byly plastové sáčky vydávány téměř za světového nepřítele číslo jedna (hned po Putinovi a Donaldu Trumpovi). Zejména ta část veřejnosti, která sama sebe považuje za moudřejší a pokrokovější, byla klidně ochotna vinit igelitové pytlíky prakticky z čehokoliv – od kácení deštných pralesů až po hladomor v Africe. Samozřejmě spolu s brčky, na ta nesmíme zapomenout. V Německu už loni ministerstvo životního prostředí chystalo zákon, který by zcela zakázal používání plastových sáčků a tašek. V honbě za hlasy ekologicky militantních voličů se politici trumfovali, kdo bude vůči igeliťákům nesmlouvavější. A najednou… Z hygienických důvodů se ze dne na den začíná balit do plastu skoro všechno a vlády k tomu v rámci boje proti pandemii přímo vyzývají. Priority se rychle změnily. Stačilo jen, aby někdo v Číně snědl špatně uvařeného netopýra a z igelitového padoucha je rázem hrdina.

Pečivo balené v igelitových sáčcích
Pečivo balené v igelitových sáčcích
Petr Sokol
Petr Sokol
23. března 2020 · 13:01

V KOSOVU PADÁ VLÁDA, V MAKEDONII ZÁKAZ VYCHÁZENÍ

V relativně mladých balkánských státech jsou v době šíření viru i další problémy.

V Kosovu se bortí tamní, teprve měsíc stará vláda. Dvě hlavní koaliční strany se neshodly v názoru na adekvátní reakci. Ministr vnitra z menší vládní strany LDK navrhl vyhlásit mimořádný stav, premiér Kurti ho za to odvolal a premiérovi spolustraníci začali mluvit o pokusu o státní převrat a zkorumpovanosti menšího koaličního partnera. Teď strana LDK vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, i když tvrdí, že následně bude do konce krize podporovat Kurtiho vládu, úřadující bez podpory parlamentu.

V sousední Makedonii už dočasná úřednická vláda zavedla noční zákaz vycházení od 20 do 6 hodin. Byly zde také dohodou stran odloženy dubnové parlamentní volby, čímž se ale země dostala do ústavního vakua, kdy parlament už je rozpuštěn a nemůže se sejít, aby oficiálně schválil odklad voleb. Politici a ústavní právníci teď proto hledají nějaké neortodoxní řešení a strany se zatím v přerušené volební kampani trumfují v návrzích jak zpřísnit omezující opatření. Konzervativní VMRO-DPMNE třeba navrhuje, aby zákaz vycházení platil už od 18 hodin.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. března 2020 · 12:50

VIRUS PŘIŠEL NA BALKÁN A OŽIVIL STARÁ STRAŠIDLA

Počty nakažených teď začaly raketově růst také v balkánských zemích. Na mnoha místech to ovšem oživilo staré spory a problémy. A nejde jen o to, že Chorvatsko zasáhlo uprostřed epidemie včerejší zemětřesení v Záhřebu a okolí.

V Bosně a Hercegovině opatření proti viru opět rozevírají nůžky mezi třemi tamními národy, citlivé od občanské války v zemi. Člen bosensko-hercegovské kolektivní vlády Milorad Dodik, který je zvolený za Srby, například navrhl vytvořit mezi dílčí Republikou srbskou a zbytkem Bosny a Hercegoviny policejní hlídky, které zabrání pohybu obyvatel. Zbytek země v tom ale vidí projev srbského separatismu a reaguje dost nevraživě. Dodik navíc už jednal s prezidentem sousedního Srbska Vučićem, aby Srbsko poskytlo část pomoci jím získané od Čínské lidové republiky také Srbům v Bosně a Hercegovině.

"Hraniční" kontroly chtěl ve svém regionu zavézt i šéf vlády Kantonu 10, který obývají hlavně hercegovští Chorvaté. Opatření zrušil až, když ho federální vláda začala řešit s prokuraturou. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 11:26

VÝZVA: HLEDÁ SE MINISTR, KTERÝ POCHVÁLÍ

Od soboty jste si na tomto webu mohli přečíst postupně rozhovory se třemi bývalými ministry zdravotnictví z různých politických stran, kteří hodnotili postup nynějšího ministra Adama Vojtěcha i celé vlády při řešení koronavirové krize. Všichni tři byli v mnohém velice kritičtí, nechyběly výrazy jako „fatální selhání“ či „totální chaos“.

Exministr Svatopluk Němeček (ČSSD) hovořil například o nezvládnuté logistice ze strany ministerstva zdravotnictví při zásobování zdravotníků ochrannými prostředky a o tom, že není dostatečně dostupné rychlé testování pacientů.

Bývalá ministryně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) si kromě mnoha dalších konkrétních věcí stěžovala na chaotickou komunikaci, kdy premiér Babiš a ministr Vojtěch dávali rozdílné informace a upozornila i na vyhlašování nedomyšlených, neprojednaných a sporných opatřeních.

Exministryně Daniela Filipiová (ODS) pak mluvila dokonce o tom, že nechat zdravotníky bez ochranných pomůcek je téměř na válečný soud.

Nechceme být nespravedliví, zaujatí a neobjektivní. Proto tímto vyhlašujeme výzvu: Najde se nějaký exministr zdravotnictví, který by kroky vlády při zásobování zdravotníků (i veřejnosti) ochrannými prostředky nepovažoval za propadák a označil je naopak za profesionální a zvládnuté? Pokud ano, budeme rádi, když se přihlásí a napíše nám k tématu fundovaný názor.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. března 2020 · 10:38

PLAGA SI ZAHRÁVÁ

Nejsem si jistý, jestli si je ministr školství Plaga vědom vynalézavosti a schopností středoškolských studentů, kteří mají letos maturovat. Na tiskové konferenci dnes oznámil, že pokud se střední školy neotevřou do 1. června, budou maturitní vysvědčení vystavena na základě posledních tří vysvědčení. Mám dceru v oktávě na gymnáziu. Na vysvědčení má stabilně nejhůře tři čtyři dvojky. Z maturity má přesto vítr, asi jako každý. Její reakce na Plagovo prohlášení byla naprosto okamžitá: „Takže teď vymyslet, jak udržet epidemii do června.“ Samozřejmě to řekla se smíchem a jako vtip, ve skutečnosti patří v dodržování protiepidemiologických opatření k nejzodpovědnějším lidem v mém okolí. Bojí se, aby se nenakazili babi a děda, se kterými žije v jednom domě a kteří se o ni od dětství starají. Ale když si vzpomenu na svá středoškolská léta... Nemůžu se zbavit dojmu, že si Plaga zahrává.

Reflex
Reflex
23. března 2020 · 09:17

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 1165. Během neděle přibylo 114 nových případů a první pacient s nemocí COVID-19 zemřel. Stalo se tak tři týdny od oznámení prvních případů nákazy novým koronavirem v Česku. Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, testováno bylo celkem 17.377 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví.

Reflex
Reflex
23. března 2020 · 09:06

Koronavirus ukáže, kdo se chová jako svině. Mluví se o přežití silnějších, je to šílené, říká v Prostoru X Jaroslav Lorman ze Života 90. Na celý rozhovor se podívejte zde >>>

Reflex
Reflex
23. března 2020 · 08:34

PADNE ZA OBĚŤ KORONAVIRU I OLYMPIÁDA?

Japonský premiér Šinzó Abe dnes poprvé prohlásil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, jestliže nebude možné uspořádat hry v "úplné formě". I Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o víkendu přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

Reflex
Reflex
22. března 2020 · 21:46

PŘIPRAVENOST ROZHODUJE

Proč jsou striktní opatření naše jediná šance? A jak je možné, že se koronavirus v Evropě tak rozšířil? O tom, jak evropské země zaspaly a co je podstatné udělat teď si přečtěte v komentáři >>>

Centrum Prahy za časů karantény očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Centrum Prahy za časů karantény očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Petr Sokol
Petr Sokol
22. března 2020 · 21:40

ŠVÝCARSKO: ROUŠKY JEN PRO NEMOCNÉ A ZDRAVOTNÍKY

V České republice je teď hodně častým názorem, že coronavirus má nejhorší dopady v jihoevropských zemích jako je Itálie nebo Španělsko, které mají mít slabší zdravotnictví než země na severu kontinentu a také hůře zorganizované státní zřízení.

Do této teorie ovšem nezapadá situace v jedné z nejlépe fungujících zemi v Evropě – ve Švýcarsku.  To v množství nemocných na počet obyvatel předběhlo Španělsko a z větších zemí je před ním v tomto ohledu pouze Itálie. V zemi helvétského kříže navíc k dnešku už zemřelo na coronavirus několik desítek lidí. To neodpovídá představě, že nejvyspělejší země zvládají epidemii výrazně lépe.

Podle Češky žijící ve Švýcarsku Jany Jarolímkové zde sehrálo roli to, že vláda musela lidem více a déle vysvětlovat, že bude potřeba zavést omezující opatření. Švýcarské obyvatelstvo navíc podle jejího názoru na začátku podcenilo vážnost situace a roli při šíření nemoci sehrálo i to, že se do země a ze země hodně cestuje. Na pozdější zavedení omezujících opatření měla vliv ale také jedna ze švýcarských tradic. „Švýcarsko si zakládá na své přímé demokracii, jako jedné z nejvyšších hodnot. Prosadit omezení je zde složitější. Vláda musí občanům předložit víc pádných argumentů, než to udělaly vlády směrem na východ. Na počátku zde hrál roli také švýcarský federalismus, kdy byly rozdíly v přístupu mezi jednotlivými kantony. To se však s vážností situace poněkud vytěsnilo,“ řekla Reflexu Jana Jarolímková a upozornila na jeden výrazný rozdíl oproti aktuální situaci u nás: „Nenosíme tu roušky. Argumentováno je tím, že nechrání dostatečně. Nosit je mají pouze nemocní a zdravotnický personál. Velká důležitost je naopak kladena na odstupy mezi lidmi. Například na poště nebo před obchodem jsou nalepené křížky na podlaze, kde se může stát. Doporučují se, pokud možno, žádné kontakty s lidmi na ulici. Dříve se tu lidé zdravili, teď se to omezilo jen na kývnutí hlavou".

Švýcarsko
Švýcarsko
Oliver Adámek
Oliver Adámek
22. března 2020 · 21:12

DVA A DOST

Německo podstatně přitvrzuje v opatřeních proti šíření koronaviru, doteď přitom patřilo mezi země s volnějším přístupem. Kancléřka Merkelová oznámila zákaz shromažďování v počtu více než dvou osob. Výjimku tvoří setkání spojená s prací nebo s lidmi, se kterými sdílíte domácnost. V Německu je aktuálně přes 22 tisíc případů nákazy koronavirem.

Reflex
Reflex
22. března 2020 · 20:34

MERKELOVÁ V KARANTÉNĚ

Německá kancléřka Angela Merkelová se setkala s lékařem nakaženým koronavirem. Ještě dnes na tiskové konferenci oznamovala nová opatření v souvislosti s epidemií, následně se ale dozvěděla o pozitivním testu lékaře a ihned se rozhodla jít do domácí karantény. 

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Reflex
Reflex
22. března 2020 · 20:30

PRVNÍ OBĚŤ KORONAVIRU

Nedělní večer bohužel přináší smutnou zprávu, koronavirus má v České republice první oběť. Je jí pětadevadesátiletý muž, který byl ošetřován v nemocnici Na Bulovce. Upřímnou soustrast rodině a blízkým. 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
22. března 2020 · 18:28

ZMATENÍ ČÍSEL

Experti jsou zmatení z čím dál víc rozdílných čísel mortality na koronavirus. Dle údajů z Johns Hopkins University je v rámci Evropy zarážející hlavně rozdíl mezi Itálií a Německem. Zatímco Německo, kde jsou už nakažených desetitisíce a koronavirus tam udeřil rychle, vykazuje mortalitu 0,3 procenta, Itálie dosáhla devíti procent. Obě země přitom mají nejvyšší procento obyvatel nad pětašedesát let, tedy v nejohroženější skupině. Navíc v indexu zdravého životního stylu agentury Bloomberg byla Itálie dlouhodobě před Německem.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
22. března 2020 · 14:09

ŠKOLY NEJDŘÍV NA KONCI KVĚTNA

S otevřením škol můžeme podle ministra Vojtěcha počítat nejdřív na konci května. Maturity ale možná proběhnou už dřív po menších skupinách - otázka ale je, jak se na to budou tvářit školy, když s přípravou na maturity musely skončit o dva měsíce dřív. Na druhou stranu mají ale letošní maturanti prodloužený svaťák.

Prý je taky ve hře prodloužení školního roku do července, Univerzita Karlova už oznámila protažení semestru a zkouškového období nejspíš na celý červenec. 

Dezinfekce v pražské škole kvůli koronaviru (10.3.2020)
Dezinfekce v pražské škole kvůli koronaviru (10.3.2020)
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
22. března 2020 · 14:01

BABIŠE ODVOLAT, NÁSTUPCE VYBRAT LOSEM

Návrh na odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha kvůli totálnímu selhání při řešení koronavirové krize už postupně vznesli pardubický hejtman Martin Půta, Lékařský odborový klub i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Vyčítají mu, že vláda včas nezajistila dodávky ochranných pomůcek do Česka. Vojtěch zatím odolává, přičemž střídavě argumentuje tím, že situace je přece docela dobrá, nebo tím, že situace je docela špatná, ale mohou za ni přece nemocnice, protože se o sebe samy nepostaraly. Na to, že ve funkci ministra zdravotnictví vydrží do švestek, by asi vsadil málokdo. Nově se však začíná objevovat i volání po odstoupení premiéra Babiše. A na sociálních sítích už probleskl i nápad, kdo by ho měl nahradit: Nový premiér by měl být vybrán losem mezi vietnamskými obchodníky. Ti teď nemají co dělat, jsou mnohem schopnější, žijí si za svoje, zabezpečili mnohem víc roušek než Babiš a hlavně je jim mnohem líp rozumět. Stojí za to se nad tím zamyslet.

Reflex
Reflex
22. března 2020 · 13:09

OD ZÍTŘKA NOVÝ KANÁL ČT

Česká televize zítra spustí nový „uklidňující“ kanál ČT 3. Co všechno od něj můžeme čekat? Přečtěte si článek o chystaném programu >>>

ČT3
ČT3
Petr Sokol
Petr Sokol
22. března 2020 · 11:19

AUSTRÁLIE MÁ KVŮLI VIRU POPRVÉ "NÁRODNÍ KABINET"

Australský konzervtaivní premiér Scott Morrison vytvořil kvůli šíření epidemie v "zemi protinožců" poprvé v dějinách tzv. národní kabinet, který bude složen z něho jako šéfa federální vlády a dále z premiérů všech jednotlivých australských federálních států a teritorií.  Nový kabinet bude koordinovat všechny vlády australských států v boji proti šíření coronaviru.  Konzervativec Morrison k tomuto kroku přistoupil, přestože většina státních ministrů (pět z devíti) jsou členové opoziční Labouristické strany. Naposledy měla Austrálie "vládu národní jednoty", která byla složená z obou hlavních politických sil, za druhé světové války.

Tento australský postup je tolik odlišný od těch evropských zemí, kde některé vlády využily celou krizi ke své PR-kampani a přihřívání si úzce stranické polívčičky.      

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
22. března 2020 · 11:18

SKONČÍ KARANTÉNA V PŮLCE DUBNA?

Přísná karanténní opatření chce náměstek Prymula začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, řekl v TV Prima. Velikonoce budou ještě v přísném režimu, na hranicích budou zřejmě opatření trvat ještě déle.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
22. března 2020 · 10:18

ZKUŠENÝ LÉKAŘ A MANAŽER VERSUS MINISTR ZE SUPERSTAR

Je to divná doba. Na ministerstvu zdravotnictví sedí v ministerské pracovně účastník reality show Česko hledá SuperStar Adam Vojtěch, kterému je 33 let. Má vystudovaná práva, nikdy nic neřídil. Než byl ministrem, dělal podržtašku Andreji Babišovi. Mimo jiné pro něj sháněl kompromateriály, při čemž úzce spolupracoval s později stíhaným podnikatelem Tomášem Horáčkem. Přes Horáčka zjišťoval Vojtěch třeba to, kolik bere manželka tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, která je špičková lékařka na popáleninové klinice. Když pak Vojtěch usednul do ministerského křesla, obratem odvolal Němečka z funkce ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě, kam se exministr mezitím vrátil. Němeček je lékař, fakultní nemocnici řídil déle než 10 let. Když teď hodnotí opatření, které dělá vláda proti koronaviru, nepůsobí zaujatě a poctivě vyjmenovává klady i zápory. Aktuální rozhovor se Svatoplukem Němečkem určitě stojí za přečtení.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. března 2020 · 23:59

TAKÉ ZDRAVOTNICKÉ ODBORY CHTĚJÍ HLAVU MINISTRA VOJTĚCHA

Poté, co kvůli fatálnímu selhání při zajištění a distribuci ochranných pomůcek vyzval dnes dopoledne k výměně ministra zdravotnictví hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, přidali se k němu večer se stejným požadavkem i odboráři. Ministra Vojtěcha vyzvali k rezignaci zástupci Lékařského odborového klubu a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. "Prokazujete, že nejste ani odborníkem ve zdravotnictví, ani zdatným manažerem v oblasti organizace a koordinace mimořádných opatření. V souvislosti s konstruktnivním řešením problému COVID-19 jste fatálně selhal a vyzýváme Vás, abyste odstoupil ze své funkce," napsali odboráři. Dodali, že Vojtěch nezajistil včasnou ochranu zdravotníků, zejména rouškami a respirátory, a tím pádem druhotně ani ochranu veřejnosti. Jeho mediální vystoupení ohledně zajištění osobních ochranných pomůcek zdravotníkům jsou podle odborářů lživá a zavádějící. Už dříve se ukázalo, že Vojtěch blížící se epidemii totálně podcenil a riziko veřejně zlehčoval. Kdo další se přidá k požadavku na jeho výměnu?

Reflex
Reflex
21. března 2020 · 23:45

100 TUN VYBAVENÍ PŘISTÁLO

V Pardubicích přistálo letadlo An-124 Ruslan se 100 tunami zdravotnických pomůcek. S ním dorazilo 5 milionů roušek, 2 miliony respirátorů, 120 tisíc ochranných obleků, 80 tisíc ochranných brýlí a desetitisíce testovacích sad na koronavirus.

Letoun Ruslan dopravil do Česka 100 tun zdravotnického materiálu z Číny. S mezipřistáním v pákistánském Karáčí (21.3.2020)
Letoun Ruslan dopravil do Česka 100 tun zdravotnického materiálu z Číny. S mezipřistáním v pákistánském Karáčí (21.3.2020)
Reflex
Reflex
21. března 2020 · 22:47

PŘIJDOU ŠKRTY A SCHODEK 200 MILIARD

Ministryně financí Alena Schillerová na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státní rozpočtu zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Ministryně to dnes řekla v České televizi.

"Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji," uvedla. Škrty se dotknou nákupů Ministerstva obrany a slev na jízdném, připravuje se mimo jiné odklad plateb daně z nabytí nemovitosti až do léta.

(ČTK)

Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová
Reflex
Reflex
21. března 2020 · 21:12

EXMINISTR NĚMEČEK: ČEKÁME NA ZÁZRAK

Může dojít k tomu, že někteří zdravotníci budou řešit dilema: zda mají ošetřovat pacienty a vystavit sami sebe riziku nákazy, říká exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. V čem podle něj udělala vláda největší chybu a co naopak musí udělat teď? Přečtěte si exkluzivní rozhovor >>>

Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 19:35

OSM LET ZA FÁMU!

Tady jsem chtěl původně napsat poznámku o tom, že premiér Babiš právě v televizi říkal, že ženě, šířící na sociálních sítích nahrávku, v níž tvrdí, že bude vyhlášen zákaz vycházení, hrozí po dopadení policií až osm let vězení za šíření poplašné zprávy. Ale nenapíšu, protože mám ženu a děti a nechci být také vyšetřován...

A teď vážně: šířit fámy za současné situace je opravdová a zlomyslná blbost. Na druhou stranu doufám, že až dotyčnou případně policie dopadne a bude postavena před soud, skončí celý případ u Ústavního soudu, protože vláda v usnesení o vyhlášení nouzového stavu neomezila svobodu projevu, i když by zřejmě podle platných zákonů mohla. Ke svobodě projevu patří i svoboda šířit blbosti. Sám jsem zažil, jak se na počátku týdne jeden den v našem kraji všude šířila fáma, že bude uzavřena Olomouc. U nás v kraji by tedy na osm let muselo jít bručet oparvdu hodně lidí.

Snad to tedy dnes bylo celé s osmi lety v base jen strašení a pro dotyčnou šiřitelku bude nakonec hlavní trest to, až se odhalí, kdo to byl a kdo udělal takovouto škodlivou pitomost.

Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 19:09

TĚŽCE ZKOUŠENÉ SAN MARINO

Nejhorší množství nakažených na počet obyvatel dnes eviduje malá země San Marino na Apeninském poloostrově. Ta je zcela obklopené Itálií a většinu jejích hranic sdílí s regionem Emilia Romagna, který je druhou nejvíce postiženou oblastí celé Itálie.

V San Marinu se už nakazilo 151 lidí, z nichž už bohužel 20 zemřelo.  V zemi tedy už onemocněl každý 219. obyvatel.  V sousední Itálii byl nakažen každý 1276. obyvatel. Také podíl zemřelých na počet obyvatel je bohužel v San Marinu více než čtyřikrát vyšší než v těžce zkoušené Itálii...

Reflex
Reflex
21. března 2020 · 18:13

DALŠÍ VYLÉČENÍ

Během soboty potvrdily testy vyléčení dalších dvou pacientů s koronavirem. Česko tak zůstává zemí s nejvyšším počtem nakažených bez jediného úmrtí a zároveň přibývají vyléčení - nemoc už překonalo šest lidí. Počet nakažených se blíží tisícovce.

Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 17:31

HEJTMAN NETOLICKÝ ZACHRAŇUJE MINISTRA VOJTĚCHA

Zdálo by se, že je to naopak. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes vyzval premiéra Andreje Babiše, aby odvolal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, protože ministerstvo zdravotnictví podle něj nezvládá distribuci ochranných pomůcek krajům. Hejtman by na jeho místě raději viděl dosavadního náměstka Romana Prymulu.

V reálu mu ale spíš pomohl, protože výzva jde od člena menší koaliční strany (ČSSD), kterou z politické logiky premiér z ANO u ministra z ANO určitě nevyslyší. A i jestli to třeba někdy Andrej Babiš udělat chtěl (Vojtěch například včera chyběl při vítání zásilky roušek z Čínské lidové republiky), tak teď k výměně ministra zdravotnitví určitě nesáhne.

Reflex
Reflex
21. března 2020 · 15:20

KDO DOSTANE ROUŠKY?

Náměstek ministra zdravotnictví Prymula dnes ve videu odpovídá na otázky kolem zdravotnických prostředků. Časem je chce distribuovat do všech domácností.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. března 2020 · 15:03

POSLANEC KSČM ZDENĚK ONDRÁČEK JE BLB

Komunistická policejní mlátička z roku 1989 na svém facebookovém profilu potvrdila, co už jsme věděli. Další komentář příspěvek poslance přezdívaného Obušek nepotřebuje.

Poslanec Zdeněk Ondráček je blb
Poslanec Zdeněk Ondráček je blb
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
21. března 2020 · 14:21

ČESKO NA PRVNÍ MÍSTĚ

Z celosvětových statistik o koronaviru vyplývá jedna pozoruhodná věc. Česko je aktuálně zemí s nejvyšším počzem zjištěných případů nákazy koronavirem, z nichž ještě nikdo nezemřel. Snad nám tento primát vydrží co nejdéle...

Dalšími v pořadí jsou Finsko, Katar, Chile, Island, Saudská Arábie, Rumunsko, Estonsko a JAR.

Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 14:13

VLÁDNÍ PŘEPŘAHÁNÍ ZA ČASŮ EPIDEMIE, ALE SE STYLEM

Slovensko má novou vládu. Uprostřed epidemie jmenovala před chvilkou prezidentka Zuzana Čaputová nového premiéra Igora Matoviča a jeho ministry.

Ani prezidentka ani premiér neměli roušku ve státních barvách (prezidentka ji měla naopak stylově sladěnou s barvou šatů) a nový premiér na konci svého projevu po jmenování do funkce vyzval všechny přítomné, aby zatleskali těm, kteří přes všechny překážky a nedostatky teď riskují život při pomoci jiným. Takto vypadá státnický projev...

nová vláda SR
nová vláda SR
Oliver Adámek
Oliver Adámek
21. března 2020 · 13:26

O ZABAVENÝCH ROUŠKÁCH SE PÍŠE I V MAĎARSKU

Včerejší zprávy o v Budapešti zabavených respirátorech pro Moravskoslezský kraj se už dočkaly pozornosti i v Maďarsku. V pátek o případu ještě nic nevyšlo, dnes jej popisuje největší zrpavodajský web Index.hu ve stručném článku. Proč a jak k zabavení došlo se ale zatím neví ani v Maďarsku.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. března 2020 · 13:09

RESPIRÁTORY JSOU NEKVALITNÍ, ALE ZATO JE JICH MÉNĚ

Kdyby to nebylo tak vážné, bylo by to k smíchu. Vláda podle krajů fatálně selhává v distribuci respirátorů. Kraje si stěžují, že ochranných pomůcek dostaly méně, než bylo slíbeno, a navíc jsou v horší kvalitě. Nevím, jak vás, ale mne okamžitě napadla parafráze na známou hlášku z filmu Sněženky a machři - je to dál, ale zato horší cestou. S respirátory od vlády je to stejné - jsou nekvalitní, ale zato je jich méně.

Reflex
Reflex
21. března 2020 · 12:15

CO S TURISMEM PO KARANTÉNĚ?

Jak dlouho budou muset zůstat zavřené hranice? A kdy sem vláda pustí občany zemí, které se rozhodly neizolovat a nechat vir promořit populaci? Čtěte komentář o tom, co náš může čekat, až skončí karanténa >>>

Centrum Prahy za časů karantény očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Centrum Prahy za časů karantény očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. března 2020 · 10:33

PŘÍŠTĚ VLAJKA MÍSTO TOALETNÍHO PAPÍRU?

Není to tak dlouho, co nás Andrej Babiš obšťasnil fotkou u pisoáru. Pochlubil se, že si na něj na jednom z hudebních festivalů poctivě vystál frontu. Přinejmenším v mé sociální bublině tím moc kladných bodů nezískal. Včera tento bývalý slovenský komunista a evidovaný udavač StB pro změnu vystoupil v televizi s rouškou ušitou z české vlajky. Ze symbolu, pro který lidé umírali, před kterým se skládají přísahy a který se za každou cenu brání, udělal hygienickou pomůcku. Ani za to mu lidé v mém okolí netleskali a vysloužil si naopak ostré odszuzující komentáře. Bohužel si nemyslím, že se premiér poučí. A když vidím vedle sebe fotky Babiše močícího do pisorátu a Babiše bez elementární úcty k národním barvám, docela se děsím, co je schopen provést s vlajkou příště. Že by to, co prezident Zeman dělá už několik let s ústavou? Ten se přitom ale narozdíl od Babiše na toaletě aspoň nefotí.

Andrej Babiš při návštěvě jednoho z hudebních festivalů zveřejnil svoji fotku u pisoáru
Andrej Babiš při návštěvě jednoho z hudebních festivalů zveřejnil svoji fotku u pisoáru
Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Marek Stoniš
Marek Stoniš
21. března 2020 · 10:07

PŘÁNÍ ČTENÁŘE

Napsal mi čtenář pan Michálik. Přetiskuju bez komentáře. "Pan president má pravdu. Vy novináři jste největší verbeš v republice a zvláště Reflex. Takové noviny by měli zakázat a šefredaktora zavřít. Styďte se,kdo vás platí? USA...?"

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. března 2020 · 10:00

MOCINKY SLUŠÁNKUJE!

Monika Babišová s rouškou
Monika Babišová s rouškou
Reflex
Reflex
21. března 2020 · 09:56

VOJTĚCH V ÚNORU: CHŘIPKA JE VĚTŠÍ RIZIKO

Premiér a ministr zdravotnictví tvrdí, že koronavirus nepodcenili, šest týdnů starý komentář ministra Vojtěcha v MF DNES ale vypovídá o něčem jiném. Vojtěch tehdy za větší hrozbu považoval chřipkovou epidemii. O čem ještě psal a v čem se pletl si přečtěte v komentáři >>>

Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 09:52

KEŤASOVÉ DO BASY! NEBO NE?

To byla sláva, když komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček oznamoval, že společně s policií na základě hlášení z ministerstva zdravotnictví vyhmátli v Lovosicích sklad, kde nějací zlí lidé měli tisíce roušek a respirátorů. Snad je dokonce chtěli tito keťasové prodat za zcela předražené ceny nebo je i odvézt ze země a prodat v zahraničí. Stát je proto samozřejmě znárodnil. Vždyť takhle je třeba jednat v čase ohrožení! Co nějaké vlastnické právo? Na to teď není čas! Že jsme na ministerstvu zdravotnictví v čas zapomněli objednat ochranné pomůcky? Nevadí, můžeme je přece někde zabavit.

Kampaň zafungovala. Lidé tleskají a odsuzují šmelináře z Lovosic.

Střih.

Všechno je jinak. Po pár dnech se zjišťuje, že to bylo celé trochu jinak, ale jak říkal komik Vlasta Burian v jedné své komedii "dráha nevrací". Ve skutečnosti šlo v Lovosicích většinou o roušky, které věnoval Červený kříž čínského města Qing Tian a chtěl je poslat krajanům do těžce zkoušené Itálie. Ministerstvo vnitra se omlouvá. Jde přece o město v Číně, která nám prodává roušky. 

Je to ale celé v první řadě typický příběh ukazující, kam se dostaneme, když rezignujeme na základní práva jako je právo něco vlastnit a podlehneme přesvědčení, že i za celonárodní krize je třeba hrát hlavně na PR strunu.

Petr Sokol
Petr Sokol
21. března 2020 · 09:52

KEŤASOVÉ DO BASY! NEBO NE?

To byla sláva, když komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček oznamoval, že společně s policií na základě hlášení z ministerstva zdravotnictví vyhmátli v Lovosicích sklad, kde nějací zlí lidé měli tisíce roušek a respirátorů. Snad je dokonce chtěli tito keťasové prodat za zcela předražené ceny nebo je i odvézt ze země a prodat v zahraničí. Stát je proto samozřejmě znárodnil. Vždyť takhle je třeba jednat v čase ohrožení! Co nějaké vlastnické právo? Na to teď není čas! Že jsme na ministerstvu zdravotnictví v čas zapomněli objednat ochranné pomůcky? Nevadí, můžeme je přece někde zabavit.

Kampaň zafungovala. Lidé tleskají a odsuzují šmelináře z Lovosic.

Střih.

Všechno je jinak. Po pár dnech se zjišťuje, že vše nebylo úplně tak, jak jsme slyšeli. Ale jak říkal komik Vlasta Burian v jedné své komedii "dráha nevrací". Ve skutečnosti šlo v Lovosicích většinou o roušky, které věnoval Červený kříž čínského města Qing Tian a chtěl je poslat krajanům do těžce zkoušené Itálie. Ministerstvo vnitra se omlouvá. Jde přece o město v Číně, která nám prodává roušky. 

Je to ale celé v první řadě typický příběh ukazující, kam se dostaneme, když rezignujeme na základní práva jako je právo něco vlastnit a podlehneme přesvědčení, že i za celonárodní krize je třeba hrát hlavně na PR strunu.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
21. března 2020 · 09:24

BABIŠE NEKRITIZUJEME. ZÁVIDÍME!

Členové Babišovy sekty reagují na kritiku nevkusné roušky v našich národních barvách, se kterou se premiér producíroval na tiskové konferenci: Prý to vadí hlavně těm, které to nenapadlo dříve, než jejich gurua. Zajímavý přístup. Vadí vám jeho práskání Státní bezpečnosti? Ale kdepak, ve skutečnosti je vám jen líto, že vás to kdysi nenapadlo taky. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 21:07

PŘICHÁZÍ ČÍNSKÁ ÉRA?

Zejména východní Evropou teď jede hláška: Zachránila nás Čína! I v českých médiích se už  objevily komentáře o výbuchu Západu a nástupu asijské, rozuměj čínské, éry. Mimo státy Evropské unie, jako je třeba Srbsko, jsou tyto názory ještě okořeněny výroky stylu: EU nás nechala na holičkách, Čína je náš jediný přítel. Takto teď mluví nejenom srbský prezident Aleksandar Vučić, ale i třeba srbský člen Předsednictva Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik.

Ano, Čínská lidová republika teď používá sklady plné roušek a respirátorů a jejich následný prodej ke zlepšení svého image ve všech zemích, které teď toto jednoduché spotřební zboží nutně potřebují. Zřejmě to na jednu stranu zlepší postavení komunistické Číny ve veřejném mínění některých států, ale na druhou stranu dnešní situace může mít nakonec na Čínu i negativní dopad. Pokud si Evropa uvědomí, že některé výrobky může v dobách krizí nutně potřebovat, může je začít sama vyrábět, a pak Číňané přijdou o část odbytu. Dnes ostatně zazněla i zpráva, že ve Francii nedávno znárodněné firmy vyrábějí 4 miliony roušek za týden, což dokazuje, že tyhle věci v Evropě masivně vyrábět umíme. Jen jsme si do teďka mysleli, že to není důležité.

Navíc je Čína jednoznačně vývozní ekonomikou a možný nadcházející ekonomický propad řady vyspělých zemí, na ni může mít také negatvní dopad.

Čína teď díky štěstí v neštěstí, že epidemie začala na jejím území a tam už částečně ustoupila, vyhrává v některých částech Evropy "PR-bitvu", ale k nástupu čínské éry ve světě jsme se přesto příliš nepřiblížili.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
20. března 2020 · 21:03

A ZASE TEN DĚČÍN!

Své rodné město hájím před kolegy z redakce zuby nehty. Dokázal jsem obhájit jednoho z prvních pacientů s koronavirem, který odsud pocházel. Ale že tu dneska padly první dvě pokuty za nenošení roušky na veřejnosti (pokuta 2x10 000 Kč), to už obhájit nedokážu. Noste prosím roušky. I u nás doma na severu!

Marek Stoniš
Marek Stoniš
20. března 2020 · 20:28

NEÚCTA

Andrej Babiš v přímém přenosu chrchlá estébácké viry do roušky v našich národních barvách. Jestli má být toto předpokládaný marketingový útok Marka Prchala, kterak zvrátit negativní nálady veřejnosti proti předsedovi vlády kvůli zcela nezvládnuté koronavirové krizi, tak šlo o výstřel zcela mimo terč. Čechy prostě urazil. Mimochodem, Židé pro to, co předvedl premiér na TV Nova, mají krásný nepřeložitelný výraz: Chucpe.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově
Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 20:07

ZÁKAZ VYCHÁZENÍ JE TADY

Když šéf celostátního krizového štábu Roman Prymula vyhrožuje možností, že vláda zavede zákaz vycházení, může se to zdát jako bizardní možnost. Jeho částečné zavedení v Srbsku či Albánii nemusí být argument, ale právě teď začal platit jeden dost pádný. Starosta pátého největšího francouzského města Christian Estrosi dnes zavedl zákaz vycházení od osmi hodin večer. Platí zatím jen přes noc, ale kdo ví, zda nebude rozšířen.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
20. března 2020 · 19:43

MATURITY A DIPLOMY PRO VŠECHNY A HNED

Pokud to senátor Michael Canov myslel jako vtip, omlouvám se, že jsem ho nepochopil. Nicméně byla by škoda nevzít to vážně. Jen bych se nezastavil zbytečně na půl cesty. Rovnou a bez státnic bych rozdal také diplomy všem vysokoškolským studentům, kteří by letos měli absolvovat. A pokud třeba někteří lékaři měli před atestací, právníci před advokátskými zkouškami, justiční čekatelé… No prostě všechny zkoušky, které letos měly být a koronavirus by je zpozdil, máte všichni hotové a šup do praxe. Gratulujeme k úspěšnému absolvování. Gaudeamus igitur!

Návrh senátora Canova
Návrh senátora Canova
Reflex
Reflex
20. března 2020 · 18:40

KRIZE V ITÁLII SE PROHLUBUJE

V Itálii za uplynulý den zemřelo 627 lidí nakažených koronavirem, což je největší nárůst od února, kdy se nemoc COVID-19 v jihoevropské zemi poprvé objevila. Celkový počet obětí stoupl na 4032, případů nákazy úřady registrují 47.021. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaných zvýšil téměř o 6000.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 18:01

HRANICE 800 NAKAŽENÝCH POKOŘENA

V česku je momentálně 833 nakažených. Vyplývá to ze stránky ministertsva zdravotnictví.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 17:29

PROPADLÉ ŘIDIČÁKY I OBČANKY DÁL PLATÍ

Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou po dobu nouzového stavu dál řídit. Mohou používat i propadlé občanské průkazy, uvedlo ministerstvo vnitra.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 17:25

NÁKUPNÍ HOREČKA KLESÁ

Češi se podle potravinářských řetězců přestali zásobovat. Jejich nákupní návyky se vracejí k běžnému režimu. Výjimkou jsou objednávky v online supermarketech, které stále evidují enormní poptávku. E-shopy se zákazníkům ale snaží vycházet vstříc a rozšiřují časy rozvozů nebo shání další skladovací prostory.

Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 16:02

ŽIVNOSTNÍCI JAKO VIROVÁ LOVNÁ ZVĚŘ 

Když včera vláda zveřejnila plánovaná ekonomická opatření, která mají omezit dopady hospodářského propadu následujícího po vládních opatření proti šíření coronaviru, šlo hlavně o platy zaměstnanců. Vláda chce firmám uhradit 80 procent platů u zaměstnanců, kteří jsou v karanténě, nebo u pracovníků firem, které zastavily provoz a poslaly zaměstnance domů.

Zapomnělo se zatím na podobná opatření pro živnostníky. Ti sice mají nově možnost čerpat ošetřovné, pokud jsou doma s dítětem, které nemůže chodit do školy, ale to se logicky nevztahuje na "bezdětné" živnostníky nebo ty, u nichž se o dítě při "corona-prázdninách" stará jiný člen jejich rodiny.

Nezbývá tedy doufat, že vláda v dalších dnech přistoupí i k reálné podpoře živnostníků, protože těm asi zásadně nepomůže ani už dříve ohlášený program ministerstva průmyslu a obchodu COVID 1. V jeho rámci bude stát firmám garantovat bezúročné půjčky od bank a platit za ně úroky.  Tento, jistě bohulibý, program totiž odpovídá na straně zaměstnanců stavu, kdy by stát rozhodl, že zaměstnancům nebude doplácet platy, ale pouze jim umožní, aby si na překlenutí doby, kdy jsou nuceně doma, bezúročně a s garancí státu půjčili v bance. Snad se tedy vláda inspiruje třeba v opatřeních maďarské vlády, půjde dál a rozvine zatím nejasný slib o přímých podporách firem a živnostníků.

Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 15:27

HAPPYEND NA RUZYNI

Je skvělé, že přiletělo první letadlo s koupenými ochrannými prostředky z ČLR, a doufejme, že budou brzo pokračovat další a roušky i respirátory co nejvíce pomohou.

Scéna na letišti, ale obsahovala i několik zajímavých momentů. Šlo o další úspěch ministra vnitra Jana Hamáčka, který byl dokonce i premiérem pochválen jako strůjce této dodávky. Pozoruhodná byla i sestava uvítacího výboru: premiér, ministr vnitra a ministryně financí Alena Schillerová. Chyběl naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který ustupuje v posledních dnech do pozadí. Hamáček ostatně neopomněl zmínit, že první dodávka koupaná z Číny bude sloužit hlavně zdravotníkům, kterým se dosud nepodařilo zajistit dostatek prostředků.

Na letišti v Ruzyni dnes navíc nechyběl ani velvyslanec ČLR Zhang Jianmin. Ano, ten velvyslanec, kterého ještě minulý týden chtěl premiér Andrej Babiš vyměnit kvůli jeho ostrému dopisu o možné cestě předsedy Senátu na Tchaj-wan. Nyní velvyslanci premiér veřejně děkoval. Asi tedy pro velvyslance happyend.   

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 15:19

AKTUÁLNÍ ČÍSLA KORONAVIRU V ČESKU

Momentálně máme v Česku 774 diagnostikovaných osob s novým typek koronaviru. Vyléčili se už 4 pacienti, celkem 6 lidí zůstává ve vážném stavu. Laboratoře také od propuknutí nákazy v ČČ provedly 11 619 testů.

Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 14:59

VYCHÁZKOVÉ HODINY

Originálním způsobem řeší omezení pohybu lidí v ulicích také Albánie, která stanovila jen dvě denní období, kdy lidé mohou chodit pěšky venku. "Vycházkové" hodiny, platné od čtvrtka, jsou stanoveny na 6 až 10 hodin ráno a potom na 16 až 18 hodin. Pokuta za porušení činí až 10 tisíc leky, což jsou zhruba 2 200 korun českých.

Petr Sokol
Petr Sokol
20. března 2020 · 13:50

"VELKÝ BRATR" POMŮŽE S KARANTÉNOU

Polská vláda připravila aplikaci, kterou si budou muset nahrát do telefonu všichni lidé v povinné karanténě. Aplikace jim bude v různých časových intervalech posílat výzvy, aby odpověděli selfie-fotografií ze svého domova. Pokud to neučiní, přijede je do jejich bydliště zkontrolovat policie. Už i pověstný "Velký bratr" tedy bude bojovat proti viru...    

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
20. března 2020 · 13:43

VÝZKUM PŘÍMO Z KARANTÉNY

Netradiční doba si žádá netradiční přístup. Tím se řídí i ve výzkumné agentuře Behavio, která v době koronavirové karantény udělala mezi Čechy výzkum. Co o nás prozradila data? Co si myslíme o nařízeních vlády, chráníme si ústa a jak důvěřujeme současným politikům? Nejen to vám prozradí první český průzkum z karantény, který najdete v článku.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 13:24

SCHODEK ROZPOČTU BUDE MINIMÁLNĚ 100 MILIARD

Schodek státního rozpočtu v letošním roce kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku překročí 100 miliard korun. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Již ve čtvrtek ministerstvo informovalo, že počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu na letošní rok, který je naplánován na 40 miliard korun, o desítky miliard korun. 

Schodek přes 100 miliard korun vykázal státní rozpočet naposledy za rok 2012, a to 101 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 12:53

OREL PŘISTÁL, DALŠÍ LETADLA NA CESTĚ

Na pražské letiště dnes před polednem dorazilo letadlo se zakoupenými 1,1 miliony respirátorů. Ještě dnes budou převezeny do centrálního skladu do Pardubic a následně rozvezeny do krajů, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V sobotu dorazí další dvě letadla z Číny se zdravotnickými pomůckami. V následujících šesti týdnech by pak měla pravidelně přivážet ochranné pomůcky tři letadla týdně.

 

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 12:49

ČTRTÝ VYLÉČENÝ PACIENT

V Česku se vyléčil čtvrtý pacient nakažený koronavirem. Jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. Ministr Adam Vojtěch věří, že další budou přibývat.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
20. března 2020 · 11:33

KDYŽ SE ABSURDITA STANE REALITOU

Diváci TV Prima, která má momentálně monopol na čerstvé záběry Miloše Zemana, dostanou injekci bizarních nápadů. Určitě jste na internetu zaznamenali vtipy, ve kterých všeuměl a domácí kutil Láďa Hruška vyrábí roušky a podobné ochrané pomůcky z odpadků, zbytků a všelijakých podivných věcí. No, tak to se teď stane realitou. Do redakce dorazila tisková zpráva, ze které citujeme: "Nově uvidíte kutila Láďu Hrušku ve speciální rubrice Nouzovky Ládi Hrušky, a to hned třikrát týdně v pořadu TOP STAR, kde vám představí ty nejužitečnější rady z oblasti úklidu a dezinfekce domácnosti, chybět samozřejmě nebudou ani výroba ochranných pomůcek a další aktuální témata". Tak snad to všichni přežijeme

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
20. března 2020 · 11:11

MUŽI, ŽENY… ALE CO DALŠÍ POHLAVÍ?

Už jsem se tady zmiňoval o tom, že koronavirus je nespravedlivý v přístupu k pohlaví - u mužů je smrtnost významně vyšší než u žen (4,7 % vs 2,8 %). No jo, ale co všechna další pohlaví? Například podle psychologa Jiřího Procházky, který se zabývá mimo jiné i prosazováním rovného přístupu k sexuálním menšinám v Česku a je členem Genderové expertní komory ČR, rozlišujeme v současné době přes 40 pohlaví. Je zkrátka vidět, že virus pochází ze země s komunistickou diktaturou nerespektující lidská práva a několik desítek pohlaví arogantně ignoruje.

Reflex
Reflex
20. března 2020 · 10:52

LETADLA NA CESTĚ

Na pražské letiště míří první letadla se zdravotnickým materiálem. Stát počítá týdně se třemi letadly s dodávkami zdravotnického zboží z Číny po dobu asi šesti týdnu, uvedl Hamáček. Dnes dorazí 1,1 mil. respirátorů.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
20. března 2020 · 10:49

PRIMÁTOR PRAHY HŘIB: ŠMÍRUJI, TEDY JSEM!

K údivu Pražáků jezdí i nadále ulicemi "šmírovací" auta, která kontrolují, zda řidiči dodržují platné parkovací zóny. A to přestože ty byly vládním nařízením před několika dny zrušeny. Na přímý dotaz, co je to za nesmysl, odpověděl pirátský primátor Prahy Hřib, že auta jezdí a sbírají užitečná data a statistiky. Aha. Co třeba vypnout ty šmírovací kamery a auty rozvážet nákupy potřebným, pane primátore? Statistik se starší a nemohoucí Pražáci nenají.

Speciální auto odhalí neplatiče.
Speciální auto odhalí neplatiče.
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
20. března 2020 · 08:37

BLBNEME NA KVADRÁT :-)

Se známými si vyměňujeme zkušenosti, kdo už z protivirových opatření víc blbne.

Vykopával jsem já s ranní historkou z práce: V zamyšlení jsem přišel k umyvadlu. Pečlivě jsem si umyl ruce mýdlem. Osušil. Vydesinfikoval gelem. A pak usednul na toaletu.

Kamarád trumfoval: Udělal si v práci snídani, vzal si ji k počítači, začal něco psát a první sousto z rohlíku se pokusil ukousnout s rouškou na obličeji.

Momentálně vítězí známého manželka: V bílé halence a s nasazenou rouškou se v pracovním zápalu napila kávy. (Fotku jsem viděl, ale bohužel mám zákaz ji zveřejnit.)

Adéla Knapová
Adéla Knapová
20. března 2020 · 07:56

LÁSKA ZA ČASŮ KARANTÉNY

Otázkou je, jak je to s nošením roušek či jakýchkoliv látkových hadrů přes nos a ústa na veřejnosti, když se chcete líbat. Včera v podvečer na Petříně byly k vidění dvě verze lásky za časů karantény.

Slečna a mladík, odhadem do dvaceti let, na to kašlou, instalují se doprostřed sadu pod strom a tím pádem to k nim má každý dost daleko. Že je na ně na druhou stranu odevšad vidět, je v dnešní době nepodstatné ještě víc než kdy jindy. Zvlášť když Petřín kvete a kořeněnou, ostrou vůní připomíná ukvapený květen.

Naproti tomu zhruba čtyřicetiletý muž se ženou, které touha vyjádřit si vzájemné city, přepadla na lavičce (tedy maximálně půl metru od chodníku, kudy chodí lidé – málo, ale přece), s tím viditelně zápasili. Stáhli si roušky, on ji opatrně políbil a rychle se rozhlédl. Když se přiblížil starý muž se psem, zase si roušky natáhli. Pak je sundali a líbali se. Natáhli je. Sundali….

Tedy nejen přerušovaná soulož, ale též přerušované líbání. I to je příspěvek koronaviru k evoluci lidstva.

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 23:38

SPOR O ROUŠKU U TLUMOČNÍKŮ

Česká vláda dnes údajně také projednávala návrh na udělení výjimky ze zákazu nošení roušek pro tlumočníky do znakové řeči, kteří zpravidla svými ústy artikulují slova, která zároveň ukazují znakovou řečí. Vláda výjimku neodsouhlasila.

Problém už ale v praxi vyřešila třeba radnice v Plzni, která ve svých přímých vysíláních na facebooku využívá tlumočnici s plexisklovou průhlednou maskou na tváří, takže ji neslyšící mohou odezírat ze rtů.

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 23:33

ZAVŘENÉ CHORVATSKO

Radikální omezení života dorazila o půlnoci na dnešek také do nejčastějšího letního cíle Čechů - do Chorvatska. Tamní vláda Andreje Plenkoviče přijala opatření omezující kontakty mezi lidmi. V zemi je k dnešku 110 nakažených a bohužel také už jedna oběť.

Nákaza nejprve zasáhla všechny chorvatské regiony s výjimkou Dalmácie, ale v posledních dnech byly zaznamenány případy onemocnění už i tam. Nejvíce případů nákazy bylo zatím zaznamenáno v Záhřebu a pak také v Istrii, která leží na hranici s Itálií.  Pro zemi závislou ekonomicky na cestovním ruchu je samozřejmě obzváště kritické dnešní uzavření hranic, i když se to zatím děje mimo hlavní turistickou sezonu. I v Chorvatsku se podbně jako v Norsku aktuálně odehrává úprk na venkov. Trajekty na chorvatské ostrovy dnes byly podle zpráv chorvatských médií plné lidí ze Záhřebu a Slovinců, kteří mířili do svých letních domů.   

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 23:08

ZÁKAZ BÝT NA CHATĚ

Na už pravidelné večerní vládní tiskovce jsme dnes byli svědky debaty o tom, zda mohou
Češi o víkendu jet na své chaty. Odpověď zní Ne a prý si na to i posvítí policie.

Podobný problém už řešilo Norsko, kde vláda konzervativní premiérky Erny Solbergové už o víkendu vydala zákaz zůstat na chatě. Norové se musí v době panujícíh opatření proti šíření nákazy zdržovat v místě trvalého bydliště a nesmí zůstat na letním bytě.

Zákaz iniciovali starostové "chatové" oblasti mezi dvěma největšími norskými městy Oslem a Bergenem. Upozorňovali nejen na riziko, že se zde bude s příjezdem "chatařů" vir více šířit, ale hlavně, na to, že, když zde na řídce osídleném norském venkově onemocní více lidí, nebude to lokální zdravotní systém mimo největší města zvládat. Pokuta za porušení zákazu činí ve skandinávské zemi 20 tisíc norských korun, což činí asi 40 tisíc našich korun.

Naše vláda v posledních dnech ráda zdůrazňuje, že jsou u nás protinákazová opatření nejtvrdší v Evropě. Osvojí si i toto opatření?    

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 22:43

KOLAPS MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ

Příběh, který dobře ilustruje, co se teď děje v celé Evropě, zažilo včera a dnes Nizozemsko. Během sedmihodinové parlamentní debaty o coronaviru v dolní komoře tamního parlamentu se včera, zatímco velmi kriticky mluvil opoziční politik Geert Wilders, u předsednického stolku nejprve zakymácel a následně skácel k zemi ministr zdravotnictví Bruno Bruins. Po chvíli naštěstí vstal, napil se vody a zasedací místnost opustil. Po chvíli tweetoval: „Po velmi intenzivních týdnech mě z vyčerpání potkala chvilková slabost. Už je mi lépe. Dnes večer si půjdu domů odpočinout, abych se mohl zítra vrátit do práce." Dnes ale ministr Bruins z funkce odstoupil.

Nizozemská vláda Marka Rutteho čelí silnému tlaku kritiků, kteří zpochybňují vládní rozhodnutí nevydat se jako většina dalších evropských zemí cestou celostátní karantény, ale vsadit na tzv. skupinovou imunitu, kdy budou, zjednodušeně řečeno, chráněny jen nejohroženější skupiny, aby nebyl zahlcen zdravotní systém, a jako vedlejší efekt by si zbytek společnosti měl vybudovat vůči viru odolnost. Rutte nechce zavřít celou zemi na mnoho měsíců nebo i rok, prootže by to podle něj nebylo efektivní. Vláda až v pondělí uzavřela školy, což byl první ústupek z původní strategie.

Reflex
Reflex
19. března 2020 · 20:56

V uplynulých týdnech se v Česku říkal vtip: existence Boha a Miloše Zemana je pouze otázkou víry. Parodovalo se tím to, že během největší společenské krize od posledních záplav (2002) prezident nevystupoval na veřejnosti a nedal žádné srozumitelné poselství. Až dnes... Více si přečtěte v komentáři Bohumila Pečinky >>>

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 19:03

ZEMANŮV PROJEV JEN PRO JEHO KAMARÁDY

V posledních dnech už občany v mimořádných projevech k národu oslovili francouzský prezident, německá kancléřka (první mimořádný projev za 15 let ve funkci), španělský král, slovenská prezidentka, belgický král či portugalský prezident. Dnes večer po týdnu oficiálně vyhlášeného stavu nouze vystoupí také česká hlava státu.

Projev ovšem nebude v 19.25 vysílán na veřejnoprávní České televizi a dalších celostátních stanicích, ale jen na televizi Prima, protože prezidentská kancelář nedala souhlas s vysíláním na ČT.

Co by se muselo v této zemi stát, aby prezident Zeman a jeho okolí přestali hrát politické hry a vybírat si, koho je zrovna Miloš Zeman prezidentem? Dnes to nebude "dolních deset milionů", ale jen jeden milion obvyklých primáckých diváků. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. března 2020 · 18:23

REZERVY SE TEĎ HODÍ

Celý loňský rok musely zdravotní pojišťovny čelit tlaku na to, aby rozpustily co nejvíce peněz ze svých rezervních fondů na zvýšení úhrad nemocnicím (přeneseně na platy lékařům a sestrám). Odbory, profesní komory, ti všichni se snažili vytáhnout z rezervních fondů co nejvíc. Ředitelé pojišťoven většinu peněz ubránili. Jen u největší z nich – VZP – je to 16 miliard. Teď by jim za to měli dřívější kritici poděkovat. „Z důvodu současné situace a následného propadu ekonomiky se předpokládá významné snížení příjmů zdravotních pojišťoven,“ konstatovali dnes po jednání na ministerstvu zdravotnictví ředitelé. Krátkodobě lze podle nich výpadek pokrýt právě i díky rezervním fondům. „V nejbližších měsících by tak nemělo dojít k ohrožení platební schopnosti pojišťoven,“ přislíbili. Díky jim za to, že rezervy nenechali projíst.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. března 2020 · 17:44

VRACEJÍ SE STARÉ VTIPY

V souvislosti s koronavirovou krizí ožívají některé vtipy z doby před rokem 1989. Tehdy šlo ovšem o nedostatek masa.

Dotaz lékařky: "Dobrý den, pane ministře Vojtěchu. V nemocnici v Rokycanech prý kolegové konečně viděli několik desítek respirátorů. Prosím, je nějaká naděje, že respirátory budou i u nás v Kladně?"

Odpověď ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha: "Ano, respirátory uvidí brzy zdravotníci nejen v Rokycanech a v Kladně, ale i v Benešově, Domažlicích, Děčíně i jinde. Vydržte, výstavka je putovní."

Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová
19. března 2020 · 17:17

Málokdy se přidávám k houfům signatářů petic, ale tady mi to přijde dost jasné. Nesvobody si v těchhle dnech užíváme až až a nařízení nepouštět partnery rodiček k porodům mi připadá nesmyslné. Je-li koronavirem nakažený otec, bude prakticky jistě nakažená i žena, která s ním žije ve společné domácnosti a v těchto dnech se od sebe z nařízení státu často nehnou. Nebo ministr zakáže vstup do porodnic i rodičkám samotným? Uvidíme za týden dva...