Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
11. dubna 2020 · 18:45

USA UŽ MAJÍ VÍCE MRTVÝCH NEŽ ITÁLIE

Počet mrtvých s koronavirem v USA podle agentury Reuters již dnes překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci covid-19. Server worldometers.info uvádí, že je ve Spojených státech aktuálně 19.816 zemřelých, zatímco v Itálii 19.468.

Spojené státy jsou co do počtu nakažených nejhůře zasaženou zemí na světě, úřady jich tu hlásí již přes půl milionu. USA se dnes zároveň staly první zemí na světě, kde za jediný den zemřelo na covid-19 přes 2000 lidí.

Reflex
Reflex
11. dubna 2020 · 18:05

V ČESKU SE VYLÉČILO UŽ VÍCE NEŽ 400 LIDÍ 

Počet lidí vyléčených z covid-19 v ČR stoupl od pátku o pětinu na 411. Zemřelých přibylo 6 a celkem má tak koronavirus v Česku 129 obětí. Množství případů covid-19 stouplo na 5831.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
11. dubna 2020 · 14:27

ROUŠKOVÝ KOLEKTIVISMUS

New York Times v článku o rouškách píšou, že "podle expertů" začali Češi a Slováci dřív nosit roušky díky komunistickému důrazu na kolektivismus. Dálkoví diagnostici národních povah nejspíš neviděli, jak to u nás s rouškami vypadá na cyklostezkách a v parcích. A vůbec, Rakušani s povinnými rouškami v obchodech a MHD jsou taky kolektivisti? Ti budou asi zase zvyklí na poslušnost k panstvu z dob monarchie.

Reflex
Reflex
11. dubna 2020 · 13:43

WHO PROŠETŘUJE OPĚTOVNOU POZITIVU U JIŽ VYLÉČENÝCH PACIENTŮ

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že prošetřuje případy, kdy někteří pacienti postižení nemocí covid-19 byli na základě testů označeni za vyléčené, ale později se u nich koronavirus opět prokázal. V pátek 91 takových případů oznámila Jižní Korea. Tamní zdravotnické úřady předpokládají, že tito lidé nebyli znovu infikováni, ale virus v jejich těle se nejspíše reaktivoval.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
11. dubna 2020 · 13:27

ROUŠKY V ČESKU. JE TO UNIKÁT, SKANDINÁVCI ČI BRITOVÉ JE NECHTĚJÍ

Pokud byla a je v něčem Česká republika skutečně v době koronavirové krize v Evropě unikátní, tak jsou to roušky, jejich nošení a také masová domácká výroba. V Evropě česká vláda nasadila roušky úplně všem jako první.

Naopak v Asii bylo zakrývání úst a nosu u mnoha lidí obvyklé dávno už před Covidem-19. A to kvůli smogu, prachu, obav z infekcí, chřipky či kvůli astmatu. Dokonce se dá říct, že to svým způsobem patřilo a patří k místní kultuře. V době epidemie Asiaté začali nosit roušky masově, zejména v Číně, na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji, Japonsku a postupně i v dalších státech. Ovšem většinou se nenosí roušky doma vyrobené, ale ty skutečné.

V Evropě či USA byla a je situace jiná. Podle opakovaného průzkumu britské agentury YouGov například roušky odmítají Skandinávci, chce je nosit ani ne desetina obyvatel. Podobné je to ve Velké Británii a dlouho tomu tak bylo i ve Francii. Ještě začátkem března tomu tak bylo i v Itálii a Španělsku, ale když se tam situace vymkla z kontroly, začali obyvatelé roušky nosit. I když pořád ne všichni, jako u nás.

Reflex
Reflex
11. dubna 2020 · 09:24

123 ÚMRTÍ NA KORONAVIRUS

V Česku doposud zemřelo 123 lidí, u nichž byla potvrzena nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Podle aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví mezi oběťmi přibyli od pátečního večera další čtyři lidé. Doposud se uzdravilo 370 nakažených, jejich počet stoupl o 24. Nakažených je 5735, testů bylo provedeno 120.285.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
11. dubna 2020 · 09:19

PONIŽOVÁNÍ PŘED ČÍNOU NEMÁ KONCE

Česko i svět zamořil čínský virus. Lidé na něj i s ním umírají. Ekonomické a sociální důsledky budou nedozírné. A naše politická věrchuška, včetně prezidenta Miloše Zemana, téměř v každém projevu blahořečí Čínu za to, že nám v této situaci prodává zdravotnické pomůcky (pochybné kvality, samozřejmě), premiér Andrej Babiš se jezdí klanět letadlům z Číny okamžitě po jejich přistání. (Že by poptal domácí výrobce roušek a respirátorů jej samozřejmě ani nenapadne.) Ponížená nechutnost našich představitelů však nyní dostoupila vrcholu - zdravotnická zařízení nyní dostávají balíčky s rouškami a respirátory s heslem, které si nijak nezadá s legendárním "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak." Tento konkrétní balíček, jehož fotografii nám poslal do redakce čtenář Reflexu, odeslal Moravskoslezský kraj, vedený hejtmanem Ivo Vondrákem z Babišova hnutí ANO, do jednoho z domova pro seniory. Takže, děkujeme, soudruzi.  

balíček Čína
balíček Čína
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
10. dubna 2020 · 19:28

GRATULUJU, PANE PREMIÉRE

Když se politici chtějí zalíbit voličům a uvolní před čtyřdenním slunečným víkendem přísná protiepidemická opatření, mohou pak stokrát apelovat "lidé, buďte rozumní a zůstaňte doma", ale je to úplně zbytečné. Výsledek vypadá tak jako na fotce pořízené dnes v 17:45 u zdymadla Dolany na cyklostezce Kralupy nad Vltavou-Praha. Pokud vám snímek přijde rozmazaný, je to tím, že jsem ho pořídil mobilem zhruba na 100 metrů, otočil jsem se a fičel pryč, i když jsem původně chtěl jet ještě asi dva kilometry k přívozu. Blíž jsem se bál. Lidi s rouškou byli na cyklostezce naprostou výjimkou, skoro nikdo se ji nenamáhal natáhnout i když se přímo míjel s kýmkoliv v protisměru. Povolit šrouby a zároveň chtít, aby lidi seděli doma? Stát vedou blázni, lháři nebo obojí.

Davy na cyklostezce Kralupy-Praha
Davy na cyklostezce Kralupy-Praha
Viliam Buchert
Viliam Buchert
10. dubna 2020 · 13:08

NENECHTE SE ZMÁST: OVĚŘENÝ LÉK ČI VAKCÍNA NA COVID-19 ZATÍM NENÍ

Je nezodpovědné a svým způsobem i nebezpečné, že také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch hovoří ve svých vystoupeních o „léku“ na nemoc covid-19. Nic takového, co by bylo ověřeno vědeckými klinickými studiemi (ty trvají léta) zatím neexistuje.

Například v listopadu 2002 se objevila nemoc SARS (česky těžký akutní respirační syndrom), což je virové onemocnění způsobené koronavirem SARS-CoV. Tato nemoc zabila téměř 800 lidí. Jenže vakcína na ní přes všechny snahy vědců neexistuje dodnes.

V případě současného infekčního onemocnění covid-19, které je způsobeno koronavirem SARS-CoV-2, také není žádný prokazatelně a stoprocentně fungující lék či vakcína. Politici a odborníci pouze hovoří o lécích a léčebních přípravcích, které se v souvislosti s covidem-19 zkoušejí i na nakažených pacientech s velmi vážným průběhem nemoci. Jedná se japonskou látku Favipiravin (to ale není studiemi ověřený lék na stávající koronavir, pane ministře Vojtěchu!), nebo lék Plaquenil, americký přípravek Remdesivir nebo krevní plazma vyléčených pacientů.

Ano, zkouší se to, ale zcela prokazatelné to stále není. A nějak rychle ani nebude.

Reflex
Reflex
10. dubna 2020 · 12:25

ŠPANĚLSKO MÁ ZA DEN NEJMÉNĚ OBĚTÍ OD 24. BŘEZNA

Ve Španělsku od čtvrtka přibylo 605 obětí nemoci covid-19. Podle listu El País je to nejnižší denní nárůst od 24. března. Potvrzených případů nákazy novým koronavirem přibylo 4576.

Celkem se tak virus prokázal již u 157.022 lidí, informovalo dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Celková bilance obětí vzrostla na 15.843.

Reflex
Reflex
10. dubna 2020 · 08:48

V Česku bylo k dnešnímu ránu 5589 lidí s prokázaným onemocněním covid-19. Ve čtvrtek se jejich počet zvýšil o 257. Počet vyléčených pacientů se podle aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví zvýšil oproti čtvrtečnímu podvečeru o osm na 309. Počet lidí nakažených koronavirem, kteří zemřeli v nemocnicích, stoupl za stejnou dobu o jednoho na 113.

Laboratoře v Česku ve čtvrtek udělaly 8009 testů na nový koronavirus, o 155 méně než o dosud rekordní středě. Celkový počet provedených testů tak stoupl na 114.854.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
10. dubna 2020 · 08:43

NAČ TEN SPĚCH?

Já nevím, pane ministře, ale není po měsíci brzy? Hlavně nic neuspěchat.

Ministr Vojtěch podepsal po měsíci to, co mělo dávno fungovat
Ministr Vojtěch podepsal po měsíci to, co mělo dávno fungovat
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. dubna 2020 · 22:03

ŽE BY SVĚDOMÍ?

Premiér Babiš v televizním projevu: "Často myslím na lidi, kteří zemřeli."
Takže on ho ten Franta Mrázek nejspíš fakt straší...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. dubna 2020 · 18:40

POLÁCI, DALŠÍ ROUŠKAŘI

Česko přestává být tak unikátní s povinností nosit na veřejnosti roušky - povinné krytí úst a nosu zavádí od příštího čtvrtku (16. dubna) taky Polsko. Potvrzených nakažených covidem je v Polsku zatím 5 341.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. dubna 2020 · 15:22

ČESKÁ KATOLICKÁ REPUBLIKA

Chápeme, že očekávat od mluvčího prezidenta republiky byť jen zdání standartního výkonu této profese je mimo realitu. Mluvčí jakéhoholiv jiného vysokého politika či významné institutce,  o soukromém sektoru ani nemluvě, by dostal hodinovou výpoveď za tisícinu výroků, jichž se Jiří Ovčáček dopouští denně už řadu let. Doba koronová a zároveň předvelikonoční přinesla nicméně do Ovčáčkovy rétoriky nový vítr. Pan mluvčí dlouhodobě prezentuje svůj zanícený katolicismus s podobnou vervou, s jakou hájil čistý štít KSČM a světlé myšlenky marxismu-leninismu v dobách, kdy byl redaktorem stalinistických Halo novin. V předvečer největšího křesťanského svátku to nabralo grády. Oficální profily pana mluvčího na sociálních sítích připomínají cíkrevní olympiádu. Občasné informace o krocích a mediálních výstupech prezidenta a vlády se ztrácejí v záplavě modliteb, biblických citátů a stanovisek pražského arcibiskupství. Náhodný pozorovatel, nezasvěcený do české reality, by z návštevy Twitteru či Facebooku mluvčího Hradu nejspíš usoudil, že v naší zemi nikdy nedošlo k odluce státu a církve a že Češi jsou tím nejzbožnějším národem planety. Již od dob Jaroslava Haška však víme, že takto na odiv dávaná víra a chřestění křesťanskou morálkou, pokud je provozují lidé, co se rádi točí kolem mocných, často kryjí lecjakou levotu a vyčůrané svatouškovství. Ovšem s feldkurátem Katzem byla aspoň zábava. S Ovčáčkem fakt není. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. dubna 2020 · 14:50

VELIKONOČNÍ DÍKŮVZDÁNÍ MINISTRU VOJTĚCHOVI

Prezident stomatologické komory Roman Šmucler, předseda sdružení ambulantních specialistů Zoran Jojko a šéf sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák vydali společné prohlášení, v němž mimo jiné "děkují vedení ministerstva zdravotnictví za pomoc s dodávkami ochranných pomůcek".

Mnozí lékaři si po přečtení těchto slov dlouho nevěřícně protírali oči a vzpomínali na několik prvních týdnů koronavirové krize. Tehdy kvůli nedostatku jakýchkoliv pomůcek museli omezovat nebo zcela rušit provoz ordinací. Ti hejtmani a odboráři, kteří ještě nebyli přinuceni políbit prsten Adreji Babišovi, vyzývali člena jeho sekty - ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha - kvůli fatálnímu selhání k rezignaci.

Když se lékaři po přečtení stěží uvěřitelného díkůvzdání vyplakali či vyvztekali (každý dle své nátury), poklepali si na čela, řekli si: "Ne naším jménem!" a šéfy svých profesních organizací, kteří si právě užili svých několik minut pochybné slávy, nechali upadnout zpět do obvyklého milosrdného zapomění.

Velký smutek ovšem padl na šéfy zdravotních pojišťoven. Ti, znalí zákulisních cestiček a praktik, ihned pochopili, že děkující bafuňáři nepřidrželi třesoucí se ministerskou židli z lásky k Vojtěchovi. Vyjednávání o tom, jak se mezi jednotlivé medicínské obory rozdělí koronavirem vypuštěný zdravotnický rozpočet pro příští rok, se kvapem blíží. A ministr je tím, kdo může mít ve finále rozhodující slovo. Pro představu: Podle původních plánů se v roce 2020 mělo mezi zubaře, ambulantní specialisty a gynekology rozdělit zhruba 50 miliard korun. To už stojí za to na chvíli zapomenout, jak to s ochrannými pomůckami bylo, no ne?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. dubna 2020 · 14:00

KOMUNISTÉ POMÁHAJÍ JEN HUBOU

Jednání sněmovny, na kterém od středečního rána do čtvrtečních tří hodin v noci poslanci probírali vládní návrhy týkající se epidemie koronaviru a řešení následných ekonomických potíží, bylo nejen bouřlivé, ale občas byly k slyšení i velké pravdy. Jednu z nich pronesl poslanec Dominik Feri (TOP 09). Podle něj se ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a jí blízcí komunisté po celou dobu jednání opozici vysloveně vysmívali. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou. Protože když mají pomáhat fakticky a podpořit kvalitní návrhy, které lidem skutečně pomůžou, tak scvaknou podpatky, zeptají se, co si o tom myslí vláda, co si o tom myslí Andrej, a pak tak hlasují a ještě to za něco vyobchodují. Takže prosím, nemluvte na nás takhle,“ vystartoval Feri na zákonodárce z KSČM. Kromě potlesku zbývá už jen na adresu komunistů dodat: „A když už musíte ve sněmovně kazit vzduch, nemluvte nejraději vůbec.“

Sněmovna o koronaviru: Dominik Feri (TOP 09)
Sněmovna o koronaviru: Dominik Feri (TOP 09)
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. dubna 2020 · 09:14

NEHODY LETOS ZABILY VÍC LIDÍ NEŽ COVID-19

Dopravní nehody připravily v Česku od začátku letošního roku o život více lidí než koronavirus. Zatímco epidemie COVID-19 má k dnešnímu dni na svědomí 104 mrtvých, při karambolech na silnicích zemřelo 106 lidí. Vyplývá to z dat zveřejněných policií.

Oproti loňsku se letos od začátku roku počet mrtvých zvýšil o 13, dopravních nehod nicméně ubylo téměř o 2 500 – bylo jich 21 500. Největší pokles je přitom vidět při porovnání loňského a letošního března, kdy letos se stalo téměř o 2 tisíce havárií méně. Jde o logický důsledek vládních protiepidemických opatření, která zahrnují i omezení pohybu. Méně se jezdí – méně se bourá.

Reflex
Reflex
9. dubna 2020 · 09:07

V ČESKU UMŘELO PŘES 100 LIDÍ S KORONAVIREM

Počet lidí s nemocí covid-19, kteří zemřeli v českých nemocnicích, převýšil 100 případů. Podle aktualizované statistiky ministerstva zdravotnictví stoupl počet úmrtí za středu a dnešek o 11 na 104. Celkem je v Česku k dnešnímu ránu 5335 prokázaných případů nákazy novým koronavirem.

Laboratoře v Česku ve středu provedly rekordních 8164 testů na koronavirus. Celkový počet provedených testů tak přesáhl 100.000 a k dnešnímu ránu vystoupal na 106.845.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
8. dubna 2020 · 18:48

RAKOUSKÁ A DÁNSKÁ CESTA - POKAŽDÉ JINAK

Jako první dva státy EU se výrazněji snaží vracet do běžného života Rakousko a Dánsko (13 tisíc, resp. 5 400 nakažených). Rakušané po 14. dubnu otevřou obchody do 400 metrů, hobby markety a zahradnictví, od půlky května restaurace a školy. Rozšíří se povinnost nošení roušek, a to kromě obchodů taky do MHD. Hromadné akce by mohly být povolené v červenci. Dánsko naopak jako první otevírá školy, a to hned po Velikonocích. Oproti Rakousku čeká až do konce léta nemožnost masových akcí, o něco dříve zas počítá s otevíráním kadeřnictví a hospod.

Sledování různých přístupů v Evropě ukazuje hlavně jednu věc: žádná ověřená, zaručeně úspěšná cesta neexistuje. Všechno, co státy dělají, je nutně do nějaké míry improvizace a nahodilost. Proč jdou v Dánsku první na řadu školy a pak hospody, u nás to má být naopak a v Rakousku zase obojí naráz? Prostě protože to tak někdo zkusil. Asi nejde než celé Evropě popřát hodně štěstí.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. dubna 2020 · 18:20

V ZEMI BEZ ŽIVOTA JE MÉNĚ ZLOČINU

Aspoň nějaká dobrá zpráva – kromě toho, že přísná vládní opatření proti koronavirová nákaze dusí ekonomiku a zlikvidovala dočasně prakticky veškerý společenský, kulturní či sportovní život v Česku, přispěla také ke snížení kriminality. Za první tři měsíce letošního roku evidovali policisté 49 300 trestných činů, zatímco loni to bylo 52 500. To, že jde o důsledek zavedeného nouzového stavu, je jasné při porovnání březnové kriminality (v lednu a únoru ještě žádná opatření zavedena nebyla), kdy je meziroční pokles evidovaných trestných činů více než 25 %. Vysvětlení je prosté – v poloprázdných ulicích se logicky méně přepadává a krade. Což je sice příjemné, ale rozhodně by takovýto větší pocit bezpečí neměl být vykoupen delší ztrátou svobody a omezením práv, než je kvůli potlačení epidemie nezbytně nutné.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
8. dubna 2020 · 17:22

VNITŘNÍ JIDÁŠ

Papež František dnes na Twitteru vyzval, abychom se v čase velikonočním zamysleli nad malým Jidášem uvnitř každého z nás. Každý jsme totiž schopen zrady. Je dobře, že pontifex využívá moderní technologie, ovšem genderově jeho výzva úplně korektní není. Leckdo se třeba může ráno cítit malým Jidášem, po obědě spíš Pilátem Pontským, ovšem v podvečer se v něm probudí Máří Magdalena. A všichni tři můžou chytit koronu. Raději nevycházet. Ani o svátcích. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
8. dubna 2020 · 17:21

KLAUS JUNIOR VE SNĚMOVNĚ UKÁZAL, ŽE JE Z MARSU

Přiznávám, že jsem očekával, že Václav Klaus mladší bude větším tahákem pro voliče, protože některé jeho názory považuji za relevantní. Průzkumy tomu ale zatím moc nenasvědčují. Jeden z možných důvodů jsme mohli včera vidět v Poslanecké sněmovně. V den, kdy poslanci dlouze hovořili a rozhodovali o nouzovém stavu kvůli koronaviru a opatřeních, jak tlumit krizi, najednou vystoupil Klaus a vyzval k jednostrannému vypovězení Lisabonské smlouvy, podle které funguje Evropská unie. Také si myslím, že Lisabonská smlouva není dobrá a že EU dělá mnohé přešlapy, proč s tím ale Klaus přišel právě na schůzi ke koronaviru, je nepochopitelné. Koho tím chce oslovit a zaujmout? Proč právě v takový okamžik řešit něco, co platí už od roku 2009? Lidi teď mají v Česku skutečně úplně jiné starosti. Nebo, že by Václav Klaus hledal voliče někde na Marsu?

Reflex
Reflex
8. dubna 2020 · 16:51

10 TISÍC ZA PORUŠENÍ OPATŘENÍ PROTI ŠÍŘENÍ KORONAVIRU

Policisté a strážníci zřejmě dostanou možnost ukládat pokuty až do 10.000 korun lidem, kteří budou porušovat opatření proti šíření koronaviru. Počítá s tím vládní návrh zákona, který dnes schválila Sněmovna, byť poměrně těsnou většinou. Návrh nyní dostane k projednání Senát.

Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení nařízení o omezení pohybu nebo za nezakrývání dýchacích cest. Kritici z řad opozice poukazovali na to, že opatření vlády i ministerstva zdravotnictví jsou přijímána ze dne na den a jejich výklad nebývá jednoznačný. Není například jasné, zda policie bude pokutovat dodržování dvoumetrových rozestupů v obchodech nebo nošení roušek v autech.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hájil opatření kvůli tomu, že přestupky proti opatřením ministerstva zdravotnictví musí ve správním řízení projednávat krajské hygienické stanice místo potírání koronaviru. Ministr má za to, většina přestupků bude stejně jako dosud řešena domluvou. Policie ale potřebuje u některých přestupků účinnější nástroj. „Není to jen o rouškách, ale i o garážových party," řekl Hamáček k charakteru přestupků.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
8. dubna 2020 · 14:20

NERVÓZNÍ BRUSEL

Evropské komisi se nelíbí, že některé členské země, například Rakousko nebo Česko, chtějí uvolnit tvrdá pravidla koronavirové karantény pro své občany. Evropská unie totiž připravila pro boj s epidemií jednotný unijní, který ovšem národní státy samostatným postupem nabourávají. Nic si z toho nedělejme. Evropská unie, která ústy své předsedkyně von Leyenové v počátcích epidemie tvrdě kritizovala zavírání hranic a přehnané restrikce kvůli koronaviru, si dnes může říkat, co chce. Vážně ji brát nelze.

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová
Jana Bendová
Jana Bendová
8. dubna 2020 · 12:17

JAK DŮLEŽITÉ JE SPRÁVNĚ POUŽÍVAT ČEŠTINU

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý dnes upozornil na jednu velmi důležitou drobnost: podstatná část pacientů, kteří v Česku s umírají s virem, mají předchozí komplikace čili umírají s covid-19, nikoli na covid-19!

Správně používat mateřštinu je někdy zcela zásadní.   

Reflex
Reflex
8. dubna 2020 · 11:48

NEKONTROLOVANÉ ŠÍŘENÍ COVID-19 SE V ČR PODAŘILO ZASTAVIT

V ČR se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19 a země se může začít připravovat na návrat k běžnému životu. Na konci měsíce dubna odhaduje 10.600 pacientů, před týdnem se hovořilo o zhruba 14.200 nemocných. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci.

"ČR zatím zabránila tomu nejhoršímu a na datech je to vidět," řekl ministr. Nejsme tedy v situaci jako Španělsko, Itálie, USA nebo Velká Británie. Kapacity nemocnic jsou podle něj více než dostatečné.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se podle Vojtěcha blíží k hodnotě jedna.

Nakažených novým typem koronaviru bylo podle údajů z dnešního rána více než 5000. Za týden přibyly dva tisíce. Před týdnem ÚZIS odhadoval, že v polovině dubna bude zhruba 8000 nemocných, na konci měsíce asi 14.200.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. dubna 2020 · 11:00

ZAVŘÍT NÁS MŮŽOU, SEBRAT DUŠI NE

Předem říkám, že následující řádky budou jen pro tu část populace, která ví o Velikonocích něco víc, než že je v pondělí (a teď už pár let i v pátek) volno, že se barví vajíčka, pletou pomlázky a leckde nezřízeně chlastá. Vysvětlovat tady velikonoční zvyky, které se váží k jednotlivým dnům těchto nejvýznamnějších křesťanských svátků, by bylo na dlouho a toho, kdo o nich doteď nic neví, by to stejně nejspíš nezajímalo. Ty ostatní ale snad potěší, že i v době koronavirové se v některých částech Česka (v tomto případě jde konkrétně o Chodsko, kde se autor těchto řádek cítí být skutečně doma) pořád udržují tradice, na které je krátké i vládní omezení volného pohybu a sdružování se. Když nemůžou jít kluci-klepáči po vsi, bude se klepat ze zahrad a oken, hotovo. Nepochybuju, že nějaký způsob, jak nahradit zvony, které odlétly do Říma, najdou i lidé v jiných lokalitách se silným vztahem k folkloru a tradicím. A je to dobře.

Velikonoční klepání bude
Velikonoční klepání bude
Marek Stoniš
Marek Stoniš
8. dubna 2020 · 09:21

NEMÁTE-LI SLIVOVICI, DEJTE ASPOŇ RUM

Na dotaz, jestli si budou moci koledníci o Velikonocích tradičně připít slivovicí, odpověděl pan červený svetr Hamáček jasně: „Podle současných opatření to možné není.“ Vláda, která se v současné koronoavirové epidemii ráda ohání výrazem "válka", tedy vyjevila aspoň jeden zjevný plán: Rozhodla se, že to bude válka občanská.

 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. dubna 2020 · 07:26

DÁTE SVŮJ MOBIL DO RUKOU FÍZLA?

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a současný našeptávač nynějšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha Pavel Hroboň propaguje v médiích projekt takzvané chytré karantény. Při ní by byl sledován pohyb lidí podle dat z jejich mobilů a platebních karet. „Aby to Češi nepovažovali za špiclování, musí jim chytrou karanténu vláda dostatečně vysvětlit,“ uvedl Hroboň na serveru iDnes, který (ne)patří premiéru Andreji Babišovi, stejně jako mu (ne)patří třeba Agrofert.

Za sebe a mnoho svých známých mohu říct, že abychom nepovažovali jakýkoliv vládní projekt za možné špiclování, nesměl by v čele vlády stát bývalý estébák s celoživotní mentalitou fízla, který chce mít na každého složku. S čímž někteří máme osobní zkušenost.

„Data se nebudou ukládat déle než šest hodin, po šesti hodinách se automaticky smažou,“ snaží se uklidnit veřejnost další Babišův poskok, toho času ministr obrany Lubomír Metnar. (Ano, ten Metnar, který chtěl tajně během nouzového stavu projednat, aby jeho loutkovodič mohl za určité situace vládnout jako diktátor bez vlády a parlamentu.)

Tak to jsem se vážně uklidnil. Ne, prostě ne. Vláda, která kudy chodí, tudy lže, zásadně nemá mou důvěru. A nebudu s ní dobrovolně spolupracovat o nic víc, než je nezbytně nutné, abych se nedostal do kriminálu. Sorry, jako.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. dubna 2020 · 07:02

POVZDECH VYHLÁDLÉHO KNIHOMOLA

Opsáno z Twitteru: Trochu to vypadá, že obchody se otevírají podle toho, co zrovna potřebují u Babišů nakoupit a zařídit. Děsí mne, že prodejny knih se v takovém případě nemusí otevřít už nikdy.

Reflex
Reflex
8. dubna 2020 · 00:33

ČÍNSKÝ WU-CHAN JE OPĚT OTEVŘENÝ

Tisíce Číňanů dnes začaly urychleně opouštět Wu-chan poté, co úřady po více než dvou měsících ve středu po půlnoci místního času uvolnily zákaz vycestovat z města, kde se koronavirus, jenž způsobil globální pandemii, poprvé objevil. Informoval o tom dnes zpravodajský web International Business Times.

Mnozí cestující město opouštěli v ochranných oblecích a na nádraží čekali na první noční vlak z Wu-Chanu. V rozhovorech s médii neskrývali radost a úlevu.

"Wu-chan v této epidemii přišel o hodně a jeho obyvatelé zaplatili vysokou cenu," uvedl 21letý muž, který se vracel do práce v restauraci v Šanghaji."Myslím, že všichni jsou teď po zrušení karantény docela šťastní," doplnil.

Čínská vláda odhaduje, že Wu-chan, kde byla karanténa zavedena 23. ledna, ve středu vlakem opustí asi 55.000 lidí. Státní agentura Nová Čína uvedla, že už před půlnocí se u výjezdů z města začaly tvořit kolony osobních automobilů čekající na odstranění zátarasů. Obnoveny byly také lety z wuchanského mezinárodního letiště.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
7. dubna 2020 · 19:22

MOC ŠTĚSTÍ NAJEDNOU

Premiér Andrej Babiš přednese ve čtvrtek večer z obrazovky České televize k národu další projev. V neděli pak s velikonočním poselstvím vystoupí prezident Miloš Zeman. A já se ptám: Vy, kdo jste oba politiky kritizovali, že jsou zalezlí jako poserové v bezpečí svých izolovaných pracoven, místo aby povzbuzovali národ v těžkých chvílích, vážně jste teď šťastnější? Nebylo by vám i národu lépe, kdybychom o Zemanovi a Babišovi už nikdy neslyšeli? Tak teď máte, co jste chtěli. Nepochybuju, že to bude stát za to a že si to všichni společně moc a moc užijeme. Fakt díky.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
7. dubna 2020 · 18:48

DIAGNÓZA PLESL

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl upřel svůj pověstně ostrý zrak na dnešní tiskovku Pirátů, nastartoval motor svého neméně pověstně vytříbeného humoru a diagnostikoval přes facebook, že Ivan Bartoš "podle očiček vypadá na takový to karanténní hulení od rána do večera." Z Pleslova výroku se stal hit, jeho status o zhulených očičkách si nyní lidé ironicky nahrávají na vlastní profilové fotky na sociální síti. Je dobré mít v těžkých časech někoho, kdo nás pobaví. Byť nezamýšleně. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
7. dubna 2020 · 17:45

V ZOOLOGICKÉ ZAHRADĚ NEHLAĎ TYGRA PO BRADĚ, MÁ KORONAVIRUS

Tygr v zoologické zahradě v newyorském Bronxu měl pozitivní test na koronavirus. Podle tiskových agentur jde o první nákazu zvířete v USA a o prvního nakaženého tygra na světě vůbec. Zatím není jasné, jak se zvíře infikovalo. Každopádně se ale ukazuje, že ani zavření do klece s výběhem proti nemoci neochrání. I když tedy konkrétně v tomto případě bych se přimlouval, aby tygrovi nebylo omezení pohybu zrušeno ani po vyléčení.

Reflex
Reflex
7. dubna 2020 · 17:01

VLÁDA MŮŽE PRODLOUŽIT NOUZOVÝ STAV DO KONCE DUBNA

Vláda může prodloužit nouzový stav pouze do čtvrtka 30. dubna. Sněmovna s tím dnes souhlasila kvůli nynější koronavirové krizi. Debata trvala zhruba 5,5 hodiny. Kabinet původně žádal poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května.

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Za současné situace by skončil v sobotu 11. dubna. K prodloužení byl nutný souhlas poslanců. Dalších 30 dnů doporučil menšinové vládě ANO a ČSSD Ústřední krizový štáb, o čemž poslance informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Politické špičky se ale přikláněly ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana kabinet ve Sněmovně toleruje. Část opozice mluvila dokonce nejvýše o dvou týdnech, navrhoval to poslanec ODS Marek Benda. Politici ale také poukazovali na to, že Sněmovna se může v případě potřeby opět sejít a nouzový stav prodloužit.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
7. dubna 2020 · 13:27

REKORD ČESKA: KORONAVIR MA VÍCE OBĚTÍ NEŽ METANOL ČI POVODNĚ

Česko od 1. ledna 1993, kdy vznikla pod rozpadu Československa samostatná republika, zažilo už několik katastrof, které si vyžádaly mnoho obětí na životech. Ale v důsledku koronaviru zemře daleko nejvíce lidí v naší „nové“ historii.

Například katastrofální povodně na Moravě a Odře v červenci 1997 si vyžádaly 49 obětí. Povodeň v Čechách v roce 2002 měla 17 lidských obětí a zahynulo i 134 zvířat v pražské ZOO.

Při metanolové aféře, která započala v září roku 2012, došlo k sérii otrav metanolem v Česku a Polsku. Do 29. ledna 2013 na otravu zemřelo 47 občanů České republiky, tři občané Polska a mnoho lidí má v důsledku této kauzy trvalé poškození zraku. Ovšem i po tomto datu se dál objevovaly nové oběti.

U koronaviru se dá ale předpokládat, že obětí bude zdaleka nejvíce.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
7. dubna 2020 · 13:00

11 NA 11 JE MOC

Fotbalová asociace rozhodla o uzavření všech amatérských soutěží - od 3. ligy níž. Malé přebory, kam často i s hráči nepřijde víc než 50 lidí, se hrát nebudou. Zato 1. a 2. ligu chce fotbal dohrát. Přitom už při zavření akcí nad 100 lidí si kluby stěžovaly, že s vlastním personálem se do stovky nevejdou. Ztráty pro kluby by asi při zavření ligy byly enormní. Pak ale stačí, aby se nakazilo pár hráčů a liga může být zas přerušená. Plus by se samozřejmě muselo hrát bez diváků. Stojí to všechno za to?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
7. dubna 2020 · 12:26

TRUMPŮV TUNEL

"Světlo na konci tunelu." Tak zní několik hodin starý tweet prezidenta Spojených států. Za jiné situace by se mohlo zdát, že Donald Trump se ztratil v chodbách pod Bílým domem a twetuje o pomoc. Nyní však patrně  půjde o vyjádření ke koroně. Vzhledem ke katastrofickému průběhu nákazy v USA je ale dost dobře možné, že světlo, které Trump na konci tunelu vidí, jsou reflektory rychlíku, řítícího se na něj v protisměru. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
7. dubna 2020 · 11:50

VLÁDA A OPOZICE BY MĚLY UKONČIT DIALOG HLUCHÝCH

Politické strany, a je jedno zda vládní či opoziční, i dnes ráno předvedly, jak to v době krize nedělat. Před zasedáním Poslanecké sněmovny představitelé všech stran na tiskových konferencích zopakovali jen to, co jsme slyšeli včera nebo předevčírem. Výjimkou byli pouze komunisté, kteří nemají ani v krizi téměř žádné návrhy, takže neměli ani co opakovat.

Vláda si mele dokola to své. Bohužel u toho každý den její členové říkají něco jiného a matou tím veřejnost. Opozice zase tvrdí, že kabinet vlastně jen přebírá její dobré nápady a vytrvale vyzývá, aby Andrej Babiš předložil konečně nějaký smysluplný plán, co se bude dít v příštích týdnech a měsících.

Například v Německu či Dánsku politici přistupují k problému jinak. Jejich půtky a sváry šly alespoň dočasně stranou. Postup je klidnější, propracovanější, sofistikovanější a více koordinovanější. Je ale zřejmé, že premiér Babiš nechce ani v tak vypjatém stavu "do týmu" přibrat opozici. Bylo by to přitom pro občany daleko lepší.

Politici neustále vyzývají občany k trpělivosti, klidu a odříkání. Naprostá většina lidí na to reagovala pozitivně a vstřícne (idiotů, kteří různá nařízení nedodržují, se ale pořád najde dost). Bylo by ovšem načase, aby i politické strany dělaly to samé. Prosím, už!

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
7. dubna 2020 · 11:40

SAMURAJ FOLDYNA A JEHO ŠOGÚN

Jaroslav Foldyna je počínaje dneškem oficiálně členem poslaneckého klubu SPD. Putinovský jezdec na hárleji, bojovník proti genderové totalitě, boxer a vůbec pořádnej chlapák se s ČSSD, s níž strávil třicet let života, nechal rozvést pro nepřekonatelné rozpory. Sociální demokracie už prý není tou stranou lidí práce, s níž na začátku let devadesátých vstupoval budoucí poslanec Foldyna ve svazek. Nyní tedy nabídl své služby Okamurovým hurávlastencům. Pan poslanec by se však měl mít na pozoru. Partaj všech slušných Čechů není aktuálně v nejlepší kondici. Preference jí luxují mediálně všudypřítomný Andrej Babiš i Hamáčkův červený svetr. Z asijské kultury dobře víme, jak se má podle kodu cti bušido zachovat samuraj, jehož šogún padne v boji. Pro tento by případ by měl mít Jaroslav Fodyna v záloze dobře naostřenou katanu, připravenou k nalehnutí.

Jana Bendová
Jana Bendová
7. dubna 2020 · 11:18

DLOUHÝ NOS

Projednávání vládní „pětadvacítky“ ve sněmovně mohou tisíce bývalých OSVČ sledovat s hodně trpkými pocity. Po začátku nouzového stavu raději ukončili podnikání a šli na úřad práce. Peníze jim docházely rychleji, než se stát rozhoupal k nějaké pomoci.

Tihle „bývalí“ na kompenzační pětadvacítku už prý nedosáhnou, přičemž podpora v nezaměstnanosti je nevytrhne. „Pokud šel na úřad práce a zrušil si živnost, tak v tu chvíli není živnostník. Musel by si ji znovu udělat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Udělá s tím něco Sněmovna?! Na zákaz vpravdě doplatili.

Jana Bendová
Jana Bendová
7. dubna 2020 · 10:11

VŠEOBECNÝ POCIT

Získáváme pocit, že plán neexistuje, řekla na adresu vlády šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Hm, my už ten pocit máme déle.

 

Jana Bendová
Jana Bendová
7. dubna 2020 · 08:40

VELIKONOČNÍ DÍK BISKUPŮ

Pražský arcibiskup Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner jménem českých a moravských biskupů zveřejnili poděkování lékařům, záchranářům, ošetřovatelům a zdravotníkům. Obrací se na ně „s velkou vděčností na prahu velikonočních svátků“.

Mimo jiné v dopise píší: „Milí zdravotníci, Vy jste hrdiny dnešních dnů! Pracujete s nesmírným nasazením a dáváte při tom všanc své síly, svou bezpečnost, své zdraví, a možná i život. Vážíme si Vaší práce, která dávno přestala být prací a ukázala se být službou a děkujeme Vám za ni… Možná si někdy připadáte tváří v tvář situaci, které čelíte, bezmocní. Tehdy si, prosím, připomeňte osvobozující pravdu, že lékař léčí, ale Bůh uzdravuje… Drazí lékaři a zdravotníci, přijměte od nás spolu s poděkováním a příslibem modlitby za Vás také požehnání. Bůh Vás posiluj!

Biskupové vyjádřili vděk a obdiv, který vůči zapřaženým zdravotníkům a ošetřovatelům dnes cítí prakticky všichni lidé. Škoda, že podobně útěšných a laskavých slov není schopen (ochoten?) prezident Zeman. S kardinálem Dukou má dobré vztahy, mohl by se aspoň maličko inspirovat. 

Reflex
Reflex
7. dubna 2020 · 08:40

Počet lidí nakažených koronavirem v Česku se v pondělí zvýšil o 235 na celkových 4822. Z nemoci covid-19 se dosud uzdravilo 121 lidí, naopak 78 pacientů s koronavirem v nemocnicích zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet lidí, kteří byli v pondělí otestování na přítomnost koronaviru, ministerstvo zatím nezveřejnilo.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
7. dubna 2020 · 04:57

PROGNÓZA: BUDE TO NA DLOUHO

Napsal mi známý. Lékař, který má desítky let zkušeností na nejvyšších manažerských postech jak v soukromém zdravotním byznysu, tak v sektoru veřejného zdravotnictví. Vzdělaný člověk se širokým rozhledem. Zaujala ho názorová otočka vládního epidemiologického experta Romana Prymuly, který po počáteční snaze ochránit maximum populace před nákazou teď přišel s tím, že by přece jen bylo možná lepší, aby lidé (s výjimkou rizikových skupin) postupně nákazu prodělali.

Takže to psaní: „Vsadil bych se, že Prymulovi došlo, nejspíš na základě nějaké studie, to, co mu selským rozumem mohlo dojít dávno. Počet bezpříznakových nakažených musí být daleko vyšší, než si původně myslel. Což ovšem znamená, že i když tu lavinu zadržel, zastavit ji nemůže. Leda by nás nechal zavřené doma ještě půl roku, ale to už ví, že mu neprojde. Když teď ale začnou rozvolňovat omezení, tak stejně nezabrání tomu, že se vlna nákazy prožene i přes ty slabé. Už teď zasáhla domovy důchodců. Jediné, čeho dosáhli, je, že se u nás průběh epidemie protáhne a její konec zpozdí. Prorokuju, že Itálie, Španělsko a další už budou mít vše za sebou a my se tady s tím budeme potýkat ještě o půl roku navíc.“

Není to příjemné proroctví. Pro mne o to méně, že ze strany autora nejde o klasické „po bitvě generálem“, kterých je vždycky plno. Už 15. března, když vláda teprve jednal o souboru hlavních protiepidemických opatření a Prymula byl zarytým zastáncem tvrdého postupu, mi totiž tentýž známý napsal: „Vždyť to nedává smysl. Nejlepší opatření je ochránit rizikové skupiny, jako to dělá Švýcarsko. Zákaz návštěv a vstupu do nemocnic a domovů důchodců. Povinné používání respirátorů u ošetřujícího personálu. Vše ostatní jsou hry pro diváka. A ničemu tím nepomůžou. Obchody, školy a všechno další, o čem uvažují, stejně nemůže být zavřené do nekonečna a po uvolnění se to stejně bude šířit dál.“ Totéž si teď, o tři týdny později, zjevně uvědomil i adorovaný expert Prymula.

Počkám si, jestli se prognózy mého známého naplní. Pokud ano, zkusím ho znovu přemluvit na velký rozhovor pro Reflex. Včera to prozatím odmítl: „Abych byl pan ,Játoříkal ̔? Radši ne.“ Uvidíme za čas.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
6. dubna 2020 · 23:40

ZÁSADNÍ OTÁZKA

"Pane Kováčiku, jak velký problém jsou zavřené hranice pro komunisty?" zeptal se v dnešních Událostech, komentářích předsedy poslanců KSČM moderátor Kubal. Prý by je otevřel jen pro výjimečné případy. Musíme uznat, že to je vyzkoušený model.

Reflex
Reflex
6. dubna 2020 · 21:32

BORIS JOHNSON NA INTENZIVNÍ PÉČI

Zdravotní stav britského premiéra Borise Johnsona, který byl kvůli nemoci covid-19 v neděli večer přijat v jedné z londýnských nemocnic, se během dnešního odpoledne zhoršil. Oznámila to kancelář předsedy vlády. Johnson byl na doporučení jeho lékařského týmu přesunut na jednotku intenzivní péče.

"Premiér požádal ministra zahraničí Dominika Raaba, aby jej zastupoval tam, kde je to nutné. Premiérovi se dostává prvotřídní péče, děkuje všem pracovníkům (státního zdravotnického systému) NHS za jejich namáhavou práci a nasazení," dodává prohlášení úřadu vlády.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. dubna 2020 · 17:16

KOMORA VARUJE PŘED MOŘENÍM

Názorová pirueta profesora Prymuly, který je hlavním epidemiologickým expertem vlády v současné kronavirové krizi, vyděsila vedení České lékařské komory. Prezident komory Milan Kubek proto napsal otevřený dopis šéfovi Ústředního krizového štábu Janu Hamáčkovi, v němž myšlenku přirozeného promoření populace označuje za „nebezpečnou iluzi a hazard s životy desítek tisíc nevinných lidí“.

Kubek v dopise tvrdí, že chronicky podfinancované a personálně zdevastované české zdravotnictví není schopno zvládat tisíce pacientů v závažném zdravotním stavu. „Zároveň upozorňuji, že ujišťování ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že zdravotníci jsou údajně dostatečně vybavení potřebnými osobními ochrannými prostředky, se nezakládá na pravdě. Zdravotníci dostatek potřebných účinných ochranných prostředků stále nemají a řada z nich stále pracuje v naprosto nevyhovujících podmínkách. Důsledkem toho je prudce rostoucí počet nakažených v jejich řadách,“ upozorňuje Kubek.

Jakýmkoliv změnám v protiepidemických opatřeních musí podle prezidenta komory předcházet především odborná diskuse a účelnost případných změn musí být podložena důkazy. „V opačném případě by se jednalo o nezodpovědný hazard. Je třeba si totiž uvědomit, že špatné rozhodnutí způsobí explozivní nárůst počtu nemocných a bude nevratné. Ekonomické aspekty krize jsou jistě důležité, ale zdraví a životy mají cenu vyšší. Chybné rozhodnutí, které by bylo nevratné, by totiž znamenalo prakticky rozsudek smrti pro desítky tisíc našich spoluobčanů a pro stovky zdravotníků, kteří se snaží ze všech sil pomáhat nemocným,“ píše Hamáčkovi.

Je ovšem třeba upozornit, že lékařská veřejnost není v názoru na postup proti koronaviru jednotná. Různé názory panují i napříč různými zeměmi.

Milan Kubek, Česká lékařská komora
Milan Kubek, Česká lékařská komora
Marek Stoniš
Marek Stoniš
6. dubna 2020 · 17:02

PROMOŘANSKO

Jen co vrchní epidemiolog Prymula oznámil, že by nechal národ "promořit" koronavirem, už se vyrojila spousta vtipů na dané téma. "Jak nás chtějí promořit, když nám nedovolí jet k moři?", zní jeden z nich.

Karel Steigerwald
Karel Steigerwald
6. dubna 2020 · 16:35

ŠAŠEK SE SMĚJE ŠAŠKOVI

Kdysi dávno se prezident Husák posmíval Pavlu Kohoutovi, kdy ho zbavil občanství. Pravil, že Kohout u nás dokokrhal. Neměl to říkat. Netušil, že doba, kdy Husák u nás dokdáká, se blíží. A dokdákal. V neděli v Lánech se prezident Zeman posmíval Kalouskovi, že je šašek počmáranej, jako by nevěděl, co všechno je on sám a že brzy už dokdáká, ačkoliv není husa. Ve výčtu nadávek, jimiž ho častuje milovaný lid, by slovo šašek znělo jako nic. Některým politikům, když jsou ve funkcích, se zdá, že tam budou věčně. Nebudou.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. dubna 2020 · 16:04

S PROMOŘOVÁNÍM ZAČÍT U VLÁDY

Změna názoru vládního epidemiologického experta Romana Prymuly, který chtěl doposud populaci před nákazou maximálně chránit, avšak nově navrhuje podstatnou část veřejnosti virem řízeně promořit a vytvořit tak kolektivní imunitu, si zasluhuje širší diskusi. Tu přenechme odborníkům. Už teď se ale přímo nabízí způsob, jaký zvolit testovací vzorek, pokud by Prymulův nový přístup získal podporu vlády. Nákazou by v takovém případě mohli být selektivně promořeni všichni členové kabinetu a jejich rodinní příslušníci, samozřejmě s výjimkou těch, kteří spadají kvůli věku či chronickým nemocem do některé z rizikových skupiny. Po několika týdnech, kdy by byli nakažení ministři a jejich blízcí izolováni například v armádním Centru biologické ochrany v Těchoníně, by byl pilotní projekt vyhodnocen a teprve pak by se případně rozhodlo, jak dál. S pravděpodobností hraničící s jistotou si troufnu tvrdit, že takové řešení by získalo širokou veřejnou podporu. Otázkou ovšem je, zda by (ne)šíření nemoci mezi členy vlády nebylo zkresleno tím, že i viry mají svou hrdost.

Karel Steigerwald
Karel Steigerwald
6. dubna 2020 · 15:28

BABIŠŮV NOVÝ POLITICKÝ TRIK

Ing. Babiš vnáší do dějin populismu mnoho nového. V poslední době ukazuje rozjitřeným voličům další novinku. Nechá některého svého ministra navrhnout veřejně nesmyslné vládní opatření. Počká den, dva, až bude nevole veřejnosti na vrcholu, pak zasáhne. Ministra znectí. Podiví se, jak mohl něco tak hloupého spáchat. Přikáže podřízeným, aby zjednali rychlou nápravu. Voliči pak vidí, jak skvělého premiéra máme a kde bychom byli bez něj. Nevím, jestli ministry k hlouposti pobízí, aby je mohl zkoupat, nebo jestli to dělají sami od sebe. Otázka, proč tak skvělý premiér drží ve vládě taková nemehla, zůstává nevyřčena.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. dubna 2020 · 14:45

POD SKAFANDRY A ROUŠKAMI JSOU LIDÉ

Lékaři v nemocnici v izraelském městě Petah Tikva jsou stejně jako jejich kolegové jinde ve světě nuceni chodit k pacientům nakaženým koronavirem v ochranných oblecích, respirátorech a štítech. Uvědomili si ale, že takto zahalení mohou na nemocné působit více jako anonymní monstra než jako lidé, kteří s nimi cítí a chtějí jim pomoci k uzdravení. Na ochranné obleky si proto nalepili své fotografie, aby s pacienty navázali osobnější vztah. Ukázali, že i v době světové pandemie je čas na humanitu. Inspirují se další zdravotníci, třeba i v Česku?

Jsme lidé, ne monstra ve skafandrech, ukazují izraelští lékaři
Jsme lidé, ne monstra ve skafandrech, ukazují izraelští lékaři
Viliam Buchert
Viliam Buchert
6. dubna 2020 · 12:29

ZŮSTAŇME NA VELIKONOCE DOMA, POŘÁD HROZÍ DALŠÍ VLNA NÁKAZY

Předpověď počasí slibuje na velikonoční svátky poměrně teplé a dobré počasí. Pro mnoho lidí to bude signál, aby ještě ve větším počtu vyrazili ven. Je to logické – omezení jsou už dlouhá a ostražitost je menší. Jenže zkušenosti z Asie, kde koronavirová nákaza začala, ukazují, že podobný přístup je riskantní. Podle odborníků může totiž přijít po určitém uvolnění přísných pravidel další vlna (bývá naštěstí daleko menší) epidemie. Slovenský premiér Igor Matovič dokonce navrhl, aby byl na Velikonoce u našich sousedů vyhlášen zákaz vycházení. To je sice extrém, ale Covid-19 bychom neměli podceňovat, pořád není vyhráno. Ve vlastním zájmu by bylo proto lepší ještě chvilku vydržet a o svátcích, pokud to nebude nutné kvůli práci či kvůli nákupu, zůstat raději doma.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
6. dubna 2020 · 11:43

BÝVALÝ PREMIÉR LIBYE ZEMŘEL NA KORONAVIRUS

Mahmúd Džibril, jeden z nejvýznamnějších libyjských politiků, který v roce 2011 přispěl k pádu diktátora Muammara Kaddáfího zemřel v neděli 5. dubna na koronavirus. Oznámila to libyjská média. Džibril byl od března do října 2011, tedy v době, kdy zuřila v zemi občanská válka, která vedla k pádu Kaddáfího, premiérem země. Pak vedl Alianci národních sil, jednu z nejsilnějších místních politických stran. Patřil k politikům, který v chaosem a násilím zmítané Libyi zastával umírněné pozice. Mahmúd Džibril byl od 21. března kvůli srdeční zástavě v nemocnici v egyptské Káhiře. O tři dny později byl pozitivně testován na Covid-19. Kolik nakažených v Libyi je a kolik lidí přesně na koronavir zemřelo, se neví, protože zdravotní systém na některých místech funguje jen ve velmi omezené podobě a testy jsou sporadické.

Mahmúd Džibril
Mahmúd Džibril
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. dubna 2020 · 09:36

MINISTERSTVO ŠLÁPLO NA PLYN

Více než měsíc poté, co se v Česku objevily první identifikované případy koronaviru a skoro tři týdny od chvíle, kdy vláda přijala tvrdá opatření proti šíření nákazy, zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách Manuál pro občany: Práva a povinnosti za nouzového stavu. Lidé se z něj dozvědí třeba to, že mohou chodit nakupovat potraviny, že děti nemají chodit do školy nebo že na veřejnosti musí všichni nosit roušku. „Předkládáme přehled toho, jak jednat a co je povoleno v rámci nouzového stavu dle platných mimořádných opatření,“ uvádí ministerstvo. Užitečná pomůcka, děkujeme. Jen – nestálo by za to přece jen ještě chvíli počkat? Známe to, práce chvatná…

Reflex
Reflex
6. dubna 2020 · 08:49

V Česku je k dnešnímu ránu 4591 lidí nakažených koronavirem. Za neděli stoupl jejich počet o 115, zatímco v sobotu bylo 282 nově odhalených případů. Ve srovnání se sobotou ale klesl počet provedených testů z 6134 na 4710. Celkem už zdravotníci v Česku provedli 85.014 testů. Počet úmrtí nakažených koronavirem stoupl oproti údajům z nedělního podvečera o pět na 72 lidí.

Reflex
Reflex
5. dubna 2020 · 22:47

BORIS JOHNSON V NEMOCNICI

Britský premiér Boris Johnson byl převezen do nemocnice kvůli tomu, že u něho příznaky nemoci covid-19 přetrvávají i deset dnů poté, co měl pozitivní test. "Na radu Johnsonova lékaře byl premiér dnes večer přijat do nemocnice na vyšetření," uvádí se v prohlášení Downing Street. Podle premiérovy kanceláře jde "o preventivní krok". Pětapadesátiletý Johnson byl v domácí izolaci od 26. března, kdy u něj test prokázal nákazu koronavirem. V pátek uvedl, že se cítí lépe, ale má pořád teplotu.

Koronavirem se nakazil i britský premiér Boris Johnson
Koronavirem se nakazil i britský premiér Boris Johnson
Reflex
Reflex
5. dubna 2020 · 22:25

ALŽBĚTA II. VS. ZEMAN - NEPŘÍJEMNÉ SROVNÁNÍ

Britská královna Alžběta II. přinesla ve večerním projevu slova povzbuzení, slova útěchy, slova ocenění, ale i slova naděje pro budoucnost. Pro Českou republiku to bylo poučné, ale bohužel nesmírně nelichotivé srovnání s tím, co v tu samou neděli dopoledne předvedl prezident Miloš Zeman. Přečtěte si komentář Viliama Bucherta >>>

 

Britská královna Alžběta II. během proslovu směrem k Britům na téma koronaviru. (5.4.2020)
Britská královna Alžběta II. během proslovu směrem k Britům na téma koronaviru. (5.4.2020)
Viliam Buchert
Viliam Buchert
5. dubna 2020 · 20:46

KOČKY JSOU NA VIR CITLIVĚJŠÍ, ALE NEPŘENÁŠÍ HO

Podle webu Caixin, který patří k nejdůvěryhodnějších informačním zdrojům v Číně, vědci z Charbinského veterinárního výzkumného institutu oznámili, že také kočky mohou být infikovány virem, který způsobuje Covid-19. Nenašli zatím ale důkaz, že by tato zvířata šířila nemoc i na lidi.

Testy ukázaly, že kočky nakažené koronavirem mohou chorobu přenášet na další kočky. Při zkoumání psů se pak podle čínských vědců prokázalo, že tento domácí mazlíček není na koronaviry tak citlivý. Charbinský institut už nějaký čas zkoumá, ve kterých zvířatech by patogen mohl žít dříve, než nakazí lidi.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
5. dubna 2020 · 20:45

BUDOU SE PODOBNÉ OBRÁZKY JEŠTĚ NĚKDY OPAKOVAT?

Jeden přítel mi zaslal tuto fotografii z víkendového Staroměstského náměstí v Praze. Jedno z turisticky nejvytíženějších míst České repukliy i Evropy je teď většinou zcela osiřelé. Bude možné podobný obrázek pořídit i někdy po koronavirové nákaze? Doufejme, že už nikdy.

Staroměstské náměstí 5. dubna 2020
Staroměstské náměstí 5. dubna 2020
Adéla Knapová
Adéla Knapová
5. dubna 2020 · 20:13

KORONAMÓDA

Nejen smrtelníci trpí karanténou kvůli pandemii nového koronaviru. I ikony módního světa musí dřepět doma. A jelikož odmítají rezignovat na styl a nechtějí být zapomenuty (sejde z očí...), natáčejí samy sebe v módních kreacích, jež si pro svou práci u kuchyňské linky či na gauči u televize, s mobilem nebo počítačem oblékají; protože nosit tepláky, nebo strávit celý den ve vytahaném pyžamu je podle nich nejen skokem do módního podsvětí, rezignací na „starý dobrý život“, ale hlavně na ten nový, budoucí, jež právě začíná.

A tak už nejen na sociálních sítích, ale i na webu módní bible, americké Vogue, můžete sledovat, jak si udržují morálku a jak se připravují na budoucnost módní ikony. Nebo jaké kousky z posledních „předkoronavirových“ módních přehlídek byste si rozhodně měli koupit, abyste třeba cestou k popelnicím nebo do supermarketu ohromili sousedy.

Reflex
Reflex
5. dubna 2020 · 17:48

ČESKO PŘIJME PACIENTY Z FRANCIE

Fakultní nemocnice Brno by měla v nejbližších dnech přijmout šest nemocných s koronavirem z Francie. Novinářům to dnes řekl premiér Babiš v rozhovoru s ČT. Francie požádala o pomoc a česká vláda vyhověla, uvedl. O věci jednal s francouzským velvyslancem v ČR. "Celkově jsme nabídli 12 míst, respektive 14, ještě další nemocnice se nějak přidaly, protože my samozřejmě máme dostatečnou kapacitu," uvedl. Francie má nyní s umísťováním nakažených do nemocnic problémy, některé její pacienty převzalo například Německo.

Babiš upozornil, že Česko v koronavirové epidemii už pomohlo i jiným zemím Evropské unie. "Po tom, co jsme pomohli Slovinsku, Španělsku a Itálii, tak projevujeme solidaritu v rámci Evropské unie," řekl.

Reflex
Reflex
5. dubna 2020 · 17:25

ZEMANŮV PROJEV ZÁMECKÉHO PÁNA

Prezident v rozhovoru pro Blesk ukázal, že se ve svém myšlení nedokáže povznést nad běžné šarvátky a dokáže být jen osobní. Proč odmítl poděkovat zdravotníkům? Přečtěte si komentář Bohumila Pečinky >>>

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)
Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)
Oliver Adámek
Oliver Adámek
5. dubna 2020 · 14:30

ANO MÁ 34,5. VEJDOU SE JEN 3 STRANY?

Hnutí ANO má podle průzkumy firmy Kantar podporu 34,5 % voličů, nejvíc za posledních 6 let. Za ním jsou těsně u sebe ODS a Piráti (14 a 13,5 %). Všechny ostatní strany jsou na hraně vstupu do sněmovny. TOP 09 a STAN nejspíš půjdou do voleb v nějaké koalici, i tak se ale může stát, že nám v parlamentu několik barev ubude. ČSSD asi zatím nezachránil ani obrozený červený Hulk Hamáček.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
5. dubna 2020 · 12:34

ZEMAN ŽIJE, VNÍMÁ A MLUVÍ

Rozvohor prezidenta Miloše Zemana s redaktorkou deníku Blesk, který se odehrával na zámku v Lánech a diváci ho mohli dnes před polednem sledovat živě na webu blesk.cz, přinesl pro mne osobně tři významná zjištění.

  1. Prezident Zeman žije, zvládne 65 minut sedět a dýchat přes roušku. 
  2. Prezident Zeman dokáže 65 minut vnímat otázky novinářky a odpovídat na ně. 
  3. Prezident Zeman dokáže 65 minut nekouřit.

Ani za jednu z těch věcí bych nedal před rozhovorem ruku do ohně, takže díky!

Aktualizováno ve 12:41 - Až teď mi došlo, že bod 3 je krajně podezřelý. Že by dvojník? 🤔

Prezident Miloš Zeman a moderátorka Blesku Vera Renovica v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)
Prezident Miloš Zeman a moderátorka Blesku Vera Renovica v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
5. dubna 2020 · 12:19

NA ŘADĚ JE MINISTR VOJTĚCH

V glosáři jsme vás před několika dny informovali, že v některých sázkových kancelářích mohou lidé sázet na udělení sátního vyznamenání epidemiologovi Romanu Prymulovi (kurz 1,65:1) a na odchod ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z funkce do konce letošního roku (kurz 1,5:1). Vyznamenání pro Prymulu dnes potvrdil v rozhovoru pro deník Blesk prezident Miloš Zeman - 28. října udělí epidemiologovi na Hradě Řád Bílého lva. Teď je tedy na řadě Vojtěch, jehož vyhazov považovali bookmakeři při vypsání sázek za ještě pravděpodobnější, než Prymulovo dekorování.

Jana Bendová
Jana Bendová
5. dubna 2020 · 10:22

POMOC PRO LIDI BEZ PENĚZ

Vzájemná a nezištná pomoc momentálně kraluje. Není den, abychom neslyšeli, nečetli nějaký příběh mezilidské solidarity. Mám tip pro ty, kdo mají stále příjem a jakousi jistotu i do budoucna: pomozme i živnostníkům, sousedům, přátelům, příbuzným, kteří přišli o živobytí. Chtěli jste si vymalovat byt, dům? Potřebujte ořezat stromy na zahradě? Natřít plot? Což takhle svěřit tuhle práci, na kterou jste se původně chystali kutilsky sami, právě lidem bez práce a zatím i bez pomoci státu? Na dovolenou k moři nás letos beztak nepustí, ušetřili jsme.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
5. dubna 2020 · 08:48

NASAĎTE ROUŠKY, VYLETÍ PTÁČEK!

Ta fotka Zemanova mluvčího budí vášně. Účastníte-li se venku shluku více než dvou lidí, můžete na místě vyafasovat likvidační pokutu. Ale jak se říká, co není dovoleno kmánovi, dovoleno je pánovi. Pěkně to vyjádřil místostarosta obce Jenštejn Martin Šidlák: "Už tři týdny dělám místostarostu, novináře, učitele a školníka. Lidem ze vsi rozdávám dezinfekci, bez roušky nevyjdu. Bojím se o ekonomiku, skřípu zubama. Denně si kladu otázku, jestli tam v tom světě venku moje nepřítomnost někomu chybí. AVE nám do obce nedoveze kontejnery na velkoobjemový odpad, protože by se u nich mohlo najednou sejít víc lidí a bylo by to porušení karantény. Dneska se od Jana Hamáčka dozvím, že "žádné zásadní uvolnění režimu omezení v dohledné době nečekejme". A pak vidím tohle?!? Tak sorry, ale tohle není na pokutu. Janu Hamáčkovi jsem chtěl fandit, ale tohle je na rovnou na demisi."

Lány
Lány
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. dubna 2020 · 20:12

BABIŠOVA ŠKOLA

Ať dělám, co dělám, nemohu se té představy už druhý den zbavit. Školní třída plná prvňáčků, před tabulí stojí Andrej Babiš a mečí:
"Děcka, keď chcete něco povedať, zdvihnětě pravý ruk. Je to důležitý! Kdyby stě jeden z vás zvedlo pravý ruk a druhý přes uličku levý ruk, mohly bystě v uličke porušiť ten minimálný rozestup jedna meter, stanovený plukovníkom Prymulom. Vo fabrikách v Singapuri toto též fungovalo a já, já... my doufáme, my chceme, my máme ty best practice, ale my, my... uvidíme."
Děti zaraženě koukají. Pak se ale zvedá první, druhé, postupně všechny, berou premiéra na ramena a odnášejí ho k nedaleké Vltavě, kde ho jako zlou Moranu házejí do vody. Vychází slunce, všichni si stahují roušky. Přichází jaro.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. dubna 2020 · 17:49

VIRUS NEVIRUS, VYKVETL VAJÍČKOVNÍK

Koronavirové epidemii navzdory vykvetl od pátku do soboty na návsi ve středočeských Zákolanech strom „vajíčkovník“. Pro většinu místních bylo takové připomenutí blížících se Velikonoc stejné překvapení, jako když záhy po vládním nařízení nosit na veřejnosti roušky si přes noc jednu obří uvázal i pomník zákolanského rodáka a druhého komunistického prezidenta Československa Antonína Zápotockého (v glosáři jsme již dříve informovali i s fotografií). Život na vsi prostě je a vždycky byl blíž přírodě, kterou nezastaví ani hrozící nákaza.

Zákolanský vajíčkovník
Zákolanský vajíčkovník
Viliam Buchert
Viliam Buchert
4. dubna 2020 · 17:47

KRÁLOVNA ALŽBĚTA II. PŘEDNESE OJEDINĚLÝ PROJEV

K výjimečnémé kroku přistoupila britská královna Alžběta II. Pouze počtvrté za 68 let jejího panování předstoupí před národ se speciálním poselstvím. I z toho je vidět, že tak číní pouze ve zcela výjimečných situacích a tentokráte se bude věnovat koronavirové nákaze. Jak uvedl Buckinghamský palác, britské televizní a rozhlasové stanice, ale i další státy světa, odvysílají projev královny v neděli ve 20 hodin britského času (v Česku bude o hodinu víc). Poselství bylo předtočeno na zámku Windsor.

Podobný projev přednesla Alžběta II. předtím v roce 1991 v době zahájení války v Perském zálivu, pak po smrti princezny Diany v roce 1997 a v roce 2002, kdy zemřela královna matka. Panovnice se svými vystoupeními jinak šetří. Pravidělně promlouvá k národu o Vánocích 24. prosince a vždy vystoupí v parlamentu, když nastupuje nová vláda (tento projev ale sepisuje kabinet). Dá se očekávat, že na rozdíl od českého prezidenta Miloše Zemana, který i v kritických situacích vždy někomu nadává, nebude Alžběta II. nikomu nic vyčítat, ale naopak povzbudí národ v těžkých chvílích epidemie.

Milan Tesař
Milan Tesař
4. dubna 2020 · 17:45

Světlo světa spatřila vskutku zajímavá, a vlastně logická symbioza nazvaná IntermeSOS. Stojí za ní umělci, kteří nemají pro koho hrát, nedostávají honoráře, ale potřebují si vydělat na živobytí. Ze dne na den se octili bez přijmu, načež si všimli, že například zemědělci řeší opačný problém – nedostatek pracovní síly. "Do Česka jezdí pravidelně dělat sezónní činnosti desetitisíce pracovníků ze zahraničí, kteří se sem nyní nedostanou. A práce v zemědělství nepočká – kdo včas nezasadí, nemá co sklízet, ” píše se v prohlášení IntermeSOS. Iniciativa má snahu kumštýře a zemědělce propojit a navzájem si pomoci, takže se nelekněte, až v následujících dnech uvidíte Aňu Geiserovou s Evou Holubovou v zahradnictví sázet mrkev, saláty a řepu, Jiřího Macháčka na traktoru a soubor divadla Jatka 78 na jatkách. Už nechci nic slyšet o zhýčkané pražské kavárně. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
4. dubna 2020 · 17:44

BABIŠ OTOČIL. TVRDIL, ŽE ROUŠKY NEPOTŘEBUJEME, TEĎ JE MILUJE

Před měsícem, přesně 3. března na tiskové konferenci v pražské Fakultní nemocnici Motol premiér Andrej Babiš prohlásil: "Je tady plno spekulantů, já bych poprosil lidi, ty roušky a respirátory potřebují lékaři, zubaři, nemocnice. Občané to nepotřebujou..." Není to poprvé a není to ani naposledy, co předseda vlády lhal. Naprostá otočka v názorech je pro něj zcela typická. V posledních dnech totiž z roušek téměř zešílel a neustále tvítuje a vyzývá, aby je nosil celý svět. Navíc Babiš, ministr zdravotnictví Vojtěch, jeho náměstek Prymula i ostatní ministři před několika týdny opakovaně občanům slibovali, že roušky pro všechny dovezou. Nejenom pro zdravotníky či policisty. Jen ať vydržíme. Zařídíme to!

Houbeles zařídili. Uplynul měsíc a nic. Lidé si museli ušít roušky sami. Jsou to ovšem látkové výrobky a ne zdravotní pomůcky, které by byly vhodné pro všechny. Například na Tchaj-wanu si může každý pro sebe i své děti roušky online objednat a dostane každý týden nové. Za zhruba 10 korun za kus. 

Reflex
Reflex
4. dubna 2020 · 17:04

JEŠTĚ VYDRŽET

Ministři Hamáček a Metnat (vnitro, resp. obrana) se v Lánech setkali s prezidentem Zemanem. Podle Jana Hamáčka budeme na uvolnění nastavených opatření ještě muset počkat. Co všecho řekli ministři na brífinku si přečtěte zde >>>

Ministr vnitra Jan Hamáček s ministrem obrany Lubomírem Metnarem v Lánech
Ministr vnitra Jan Hamáček s ministrem obrany Lubomírem Metnarem v Lánech
Jana Bendová
Jana Bendová
4. dubna 2020 · 17:03

ČTENÁŘSKÝ HLAS

Napsala mi čtenářka Reflexu paní Irena Petržíková pár poznámek k práci MPSV a ministryně Jany Maláčové. Část dopisu zveřejňujeme. 

"Především mě zaráží AROGANCE, s jakou resort vystupuje vůči žadatelům na úřadech práce.

Neustálé požadavky resortem formulované a sdělované jeho mluvčí, aby žadatelé nechodili na úřad, ale používali přístupy online, formuláře podepisovali elektronicky, eventuálně si z webu ministerstva vytiskli patřičný formulář, vyplnili, podepsali a naskenovaný pak mailem opět odeslali, považuji za ukázku naprosté AROGANCE a zarážející NEZNALOSTI průměrného klienta úřadu práce.

Převážná většina těchto žadatelů NEMÁ ani vlastní PC, natož pak elektronický podpis. Kolik domácností, např. samoživitelek, má doma k dispozici PC, internet, tiskárnu, skener?  Elektronický podpis? Poslouchám v rádiu, jak je snadné si jej vyřídit. Jistě, pro úředníka jednoduchý úkon. Ale pro člověka, který řeší tak banální problémy, jako kde vzít peníze na denní nákup, je to další úkon z oblasti horroru. Na který navíc ty peníze nemá.

V době, kdy je zcela očekávatelně extrémně zvýšený nápor na úřady práce, OMEZÍ ministerstvo hodiny pro veřejnost na minimum s výmluvou na infekční nebezpečí! Za sklem, s rouškou a gumovými rukavicemi, jak velké je to nebezpečí? Bránění v osobním styku zoufalým žadatelům považuji za flagrantní PORUŠENÍ základních povinností úřadů, je to výsměch všem těm, kteří se s nasazením vlastního zdraví starají o pacienty v nemocnicích či v domovech pro seniory. Úřady práce mají SLOUŽIT veřejnosti, pomáhat zvláště v této nejisté době s řešením následků vládních nařízení a omezení. Problematika úkolů, které ÚP mají řešit, je velmi široká, vyžaduje specializaci jednotlivých úředníků. Jak se v tom má běžný klient vyznat? Navíc nemožnost věc vyřídit napoprvé nutí žadatele navštěvovat ÚP opakovaně v naději, že se jim snad přece jen podaří s někým promluvit.

Z mého pohledu MPSV současným (ne)fungováním úřadů práce zcela zásadně PORUŠUJE svoje základní povinnosti, NEPLNÍ úkoly, pro které byly úřady zřízeny, a naopak se podílí na růstu nejistot těch, kdo jsou v dnešní extrémní situaci na jejich pomoc odkázáni".

Jana Bendová
Jana Bendová
4. dubna 2020 · 16:58

VELIKONOČNÍ VÝZVA BISKUPŮ

Čeští a moravští biskupové vyzývají věřící, aby na Bílou sobotu – tj. 11. dubna - po setmění, zapálili za okny domovů svíčku, případně vystavili obraz Ježíše Krista.

Milí věřící, bratři a sestry,

Až na výjimky nebude pro Vás možné zúčastnit se vrcholu celého liturgického roku – slavení Velikonoční vigilie.

Proto navrhujeme, abychom v době, kdy se Velikonoční vigilie slaví, tedy na Bílou sobotu po setmění, zapálili za okny našich domů svíčku, případně vystavili obraz našeho Pána Ježíše Krista, který v této slavné noci vpravdě vstal z mrtvých. Je to stará velikonoční tradice, kterou bychom přivedli k životu a vydali tak svědectví, že Ježíš je Světlem našeho života, světlem, které nezná západu, jak o tom o velikonoční noci s radostí a rozechvěním zpíváme.

Děkujeme Vám, že se k této výzvě připojíte.

Z celého srdce Vám žehnáme.
Čeští a moravští biskupové

K výzvě se přidá i Ekumenická rada církví. A pokud svíčku za oknem zapálí na Bílou sobotu třeba i ateisté, může to být víc než hezké.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
4. dubna 2020 · 15:13

ŠVÉDSKÁ CESTA? ASI TAKY NE

Zatímco u Donalda Trumpa a Borise Johnsona byla bohorovnost k viru v očích světa čistý hazard, u podobně klidného Švédska se mnohdy psalo o inovativním a inspirujícím přístupu. Severský zen ale možná bohužel taky nepotrvá dlouho: v zemi přibývají nakažení po pětistech denně, testovalo se tam ale na počet obyvatel sedmkrát méně než třeba v sousedním Norsku (podle týden starých dat), které má počet nakažených sronvatelný. Infekci už podlehlo zhruba šestkrát více lidí než v Česku se srovnatelným počtem obyvatel. Podle švédské imunoložky Cecilie Söderberg-Nauclérové citované médii Švédsko málo testuje, dostatečně neizoluje a celkově míří ke katastrofě.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
4. dubna 2020 · 15:06

ZÁSADNÍ REAKCE NA KRITIKU REFLEXU

Napsal mi čtenář: "Nedalo mi to a musím reagovat na Váš článek a i na další bláboly, které píšete. Některé Vaše články a i většina článků časopisu Reflex, mi dnes připadají jako Rudé Právo dvě. Jejich političtí redaktoři, také psali zaručené zprávy, například, že je P.Tigrit je starý fašista a hodně jiných nesmyslů založených na faktu, aby se zalíbili straně a vládě. Vy jak si myslím se chcete, také zalíbit Vašemu chlebodárci P. Bakalovi. Po roce 89 jsem doufal, že již budou redaktoři konečně psát pravdu, jak to bylo chvíli okolo roku 68 a bude již těmto snaživcům konec, ale jak jsem se hluboce mýlil!!!" Vážený pane (jméno kvůli dramatickým gramatickým chybám v textu neuvádím, stejně bude asi falešné), tímto s plnou vážností konstatuji a uvádím, že chleba do Reflexu rozhodně nedoručuje pan Bakala. Děkuji za pozornost.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
4. dubna 2020 · 14:49

REAGANOVA PRAVDA

Zatím marně se snažím najít logiku v krocích vlády, kterak hodlá pomoci svým občanům v době krize. Spoléhám proto na vodítka, prověřená časem. Například na slavný výrok Ronalda Reagana o nejhorší větě, kterou můžete v životě slyšet: „Ahoj, já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci.“

 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. dubna 2020 · 13:15

NÁVŠTĚVY S ROUŠKOU A S VÍROU

Návštěva kněze je v posledních dnech pro seniory v mnoha domovech důchodců jediným kontaktem s okolím, nepočítáme-li běžný každodenní styk s personálem. I výkon duchovní služby je ovšem v mimořádných podmínkách koronavirové epidemie, která je pro lidi ve vyšším věku nebezpečnější než pro ostatní, podmíněn dodržováním mimořádných hygienických opatření. Litoměřický děkan Józef Szeliga (na snímku) proto dochází za svými ovečkami z domova pro seniory na Dómském vršku, který provozuje litoměřická charita, v ochranném obleku, roušce i rukavicích. Stejně vybaveni chodí kněží i do dalších domovů po celé republice. Duchovní pastýře by v nich na první pohled poznal asi jen málokdo.

Litoměřický děkan při návštěvě domova pro seniory
Litoměřický děkan při návštěvě domova pro seniory
Reflex
Reflex
4. dubna 2020 · 11:23

VELKÝ NÁRŮST, ALE HODNĚ TESTŮ

Počet potvrzených pacientů s koronavirem v pátek stoupl o 332 lidí na 4 194. Jde o největší nárůst za týden, zároveň ale proběhlo nejvíc testů, téměř 7 tisíc. Podle náměstka Prymuly by se Česko časem mělo dostat na 10 tisíc testů denně.

Testování na koronavirus v německém Berlíně.
Testování na koronavirus v německém Berlíně.
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. dubna 2020 · 09:20

DÍTĚ PŘIPEVNÍME IZOLAČNÍ PÁSKOU...

Nápad Andreje Babiše, aby děti po otevření škol a školek povinně udržovaly rozestupy minimálně jeden metr, už třetí den baví veřejnost. Kromě prostých dotazů, jestli někdy Babiš chodil do školy, jestli měl někdy nějaké kamarády a jestli někdy sám zkusil hlídat malé děti, nebo na to měl vždycky lidi typu "pana Protopopova", se objevují i rady a návody, jak premiérovu hlubokou myšlenku v praxi zrealizovat. Mne osobně nejvíce zaujal ten, který na Facebook napsal uživatel Miroslav Papoušek:

"Na židli malou, až středně velkou, se posadí dítě patřičné velikosti. K nohám židle izolační páskou připevníme kotníčky a k sedáku připevníme stehýnka. Ta by ovšem izolační páskou úplně nedržela. Proto je potřeba použít dva 180mm dlouhé hřebíky. Tyto se proženou každým stehýnkem (pokud hřebíky prolezou skrz sedák, můžeme na druhé straně ohnout). Aby děťátko nepadalo na čelo, musíme jej (znovu izolační páskou) připevnit v oblasti hrudníku i k opěradlu. Tady je velmi důležité NEPOUŽÍVAT HŘEBÍKY!!! Takto upravené děti rozstrkáme po učebně nejméně na délku jednoho "Nachera", což je přibližně 127cm..."

Jinou kapitolou je pak úroveň jazykového projevu, kterou premiér opět předvedl - rozhovor byl totiž živý, nemohl číst jen pracně nadrilované cizí myšlenky a slova. Zde považuji za nejzdařilejší komentář obrázek níže.

Proč se premiér nenaučí česky?
Proč se premiér nenaučí česky?
Reflex
Reflex
3. dubna 2020 · 15:21

BRITÁNIE HLÁSÍ REKORD V POČTU OBĚTÍ

Počet obětí nákazy koronavirem v Británii za poslední den vzrostl o rekordních 684, celkem už nemoci podlehlo 3605 lidí. Zaznamenáno bylo celkově již 38.168 nakažených. S odvoláním na statistiky ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters. Británie se řadí mezi nejhůře zasažené na světě.

Reflex
Reflex
3. dubna 2020 · 13:17

ZNÁMÉ PIVO CORONA PŘERUŠUJE VÝROBU

Mexická společnost Grupo Modelo dočasně přeruší výrobu piva Corona a dalších značek, které se vyvážejí zhruba do 180 zemí světa. Firma uvedla, že podle vládního nařízení toto pivo nepatří v době pandemie mezi nezbytné zboží.

Mexická vláda v zemi tento týden kvůli šíření nemoci COVID-19 vyhlásila nouzový stav a nařídila zastavit výrobu, která není v době pandemie považována za nezbytnou. Podle čtvrtečních údajů bylo v Mexiku na nemoc způsobenou novým koronavirem pozitivně testováno 1510 lidí, 50 jich zemřelo.

Pivovar uvedl, že výroba bude přerušena od neděle, už teď ji ale postupně snižuje. Kvůli svému názvu, podobnému anglickému výrazu pro koronavirus, je pivo Corona v posledních týdnech terčem mnoha vtipů.

Společnost Grupo Modelo je součástí pivovarnické skupiny Anheuser-Busch InBev. V Mexiku má 11 pivovarů, uvedla agentura Reuters.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. dubna 2020 · 11:08

„ČÍNSKÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE“

Kritika Světové zdravotnické organizace (WHO) kvůli selhání v současné pandemii je čím dál silnější, s nadsázkou pandemická. Důvod: ať už vědomě, či nevědomě pomáhala Pekingu zamlčovat skutečná fakta o šíření viru a tím se spolupodílela na světovém průšvihu.

Kupříkladu japonský vicepremiér Taro Aso si nebral servítky když řekl, že Světová zdravotnická organizace by měla být kvůli ústupkům Číně přejmenována na „Čínskou zdravotnickou organizaci“.  Tvrdě zkritizoval i jejího generálního ředitele Tedrose Adhanoma a zmínil i petici na change.org volající po jeho rezignaci. Petice má už bezmála sedm set tisíc podpisů.

Mimochodem, Japonsko se 127 miliony obyvatel má 2617 (jinde se uvádí 2633) potvrzených případů, 63 zemřelých a 472 uzdravených.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. dubna 2020 · 10:14

ATRAKTIVITA PRAHY A BRNA STOUPNE

Jestli kvůli koronakrizi spadnou ceny nemovitostí je jedna z aktuálních ekonomických otázek. Po odpovědi se pídí stávající majitelé i příští kupující.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy k razantnímu poklesu cen nemovitostí nedojde a pokud, „bude se po přechodnou dobu týkat spíše hůře situovaných nemovitostí v méně atraktivních lokalitách a bude činit maximálně deset procent“.

Zde je jeden z důvodů, které Kovanda uvádí: „Koronakrize sice vyvolá přechodný útlum trhu s nemovitostmi, ale zároveň, zdá se, dá najevo, že české zdravotnictví a ostatně i česká veřejná správa nejsou zase tak zaostalé, jak mnozí na Západě stále míní. Budou ještě mezinárodní investoři – často lidé ve středním a vyšším věku – ochotni platit takovou přirážku oproti ceně za české reality za nemovitosti ve Švýcarsku, Bavorsku, severní Itálii nebo na španělském pobřeží, když tam teď koronavirus zanechává leckdy i dramaticky více mrtvých? V ceně nemovitosti je určitým dílem zahrnuta vedle řady dalších faktorů právě i kvalita zdravotnictví, takže atraktivita Prahy či Brna v očích mezinárodních investorů a spekulantů po koronakrizi dále postupně stoupne nad úroveň před úderem viru."

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. dubna 2020 · 10:04

NAŘEZAT NA HOLOU!

Co by měl udělat ministr, který nařídí národu ohroženému nebezpečnou epidemií nosit roušky, aniž by jich byl zároveň schopen pro lidi aspoň zlomek včas zajistit? Zalézt někam hodně hluboko pod zem a dlouho nevylézat v naději, že se na to za čas zapomene. Samozřejmě po předchozí rezignaci a odchodu ze všech veřejných funkcí. Ne tak třiatřicetiletý Babišův maňásek v čele ministerstva zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten naopak to, že se Češi jemu navzdory dokázali postarat sami o sobe, zkouší využít pro své zviditelnění a zvýšení popularity. Ať si o tělesných trestech myslí kdo chce, co che, tady by správná reakce byla jediná: Přehnout přes koleno, stáhnout kalhoty a na Palackého náměstí před ministerstvem zdravotnictví mu veřejně nařezat na holou.

Ministr Vojtěch se chlubí tím, že lidé nosí roušky, které jim on sám nebyl schopen zajistit
Ministr Vojtěch se chlubí tím, že lidé nosí roušky, které jim on sám nebyl schopen zajistit
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. dubna 2020 · 09:09

MÁŠ TO MÍT, KDYŽ SI TO BUDEŠ PŘÁT

Jste celebrita, ale dlouho už se o vás nikde nic nepsalo a vám to začíná chybět? Doba koronavirová vám nabízí zcela bezpracný způsob, jak získat pozornost. Ani se nemusíte nikde na veřejnosti opít, nabourat drahé auto nebo riskovat oblibu části publika prohlášením, že zásadně (ne)podporujete toho a toho (ne)oblíbeného politika. No jasně, bohatě stačí prohlásit, že máte koronavirus. Na testy jste sice nešli, vlastně vám ani nic nebylo, ale nebojte, stejně se o vás bude psát a točit.

Nejčerstvěji poskytl návod zpěvák a otec úspěšné lyžařky a snowboardistky Janek Ledecký. „Jsme s manželkou přesvědčeni, že jsme to měli taky a že patříme k té šťastné části populace, která má buď žádné, nebo jen úplně nepatrné subjektivní příznaky, které člověk neřeší. Pociťoval jsem diskomfort, co se týká plic, na který nejsem zvyklý. Zuzka měla něco podobného a myslela si, že jí přišla alergie. Za tři dny to přešlo. Stejně jsem byl po návratu z hor devatenáct dní doma v karanténě,“ citovala ho tento týden řada médií.

Otázka je, jestli by ovšem Ledecký neměl přiznat copyright přece jen o něco známější švédské záškolačce Gretě Thunbergové, která podobnou šarádu předvedla už před nějakými deseti dny. Také se necítila dobře, také nešla na testy a považte, snad měla i zvýšenou teplotu! Jasný koronavirus, no ne? Po ní se nákaza pravděpodobnou nákazou nevyhnula ani rodině zpěváka Johna Bon Jovi, který nemoc sice nepozoroval u sebe, ale zřejmě ji podle něj prodělal jeho syn…

No prostě, když chcete upoutat zájem médií a ta se přitom pro vás nepochopitelně věnují více než vám světové pandemii nebezpečné nemoci, musíte se v drsném světě mediální nabídky a poptávky řídit písní Janka Ledeckého: „Budu všechno, co si budeš přát. A ještě k tomu rád.“

Janek Ledecký
Janek Ledecký
Reflex
Reflex
3. dubna 2020 · 08:24

Nárůst počtu potvrzených případů nemoci COVID-19 způsobované koronavirem ve čtvrtek v Česku dále zpomaloval, za den jich přibylo 269 na celkových 3858. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Největší výskyt koronaviru je stále v Praze a Olomouckém kraji. Z nemoci se podle posledních informací ministerstva ze čtvrtečního večera dosud v republice vyléčilo 67 lidí a zemřelo 44 lidí s COVID-19.

Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku klesl už ve středu z úterních 307 na 281. Ve středu se ale také zároveň snížilo množství provedených testů na koronavirus ze 6206 v úterý na 5973. Kolik bylo provedeno testů ve čtvrtek, zatím ministerstvo nezveřejnilo.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. dubna 2020 · 20:05

UŽ JE TO TADY! LÉK NA KAŽDOU KRIZI: MILIONÁŘSKÁ DAŇ

V sousedním Německu se už objevil klasický návrh na řešení jakýchkoli ekonomických potíží. Spolupředsedkyně tamější vládní socialistické strany SPD Saskia Eskenová navrhla zavedení speciální jednorázové daně, kterou by zaplatili bohatí Němci, aby zalepili díru v rozpočtu po virové krizi. Prý silnější ramena mají nést větší zátěž dnešních problémů. Ještě levicovější postkomunistická strana Levice nápad ještě rozpracovala a chtěla by, aby všichni, kdo mají majetek nad milion eur (cca 27 milionů korun), museli jednorázově státu odevzdat 5 procent svého majetku. Už bychom se měli bát, až si to zjistí někteří starosocialisté u nás...

Petr Sokol
Petr Sokol
2. dubna 2020 · 19:36

NEŠLO BY ZAVŘÍT OBCHODY V NEDĚLI A MUŽE V PONDĚLÍ?

Včera si na jedné z tiskovek začal předseda vlády pohrávat s nápadem, že by vláda nařídila zavření všech obchodů v neděli. Důvodem má být odpočinek pro prodavače. To, že by to dalším lidem v ekonomicky složité době mohlo vzít práci, premiérovi asi nevadí. Stejně tak další propagátorce tohoto řešení - ministryni sociálních věcí. Nápad už funguje na Slovensku a u nás mu prý zatím brání vicepremiér pro ekonomiku.

Ale buďme rádi. Panamský levicový prezident Nito Cortizo dostal jiný podivuhodný nápad, jak bojovta s virem, a hned ho zrealizoval. Ve středoamerické zemi teď karanténa vypadá tak, že muži mohou opustit domov v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Zástupkyně nežného pohlaví zase mohou ven jen v pondělí, ve středu a v pátek. V neděli pak nesmí vycházet Panamci obou pohlaví. 

Reflex
Reflex
2. dubna 2020 · 15:53

SMUTNÝ BRITSKÝ REKORD

V Británii zemřelo na nemoc COVID-19 za posledních 24 hodin dalších 569 lidí, čímž byl těsně překonán středeční smutný rekord, kdy úřady ohlásily smrt 563 lidí. Celkový počet obětí nákazy tam vystoupal na 2921, koronavirus se v Británii potvrdil již u 33.718 pacientů. S odvoláním na statistiky ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters. Británie se řadí mezi nejhůře zasažené na světě.

Jana Bendová
Jana Bendová
2. dubna 2020 · 14:47

A DOKUD NEUMŘELI…

Po opozici i Andrej Babiš zkritizoval návrh své ministryně financí na podporu-nepodporu OSVČ. Prý se to musí změnit. Ale než se usnesou, jak pomoci, na pracáku s ukončeným podnikáním skončí další živnostníci, kteří nevydrží bez peněz čekat a čekat a čekat. Člověka napadá, že je to snad i záměr.

Reflex
Reflex
2. dubna 2020 · 14:31

Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že začátek rozvolňování vládních opatření lze očekávat po Velikonocích, do normálu by se mohl život v ČR dostat koncem května či v červnu. Stát se chce při uvolňování zákazů inspirovat v zemích, kde s virem bojují nejefektivněji, například Koreji či Singapuru.

Nejprve by mohly otevřít menší obchody, později postupně od nižších stupňů školy a asi až nakonec restaurace a bary. I tak by platila omezení z hlediska hygieny, odstupů mezi zákazníky či žáky, preventivně by se také mohla měřit na různých místech lidem teplota.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
2. dubna 2020 · 14:09

PILOTI POMÁHAJÍ, KDE STÁT NESTAČÍ

První desítku letů už za sebou mají dobrovolníci v kabinách malých letadel, kteří se zapojili do projektu Piloti lidem a pomáhají s urgentním rozvozem zdravotnického materiálu. Letadla míří z Prahy do různých míst republiky. Letci, jichž se do projektu přihlásilo už přes 300, hradí veškeré náklady sami.

„Rozjelo se to úplně neuvěřitelně, evidujeme obrovské množství poptávek,“ řekl pro server zdropravy.cz Ondřej Daňa, který projekt zastupuje. V prvních dnech letadla zamířila například do Mostu, Jeseníku, Olomouce nebo Českých Budějovic.

Právě na jih Čech dopravilo včera malé letadlo Cessna ochranné masky, které vyvinuli vědci a studenti pražského ČVUT. Z letiště zásilka zamířila na jednotku intenzivní péče interního oddělení v Českém Krumlově. Tamní zdravotníci si ji objednali týž den odpoledne, za pár hodin už měli požadované pomůcky k dispozici.

Do projektu jsou zapojeni piloti a členové aeroklubů z celé republiky. Plní tak roli, kterou nezvládá plnit stát. Dobrovolný letecký most má pokračovat i v dalších dnech.

Vykládání ochranných masek na českobudějovickém letišti
Vykládání ochranných masek na českobudějovickém letišti
Adéla Knapová
Adéla Knapová
2. dubna 2020 · 11:13

SRDEČNÉ POZDRAVY ZE ŠVÉDSKA

Volá mi kamarádka, která ve Švédsku žije a právě nyní tam prožívá onen nevýjimečný stav. Podle ní je heslo tamní vlády i obyvatel jasné – až onemocním a budu potřebovat pomoc lékařů (tedy až budu mít opravdu závažné zdravotní potíže), tak to budu řešit. Aneb proč stahovat kalhoty, když je brod daleko.

Říkám jí, že pro většinu světa je to čiré hazardérství.

Pokrčí rameny. Zatím se podle ní přece nepotvrdilo, že by přístupy jiných zemí životy zachránily – mnohé vlády už dokonce přiznaly, že umrtvení života a karanténa mají za cíl jen rozložit zátěž pro nemocnice. Nakazit se a s novým koronavirem se popasovat bude muset nakonec většina z nás, čísla jsou (byť je to i nadále většinově prezentováno jinak, neboť každá předčasná smrt je smutná a svým způsobem děsivá, o tom nelze pochybovat) stále ještě pro drtivou většinu obyvatel planety optimistická.

A tak je prý podle Švédů lepší život žít, než se předem odsoudit k pomalému uhnívání a strádání (o dopadech na ekonomiku a osobní svobody nemluvě) ve jménu strachu z něčeho, co se může, ale nemusí stát. A když se to přece jen stane, tak to vůbec nemusí být tak dramatické, jak se očekává. Zamává do kamery počítače; jde do města na oběd.

Jana Bendová
Jana Bendová
2. dubna 2020 · 10:49

ŽIVNOSTNÍCI NA PRACÁKU

Alena Schillerová, Babišova ministryně financí mění obrysy pomoci OSVČ za pochodu. Dá se to brát trojím způsobem: buď naslouchá kritickým hlasům, nebo v tom nemá jasno, anebo platí oboje zároveň. Někteří z živnostníků odhadli schopnosti této vlády předem, podnikání vzdali a obrátili se na úřad práce. Aby dostali alespoň podporu v nezaměstnanosti, když už jim stát sebral živobytí. Podle zprávy společnosti Bisnode přerušilo v březnu své podnikání 10 033 živnostníků, což je o 47 % (3 223) více než ve stejném období roku 2019 a o 71 % (4 164) více než v roce 2018. Nejvíc – tipujete správně – z oborů stravování a kadeřnictví.

Zda se k podnikání s důvěrou v tenhle stát někdy zase vrátí, je ve hvězdách.  

Jana Bendová
Jana Bendová
2. dubna 2020 · 10:00

KOSTKY DOMINA PADAJÍ

Ekonomický průšvih se dá popsat jako padající dominové kostky. Jeden příklad: vláda čili stát chce přimět pronajímatele nemovitostí, aby strpěli nájemníkům – nemají-li kvůli koronavirovým restrikcím peníze – odklad placení nájmu. Dluh bude moci nájemník splatit až do května 2021. Stát tím chytrolínsky přesouvá pomoc v nouzi ze sebe na soukromníky. Nájemce nezaplatí pronajímateli, pronajímatel nebude mít peníze, nezaplatí… a kostky domina padají dál.