Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová
19. března 2020 · 16:49

Ještě před týdnem nás, samodruhé, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ubezpečoval, že vláda nehodlá otce zbavit možnosti vidět svoje dítě přicházet na svět. A bum ho, právě čtu, že můj muž k porodu od včerejška nesmí. Ani jiní muži k jiným porodům. Termín mám právě dnes, ale nějak se nic neděje; komu by se taky do téhle atmosféry chtělo na svět. Nepatřím k těm, kdo se vyšívají s rouškami (pamatuju si ještě, jak mi byly na nic při reportážní cestě za prasečí chřipkou do tehdy čerstvě nakaženého Mexika), tak jsem si povytáhla rolák a vyrazila zkusmo přes ulici do porodnice, naproti níž bydlím. Zadní brankou kolem recyklačních kontejnerů to mám za dvě a půl minuty od dveří ke dveřím; to bych zvládla i mezi kontrakcemi. Že bych trochu poškorpila někdejšího kolegu JXD, známého odpůrce domácích porodů, a třetího potomka přivedla na svět ve vlastní koupelně, jak mě už pár dní nabádá kamarádka-domorodka? Vzpomínám si při té příležitosti na naši starou polemiku s Jiřím, týkající se prospěšnosti otců u porodu; vy, které/kteří to máte v následujících týdnech před sebou, ji případně najdete v našich starších článcích (Otec u porodu? Muž by měl nést od všeho polovicPět důvodů, proč by muži neměli být u porodu ). Těhule prý sepisují petice s dost rozumnými závěry, že a) pokud je otec infikovaný, je pravděpodobně infikována i žena, takže se mužovou nepřítomností nic neřeší; b) spousta ženských chce mít partnera u porodu do takové míry, že se na nějakou porodnici vykašle a radší podstoupí riziko domácího porodu... Doufám, že se to nějak rozsekne dřív, než se moje dítě odhodlá opustit bezpečné vody a vstoupit do doby koronavirové.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
19. března 2020 · 16:35

BORIS SNIŽUJE HAZARD

Školy už zavře i Velká Británie, a to v době, kdy má 2 626 potvrzených nakažených koronavirem. Země má už teď nedostatek zdravotních sester a ty s nařízenou karanténou pouští zpátky do práce i po třech dnech místo čtrnácti. Ještě nedávno premiér Johnson vyhlašoval pokus o získání kolektivní imunity. Z dostupných dat je ale jasné, že nakažení velké části populace naráz znamená kolaps zdravotnictví, hospitalizaci totiž potřebuje každý pátý pacient a vývoj v Itálii ukazuje, že je potřeba zakročit včas. Vypadá to, že po Trumpovi opouští zenový korona-klid i Borise Johnsona.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
19. března 2020 · 16:10

ČEKÁNÍ NA MILOŠE

Prezident tedy dnes konečně vystoupí s televizním projevem (předtočeným). Neučiní tak na nenáviděné České televizi, která v posledních dnech s Českým rozhlasem jasně dominuje éteru a velmi efektivně ukazuje kritikům, proč je dobré mít v časech jako je tento kvalitní veřejnoprávní médium. Hlava státu své poselství k národu přednese na Primě. Je to pochopitelné. Česká komerční dvojka, respektive její zpravodajsko-publicistická sekce, má k zemanovskému vidění světa podobně blízko, jako měl dnes už zavržený multimoderátor Soukup. Zajímavější ale je, že po Zemanově vystoupení nejhlasitěji volala ta část věřejnosti, která prezidentovi není douhodobě nakloněna. Pokud nemá Zeman v záloze nějakou pecku, například že umí léčit koronu přiložením ruky, nebo neoznámí vyhazov Jiřího Ovčáčka, asi se vděku nedočká. Polovina Česka bude dnes od půl osmé sledovat Primu s jediným očekáváním: Co zas Miloš vyvede?

Reflex
Reflex
19. března 2020 · 16:01

V Česku je 631 případů nákazy novým koronavirem, který způsobuje onemocnění COVID-19. Aktualizovaný údaj odpoledne zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Oproti údajům z dnešního rána počet nakažených stoupl o 59. Vyléčení zůstávají tři lidé.

Podle středečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je pět nemocných ve vážném stavu. Prvního pacienta s nemocí COVID-19 ve velmi vážném stavu dnes přijala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Devětapadesátiletý muž je napojený na plicní ventilátor. Nemocnici vyčlenil stát spolu s pražskou Nemocnicí na Homolce pro pacienty v nejtěžších stavech s nákazou koronavirem.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
19. března 2020 · 15:43

JAK DLOUHO JEŠTĚ

Sociální sítě i mediální prostor ovládla po prvotních věštbách zmaru a Božího soudu překvapivě dobrá nálada. Národ se vrhl se zápalem téměř obrozeneckým na šití roušek, co chvíli se objeví příklady dobrých skutků a pomoci potřebným: studentů, kteří pomohli seniorům s nákupy, místního podnikatele, který věnoval domovu důchodců nedostatkové léky, kavárny, která nabízí zdravotníkům či policistům občerstvení zdarma. I přesto, že díky nouzovému stavu a uzavření podniků a provozoven hrozí tisícům občanů pád do existenční tísně, se Češi dokázali semknout, respektují vládní opatření, neztrácejí smysl pro černý humor. Otázka je, jak dlouho nám to vydrží. Týden či dva mimořádné situace leckdo využije k dohnání restů, přečtení knih, na které si nikdy nenašel čas, nebo třeba k práci na zahradě. Ale pokud se z týdnů stanou měsíce a zatím tak trochu zábavná nařízení se změní v nekončící a ubíjející všednost, obávám se, že bojovné odhodlání posledních dní nevydrží ani těm psychicky nejodolnějším jedincům. Klíčovým datem je nyní úterý 24. března, kdy vláda vyhodnotí účinnost karanténních opatření a sdělí, jak se bude pokračovat dál. 

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 14:41

HAMÁČKŮV SVETR, SOBOTKA A HŮL

Minimálně na sociálních sítích teď frčí vlna popularity ministra vnitra Jana Hamáčka. Vysloužil si ji vystupováním na vládních tiskovkách k virové krizi, kde mluví srozumitelně a více lidsky než ostatní ministři. Jeho červený svetr z klíčové tiskovky už se stal zavedenou značkou lídra ČSSD.

Komentáře proto teď mluví o aktuální renesanci či zmrtvýchvstání ČSSD pod Hamáčkovým vedením. Může samozřejmě nastat, ale v této souvislosti se mi vybavila situace z května 2017.  Tehdy na Pražském hradě vzal prezident Miloš Zeman hůl na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, který se pustil do otevřeného boje s Andrejem Babišem. Klidná reakce tehdejšího premiéra na pokus o jeho škodolibé ponižování ze strany prezidenta vyvolal vlnu sympatií s Bohumilem Sobotkou. Konala se ale téměř výhradně v nebabišovském politickém světě, tedy mezi voliči pravice a středu. Jenže tito lidé tenkrát sice fandili Sobotkovi, ale sociální demokracii nikdy volit nebudou. Ostatně to následně sociální demokraté poznali při výprasku ve sněmovních volbách.

Zda se teď obdobná situace neopakuje s Janem Hamáčkem, je zajímavou otázkou. Určitě je pro voliče ČSSD nyní boj s virem srozumitelnější než kdysi Čapí hnízdo. Budoucnost sociální demokracie ale stejně více ovlivní to, zda se prosadí u svého voličstva až začne boj o opatření proti možnému ekonomickému propadu až virus zmizí. 

Bude červená novou oranžovou?

Milan Tesař
Milan Tesař
19. března 2020 · 14:16

Dnes v noci nás na poslední chvíli přitáhlo letadlo z Tenerife. Tak řečený "last call od the last flight”. Jak jsme se o něm dozvěděli? Náhodou, nemající s promyšleným systémem pomoci v nouzi co dělat. Prostě jedna cestovka - Canaria Travel - udělala víc, než musela. A ujala se i nás, který jsme s ní na Kanáry necestovali. Let probíhal klidně, pilotovi jsme ve finále počesku zatleskali, že se trefil na ranvej. A když stroj doroloval, poprosil personal pasažéry z 1. až 22. řady, aby nechali nejprve vystoupit cestující zezadu kvůli vyvážení letadla. Byla to prosba podložená racionálním argumentem, kterou ovšem řada buranů odmítla akceptovat. (“Co budeme pouštět někoho před sebe?”) A bezohledně se ty pitomci vyhrnuli se do útrob letiště, načež půl hodiny zkejsli při čekání na kufr. Vítejte v Čechách! Mrzí mě, že u východu něčekali nějací novináři, aby se zachráněného ztroskotance zeptali, jak se těšil domů. “No comment,” odpověděl bych jazykem politiků, kteří něco skrývají.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. března 2020 · 13:36

FRAJER Z FOLMAVY

Podobných příběhů je teď plné Česko, ale jednak mne každý další stejně znovu dostane a jednak dobrých zpráv není nikdy dost. Podnikatel Van Hung Pham, majitel dvou firem ve Folmavě na česko-německé hranici, přivezl do nemocnice v Domažlicích tisíc zdravotnických roušek. Jen tak, nic za ně nechtěl. Prý se budou hodit. Jedna z jeho firem provozuje lékárnu a měla nějaké zásoby. Frajer!

Vietnamský podnikatel daroval nemocnici v Domažlicích tisíc roušek
Vietnamský podnikatel daroval nemocnici v Domažlicích tisíc roušek
Oliver Adámek
Oliver Adámek
19. března 2020 · 12:37

ČISTÉ BENÁTKY

Sotva pár týdnů bez turistů vrátilo do Benátek život - konkrétně do vody v ulicích města. Po letech je v ní vidět na dno, vrací se ryby, labutě a krabi. Benátky jsou symbol nezvládnutého, přetěžujícího turismu, z města postupně mizí stálá populace. Přinese současná krize městu poučení? Na turismu se parádně rýžuje, otázka je za jakou cenu.

Průzračná voda a tisíce rybek - Benátské kanály bují životem!
Průzračná voda a tisíce rybek - Benátské kanály bují životem!
Takhle čistou vodu neměli v Benátských kanálech pěkně douho!
Takhle čistou vodu neměli v Benátských kanálech pěkně douho!
Labutě kanálům sluší zaručeně víc, než salvy hlučných turistů v gondolách.
Labutě kanálům sluší zaručeně víc, než salvy hlučných turistů v gondolách.
Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
19. března 2020 · 12:19

Teprve ve 12:01 vešli u metra Hůrka do obchodu mladší zákazníci. Tady na fotce z 12:00 ještě ukázněně čekají venku... Nové regulace jsou přijímány s absolutní kázní. Je to super.

Prodejna Albert na Slunečním náměstí v Praze 5
Prodejna Albert na Slunečním náměstí v Praze 5
Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2020 · 11:16

TVRDÁ LEVICE SE VRACÍ: ŠETŘÍLEK JAKO SPROSTÉ SLOVO

Okno do světa po virové krizi právě předvádí tiskovka českých odborářů. Šéf ČMKOS a možný budoucí prezidentský kandidát Josef Středula právě říká, že ten, kdo mluví o rozpočtové zodpovědnosti, žije v minulém století. Hanlivě používá slovo šetřílkové...

Přidává výzvu, aby stát zakázal "vyvádění finančních prostředků do zahraničí." Trochu překvapivě se zastává i OSVČ. Věští, že se česká ekonomika během dvou týdnů úplně zastaví. O práci podle odborů může přijít až 450 tisíc lidí a ekonomika s eprý propadne o 5 až 8 procent. Středula chce zastavení hypotečních splátek minimálně na rok. Končí tím, že Česká republika bude teď úplně jiná než dosud. 

Tohle není jen prezidntská kampaň odborového bode, takhle může vypadat česká politika po krizi, pokud dojde k masivnímu ekonomickému poklesu.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. března 2020 · 11:07

LIDSKÁ PRÁVA MAJÍ PŘEDNOST,
ČÍNSKOU ROUŠKU NEDÁM PŘES NOS!

Hlavní město Praha chce nakoupit tři miliony chirurgických roušek a půl milionu respirátorů za celkem 123 milionů korun. Dorazit by měly do konce týdne. Chvályhodné. Jen doufám, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nezklame a důsledně dohlédne na to, aby náhodou některá z roušek nebyla z Číny. Poté, co loni Praha pod jeho vedením vypověděla partnerskou smlouvu s čínskou metropolí Pekingem, by opak byl přiznáním slabosti a ekonomickým vazalstvím. Každý správný pirát by se měl držet hesla: Lidská práva mají přednost, čínskou roušku nedám přes nos! A zmizet někam do pirátské rezervace, kde by Hřib mohl dělat náčelníka a díky svému lékařskému vzdělání i šamana v jednom.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
19. března 2020 · 10:38

POKUSNÍ KRÁLÍCI?

Vznik a šíření koronaviru není něco, co se „prostě stalo“, ale jde o celosvětový experiment. Někdo si na nás zkouší novou biologickou zbraň.

Tak zní jedna z momentálně nejrozšířenějších konspiračních teorií. Otázkou pro odborníky je, nakolik jde o pouhou konspiraci.

Vědci, kteří nový koronavirus studují, jsou totiž zaraženi tím, že jeho mutace – díky níž se mimo jiné ze zvířecí říše přenesl na lidi a je extrémně nakažlivý – proběhla víc než atypicky a tedy neočekávaně z hlediska chování virů. Viry totiž, stejně jako my živočichové, chrání primárně samy sebe, když mutují, tak ve svůj vlastní prospěch a neriskují při tom narušení svého vlastního „řídícího centra“. Přesně to se ale podle odborníků stalo – při mutaci do současné podoby vir ohrozil sám sebe. Víc než přirozenou mutaci tedy vše připomíná zásah zvenčí. A tak se ptají nejen vyděšení amatérští konspirátoři, zda za tímto atypickým a vzorcům chování virů neodpovídajícím chování není náhodou člověk.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. března 2020 · 10:30

EVROPA DOHNALA ČÍNU

Je to teprve pár dní, co Čína přišla o primát v počtu pacientů s onemocněním COVID-19. Dnes už je situace dramaticky jiná. Zatímco země, kde nákaza propukla, má momentálně 7,263 aktivních případů, dalších šest států (4 evropské) už je na tom hůř. Konkrétně to jsou Itálie (28,710), Írán (10,516), Španělsko (13,050), Německo (12,210), USA (9,201) a Francie (8,268).

Velmi smutnou bilanci hlásí Itálie, která dotahuje Čínu i v počtu mrtvých: Čína - 3,245 úmrtí, Itálie - 2,978 úmrtí.

Reflex
Reflex
19. března 2020 · 09:07

V Česku je 572 nakažených koronavirem. Od včerejšího večera přibylo 50 nových případů. Na Twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reflex
Reflex
19. března 2020 · 08:59

WHO: AFRIKA BY SE MĚLA PŘIPRAVIT NA NEJHORŠÍ

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vzkázal africkým státům, že by se kvůli šíření koronaviru měly připravit na nejhorší. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Dosud koronaviru v Africe podlehlo 16 lidí, šest v Egyptě, dalších šest v Alžírsku, dva v Maroku a po jednom v Súdánu a v Burkině Faso. Afrika tak zatím zůstávala nejméně zasaženým kontinentem, odborníci se však obávají, že zdravotnický systém mnoha afrických států by začal pod náporem koronavirové epidemie kolabovat.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. března 2020 · 08:39

BŘÍDIL

Byl jednou jeden břídil,
který sám všecko řídil.

No a jak léta plynula,
přidal se truhlík, bambula,

budižkničemu s mamlasem,
nekňuba, trouba s ťulpasem,

ba i ten ňouma s popletou,
a to je tečka za větou.

Autorem je Jiří Dědeček. Ovšem mýlíte se, pokud vás okamžitě napadne, že jde o hodnocení premiéra Babiše a jeho vládních kolegů, kteří ještě před pár dny prokazovali svoji naprostou nekompetentnost a neschopnost řešit krizovou situaci. Verše vyšly už v roce 2010 v nakladatelství Albatros, a to ve sbírce Nebe, peklo, ráj. Přiznávám, že jsem tomu nevěřil a musel jsem si to ověřit na internetu. Ale je to tak. Některá poezie je zjevně nadčasová.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2020 · 23:05

ČESKÁ VS. MAĎARSKÁ CESTA

Z toho, co dnes svým občanům řekla česká a maďarská vláda se zdá, že obě země se v oblasti ekonomické obrany proti virové krizi zatím vydávají odlišnými cestami. U nás vláda trvá na zavedení další vlny EET a odkládají se jen povinnosti odevzdat daňová přiznání a datum platby daní. Daně budou vybrány a pak se dle dnešního výroku premiéra a ministra průmyslu a obchodu budou vracet na náhradách podnikatelům, živnostníkům a firmám. 

V Maďarsku Orbánova vláda podnikatelům firmám raději peníze už na začátku nechá, protože je od nich na odvodech vůbec nevybere. Určitě to bude levnější, protože je známé, že část vybraných daní se vždy ve státním "potrubí" ztratí, protože něco stojí aparát, který je vybírá  a následně přerozděluje. A teď bude třeba každá koruna i každý forint.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. března 2020 · 20:55

ZÁKAZ VÝPOVĚDI NÁJMU, ZMRAZENÍ PŮJČEK

V Česku na ekonomické kroky vlády čekáme, Maďarsko je dnes oznámilo a jsou razantní. Lidé i firmy nebudou muset až do konce roku splácet půjčky, jejich výše i úroky se zmrazí. Do odvolání je zákaz vypovědět nebo zvýšit nájem. Podnikatelé v pohostinství, zábavě, kultuře a sportu nemusí platit žádné odvody, ostatní odvětví neplatí důchodové pojištění a omezí se i zdravotní. 

Opatření připomínají tvrdý zákrok Orbánovy vlády po roce 2010, kdy bylo Maďarsko v hluboké krizi. Vláda tehdy donutila banky zmrazit kurz forintu u úvěrů (Maďaři měli půjčky hlavně v zahraničních měnách), i přes kontroverze opatření splnilo účel. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2020 · 19:47

ZAVŘELI LENINA...

V Rusko bylo dnes v rámci opatření na boj proti šíření viru uzavřeno pro návštěvníky mauzoleum V.I. Lenina.

Prezident Putin ale stále počítá s konáním refrenda, v němž by ruští občané mohli 22. dubna potvrdit změny v ústavě země, které mimo jiné umožní Vladimíru Putinovi kandidovat znovu na nejvyšší státní funkci. Putin ovšem připouští, že vývoj epidemie může vést nakonec i k odkladu hlasování. Současný mandát ostatně současnému ruskému prezidentovi trvá až do roku 2024.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
18. března 2020 · 19:23

VÁLEČNÝ STAV

V Itálii zemřelo na nákazu virem 475 lidí za den. Pro představu: v roce 1968, kdy vrcholila válka ve Vietnamu, měly Spojené státy obdobné počty umrtí v důsledku přímých ztrát v boji. Ovšem za měsíc. Není divu, že se teď mnozí lidé, kteří v přechozích týdnech závažnost epidemie zlehčovali, chytají obrazně za nos. Tohle už má parametry válečného stavu. 

 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
18. března 2020 · 19:05

KDO ŠÍŘÍ VIRUS? NO PUTIN PŘECE!

V sídle Evropské unie se pravděpodobně denně odehrávají politická školení mužstva a vedou je podobní dutohlavové, jako v dobách reálného socialismu důstojníci, které varovali před zákeřnými imperialisty, kteří chtěli rozvrátit hráz míru a socialismu atomovými bombami i mandelinkou bramborovou. Důkazy se na nás z Bruselu valí denodenně. "Odehrává se významná dezinformační kampaň ruských státních a prokremelských médií, která se týká nemoci COVID-19,“ tvrdí například ve svém dokumentu unijní diplomatická služba ESVA. „Hlavním cílem dezinformací Kremlu je prohloubit krizi veřejného zdravotnictví v západních zemích v souladu s širší strategií Kremlu, která se pokouší rozvracet evropské společnosti,“ píšou analytici agentury. To člověka nutně vede k jedinému možnému závěru: Vladimír Putin a jeho agenti pronikli do ústředních orgánů Evropské unie a začal je úspěšně rozvracet zevnitř. Diplomatická služba ESVA je nejnovějším důkazem. Jinak se její nejnovější bláboly psané nám dobře známým totalitním frázováním dešifrovat nedají.

 

Ruský prezident Vladimir Putin testoval novou pušku zbrojovky Kalašnikov.
Ruský prezident Vladimir Putin testoval novou pušku zbrojovky Kalašnikov.
Marek Stoniš
Marek Stoniš
18. března 2020 · 18:24

GENIÁLNÍ ZKRATKY

To, co se dnes dá přečíst na sociálních sítích, v některých případech hraničí s genialitou. Zvláště tzv. "zhutnění" informačního šumu kolem nás. Před chvíli jsem si přečetl třeba toto: Ekonomické záchranné balíčky v boji s koronavirem: Španělsko: 200 miliard euro, Německo: 500 miliard euro, Francie 300 miliard euro, Velká Británie 350 miliard liber, Česká republika: Odložená daňová přiznání o 3 měsíce.

  

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. března 2020 · 18:19

UŽ NIC NEMUSÍ, PŘESTO POMÁHAJÍ

Když si chtějí dojít samy nakoupit, zvládnou to některé z nich už jen o holi. V obchodech musí občas poslouchat polohlasné rádobyvtipné hlášky typu „Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné – důchodci!“ Dávno by nic nemusely a mohly by jen čekat na to, že se o ně postará stát. Přesto chtějí být důchodkyně v Městském centru sociálních služeb v Domažlicích v krizové situace užitečné. „Nečekáme se založenýma rukama, naše seniorky šijí také,“ pochlubilo se centrum na internetu svépomocnou výrobou roušek. Pro někoho to přesto budou asi i dál jen bezvýznamné babky, které se občas pletou mladším do cesty. Já za sebe říkám: Dámy, klaním se před vaší snahou nezůstat ostatním na krku a naopak pomoct. Vím, že kdyby ještě žila moje babička, tak by se její šicí stroj, který mi teď stojí v ložnici, taky nezastavil. Velký respekt!

Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky.
Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky.
Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky
Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky
Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky
Seniorky v domažlickém penzionu šijí roušky
Reflex
Reflex
18. března 2020 · 18:05

SENÁT: VLÁDA NEVYUŽILA VŠECHNY PROSTŘEDKY KE ZVLÁDNUTÍ KRIZE

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí pandemie koronaviru, čímž podryla důvěru ve stát. Senát se na tom dnes shodl po téměř čtyřhodinové debatě.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že vláda si za svými opatřeními stojí. "My jsme dělali to, co jsme v daný okamžik považovali za to nejlepší. A dělali jsme to včas," řekla senátorům. Ústřední krizový štáb podle ní "v podstatě" fungoval, neboť jeho členové byli přítomni jednání vlády.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) namítl, že postoj Senátu není politický boj, ale upozornění na správné postupy. "Nikdo vám neříká, že se nesnažíte. Pokud to tak berete, je mi to líto," dodal.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. března 2020 · 17:19

VOLNĚJŠÍ SILNICE, MNOHEM MÉNĚ NEHOD

Pozitivní vliv má vyhlášení karantény na počty dopravních nehod. Zatímco za minulé pondělí a úterý se jich v Česku stalo 551 a zemřelo při nich 5 lidí, od vyhlášení karantény v noci na pondělí 16. března jich v prvních dvou dnech bylo 315 se 3 obětmi. Vyplývá to z dat, která denně zveřejňuje policie. I když jde o čísla jen za prvních 48 hodin, není to náhoda ani jiné statistické zkreslení - každý, kdo jede po silnici, ať už ve městě nebo mimo, vidí, že aut výrazně ubylo. A když se méně jezdí, méně se i bourá.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. března 2020 · 15:24

NAHLAS, PANE PREMIÉRE

Maďarský premiér Orbán ohlásil na dnešní třetí hodinu mimořádný stream na Facebooku ke koronaviru, čekalo se vyhlášení karantény. Pár minut po třetí vystoupil na Budínském hradě před kameru a... nikdo nic neslyšel. Premiérovi nefugnoval zvuk, němé video vidělo už 1.2 milionu lidí a zatím další nenásledovalo. Odezírači ze rtů teď mají v Maďarsku zásadní výhodu.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. března 2020 · 15:23

ČÍNA MÁ ZA DVA TÝDNY TOVÁRNU, MY OBJEDNÁVKU

Čínská společnost BYD spustila největší světovou továrnu na roušky. Má produkci 5 miliónů kusů denně a k tomu ještě vyrábí desinfekci. Firma kvůli tomu přestavěla jeden ze svých závodů. Trvalo jí to dva týdny. České vládě trvalo od prvních případů koronaviru v tuzemsku stejně dlouho, než dokázala roušky v Číně objednat. Je samozřejmě možné, že ze strany Číňanů jde o komunistickou propagandu a vše je trochu jinak. Nemohu ale říct, že bych propagandě exkomunisty a evidovaného spolupracovníka StB Babiše věřil byť jen o trochu více.

Honza Dědek
Honza Dědek
18. března 2020 · 14:42

ČÍNSKÝ DOPIS ŠTĚSTÍ

Za časů papírových dopisů člověk pravidelně dostával psaní, v němž byl vyzýván, aby ho několikrát opsal a poslal svým přátelům – zároveň byl důrazně varován, že pokud bude řetězec jeho vinou přetržen, snese se na něj ukrutné neštěstí. Tyhle čínské dopisy štěstí, jak se jim tehdy říkalo, přežily dodnes – jen zásluhou facebooku už je není třeba opisovat, o to intenzivněji je však člověk vybízen k jejich sdílení. A to zejména za času koronaviru! V prvních dnech měl člověk sdílet se všemi svými přáteli varování – v případě nákazy za žádných okolností nepožívat brufen, jinak hrozí smrt. Pak došlo na prevenci – vir údajně nesnese skořici a chilli, které je ideální používat do zázvorového čaje. Případně do svařeného vína, protože jsme koneckonců Češi, které vždy spolehlivě vyléčí alkohol, takže kdo má, ať se kurýruje slivovicí. Včera ještě spásu přinášely éterické oleje z borovice, tymiánu či kafrovníku lékařského, dnes už jsem byl vyzván k šíření zaručeného superléku v podobě – kysaného zelí! Účinnost ničeho z toho sice zatím žádný odborník nepotvrdil, ale  třeba je to jak s existencí boží – jeden nikdy neví!  

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. března 2020 · 14:21

NĚMECKO VYČKÁVÁ

"Nikdo nenosí roušky, obchody jsou otevřené. Vláda to nebere dost vážně," píše mi kamarád Rafael z Mannheimu, třísettisícového německého města se 70 potvrzenými případy nákazy. Německá vláda podle něj dělá málo, počet nakažených se v celé zemi blíží 10 tisícům a tvrdší opatření nepřichází. Instutut Roberta Kocha pro prevenci nemocí říká, že pokud se šíření rychle nezastaví, může být v Německu za 2 až 3 měsíce 10 milionů nakažených. 

Pro srovnání: při deseti tisících nakažených zaváděla Itálie se 60 miliony obyvatel (Německo má 82 milionů) celoplošnou karanténu, přesto má s epidemií pořád velké problémy. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2020 · 13:06

ISLANDSKÁ CESTA

Je zajímavé sledovat, jak se různá proticoronavirová opatření přelévají ze státu do státu. Demonstrovat to jde na dnešním rozhodnutí vlády, že budou vymezeny speciální časy, kdy budou moci v ochodech s potravinami nakupovat mezi 10. a 12. hodinou pouze senioři nad 65 let. S tímto opatřením přišel jako první v Evropě Island. Včera ho "okopírovalo" Srbsko a dnes toto opatření přijala i Česká republika.

Reflex
Reflex
18. března 2020 · 12:44

V maloobchodních prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 smět nakupovat pouze lidé starší 65 let. Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda, informoval novináře premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření má chránit před šířením nového typu koronaviru starší občany, pro které nákaza znamená největší riziko.

Reflex
Reflex
18. března 2020 · 11:48

Vláda dnes schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od dnešní půlnoci. Informaci Deníku N upřesnila mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) původně tvrdil, že povinnost nosit roušky začne platit ve chvíli, kdy budou rozdány pomůcky z velkokapacitního ukrajinského letadla, jež by v neděli mělo do Česka přepravit mimo jiné 30 milionů roušek.

"Vláda schválila, že si lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály," napsal ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. března 2020 · 10:43

TONDA UŠATEC JE "IN"

Druhý komunistický prezident Anotnín Zápotocký, přezdívaný v dobách své politické kariéry mimo jiné i Tonda Ušatec, jde i 63 let po své smrti s dobou. Jeho socha v rodných Zákolanech na Kladensku se proti koronaviru chrání rouškou. Mnohé možná překvapí, že tento bolševický zločinec, který měl osobní zodpovědnost za procesy v 50. letech a má na svědomí životy desítek lidí, má v obci pořád svůj pomník. "Bylo několik lidí, kteří seděli u všech rozhodnutí. Byli plně zodpovědní za to, co se tady dělo. Stejně tak Zápotocký, také měl krev na rukou," odmítl už dřív jakékoliv pochyby o vině zákolanského rodáka například historik Michal Stehlík. Místní ale přesto přistupují k pomníku shovívavě. Berou ho jako připomenutí doby, na kterou by se nemělo zapomenout. Občas jen někdo Tondovi nabarví ruce na rudo, teď zase dostal roušku.

Antonín Zápotocký v Zákolanech dostal roušku
Antonín Zápotocký v Zákolanech dostal roušku
Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2020 · 09:44

AKTUÁLNĚ NEJVÍCE ZASAŽENÉ ZEMĚ: TRPASLIČÍ STÁTY A SEVERSKÉ OSTROVY

Aktuální údaje statistického serveru Worldometres ukazují zásadní změny ve smutném žebříčku nejvíce zasažených států. V množství onemocnění na počet obyvatel teď bohužel celosvětově vede San Marino, malý stát ze všech stran obklopený Itálií. Země s 33 tisíci obyvatel už má 119 případů nemoci a 11 mrtvých, což by odpovídalo 35 tisícům nakaženým a 3.300 obětem u nás, pokud srovnáme  celkové počty obou států. 

Na druhé místo žebříčku se s jediným nakaženým dostal další miniaturní stát - Vatikán, jehož území v Římě je opět ze všech stran obklopeno italským státem.

Třetí místo, pokud počítáme i různá automní území, nyní zaujímají Faerské ostrovy, patřící pod Dánsko. Ze samotných států je to potom Island, který jako jediný ze států s větším územím v množství onemocnění na počet obyvatel předstihl už i Itálii. Třetí je v tomto měřítku aktuálně také stát, který dosud nepatřil k nejvíce zasaženým - Lucembursko.  

Adéla Knapová
Adéla Knapová
18. března 2020 · 09:26

NAKOPNĚTE SE

Kdo chtěl začít běhat nebo alespoň chodit na pravidelné procházky, má teď ideální příležitost. Vyjděte nebo vyběhněte hned po ránu a nakopněte svá těla, imunitu i zdrchanou a panice tak snadno podléhající psýchu. Garantuju vám, že i vaše město bude najednou vypadat jinak a nic nebude tak katastrofické a beznadějné, jak se nyní možná zdá (když to vydržíte, tak ani ta vaše kondička).  Téměř nikoho nepotkáte, projede kolem vás ztěží pár aut, bude to tedy město a vy, případně vaše děti, pes... koho vezmete s sebou. Já při svém ranním běhání po jindy přelidněném centru staré Prahy (Petřín - Kampa - Karlův most - Žofín) potkala dnes ráno v šest čtrnáct lidí a světe div se, kromě jednoho bezdomovce se na mě dokonce usmáli - pořádný úsměv jde poznat i přes roušku. ...a pak že nepíšeme i pozitivní zprávy.

Praha ve středu 18. března ráno
Praha ve středu 18. března ráno
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. března 2020 · 08:21

SMRT PĚKNĚ 50:50

Statistická data z Číny ukázala, že mezi muži a ženami nakaženými koronavirem je výrazný nepoměr ve smrtnosti. Zatímco z nakažených mužů umírá v Číně 4,7 %, u žen je to 2,8 %. Nejdřív mne to teda dost naštvalo - jsem (zejména u některých otázek) zastáncem rovnosti pohlaví. Ale vzápětí jsem se uklidnil. Jde přece od data z Číny! Evropská unie, kde do loňska měla na starosti agendu rovnosti pohlaví komisařka Věra Jourová, by něco takového rozhodně nedopustila. Tady se bude umírat určitě poctivě 50:50. I kdyby se to u žen mělo dohnat nějakými kvótami.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2020 · 02:46

PRVNÍ EVROPSKÝ ZÁKAZ VYCHÁZENÍ

Srbsko se jako první uchýlilo k zavedení zákazu vycházení. Od dnešních deseti hodin ráno platí úplný zákaz vycházení pro lidi starší 65 let ve větších městech a pro lidi starší 70 let v obcích do pěti tisíc obyvatel.

Pro všechny zbylé občany pak byl zaveden úplný zákaz vycházení od osmi večer do pěti ráno.

Celý Balkán včera zažil nárůst počtu nakažených a první dva případy se objevily i v poslední evropské zemi, která dosud byla "corona-free" - v Černé Hoře. 

Milan Tesař
Milan Tesař
17. března 2020 · 22:25

Zpátky na Tenerife. V okamžiku, kdy Mirka sehnala rýži, já se začal učit španěsky a na střeše apartmánu jsme našli senzační plac na cvičení, stal se zázrak. Ani ne po čtyřech dnech mi to zvedli na hotlince ministerstva zahraničí. Tam mě hodná paní přesměrovala na španělský konzulát, kde mi jiná hodná paní svěřila, že na zítřek je vypravený poslední repatriační let. Organizuje ho Canaria Travel pro své klienty, ale třetí hodná paní mě uklidnila, že pamatují i na solitéry. Dvě hodiny poté jsem měl v emailu letenku. Zítra v deset večer se vracíme do Prahy a šup do karantény. A pokud ministr zdravotnicví dnes odpoledne schválí laboratoři Tilia ten geniálně jednoduchý protokol pro testování, nemusela by trvat ani čtrnáct dní.  Dovedete si představit senzačnější dovolenou?

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. března 2020 · 22:21

BEZ ROUŠKY ANI DO OBCHODU

Praha rozšiřuje opatření proti šíření koronaviru: od zítřejších 12 hodin bude rouška nebo jiný ochranný prostředek povinný kromě MHD i v obchodech, zdravotnických zařízeních, sídlech veřejných orgánů i na nádražích. Zkrátka ve všech veřejných vnitřních prostorách. Není na co čekat, kus látky si přes obličej můžeme uvázat všichni, stačí šála, šátek nebo triko.

Aby se zamezilo dalšímu šíříní koronaviru, nosíme roušky. Zkuste si nějakou doma vyrobit. Na interntu najdete mnoho nápadů a návodů
Aby se zamezilo dalšímu šíříní koronaviru, nosíme roušky. Zkuste si nějakou doma vyrobit. Na interntu najdete mnoho nápadů a návodů
Petr Sokol
Petr Sokol
17. března 2020 · 19:01

SYMBOL TĚCHTO DNŮ: FRONTA PŘED PROSTĚJOVSKOU GALANTÉRIÍ

V hanáckém Prostějově na střední Moravě dnes byla během dne největší fronta před galanterií v centru města. Všichni ve frontě měli roušky a čekali v předepsaných rozestupech.

Jedno ze zdejších mateřských center zase začalo organizovat bezkontaktní centrum pro předávání podomácku vyrobených roušek. Lidé je mohou právě do Rodinného centra Lodička nosit a vkládat do pravidelně desifinkované schránky. Tam si je potom mohou zájemci vyzvednout.

Díky podobným aktivitám lidí se jedním ze symbolů těchto těžkých dnů v České republice bez pochyby stane právě fronta před galantérií. 

Jana Bendová
Jana Bendová
17. března 2020 · 18:54

AKTUÁLNÍ VÝZKUM: VÝVOJ MÍNĚNÍ O COVID-19

A dnes do třetice příspěvek analytičky Simony Weidnerové:

Renomovaná výzkumná agentura SC&C spol. s r.o. zopakovala po dvou týdnech online výzkum na téma koronavirové nákazy. Sběr dat na 1 253 respondentech proběhl 13. – 16. 3. 2020 metodou CAWI (online). Po dvou týdnech vzrostl pocit ohrožení v populaci o více než 20%.Výrazně senzitivnější jsou ženy a senioři. Narůstá pocit důvěry ve stát, zejména senioři 65+ deklarují v 90 % případů důvěru státu.
Na otázku „Děláte v souvislosti s Covid-19 nějaká mimořádná opatření?“ odpovědělo 76 % respondentů, že se vyhýbá místům s vysokou koncentrací lidí, to je nárůst o více než polovinu oproti období před dvěma týdny. Dále se 66 % lidí častěji myje a 68 % lidí více sleduje televizní zpravodajství.
Pokud jde o zásoby, jako opatření v souvislosti s Covid-19, tvrdí17 % lidí, že tvoří zásoby potravin a 12 % lidí si tvoří zásoby léků.
Výsledky celého šetření jsou k dispozici zde: https://scac.cz/aktualni-vyzkumvyvoj-mineni-o-covid-19/

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. března 2020 · 17:15

ZÍTRA RÁNO V PĚT

Premiér Babiš na tiskové konferenci prohlásil, že Česko je ve válce s koronavirem. Souhlasím. Ale někdo, kdo více než měsíc před prvními tuzemskými případy nákazy ignoroval ve sněmovně varování, že se blíží megaprůšvih, by měl být na výrazy jako je "válka" nebo třeba "výjimečný stav" velmi opatrný. To, že není dostatek ochranných pomůcek ani pro lékaře a sestry, je jeho vina. Pokud by si snad chtěl připomenout, co by ho za takový šlendrián čekalo ve skutečné válce na frontě, ať si nechá od superstar ministra zdravotnictví Vojtěcha zazpívat Nohavicovu písničku "Zítra ráno v pět". A pak ať začne vážit slova.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. března 2020 · 17:09

NEBUDE CHMEL?

Koronavirus může dopadnout i na českou produkci piva. Do země se teď nedostanou brigádníci ze Slovenska, Rumunska, Ukrajiny a Bulharska, kterých do Česka na jarní drátkování chmele normálně dorazí 2-3 tisíce. Tuto práci je nutně potřeba udělat v příštích týdnech. Většina českého chmele bývá na export, je ale samozřejmě zásadní i pro české pivovary.

Petr Sokol
Petr Sokol
17. března 2020 · 16:20

ZEMAN SE VRACÍ...

Prezident Miloš Zeman podle svého "viceprezidenta" Jiřího Ovčáčka pronese projev k národu "tento týden". Chtělo by se napsat, že už tento týden...

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
17. března 2020 · 15:51

PRAVICOVÁ SMRT

"Taky doma nemám roušku. Někdo se podivoval, jak to, že nenosím roušku. O mně je všeobecně známo, že na lyžích nenosím helmu. To je taková moje polemika s takzvaným principem předběžné opatrnosti, který přes zelenou ideologii ovládl náš svět." Toto moudro sdělil národu bývalý prezident Klaus v rozhovoru pro Echo24. Vedle čokoládového krému a lyží je tak zřejmě dalším atributem autentického pravičáctví thatcherovského střihu smrt na oboustraný zápal plic. V rámci volné ruky koronatrhu se rovněž patrně doporučuje nakazit co nejvíc lidí. 

Leckdo se diví, proč v televizi či rozhlase nevystoupí Miloš Zeman. V situaci, kdy bývalá hlava státu jede podobný bomby je ale snad jen dobře, když si ta současná dává timeout. 


Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. března 2020 · 15:39

JAKO RODINA

"Vždy jsem se uměl postarat o rodinu, o přátele, o zaměstnance a taky o sebe. A myslím, že bych se o naši rodinnou firmu, Českou republiku s deseti miliony členů, taky byl schopen postarat," řekl v roce 2016 Andrej Babiš. Je to jasné - aktuální situace je mimořádná a nezvyklá, v okolí pana premiéra zřejmě byli vždycky všichni zdraví! A když ne, spíchli si roušku sami.

Reflex
Reflex
17. března 2020 · 15:35

FOTBALOVÉ EURO AŽ ZA ROK

UEFA potvrdila, že letní fotbalové Euro kvůli pandemii koronaviru o rok odložila. Šampionát se bude hrát od 11. června do 11. července 2021.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
17. března 2020 · 15:33

JÍZDA ZA VŠECHNY PRACHY

Zatímco se mnozí snažíme zdarma a nezištně v rámci zvládání situace s koronavirem pomáhat, někteří na to jdou z opačné strany a zdražují. Například jízdenky na vlak Regiojet stojí až dvakrát víc než dřív. Takže z Brna do Prahy pořídíte lístek bratru za 371 korun – ovšem je to lístek 2.třída karanténa. Lístek na první třídu v karanténě je pak za 742 Kč. Aby se dodržely vzdálenosti, musí se prodat méně lístků. A méně lístků je menší zisk. Alespoň někdo nepodléhá panice a chová se dál čistě tržně a nelidsky.

A jakoby to nestačilo, můžete také od Regiojetu očekávat tuto zprávu: „Vážení cestující, pokud si rezervujete jízdenky do kupé, dbejte zvýšené pozornosti při výběru sedadel. Pokud již v kupé, které si vyberete, dříve byla rezervována jízdenka jiného cestujícího, palubní personál vás usadí na jiné volné místo ve vlaku, a pokud již nebude ve spoji místo, budete muset cestu strávit v uličce mimo kupé, abychom cestujícím zaručili bezpečnou vzdálenost od ostatních.“

Tomu se říká smysl pro černý humor.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
17. března 2020 · 15:24

BABIŠ JE PANTÁTA BEZROUŠEK

Několik dní to vypadalo, že politickým vítězem pandemie bude v Česku jednoznačně premiér. Působil sebejistě, vláda vydávala rozhodná opatření, jež patřila k těm nejrazantnějším v Evropě. Jenže stačilo pár dní pod tlakem a všechno je jinak. Ukázalo se, že vláda, která daní práci svých občanů třiačtyřiceti procenty, jim pak v době krize není ani schopná dodat kus hadru před ústa. Znovu se projevil Babišův sklon k dětinskému, umanutému vztekání, který ho na každé tiskovce ovládá silněji a silněji. A především: nikdy nebyly vidět limity Babišova "řídit stát jako firmu" jako teď. V firmě, kde "hoří" termíny či vázne dodávka produktů, se možná dá leccos dohnat mikromanagementem a někdy i trochou toho křiku. V rámci celého státu však těžko. Andrej Babiš nepůsobí dojmem krizového manažera, ale bezradného pantáty Bezrouška. 

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
17. března 2020 · 15:22

ROUŠKY PODLE PODOLSKÉ

České ženy znovu zasedly za šicí stroje, měli bychom jim poděkovat. Přečtěte si 3 důvody, proč je doma vyrobená rouška lepší, než žádná rouška. 

1. Jsou krásné. Jsou z bavlny a dají se vyvářet. Vyzvedla jsem si jednu tuhle puntíkovanou dnes ráno u překladatelky Elišky Hulcové. I šňůrky jejích roušek jsou z bavlny a dají se vyvářet. Eliška šije roušky každý den, pak je nosí na poštu a zdarma posílá tam, kde jsou nejpotřebnější. Většinou do seniorských domovů.

2. Když ji pro sebe a svoje blízké máte, můžete do veřejné hromadné dopravy, jste aspoň trochu chráněni a s menší pravděpodobností nakazíte ostatní. Navíc je tu aspekt slušného chování a ohleduplnosti.

3. Pro ty, kterým design ani slušnost nestačí, je tu renomovaná zahraniční studie. Chirurgická rouška je podle ní více účinná než domácí rouška z utěrky nebo z obyčejné bavlny, ale „je to lepší než žádná ochrana,“ stojí v závěru. No prostě přesně podle zdravého rozumu. 

Doma šíté roušky od Elišky Hulcové
Doma šíté roušky od Elišky Hulcové
Milan Tesař
Milan Tesař
17. března 2020 · 15:18

Zpátky na Tenerife! Druhý den po odletu posledního letadla do Čech. Pokračuje zákaz vycházení. Ven lze chodit pouze po jednom a to pouze do supermarketu, lékárny, anebo do kadeřnictví, které se tu považuje za součást hygieny. Snídáme na terase v bezprostřední blízkosti našich sousedů, zřejmě britských dělníků. Ještě včera ty hory potetovaného masa s vyholenými hlavami celý den nasávali na balkoně, zpívali a mysleli si, že snadno přežijí nucený kanárský exil pod zavřeným španělským nebem. Dneska už nezpívají, visí na mobilech a jsou evdentně nasraný a řvou jako každý, kdo nemůže ven. Ivan Kytka z Deníku N navrhuje reprízu operace Dynamo z května roku 1940, "kdy necelá tisícovka anglických soukromých plavidel tehdy přepravila z Dunkerque 336 tisíc britských a dalších spojeneckých vojáků uvízlých na francouzském pobřeží kanálu La Manche po invazi nacistů do Francie”. V zájmu vlastního pudu sebezáchovy bych se za to hlasitě přimlouval.

Petr Sokol
Petr Sokol
17. března 2020 · 15:04

ROUŠKY BUDOU V OBCHODĚ

V obci Linhartice na Moravskotřebovsku právě paní starostka prostřednictvím obecního rozhlasu informovala občany o tom, že vedení obce organizuje na dobrovolnické bázi výrobu roušek. K dostání budou v omezené míře v místním obchodu se smíšeným zbožím, kam je vstup nyní povolen pouze se zakrytou částí obličeje, i třeba provizorními prostředky.

I v této obci aktivita a solidarita místních lidí nahrazuje situaci, kdy z centra stále nepřicházejí ochranné pomůcky.

Jana Bendová
Jana Bendová
17. března 2020 · 14:04

KDO NEKRADE, OKRÁDÁ SVOU RODINU

Zde další postřeh analytičky a spolupracovnice Reflexu Simony Weidnerové:

Aktuální příspěvek generálního ředitele Tesco CZ na sociální síti LinkedIn mi připomněl vtip, který koloval o sedmi divech socialismu. Tehdy skoro každý na svém pracovišti občas něco sebral, zejména nedostatkové zboží. Čtvrtým divem socialismu bylo, že v obchodech nebylo nic k dostání a přesto lidé měli všechno. A i když mnozí kradli, nikde nic nechybělo.
Dnes ale chybí. Patrik Dojcinovic z Tesca na svém profilu uvedl: „Bohužel vidíme, že nám na některých obchodech mizí celá balení rukavic z pekáren, antibakteriální gely z pokladen, informačních koutků, zákazníci jsou na naše kolegy mnohdy velmi vulgární... Chápu, že situace je zde opravdu mimořádná, ale také věřím, že společně jsme schopni situaci zvládnout. Pojďme se zamyslet, jsme v tom všichni SPOLEČNĚ. Díky moc.“

Vypadá to, že kdo nekrade, nechrání svou rodinu před koronavirem. Tahle vlastnost „znárodnit“ si chybějící zboží nám evidentně zůstala i 30 let po sametové revoluci.

Jana Bendová
Jana Bendová
17. března 2020 · 13:28

ZAORÁLEK SE OMLUVIL 

Ministr kultury, sociální demokrat Lubomír Zaorálek stojí za vládními opatřeními, ale myslí si, že je "zcela OTEVŘENĚ" nutné přiznat nedostatek roušek a respirátorů. "Milióny kusů zdravotnického materiálu by měly dojít v řádu dnů, přesto však cítím potřebu se za vládu OMLUVIT veřejnosti".

Fajn. Můžete si říci, že omluva hezky vypadá, nebolí, ale místo roušky nepomůže. Když si ovšem uvědomíme, jaký poměr k omluvám za vlastní chyby mají někteří veledůležití čeští politici, tu Zaorálkovu kvitujeme.

P.S. Omlouvá-li se za vládu, to znamená i za pana premiéra? A pan premiér o tom ví?    

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. března 2020 · 12:47

MŮŽETE TŘEBA… VČELAŘIT

Ministerstvo zemědělství dnes na svých internetových stránkách konečně přineslo pozitivní informace, které jsme všichni už tak dlouho potřebovali slyšet (viz příspěvek níže). Chodit na ryby, lovit zvěř a včelařit je podle výjimky z karanténních opatření stále možné. Jupííí! Ovšem přece jen ještě nepropadejme bezbřehému jásotu a bouchání šampaňského raději zatím pozdržme. „Jakákoli shromáždění nejsou nezbytná pro péči o včely a jejich chov, a proto je třeba je neorganizovat a nezúčastňovat se jich,“ připomnělo ministerstvo. Kruci! To bude zklamaných lidí, kteří se už už nemohou dočkat, až se konečně zase sejdou s partou kamarádů a společně si krásně zavčelaří. Musíme holt vydržet.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
17. března 2020 · 12:08

CHCEME DOBRÉ ZPRÁVY

„Nevím, proč nemůžete aspoň teď psát něco pozitivního. Přestaňte se navážet do premiéra, který dělá, co může, aby nás zachránil,“ napsal čtenář ( cituji jeden z těch slušnějších a neagresivních vzkazů).

Ano, poptávka po lepších zítřcích je logicky veliká. A ano, premiér, jehož hlavním slibem bylo, že bude líp, je dál (bohužel) i díky své účelové propagandě, jež se bohužel nekryje s realitou, ani s názory a doporučeními skutečných odborníků, mnohými vnímán jako spasitel. Ano, bude líp. Ano, můžeme psát jenom pozitivní texty - a tedy se přidat k mase těch, co každého, kdo nesdílí hesla současné vládní guerilly, která využívá uměle přiživovanou paniku i reálnou krizi, již sama způsobila a nadále prohlubuje, k posílení vlastních pozic a zisku, vidí jako vlastizrádce.

Ano, je nám třeba naděje a dobrých zpráv.

Ale ještě víc je nám třeba reality. Té, kterou možná nechceme vidět. Jsou v ní ostrůvky dobra a pozitivna, altruismu i znovu nalezené ohleduplnosti. Ale zatím jsou to skutečně jen ostrůvky. Jsme za ně vděční, všichni. Upínáme k nim své zraky i srdce. Ovšem není možné proto dělat slepé a nechat to negativní a špatné být. Zlo má potenciál samo sebe násobit, stejně jako lež a podvod.

A právě v dobách křehkých, jako je ta, jíž společně procházíme, je moc zla násobená záměrně přiživovaným strachem na úkor svobod (je to pro vaše dobro: poslouchat, nemyslet, nemoct se rozhodovat, myslíme za vás) nebývalá. Spisovatelé a novináři tu nejsou od toho, aby říkali, jak báječný je život a že vše bude mít dobrý konec, jejich úlohou je reflektovat svět kolem nás a v nás jaký skutečně je.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. března 2020 · 11:52

OPTIMISTA

Japonský premiér Šinzó Abe stále počítá s olympiádou v Tokiu v řádném termínu (letošní červenec a srpen) a s diváky. Mezinárodní olympisjký výbor se má k tématu dnes sejít. Uvidíme, jestli premiérův optimismus přesvědčí.

Petr Sokol
Petr Sokol
17. března 2020 · 11:47

NA VIRUS PO IZRAELSKU

S coronavirem po svém bojuje i Izrael. Tamní vláda schválila povolení tajné službě Šin bet, aby prostřednictvím monitorování pohybu mobilů hledala lidi, kteří byli v kontaktu s lidmi, u nichž se nákaza potvrdila. Část opozice sice začala krok kritizovat z procedurálních důvodu, že byl obejit parlament, ale generální prokurátor Avichaj Mandelblit krok podpořil s tím, že šlo o naléhavý případ, který navíc zachraňuje životy lidí.

Police by navíc měla získat data z mobilů k tomu, aby mohla kontrolovat, zda lidé dodržují karanténu.

Jana Bendová
Jana Bendová
17. března 2020 · 11:34

KDE SE TY ROUŠKY BEROU?

V Praze platí povinnost vybavit se do prostředků městské hromadné dopravy ochrannou dýchacích cest, ať už jsou to roušky, respirátory, šátky či šály. Jak uvádí ve své zprávě městská policie, strážníci hlásí, že až 95 procent cestujících opatření respektuje. Mezi těmi, kteří ne, byli převážně cizinci. 

U nás, v okrajové části Prahy, je na ulicích jako vymeteno, v obchodě a v lékárně ovšem potkáte pouze lidi s rouškami, tu a tam i se šátky. Je to skvělé. Jen člověka napadá, kde lidé ty skutečné, nikoli amatérsky spíchnuté roušky berou? Na dvěřích lékárny visí cedule, že roušky nejsou a ani nevědí, kdy budou.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. března 2020 · 11:33

ROUŠKY PRO VŠECHNY

Prakticky ze dne na den se roušky staly v pražských ulicích naprostou samozřejmostí. V MHD bez nich nikoho nepotkáte, v obchodech výjimečně. Lidé si je šijí doma, někteří na sociálních sítích nabízejí výrobu třeba i jen po pár kusech pro ostatní. Voličům Andreje Babiše pak vtipálci doporučují speciální model.

Rouška typ Bureš
Rouška typ Bureš
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. března 2020 · 11:09

DRAHÝ KLID NA SPÁNEK

Vzpomínáte si, jak loni a předloni bylo stále více slyšet, že různé světové metropole a další města už začínají ztrácet trpělivost s davy turistů a pomalu uvažují o tom, jak jejich nekontrolovaný příliv omezit? Ani Praha nebyla výjimkou. „Místním došla trpělivost a chtějí rázné řešení,“ popisoval před rokem situaci v centru české metropole takzvaný noční starosta Jan Štern. Ten dostal od vedení města za úkol hledat kompromis mezi hlučným turistickým ruchem a klidným životem starousedlíků. Rezidenti si stěžovali, že zejména cizojazyčný hukot neustává ani v nočních hodinách. Teď si s ničím podobným nemusí dělat starosti a mohou klidně spát. Ovšem jen do té doby, než na centrum Prahy i zbytek města, které na turistickém ruchu dlouhodobě a masívně vydělávalo, dolehnou ekonomické důsledky praktické neexistence turistů. Pak možná na nějaké to rušení nočního klidu ještě zavzpomínají se slzou v oku.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
17. března 2020 · 11:04

HRAJE BORIS JOHNSON RUSKOU RULETU?

Velká Británie konečně aspoň nějak reaguje na koronavirus: Boris Johnson včera požádal Brity, aby nechodili do barů, do restaurací a do klubů; nic z toho ale nezavírá. Stále také nezavírá školy. Některým kulturním institucím už z toho došly nervy; například špičkové londýnské divadlo Royal Court se včera zavřelo samo, bez státního nařízení. 

V Británii je v tuto chvíli 1543 nakažených, počet vzrostl o 171 za den, 55 lidí je mrtvých.

Na stránce ještě dnes ráno najdete podivné informace, například „Zůstaňte doma, jestliže máte příznaky koronaviru,“ a zároveň „Testování na koronavirus není třeba, jestliže zůstáváte doma,“ a taky „Pokud máte příznaky, zůstaňte doma 7 dní“. Premiér Johnson už ale od včerejška mluví o tom, že by nemocní měli zůstat doma 2 týdny. Také konečně oznámil, že bude pořádat každodenní brífinky; zatím ale nevysvětlil, proč stojí Británie úplně mimo proud ostatních, s pandemií bojujících zemí. Méně už, naštěstí, mluví o tak zvané „kolektivní imunitě“, anglicky „herd immunity“, což je teoretická alternativa k boji s epidemiemi: izolují se při ní jen ti nejslabší (v tomto případě staří, nemocní a těhotné ženy) a pak se počká, až virus promoří celou zemi a zdraví lidé si tím získají imunitu. Teoreticky to prý funguje, ale takhle v přímém přenosu, live, s testovacím vzorkem 65 milionů lidí, to ještě nikdo nezkusil.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
17. března 2020 · 09:13

Dnes ráno, 8:20, na Staroměstském náměstí. Vymeteno. Pracují tam jen tyto dvě ženy. Děkujeme!

Dnes ráno, 8:20, na Staroměstském náměstí.
Dnes ráno, 8:20, na Staroměstském náměstí.
Dnes ráno, 8:20, na Staroměstském náměstí.
Dnes ráno, 8:20, na Staroměstském náměstí.
Jana Bendová
Jana Bendová
17. března 2020 · 09:10

EFEKT RTĚNKY

O kráse v časech koronaviru pohledem analytičky Simony Weidnerové: 

Včera se na sociální síti LinkedIn objevila odsuzující debata o tom, jak v kadeřnickém businessu „přes nařízení vlády o okamžitém uzavření všech salonů v ČR volala spousta zákazníků, jestli by to třeba nešlo potutelně ve zhasnutém salonu, nebo u nich doma... když byli odmítnuti, tak se ukázal pravý charakter lidí.“ Reakce podrážděných zákaznic byly prý negativní, až afektované. Příspěvky vyzývaly k toleranci nás všech navzájem. Proč ta hysterie?

Klasičtí ekonomové by jistě předpokládali, že v dobách krize či ekonomické recese klesne poptávka po kadeřnických službách, nebo po kosmetických výrobcích. Jenže opak je pravdou. Říká se tomu efekt rtěnky (lipstick effect). Leonard Lauder totiž zjistil, že prodej rtěnek se zvyšuje během hospodářského poklesu, což vysvětluje jednak psychologicky (ženy si chtějí zlepšit náladu a udělat si něčím radost), ale také podvědomým úsilím poměrně „levně“ zvyšovat fyzickou atraktivitu ve více konkurenčním prostředí.

V posledních letech sice oblíbenost rtěnek ustupuje jiným kosmetickým produktům, ale efekt samotný nemizí. Proto vědci celkově zkoumají spíše efekt krásy (beauty index), aby se ukázalo, že v dobách recese spotřebitelé investují více do kosmetických produktů či služeb všeobecně. Je to racionální nebo intuitivní chování? Nepochybně obojí, jen těžko říci v jakém poměru. Každopádně je dobře, že nám zatím drogerie s kosmetikou nezavřeli.

Petr Sokol
Petr Sokol
17. března 2020 · 08:14

VIROVÉ STATISTIKY

K včerejšímu půlnoci byla Česká republika státem s 23. nejvyšším počtem nakažených v rámci celého světa, což znamená, že jsme za poslední dva dny tímto žebříčkem vystoupali bohužel o pět míst nahoru. Menší posun jsme zaznamenali v počtu onemocnění na počet obyvatel, kde jsme aktuálně 26. Čelo v tomto žebříčku už plně převzala Evropa, a to v pořadí Itálie, Švýcarsko, Norsko a Španělsko.

Celosvětově už bylo nakaženo tíměř 183 tisíc lidí, zemřelo jich přes sedm tisíc a téměř 80 tisíc se uzdravilo.

 

Reflex
Reflex
17. března 2020 · 01:11

FRANCIE UZAVŘE SCHENGENSKÝ PROSTOR

Francie od úterního poledne omezí kvůli šíření nového typu koronaviru pohyb obyvatel na veřejnosti. V televizním projevu z Elysejského paláce to dnes oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Druhé kolo místních voleb plánované na neděli se odkládá. Od úterního poledne se podle Macrona rovněž na 30 dní uzavřou vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu. Francie má již více než 6600 potvrzených případů nákazy koronavirem a 148 mrtvých.

Reflex
Reflex
17. března 2020 · 01:16

LIDÉ NAD 70 LET BY NEMĚLI VYCHÁZET

Vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli po dobu nouzového stavu z domovů. Zakázala obyvatelům domovů pro seniory opouštět areál těchto zařízení. Po dnešním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Senioři by podle premiéra měli domov opouštět jen kvůli návštěvě lékaře při neodkladné zdravotní péči. Vláda zároveň požádala samosprávy, aby seniorům při zvládání základních životních potřeb pomohly, včetně nákupu potravin a léků.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. března 2020 · 20:26

TRENÉR ZPÁTKY Z KARANTÉNY

Před pár týdny česká i další zahraniční média psala o údajném vyhazovu fotbalového trenéra Honvédu Budapešť Giuseppeho Sanniniho, který mohl být v kontaktu s nakaženými koronavirem. Klub od začátku vyvracel zprávy o odvolání a prohlašoval, že trenér je jen v domluvené karanténě, sám Sannino na klubových stránkách popsal, že týmu uděluje pokyny na dálku. Nepravdivá agenturní zpráva vyšla na největších webech u nás s interpretací, že trenér byl vyhozen, a to kvůli své národnosti. Následovaly logicky komentáře v duchu "No jo, Maďaři..."

Sannino o víkendu odtrénoval první zápas po karanténě, bohužel před prázdným stadionem a poslední přes přerušením maďarské ligy. Během minulých týdnů byl s týmem ve spojení, zatímco byl v Česku i jinde virtuálně vyhazován. 

Giuseppe Sannino, trenér Honvédu Budapešť
Giuseppe Sannino, trenér Honvédu Budapešť
Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. března 2020 · 20:01

STATISÍCE KNIH ZDARMA

K projevům velkorysosti v epidemickém čase se přidává Národní knihovna - vysokoškolákům zpřístupní 206 tisíc titulů ve svém online-archivu. Jde o monografie, sborníky i časopisy, číst je bude možné v aplikaci Kramerius. Děkujeme!

Reflex
Reflex
16. března 2020 · 19:41

UMĚNÍ NA GAUČI

Vidět Monu Lisu a nehnout se z ušáku? Nově můžete vyrazit do nejslavnějších světových muzeí, a přitom neopustit svoje oblíbené karanténové stanoviště. Stovky muzeí jsou z krizových důvodů online, zpřístupnily virtuální prohlídky a návštěvy bez letenek i bez vstupenek – a jsou skvělé. Newyorská pobočka Guggenheimových muzeí jde až do nejmodernější současnosti, Monet je k vidění v pařížském Musée D´Orsay, holandské Rijksmuseum v Amsterdamu má virtuální prohlídku jak živou. A za Londýn: v Britském muzeu je magnetem slavná Rosettská deska, díky které byly rozluštěny egyptské hieroglyfy. A zkuste taky cestu celou historií. Bez roušky.

Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 19:34

ITALSKÝ SMUTEK

Počet mrtvých v Itálii kvůli nemoci způsobené novým typem koronaviru vzrostl na 2158. Celkový počet nakažených je nyní 27 980. A alespoň jedno optimistické číslo: 2 749 lidí se už uzdravilo. 

Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 19:24

SOLIDARITA NETRÉNOVANÝCH

Práce z domova se dá vydržet. Dokonce může být pro leckoho příjemným oživením rutiny. Ale vymýšlet každý den co uvařit nejen k večeři, ale nově i k obědu, to už je nápor na netrénovanou psychiku. Snad jen pomyšlení na nebohé rodiče, kteří se teď krom jiného učí doma se svými potomky...  

Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 19:19

VYSTOUPÍ FRANCOUZSKÝ PREZIDENT I BELGICKÝ KRÁL

Dnes večer ke svým občanům pronese mimořádný televizní projev jak francouzský prezident Emmanuel Macron, tak belgický král Philippe. Zvláště ten druhý projev je mimořádný. Belgický král tímto způsobem promluvil ke spoluobčanům zatím jen jedinkrát - po teroristických útocích v Bruselu v březnu 2016.

A u nás?

meme zeman
meme zeman
Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 19:08

PAŘÍŽ ZAKÁZALA VSTUP DO PARKŮ

Pro ty, kdo berou současnou krizi jako závod o to, která země zavede nejtvrdší opatření, přišla nemilá zpráva. Ve Franci postoupili o krok dále než Česká republika, když Paříž dnes zakázala vstup do parků, na který u nás stále platí výjimka. A v Belgii vlámský premiér Jambon dokonce vyzval k zavedení večerního zákazu vycházení... 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. března 2020 · 18:18

NĚKDY JE MLČETI ZLATO

ČNB má velké zásoby peněz v hotovosti, guvernér Jiří Rusnok proto nepředpokládá jejich nedostatek, informovala Česká tisková kancelář. Nechci nikomu křivdit, ale mám trochu obavy, že tohle je přesně ta zpráva, po které v části obýváků zazní zhruba následující: "Hele, mámo, to mne vůbec nenapadlo, že by taky mohly dojít peníze. Rychle k bankomatu, vybereme něco do zásoby." Schválně ráno cvičně zkusím pár bankomatů zkontrolovat. A budu rád, jestli se pletu.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
16. března 2020 · 17:56

SPOJENÉ SÍLY PROTI KORONAVIRU

Týmy vědců na celém světě se snaží najít lék na koronavirus. Pomáhají jim v tom i dobrovolníci a jejich počítače, jež dávají k dispozici k takzvaným distribuovaným výpočtům. Mezi nejaktivnějšími jsou i Češi. Ať již jednotlivci, týmy nebo i firmy – například v projektu Rosettaathome, jež momentálně pracuje na přesné počítačové modelaci koronavirového proteinu, jež je nezbytný pro nalezení léku a vakcíny, jsou v první dvacítce hned dva čeští zástupci: Czech National Team a brněnský Netbox.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. března 2020 · 17:18

OBCHODY ZAČÍNAJÍ OTVÍRAT

Upozornění - toto není zpráva Rádia Jerevan: Tak dlouho nás vláda ujišťovala, že je roušek dostatek a že komu chybí, tomu je premiér osobně doveze, až kabinet rozhodl o otevření obchodů s látkami, aby si je lidé mohli ušít sami. 

rouška
rouška
Reflex
Reflex
16. března 2020 · 16:43

PRVNÍ VYLÉČENÍ V ČESKU

V Ústeckém kraji se tři pacienti vyléčili z nemoci COVID-19. Jsou to tři lidé z Děčína, které byli mezi prvními nakaženými novým typem koronaviru, potvrdila ČTK informaci České televize ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Bez zdravotních potíží byli tito lidé podle Šimůnkové už dříve, uzdravení prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí dvou dnů.

Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 16:33

VOLBY UŽ NEBUDOU

Ve stínu včerejších razantních vládních opatření omezujících pohyb obyvatel logicky zapadlo rozhodnutí odložit doplňovací senátní volby, které se měly konat příští a přespříští víkend ve volebním obvodě Teplice, protože v lednu zemřel tamní senátor Jaroslav Kubera. Ještě v pátek ministerstvo vnitra se senátními volbami počítalo a dokonce v sobotu provedlo v 16 obcích "mimořádné" volby komunální.

Teď je ale situace jiná a vláda na základě vyhlášeného stavu nouze volby odložila na neurčito s tím, že nový termín určí prezident (to by mohl být asi trochu problém, když ho už pár dnůnikdo neviděl).

K odložení voleb vláda využila paragrafy, které jí dávají možnost omezit svobodu pohybu a nařídit do některých míst zákaz vstupu. V těchto paragrafech není nic o pravomoci odložit volby, což je zajímavé, i když se samozřejmě v celku jedná o logické rozhodnutí.

Ukazují to včerejší zkušenosti z Francie, kde přišlo ke komunálním volbám o pětinu voličů méně než obvykle, a teď se složitě řeší, co s proběhlým prvním kolem, když se to druhé asi bude muset odložit. Odklad by mohl už dnes večer v projevu k národu mimo jiné také  oznámit prezident Macron. 

Jinak na to jdou v Bavorsku, kde zemská vláda dnes vyhlásila "stav katastrofy" a na jeho základě rozhodla, že druhé kolo včera zahájených komunálních voleb proběhne pouze korespondenční volbou, což ostatně bude dost zajímavý experiment. Všichi voličidostanou volební lístky automaticky domů.

U nás korespondenční volbu bohužel stále nemáme, takže volby musíme odložit.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. března 2020 · 16:29

PRVNÍ VYLÉČENÍ

Česko má první tři vyléčené pacienty z nákazy covid-19, všichni jsou z Ústeckého kraje. Jsme tak jedna z mála zemí, kde zatím nejsou žádné oběti a naopak se podařilo už některé nakažené vyléčit. Konečně dobré zprávy!

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. března 2020 · 16:21

JISTOTA TISÍCOVKY

Sociální demokraté chtějí dát po skončení epidemie tisícovku všem rodinám s dětmi jako příspěvek na dovolenou, protože to podle nich pomůže rodinám a nastartuje ekonomiku. Nehodlám ten nápad nějak zvláště ironizovat, i když by si to zasloužil. Jen bych se chtěl v Lidovém domě zeptat, jak chtějí zkontrolovat, jestli tu tisícovku lidé skutečně utratí za dovolenou nebo ne. Policie?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. března 2020 · 16:07

A NENÍ TO MÁLO, ZDEŇKU HŘIBOVIČI?

Pokud bude opatření platit skutečně jen o půlnoci a navíc ještě jen z pondělí na úterý, nebude mít asi velký význam :-)

Opravdu jen o půlnoci?
Opravdu jen o půlnoci?
Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 14:27

ŠTO VY DELJATĚ V KARANTENE? JA GULJAJU V PARKE!

Ve včerejším usnesení vlády o zavedení omezení pohybu občanů byla trochu překvapivá jedna věc, která se už v noci stala předmětem diskuzí na sociálních sítích. Jednou z výjimek, kdy mohou občané opustit své domovy, je totiž dle vládního usnesení "pobyt v přírodě nebo parcích". To možná není úplně šťastné. Zní to totiž trochu návodně a jde to trochu proti smyslu celého nařízení. Jak ukazují příklady z dalších zasažených zemí, lidé mají často spíše tendence koronavirové doporučení či zákazy obcházet. V Paříže včera korzující lidé úplně zaplnili nábřeží Seiny a v Belgii premiérka Wilmésová nejprve kritizovala restaurace, které v předvečer jejich zavření svolaly "dopíjecí" party, a následně opakovaně apelovala na belgickou omladinu, aby přestala pořádat početné party už mimo zavřené restaurace.

Chtěla-li teď tedy naše vláda fakticky zabránit shromažďování lidí, možná neměla parky explicitně zmiňovat, protože policisté mohou v budoucnu slyšet na otázku, proč dotyčný není doma v karanténě, překvapivou odpověď. Tou může být pro pamětníky už okřídlená věta z českého filmu Vrať se do hrobu: "Ja guljaju v parke".

Milan Tesař
Milan Tesař
16. března 2020 · 14:20

Zpátky na Tenerife. Od rána jsme zavřeni v hotelu, policie nás nepustí ani k bazénu. Na snímku vidíme naše britské spolubydllící, kteří by za normálních okolností od rána nasávali a sázeli na koně v přilehlé irské krčmě. Protože přijeli pouze kalit, nemají knihy ani jnou zábavu. Mají pouze supermarket, kam každou hodinu vyrážejí pro nové kartony místního piva Dorada. Bojíme se o ně. Vždyť za pár dní tu bude svátek svatého Patrika. Jinak nás mile překvapilo, že zůstalo otevřené kadeřnictví. Podle Tenerife news je to proto, že kadeřnictví je součást hygieny. Mirka tvrdí, že tím pádem tu klidně může zůstat až do května.

Britové na Tenerife
Britové na Tenerife
Reflex
Reflex
16. března 2020 · 14:04

DO PRAŽSKÉ MHD JEN S ROUŠKOU

Vedení Prahy zakázalo vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Nařízení primátora vstoupí v platnost od půlnoci na úterý 17. března. Novinářům to dnes po jednání pražských radních řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Česku je akutní nedostatek roušek a respirátorů, které chybí i ve zdravotnictví.

Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 13:57

KUTILOVÉ, HURÁ DO GALANTERIÍ

Ministr Karel Havlíček dnes navrhne vládě povolit prodej i galanteriím. Aby lidé, kteří si chtějí podomácku vyrobit látkové roušky, měli kde nakoupit materiál. V lepších časech by to byl dobrý vtip. Teď je to jen dobrý tip. A jako za starých časů – kde selhává stát, nastupuje české domácí kutilství.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. března 2020 · 12:59

DOHRÁT ZA KAŽDOU CENU?

Na Anglickou fotbalovou asociaci prší kritika za pozdní zrušení zápasů Premier League. Legenda Manchesteru United Wayne Rooney si stěžuje, že se hráči berou jako pokusní králíci. „Proč jsme čekali až do pátku? Proč musela Anglie udělat správné rozhodnutí až poté, co onemocněl Mikel Arteta (trenér Arsenalu, pozn.red.)?“ Podobně jako on vnímá situaci brankář West Hamu Lukasz Fabianski, spoluhráč českého reprezentanta Tomáše Součka. Podle něj bude vyvíjen velký tlak na to, aby se nejsledovanější liga světa dohrála i za cenu ohrožení zdraví hráčů.

Míra opatření v Británii obecně budí rozpory, vláda oficiálně sází na vytvoření kolektivní imunity a rozhodla se „risknout“ nakažení velké části populace výměnou za udržení ekonomického výkonu. 

 

Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 12:57

PŮST PRO FANOUŠKY

Školní výuka probíhá pro děti přes internet, muzikanti hrají pro posluchače přes internet, ale co sportovci pro fanoušky?! Házet kladivem, plavat anebo běhat čtyřstovku doma z obýváku nejspíš moc nepůjde.

Reflex
Reflex
16. března 2020 · 12:22

Kdo na komunismus zapomněl nebo ho nezažil, může si ho nyní zkusit. Stav nouze je způsob života, ve kterém nás komunisti drželi čtyřicet let. Dnešní vláda ho vyhlásila dočasně, aby zbrzdila pandemii. Komunisti zavedli stav nouze natrvalo, aby udrželi moc. Přidali zatýkání, vraždění a celoplošné loupeže. To dnes není. Více si přečtěte v komentáři Karla Steigerwalda >>>

Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 12:19

ODPOVĚDI (NEJEN) PODNIKATELŮM

Otevřela jsem oficiální portál pro podnikání, který provozuje agentura CzechTrade v gesci ministerstva průmyslu a obchodu  https://www.businessinfo.cz

Podnikatelé i firmy tady najdou informace i rady, co v nynější situaci dělat a co má pro ně nachystané stát. A zajímavé i pro nepodnikatele jsou například stručné konkrétní odpovědi na více než stovku dotazů, co smí a nesmí být otevřeno, za jakých okolností.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. března 2020 · 12:09

POZNÁTE FRONTU?

Jestli někde lidé opravdu poctivě dodržují dvoumetrové i delší rozestupy jeden od druhého, jak to v nynější situaci doporučují hygienici, pak je to ve frontě před odběrovým stanem na nádvoří Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Je to pochopitelné - pokud před vámi stojí někdo, kdo si kvůli příznakům myslí, že je nakažený koronavirem, rozhodně si s ním nechcete dýchat do obličeje. Na první pohled tak vlastně nádvoří vypadá skoro prázdné, ve skutečnosti se přes něj ale táhne fronta čekajících.

Fronta na odběry u koronavirového stanu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze
Fronta na odběry u koronavirového stanu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze
Jana Bendová
Jana Bendová
16. března 2020 · 11:55

HISTORICKÝ STIMUL

Další příděl z ekonomického glosáře Lukáše Kovandy:

„Světové trhy zažívají další „černé pondělí“. Tohle je však ještě černější než to z minulého týdne.“

„V současné době je situaci možné zklidnit zřejmě nikoli měnovou politikou, nýbrž čímkoli z následujícího. Zaprvé, nalezením účinné vakcíny či léku na koronavirus. K tomu ovšem nedojde dříve než květnu. Zadruhé, stabilizací počtu nakažených ve většině zemí světa. Dynamika je však bohužel opačná. Například Itálie bude mít podle všeho do týdne v přepočtu na obyvatele 200krát více nakažených než Čína. Zatřetí, provedením historického, mezinárodně koordinovaného fiskálního stimulu. Zde je ovšem problémem to, že řada zejména západních ekonomik je už nyní předlužena. Zvláště výrazně například těžce zkoušená Itálie“.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. března 2020 · 11:03

ZEMĚ (RADĚJI) BEZ PREZIDENTA

V situaci, jaká panuje, by v normální zemi vystoupil prezident se zásadním prohlášením k občanům. My máme prezidenta chronicky nemocného, spadajícího mezi koronavirem nejohroženější skupinu obyvatel. Dá se tedy pochopit, že se drží v izolaci. Sice to velké části občanů vadí, ale upřímně - opravdu byste si chtěli poslechnout prezidenta Zemana, jak nám dodává v čase epidemie naději?  

Zeman koláž
Zeman koláž
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. března 2020 · 11:00

REFLEX DODRŽUJE KARANTÉNU

Kdo může, pracuje z domova. Aby ale ve čtvrtek bylo nové číslo tištěného časopisu na stáncích a u předplatitelů, musela přece jen část lidí přijít do redakce - dnes je totiž uzávěrka. Na snímku šéfgrafik Michal Kořán pracuje na zlomu stránek. Zaměstnavatel dodal roušky. Všichni si pečlivě myjeme ruce, na záchodech i v kuchyňce je desinfekce. Buďte, prosím, i vy maximálně zodpovědní. Nesnažme se karanténu babišovsky ojebať.

Šéfgrafik Michal Kořán vyrábí příští číslo Reflexu
Šéfgrafik Michal Kořán vyrábí příští číslo Reflexu
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. března 2020 · 10:43

BĚHAT MŮŽETE I V KARANTÉNĚ

Důležitá informace pro běžecké závisláky - karanténa sice zásadně omezuje pohyb lidí na veřejnosti, přímo v rozhodnutí vlády je však výslovně uvedeno, že zákaz platí "s výjimkou pobytu v přírodě nebo parcích". Ovšem pozor! Ve stejném rozhodnutí vláda "nařizuje omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru". Takže běhat klidně vyrazte, ale sami. Totéž platí pro procházky i cyklisty. Originál vládního usnesení najdete zde.

Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 10:35

15. BŘEZEN - DEN, KDY SE "ZRODIL" NOVÝ POZDRAV

Kvůli coronaviru se v některých zemích lidéh začali místo podání ruky zdravit ťuknutím loktem. Včera se novému pozdravu dostalo globální pozornosti, když se tak před debatou demokratických uchazečů o Bílý dům pozdravili Joe Biden a Bernie Sanders a v Izraeli zase před jednáním prezident Reuven Rivlin a premiér Benjamin Netanjahu.

Nový pozdrav 1
Nový pozdrav 1
Nový pozdrav
Nový pozdrav
Dan Hrubý
Dan Hrubý
16. března 2020 · 10:30

Zážitek kamaráda z včerejšího večera: Doporučuji linku 1212. Když vybereš 1, jakože info o tom, jak se chovat v době koronaviru, tak se ozve detektivní melodie a hovor po chvíli skončí. Když vybereš 2, jakože máš symptomy nemoci, tak to zvedne pán a hlásí se za Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na nesmělý dotaz, jestli volám správně kvůli koronaviru, odpovídá: “Ano, ale teď je toho moc, musíte dát jedničku, pokud chcete ministerstvo zdravotnictví, dvojku na ministerstvo zahraničí a vy jste dal asi trojku na průmysl”. Když mu vysvětlím, že jsem dal dvojku, která o sobě tvrdí, že vede na zdravotnictví a ne na zahraničí, ale dovolal jsem se na průmysl, je bezradný a poprosí mě, ať to zkusím celé znovu.

Petr Sokol
Petr Sokol
16. března 2020 · 09:15

NAŘIZUJE SE, ZAKAZUJE SE, ALE KDE JE NĚJAKÝ STÁTNÍK?

S drtivou většinou opatření, která včera přijala vláda se dá pod tíhou epidemie určitě souhlasit, zvlášť, když žijete jako já v Olomouckém kraji, kde je situace v některých částech ještě vážnější než v celostátním průměru. Ale, kdo viděl včerejší/dnešní noční tiskovku, kde omezení pohybu obyvatel představoval premiér a někteří ministři, si musí klást otázku, kde je někdo, kdo tuto zemi vede a je schopen lidem jasně, rázně, ale zároveň s pochopením pro starosti a obavy občanů jednoduše vysvětlit, proč se musí některé věci udělat. Místo toho jsme byli svědky dikce připomínající vyhlášení výjimečného stavu: „zakazuje se, nařizuje se, přikazuje se“. Možná to někteří kverulanti opravdu potřebují takto slyšet a možná jsou už ministři přetížení a dá se to v této situaci i lidsky pochopit, ale kde je sakra hlava státu, aby přednesla projev o naději, lidské solidaritě, národní jednotě a víře, že tuhle zkoušku jako země překonáme...

Nakonec byl z tohoto pohledu v noci nejlepší ministr vnitra Hamáček, který na otázku, co čeká ty, co pravidla nedodržují, už emocionálně zareagoval, že si budou po zbytek života vyčítat, že kvůli jejich neopatrnosti někdo zemřel. To mu snad každý rozumí.    

Reflex
Reflex
16. března 2020 · 08:09

HYGIENICI UZAVŘELI LITOVEL, UNIČOV A ČERVENKU

Uzavření oblasti se kromě Uničova, Červenky a Litovle týká také dalších 18 okolních obcí, vyplývá to z nařízení hygieniků. Lidé nemohou území těchto města a obcí opustit a zakazuje se také pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu a to minimálně na dobu 14 dnů. Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 jsou od dnešního rána uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle, uvedlo Národní dopravní informační centrum ŘSD. Na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32.