Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. března 2020 · 07:29

Z PROJEVU STÁTNÍKA (DÍL 693.)

Já nevím, jak Vy, ale já jsem v klidu. Přečetl jsem si projev premiéra České republiky a seznal jsem, že naše země je v dobrých rukou. Cituji: "Nekritizujte, jako. My děláme maximum, jako. Ne vy. Ale byl tam novinář, který to na mě zkoušel, jakej jsem nejsem. Prosim vás. Ten člověk vůbec neví, co je krizové řízení, jo. Já jsem to xkrát zažil. Když byly povodně, když vám bouchne chemička, ano? A já Vojtěchovi pomáhám, on on on on je právník, on nikdy... Jako pro nás všechny je to absolutně neuvěřitelná situace, to tady snad od 2. světové války nebylo, co se děje, jako. Takže, takže jako ano, možná někdy mluvim nepatřičně, ale to není nic proti němu, jako. On dělá maximum. Děláme to všechno za pochodu. Ako, my sme rozšířili ty laboratoria, je rozšířené to testování, ano, teďka všude shání a každý může říct jak stě byli připraveni. No ale, státní hmotný rezervy, já se zeptám, že kdo rozhodl o tom, že tam měli jenom deset tisíc těch respirátorů, no, ale my jsme to nebyli, jo, a kdo to mohol vědět, že bude celý svět nakupovat, vlastně, ano, všichni. Jo, protože samozřejmě velký problém je, že ta Evropa to nedala. Ta Itálie to neustála. Ona vlastně, my máme všechny lidi, ale teďka máme už sedm států nákazy. Dneska máme lidi, kteří se nakazili cez Španělsko, cez další státy, takže není to už Itálie. Nejdřív jsme měli Itálii a Bostonskou konferenci, ano. A potom samozřejmě došlo k nekontrolovanému přenosu u tý sestry Frýdek-Místek, u toho řidiče, který ještě je na Bulovce." 

Reflex
Reflex
16. března 2020 · 00:37

V Česku je 293 lidí nakažených novým typem koronaviru, uvedl po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Za dnešek se počet potvrzených případů zvýšil zhruba o 33 procent, dodal. Ministerstvo financí podle něj uvolnilo 1,5 miliardy korun jako rámec pro nákup respirátorů a další peníze navíc dostanou hygienické stanice.

První případy nákazy byly v Česku potvrzeny 1. března. V sobotu večer byl počet pacientů nakažených koronavirem 189, v neděli ráno bylo 214 případů.

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 23:03

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Dnes v televizi Prima zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 22:41

ŠVÝCARSKO: RAKETOVÉ ŠÍŘENÍ VIRU

Ve stínu informací o dvou evropských zemí s nejvyšším počtem nakažených - Itálii a Španělsku - se dnes rozsah epidemie velmi výrazně vyhrotil také ve Švýcarsku. Země s osmi a půl milonem obyvatel, o níž v posledních dnech často mluví český premiér, dnes diagnostikovala 842 nových případů onemocnění coronavirem, který už v zemi zabil 14 lidí. Na počet obyvatel se Švýcarsko už proto vyznačuje po Itálii druhým nejvyšším počtem nemocných. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 22:33

FRANCOUZE VIR OD UREN ODEHNAL, BAVORY PŘILÁKAL

Ve Francii skončilo dnešní první kolo tamních komunálních voleb. Hlasování za časů epidemie zde mělo jasný následek v podobě propadu volební účasti o téměř 20 procentních bodů, což znamená hisoricky nejnižší volební účast v historii komunálních voleb. Už během sčítání výsledků se navíc řada vrcholných politiků vyslovila pro odklad druhého kola, které se mělo konat už za týden. Reálně to ovšem také může znamenat, že při například několikaměsíčním odkladu dalšího hlasování bude nakonec dnešní první kolo úplně zneplatněno a volby po coronavirové přestávce začnou znovu od začátku. Většinu Francouzů ale teď jistě více zajímá fakt, že dnes celkový počet mrtvých kvůli coronaviru už překročil 120 a v zemi jen za dnešek přibylo dalších devět stovek nakažených.

Jiný přístup ke komunálním volbám dnes naopak zaujali Bavoři, kteří naopak k urnám přišli v hojnějším počtu než při posledním komunálmním hlasování před šesti lety. V Bavorsku, které má přibližně stejný počet obyvatel jako naše republika, je aktuálně uváděno téměř 900 nakažených coronavirem a čtyři pacienti už bohužel zemřeli. 

Jana Bendová
Jana Bendová
15. března 2020 · 20:53

NOVÁ INFOLINKA 1212

Nová infolinka ke koronaviru 1212. Informace mi přišla z aplikace Záchranka. Hodí se vědět.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. března 2020 · 20:43

ROUŠKY PRO LAJKY

Nejsledovanější český tiktoker Adam Kajumi (se 600 tisíci followery) se v živém streamu pochlubil rouškami a slíbil, že o ně vyhlásí soutěž. Co se dá dělat, čísla sledovanosti a interakcí se na epidemii neptají. Nakonec ale (asi na základě reakcí) soutěž nepořádal a roušky věnoval na Bulovku. Aspoň že tak, každý kus jde k dobru.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 20:41

KORONAVIRUS ZNIČIL ÚČTENKOVKU

Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že její ministertvo zruší kvůli boji s coronoavirem EET-loterii, nazvanou Účtenkovka, v níž občané mohli hrát o ceny, když posílali účty z provozoven s elektronickou evidencí tržeb.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
15. března 2020 · 19:20

KARANTÉNA DO 24. BŘEZNA

Na sociálních sítích se objevil ofocený dokument vládního usnesení o karanténě. Ta by měla platit od zítřka do 24. března. V rámci karantény budou dovoleny: 

1. cesty do zaměstnání nebo k výkonu podnikání
2. nezbytné cesty za rodinou
3. cesty k obstarání potravin, léků, hygienického zboží, krmiv pro zvířata, pro pohonné hmoty, do banky, na poštu
4. cesty do nemocnice nebo na polikliniku
5. cesty za neodkladnými úředními záležitostmi

Normálně budou fungovat policisté, zdravotníci, hasiči, sociální pracovníci včetně dobrovolníků, kněží, veterináři, řidiči MHD a rozvážkové služby

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 19:06

NEJSME NEJTVRDŠÍ, ASPOŇ ZATÍM

Mnokrát jsme dnes slyšeli, že vládní opatření jsou u nás nejtvrdší v celé Evropě. Při čekání, zda vláda vyhlásí celostátní karanténu se podívejme, jaká je realita. Úplná karanténa už pět dnů platí v celé Itálii. Včera se k ní fakticky přidalo Španělsko, kde lidé mohou chodit jen nakupovat potraviny či léky, navštívit banku nebo lékaře či se jít postarat o své příbuzné, ale na ulici musí být vždy sami.

Podobná opatření budou platit od úterka také v Rakousku.

Další země se dnes rozhodly dočasně dokonce zastavit veřejnou dopravu, což údajně naše vláda neplánuje učinit ani na právě probíhajícím jednání vlády. Naopak to dnes už udělalo Slovinsko a také Francie.

Několik dalších zemí zavedlo opatření odpovídající těm, která platí u nás před dnešním rozhodnutím vlády, i když vstoupily v platnost většinou později než v České republice.

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 18:47

V Česku je 253 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, údaje k 18:00 zveřejnilo ministerstvo na webu. Ráno bylo 214 pozitivních testů. Nejvíce onemocnění COVID-19 má Praha, a to 96. Za metropolí následuje Olomoucký kraj s 31 případy, Středočeský s 28 a Ústecký kraj s 18 nakaženými.

Vláda dnes na odpoledním mimořádném jednání zvažuje vyhlášení karantény pro celé Česko. Plošné omezení pohybu obyvatel zatím v Evropě platí v Itálii, v Rakousku a ve Španělsku.

Jana Bendová
Jana Bendová
15. března 2020 · 18:45

OVČÁČEK CHVÁLÍ

Občan v nouzovém stavu je zvědavý, co na to nadělení říká/píše Hrad. A prezidentův mluvčí Ovčáček občana nezklame: "Je mimořádnou strategickou výhodou, že v čele vlády není klasický politik, ale člověk s nezpochybnitelnými manažerskými schopnostmi, který si umí poradit s vážnou krizí".

Tak jo.
Jen si ještě občan musí ujasnit, jestli to pan mluvčí myslí vážně, a je to! 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. března 2020 · 18:25

ŽALOBA NA BABIŠE?

Vybírám a cituji z redakčního mailu dopis jednoho lékaře: "Jsem lékař stomatolog. Při příležitosti tiskové konference spojené s vyhlášením stavu nouze v České republice kvůli šíření Koronaviru prohlásil pan premiér Babiš veřejně v živém vysílání TV, že nejsou lékařské ordinace, v nichž chybí ochrané prostředky jako respirátory a roušky. Zároveň vyzval lékaře, kde tomu tak je, aby ho osobně kontaktovali a on tyto pomůcky osobně dodá. V pozdějším televizním výstupu přiznal, že to bylo "řečeno s nadsázkou". Ve stavu nouze je  taková "nadsázka" cílenou lží, vedoucí k matení celého národa a zároveň budící lživý dojem zvládnutého problému. Tímto prohlášením se také pokusil zesměšnit zdravotníky, kteří opakovaně požadovali přístup k těmto ochraným prostředkům. Šíření úmyslných lží v takto tíživé situaci považuji za projev absolutní inkompetence v jednání čelného představitele státu. Nejsem právnicky vzdělán, ale vyzývám vás k přezkoumání možnosti podání žaloby proti panu Babišovi pro úmyslné šíření lživých zpráv a klamání veřejnosti v době stavu nouze v České republice."

 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. března 2020 · 18:04

VÍ VOJTĚCH, CO JE TO SEPPUKU?

Dělá si z nás snad superstar ministr Vojtěch legraci? Čtyři dny! Oni to řeší teprve čtyři dny! Ve sněmovně se na dostatek roušek ptala opozice v lednu. To není na rezignaci, to je na rituální sebevraždu na námestí před ministerstvem zdravotnictví. A on se tím ještě chlubí!

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
15. března 2020 · 17:46

KORONAVIRU SE BOJÍ I TERORISTÉ

Islámský stát zakázal svým džihádistům cesty do a přes Evropu. To není vtip. Obavají se toho, že by se pak nákaza mezi svatými bojovníky rozšířila. No, alespoň nějaký přínos ta pandemie má. Další pozitivní dopady koronaviru na lidstvo najdete zde >>>

Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. března 2020 · 17:41

KDO POSÍLÍ, KDO OSLABÍ

Při velmi předběžných úvahách dopadu koronaviru na politiku nabízím následující hypotézu: Kdo něvěřil Babišovi před koronavirem, bude mu po něm nevěřit ještě více. A naopak.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
15. března 2020 · 17:22

EET BUDE!

Ani koronavirus nezastaví blížící se 3. a 4. vlnu elektronické evidence tržeb, která citelně zasáhne malé živostníky od května. Ministerstvo i finanční správa prý budou první tři měsíce tolerantní, ale když vidíme, že stát umí zakleknout na soukromou kliniku i v době pandemie, raději bych za poslední peníze před bankrotem koupil elektronickou kasu.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
15. března 2020 · 16:50

HLEDÁ SE PREZIDENT

Od chvíle, kdy prezident zrušil cestu do Číny, není po Miloši Zemanovi ani památky. Zatímco Babiš se fotí, jak kontroluje regály a tiskovku pořádá prakticky ob hodinu, hlava státu z veřejného prostoru vysublimovala. Na twitterovém účtu jeho mluvčího to vypadá jako během mistrovství světa katolíků. Citáty z bible, modlitby, vyjádření kardinálů i papeže. Zeman mlčí. Máme ještě prezidenta? Nebo Česká republika přešla v rámci nouzového stavu na model babišovsko-klerikálního státního uspořádání? 

Milan Tesař
Milan Tesař
15. března 2020 · 16:33

Nad Tenerife se netradičně zatáhlo. Jako by i slunce respektovalo zákaz vycházení. Zítra od rána tu platí tak zvaný "stav poplachu", což je nejnižší stupeň na stupnici poplach, nouze, obležení. Letovisko Playa de las  Américas vyhlášené nočním životem zavírá bary, už dneska ráno nám policista zakázal běh po pláži, což byla první špatná zpráva. Ta druhá je, že jsme nesehnali letenky do posledního letadla, které odlétá zítra v pět z Tenerife Sur do Prahy. K mání zbyla poslední volná sedačka a my jsme dva. Sophiina volba. Jakkoli bude malý apartmán během zákazu vycházení zkouškou našeho vztahu, Mirku prostě nelze opustit. Další let Smartwings je datovaný na 24. duben. A protože v Čechách je pravidlem, že se na hotlinku během výjimečného stavu nedovoláte a kancly životně důležité pro cestovatele našeho typu úřadují pouze o pracovních dnech, je naše budoucnost v neděli odpoledne ve hvězdách tropického nebe. Jako pořád je nám líp než uvízlým Britům, jimž za rohem zavřeli irský pub, kde až dosud od rána nasávali a sázeli na koně. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. března 2020 · 15:52

FOREST GUMP MUSÍ PŘEŽÍT

Herec Tom Hanks se nakazil koronavirem v Austrálii a je v izolaci. Jak upozorňují vtipní lidé na sociálních sítích: Přežil čtyři roky na ostrově jako trosečník. Strávil rok na letišti, aniž by ho mohl opustit. Chytil AIDS ve Philadelphii. Byl ve druhé světové válce a zachránil vojína Ryana. Šel do Vietnamu a zachránil poručíka Dana. Byl na lodi unesen somálskými piráty. Přežil. Stejně jako Apollo 13. A přistál s Boeingem na řece Hudson. Koronavirus ho přece nemůže zabít!

Záběr z filmu Forrest Gump
Záběr z filmu Forrest Gump
Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 15:29

PREMIÉR DO IZOLACE!

Virus zamýchal zvláštním způsobem s politikou také v Rumunsku, kde bylo ráno 131 případů onemocnění. Parlament včera vyslovil důvěru nové vládě premiéra Ludovica Orbana, který je ale už několik dnů v karanténě, protože coronavirem byl nakažen jeho stranický kolega a senátor Verghil Chitac.

V karanténě je také řada poslanců jeho národně liberální strany, takže se nejprve řešilo, zda poslanci mohou hlasovat o důvěře vládě po whatsappu či messengeru. Nakonec místo toho ale novou vládu musela svými hlasy podržet opoziční sociální demokracie, která paradoxně předcházející vládu Ludovica Orbana před pár týdny v parlamentu sestřelila.

Složitě se také řešilo, jak Orban složí přísahu při nástupu do funkce. Nakonec mu krizové úřady povolily přijet dnes do prezidentského paláce, kde ale on i další ministři měli roušky a museli od sebe mít pětimetrové rozestupy. To umožnilo, aby na ústavním aktu nakonec byl i prezident Klaus Iohannis. Po složení přísahy se premiér Orban zase vrátil do izolace...

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. března 2020 · 14:41

120 TUN ROUŠEK A TESTERŮ

Společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera daruje vládě 120 tun zdravotnických pomůcek v hodnotě 100 milionů korun. 1,7 milionu respirátorů, 1,8 milionu chirurgických roušek a 40 tisíc testerů bude do Česka převáženo od zítřejšího večera z Číny a Španělska. Jeden z největších problémů v současné krizi by mohl být minimálně na čas vyřešen.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. března 2020 · 13:40

BABIŠE DO KOŠE

Námět pro vládu, případně krizový štáb: Lidi už jsou vystrašení dost. Nemyslím si, že by se jim měly jakékoliv informace tajit. Ale pokud chcete působit klidným a vyrovnaným dojmem, jako že víte, co děláte, co takhle nechat na kameru vystupovat se zásadními sděleními už jen náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu? Zatímco každé vystoupení premiéra Babiše nebo ministra Vojtěcha ve mně vyvolává střídavě obavy, že jsou buď na drogách, nebo se naopak co nevidět rozpláčou, po včerejším rozhovoru se světově uznávaným epidemiologem Prymulou jsem nabyl dojmu, že aspoň někdo ví, co dělá. Nejde ani tak o obsah, ale o naprosto věcnou a klidnou formu, kterou dokáže informace i v mimořádně vypjaté situaci zcela profesionálně předat. A přestože je vědec a odborník, netrpí obvyklým odbornickým problémem, že by mu laik nerozuměl. Narozdíl od premiéra umí česky, udrží myšlenku a neblábolí páté přes deváté. Takže ještě jednou: Pokud nechcete národ zbytečně děsit, tak Roman Prymula. Ale pokud je váš komunikační záměr přesvědčit lidi o tom, že je fakt zle, tak jsou Babiš i Vojtěch super dvojka.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. března 2020 · 13:36

RONALDOVY NEMOCNICE

Fotbalista Cristiano Ronaldo plánuje osobně pomoct proti šíření koronaviru. Své hotely v Portugalsku chce předělat na provizorní nemocnice, kde se budou lidé moct zdarma otestovat. Portugalsko zatím zaznamenalo 245 případů nákazy.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
15. března 2020 · 12:51

POŘÁDNĚ VYMÁCHANÝ ČUMÁK

V Otázkách Václava Moravce je husto. Moderátor, předseda senátu i starostka Mníšku pod Brdy hodinu nakládají ministru životního prostředí Brabcovi. Škoda, že tam nesedí Babiš nebo Vojtěch. Kritizují se kroky celé vlády i nedostatek ochraných pomůcek a testů. Vláda jen zakazuje, ale nekoná. Brabec se z tohohle kontinuálního "hejtu" bude vzpamatovávat dlouho, hlavu na špalku ale mají mít jiní ministři.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 11:59

FRANCIE: K URNĚ S VLASTNÍ TUŽKOU

Přestože francouzská vláda včera zavřela všechny restaurace, bary a kavárny, hlasují Francouzi od rána po celé zemi v komunálních volbách. Podle prezidenta Macrona je důležité, aby pokračoval "demokratický život." Prezident dodal, že mu odborníci navíc řekli, že jít volit je asi tak stejně nebezpečné jako jít nakupovat do supermarketu. Ještě včera prezidenta několik prezidentů regionů (obdoba našich hejtmanů) neúspěšně vyzvalo k odkladu voleb a stejně to udělala i řada francouzských lékařů. Dnes na sítích například koluje výzva šéfa pařížských veřejných nemocnic, aby lidé k volbám nešli. Účast je zatím nižší než minule, ve 12 hodin přišlo volit o 5 procent méně voličů než v roce 2014. 

Vláda lidem doporučila, aby si do volebních místností z hygienických důvodů přinesli vlastní tužky a dodržovali ve frontách před místnostmi dostatečné rozestupy. 

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 11:28

KARANTÉNA PRO CELÉ ČESKO?

Vláda asi vyhlásí kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku, uvedl v dnešní Partii televize Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se sejde odpoledne.

"Směřujeme k zásadnímu opatření... Pravděpodobně k tomu maximálnímu," řekl Babiš. Později uvedl, že by šlo o karanténu pro celé Česko.

Je podle premiéra důležité, aby lidé chodili jen do práce a z práce domů. Hromadnou dopravu podle Babiše omezení nečeká, premiér naopak mluvil o jejím posílení. Babiš také pokládá za potřebné, aby zejména staří lidé zůstávali doma.

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 11:25

ŽNĚ PODVODNÍKŮ

Ani doba krize, jakou je aktuální pandEmie nového typu koronaviru, neodradí podvodníky od nekalých praktik na internetu. I vinou vlády jsou aktuálně nejvíce nedostatkovým zbožím ochranné prostředky, roušky a respirátory. Toho využívají šmejdi na internetu a nabízejí falešné zboží za přemrštěné ceny na falešných obchodech, které nyní rostou, jako houby po dešti. Více si přečtete zde >>>

Jana Bendová
Jana Bendová
15. března 2020 · 11:09

BABIŠ V TOM UMÍ CHODIT

Na sociálních sítích to bouří. Vláda – jak píše ČTK -  zařadila dodatečně na program pondělní schůze návrh zákona, který by podle organizace Transparency International mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi ve sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Uvedl to na svém facebookovém profilu spolek Milion chvilek. Podle nové předlohy o evidenci skutečných majitelů firem by Babiš byl považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka holdingu.

Andrej Babiš na svém twitterovém účtu zareagoval, že on řeší jen a jen koronavirus a dotazy mají šťouralové směrovat k ministryním Benešové a Schillerové. 

Už jsme se lekli, že pan premiér vyzývající národ k solidaritě a ohleduplnosti, zapomíná v tom fofru na své soukromé zájmy.

 

Vláda zařadila dodatečně na program své pondělní schůze návrh zákona, který by podle organizace Transparency International (TI) mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o to, zda je ve střetu zájmů.
Vláda zařadila dodatečně na program své pondělní schůze návrh zákona, který by podle organizace Transparency International (TI) mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o to, zda je ve střetu zájmů.
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
15. března 2020 · 10:36

ZEMĚ, KDE VIRUS "ZMIZEL"

Ze statistiky všech států, které bojují s novým typem koronaviru jich pět vyčnívá. Zatímco se v Nepálu (1 pacient), Gibraltaru (1 pacient) a Macau (10 pacientů) všichni nakažení pacienti vyléčili, v Súdánu i Guayaně všichni nakažení zemřeli (1 oběť v každé zemi). O tom, zda se v těchto zemích skutečně podařilo všechny pacienty správně diagnostikovat, se dá ale polemizovat. Velkou neznámou je pak Severní Korea, která se oficiálně pyšní tím, že k nim koronavirus nedorazil.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. března 2020 · 10:06

KOZOMÍN SE VIRU NEBÁL

Obec Kozomín na Mělnicku proslavila mimo jiné písnička skupiny Yo Yo band "Rybitví". Včera se v Kozomíně ovšem, stejně jako v dalších 15 obcích po celé České republice, konaly přes mimořádná opatření proti epidemii komunální volby. Kozomínští se ale očividně viru nebáli a přišly jich hlasovat více než tři čtvrtiny. Účast zde dokonce o 4 procenta překonala minulé komunální volby z roku 2018.

Nemalá účast byla i v dalších obcích, kde se včera volilo. K volebním urnám se přes krizovou situaci vydalo ve všech 16 obcích dohromady téměř přesně 65 % oprávněných voličů, a to k urnám nesměli lidé v karanténě.

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 09:45

KORONAVIRUS A POLITIKA

Média jsou plná informací o rušení kulturních či sportovních akcí, zastavení nejrůznějších lig a odkladu mistrovství. V mnoha zemích světa ovšem zákeřný koronavirus zahýbal také s termíny či dokonce výsledky voleb a má už mnohde zásadní vliv na vnitřní politiku. Více si přečtete v komentáři Petra Sokola >>>

Jana Bendová
Jana Bendová
15. března 2020 · 09:08

BENZÍN I NAFTA RYCHLE ZLEVŇUJÍ

Další aktuální komentář ekonoma Lukáše Kovandy:

„Ceny pohonných hmot v Česku rychle klesají. Přitom přes sebou mají další propad. Benzín Natural 95 se včera u českých čerpacích stanic prodával průměrně za 30,61 koruny za litr, nejlevněji od loňského března. Za uplynulý týden zlevnil litr benzín o takřka 70 haléřů. V podobném rozsahu zlevnil také litr nafty, který se nyní prodává průměrně za 30,18 korun, tedy nejlevněji od dubna 2018.

V nadcházejícím týdnu klesne průměrná cena jak benzínu, tak nafty poprvé od léta 2017 pod úroveň třiceti korun za litr. Čerpací stanice v ČR totiž ve svých cenících dosud plně nezohlednily prudký pád cen ropy, k němuž došlo se začátkem obchodování v uplynulém týdnu.

Pokles cen pohonných hmot v ČR však nebude zcela odpovídat prudkému zlevnění ropy, která se před víkendem prodávala o zhruba patnáct dolarů na barel levněji než ještě na začátku března. Citelně totiž oslabuje také česká měna. Skutečnost, že koruna vůči dolaru výrazně ztrácí, znamená, že za jiných stejných okolností stoupá korunová cena barelu ropy, takže v reálu vzniká tlak, který pokles cen pohonných hmot v ČR tlumí.“  

Reflex
Reflex
15. března 2020 · 08:27

V Česku je 214 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Od sobotního večera přibylo 25 nových případů, během soboty přibylo 39 nakažených. Data, která ministerstvo zveřejnilo na stránkách věnovaných COVID-19 k dnešním 06:15, zatím neuvádějí aktuální údaje výskytu nemoci podle krajů.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
15. března 2020 · 08:31

Británie stále přijímá kontrolní opatření proti koronaviru velice skromná. Tedy: v podstatě nedělá skoro nic. Prý je ještě dost času. Přitom Irsko i Skotsko (které je součástí Velké Británie, ale má samostatný systém zdravotní péče) už kontinentální Evropu následovaly.  Za posledních 24 hodin ale kvůli koronaviru zemřelo dalších 10 Britů, čímž se jejich počet zdvojnásobil; teď je mrtvých ve Spojeném království celkem 21. Celý tenhle koncept mě trošku zneklidňuje. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. března 2020 · 22:44

VYKUPUJÍ I NĚMCI

Prázdné regály a dlouhé fronty v obchodech v téhle době nejsou žádná doména Čechů, přestože to tak z vysměvačných reakcí na sítích vypadalo. Potraviny teď ve velkém vykupují i Němci, čímž se mj. vyvrací teorie, že zásobování pro případ karantény je typické pro střední a východní Evropu, protože tam lidi narozdíl od západu nevěří státu. Zásobovat se přiměřeně a promyšleně na případ karantény je vcelku racionální. Není se co divit, že se za takové situace (ve které jsou teď už de facto dvě evropské země) nebude nikomu chtít šikovat do fronty ke kase. 

Prázdné regály obchodu v Berlíně
Prázdné regály obchodu v Berlíně
Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 21:03

RÁNO BUDEME INFORMOVANĚJŠÍ

Jestliže jsme v podvečer uvedli, že už necháváme sledování rostoucího počtu nakažených "z minuty na minutu" na čtenářích, kteří si to mohou zjistit na novém webu ministerstva zdravotnictví,  ukvapili jsme se. Ministr Vojtěch už zhruba před třemi hodinami oznámil, že nakažených je u nás 189, přesto ten zbrusu nový web stále uvádí 177. Vysvětlení zpoždění bude nejspíš ve větě "Pozitivní případy jsou doplňovány průběžně během dne". A on je už večer, že?!

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 19:14

NÁVOD JAK PŘEKROČIT ZAVŘENÉ HRANICE

"Všechny kamiony mohou přes hranice. I pokud máte osobní auto a za ním vlek a na něm vezete auto, které jste koupili, nebo vezete prodat, tak můžete přejet," řekl právě v České televizi ministr Havlíček. To jako vážně? Člověk, který řídí dva krizové štáby najednou a chodí na všechny tiskovky, dává návod, jak překonat hlídané hranice? Už začíná také říkat, co mu slina na jazyk přinese. Prostě to ojebeme...

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. března 2020 · 19:10

BRITSKÁ STOPKA A DONALDŮV TEPLOMĚR

Americký prezident na tiskové konferenci oznámil, že USA rozšiřují zákaz letů do země i na spoje z Británie a Irska. "Zvláštní vztah" mezi Amerikou a Anglií, díky kterému měli poddaní královny výhodu proti obyvatelům starého konitnentu, tak v tomto případě nevydržel ani dva dny. Trump rovněž informoval, že se nechal otestovat na koronavirus. Teplotu má prý "absolutně normální", na výsledky testů se nicméně čeká. Jak známe Donaldovu rétoriku, i kdyby nakažený byl, oznámí to nejspíš stylem "nikdo nedovede stonat tak skvěle, jako já." 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. března 2020 · 19:02

TESTŮ PŘIBÝVÁ

Krizový nedostatek roušek a respirátorů nedává dobré vyhlídky na další dny, o něco lépe ale zní informace o testování. Česko na covid včera testovalo přes 700 lidí, dnes to zřejmě bude zase víc, ještě v úterý to bylo jen 100. Brzy podle náměstka Prymuly dorazí 100 tisíc rychlotesterů, mají být efektivnější. Pro srovnání Německo testuje denně 12 000 lidí, tomu by v Česku na počet obyvatel odpovídalo 1 500 testů. Snad se sousedům v těchto číslech brzo přiblížíme.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 18:56

ČESKO JE MOMENTÁLNĚ INFEKČNĚJŠÍ NEŽ ČÍNA

Data jsou neúprosná. Během dnešního dne bylo v Česku diagnostikováno dalších 48 lidí s koronavirem, v Číně pouze 11.

Aktuální data sledujte ZDE.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 18:51

PRAHA SI PORADÍ SAMA?

Primátor Hřib dnes na Facebooku konfrontoval Babiše se situací v hlavním městě. V rouškách a respirátorech se tu netopí, skoro žádné tu nejsou. Tady premiérovo chorobné lhaní a zapírání ohrožuje lidské zdraví...  

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 18:50

ZASE DALŠÍ

Co platilo před chvílí, už je jinak: V Česku už je 189 nakažených koronavirem. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Necháme sledování stavu z minuty na minutu na čtenářích, stránka koronavirus.mzcr.cz funguje.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
14. března 2020 · 18:25

ZAČNE JOUROVÁ PROŠETŘOVAT ZPRÁVY O SVÉM ŠÉFOVI BABIŠOVI?

Kromě toho, že soudružka předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nesouhlasí s uzavíráním hranic kvůli koronaviru, protože i smrtící vir má přece právo překračovat svobodně vnitřní hranice Unie a zabíjet bez omezení národních vlád, její kolegyně soudružka eurokomisařka Věra Jourová slavnostně ohlásila, že Brusel věnuje zhruba dvoutisícinu svého provozního rozpočtu na vývoj vakcíny a že situaci s koronavirem komise bedlivě sleduje. Ale hlavně: komise také úspěšně bojuje s dezinformacemi kolem pandemie. Výborně, může hned začít: Určitě není pravda, že její stranický šéf Andrej Babiš, respektive jeho manželkou řízený svěřenecký fond, vlastní testovací stanice na koronavirus, určitě není pravda, že se tak dlouho čekalo na masivní testování, protože jeho stanice neměly akreditace, ale už je mají, takže se konečně testovat může naplno. Tedy doufejme, že naplno... Určitě totiž není pravda, že jiné soukromé testovací laboratoře, které byly dvakrát rychlejší a třikrát levnější, než ty Babišovy, akreditaci nedostaly, aby mu nemohly konkurovat.

Nová eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Bruselu. Zmínila, že za platovou nerovnost mužů a žen můžou i zkrácené úvazky
Nová eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Bruselu. Zmínila, že za platovou nerovnost mužů a žen můžou i zkrácené úvazky
Petr Sokol
Petr Sokol
14. března 2020 · 18:24

ČESKÉ VOLBY ZA ČASŮ VIRU

Dnes probíhají v šestnácti obcích české republiky mimořádné komunální volby. Hlasovat mohou občané od 7 do 20 hodin. Zajímavé bude sledovat, jaká bude volební účast. Samozřejmě platí, že v dodatečných či doplňovacích volbách jen v několika obcích je účast vždy relativně nízká, ale dnes lze asi čekat rekordy v negativním slova smyslu. 

Pro dnešní volby jsou aktivována speciální pravidla: hlasovat například nemohou lidé v karanténě a nemohou za nimi ani přijít členové komise s přenosnou hlasovací schránkou. Naopak část volební komise může přijít za voliči mimo karanténu s volební urnou i do jinak uzavřených zdravotních nebo sociálních zařízení, pokud o to voliči požádají.

Instruovány mají být volební komise i v oblasti hygieny. Členové například nemají brát do rukou doklady totožnosti, mají hodně větrat a používat dezinfekci.  

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 18:21

MÍSTA NÁKAZY

Na již zmíněném ministerském webu koronavirus.mz.cz uvádějí, že místem nákazy českých občanů je v 66,45% zahraničí a v 33,55% ČR.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 17:59

UŽ 175 NAKAŽENÝCH

V Česku je 175 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Počet testovaných je 3 094. Stav k 17.30 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví na Twitteru:

Aktuální informace k onemocnění #COVID19 v České republice najdete na novém webu Ministerstva zdravotnictví: http://koronavirus.mzcr.cz

Petr Sokol
Petr Sokol
14. března 2020 · 17:13

UPOZORNĚNÍ SMSKOU

Právě mi přišla textová zpráva na mobilní telefon, v níž mne vláda informuje o uzavření obchodů a výjimek z něho. Moderní technologie zase nejsou tak špatné, jak o nich máme tendenci mluvit v časech, kdy se nic špatného neděje.  

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. března 2020 · 15:26

CHYBA V INFOLETÁKU - NEVOLEJTE 112

V letáku vlády rozeslaném do všech českých domácností je chyba - výzva, aby lidé pro radu ohledně koronaviru volali na linku 112. K informacím o epidemii jsou ale určené speciální infolinky, 112ka je teď kvůli špatně směřovaným dotazům na covid přetížená. 

Reflex
Reflex
14. března 2020 · 15:26

ŠPANĚLSKO DRASTICKY OMEZÍ POHYB OBČANŮ

Španělsko dnes ohlásilo 1500 nových případů nákazy koronavirem, celkem už je jich v zemi 5753. Deník El País napsal, že na tuto nákazu ve Španělsku zemřelo už 136 lidí. V pátek úřady evidovaly 121 úmrtí. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě. Vláda chystá drastická opatření, která omezí pohyb občanů. Média dnes ještě před ohlášeným vystoupením premiéra Pedra Sánchese uvedla, že povoleno bude vycházet jen do práce, na nezbytné nákupy nebo do nemocnice.

Reflex
Reflex
14. března 2020 · 15:02

VŠECHNO BUDE BENE! ITALOVÉ BOJUJÍ S KARANTÉNOU OPTIMISMEM

Italové vycházejí na balkóny, foukají do fléten a trubek, zpívají a zkrátka šíří nákazu zvanou optimismus. Podívejte se, jak to teď vypadá v italských městech >>>

Lidé v Neapoli bojují s koronavirem nákazou optimismu
Lidé v Neapoli bojují s koronavirem nákazou optimismu
Petr Sokol
Petr Sokol
14. března 2020 · 14:22

PATŘÍME MEZI 30 NEJVÍCE ZASAŽENÝCH STÁTŮ SVĚTA

Podle statistické stránky www.worldometers.info je Česká republika v počtu odhalených případů nakažení aktuálně 29. nejpostiženější zemí světa. Podobná pozice nám připadá i v počtu potvrzených onemocnění na počet obyvatel, kde se teď nacházíme na 28. místě ze všech států světa. V rámci Evropy jsme potom ve statistice 15. v počtu onemocnění a 19. v jeho poměru vůči počtu obyvatel.

V počtu onemocnění je na tom aktuálně nejhůře Čínská lidová republika, Itálie a Írán. V poměru k obyvatelstvu ale smutné statistice nyní vévodí tři evropské země Itálie, Norsko a Švýcarsko.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. března 2020 · 14:18

DOKONALÁ BOUŘE

Organizace Lékáři bez hranic (MSF) vyzvala k okamžité evakuaci uprchlických táborů na řeckých ostrovech. Katastrofální životní podmínky v táborech a prakticky nulová hygiena můžou podle MSF spustit "dokonalou bouři" šíření koronaviru. Na ostrově Lesbos, kde se v táboře pro tři tisíce lidí aktuálně tísní téměř šestkrát tolik běžěnců, byl první případ Covid-19 potvrzen minulý týden. Nakaženým je řecký státní příslušník. 

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 14:01

KAM NA RANDE?

Otázka za milión: Kam se dá nyní chodit na rande?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. března 2020 · 13:54

KAFE A DORTY S SEBOU

Plzeňská kavárna Le Frenchie v Smetanových sadech v Plzni vyšla vstříc svým zákazníkům. Poté, co vláda nařídila uzavřít všechny restaurace a podobné podniky, nabízí alespoň kávu a zákusky "take a way". Stačí jeden stolek postavený do dveří, ochotná obsluha a aspoň trochu příznivé počasí bez deště.

Kavárna Le Frenchie v Plzni
Kavárna Le Frenchie v Plzni
Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 13:53

MILIARDY NA VAKCÍNY A LÉČBU

Evropská komise poskytla 140 milionů eur (3,6 miliardy korun) na vývoj vakcín či diagnostických a léčebných metod. "Máme v běhu 17 projektů, které skýtají možnost celkem slibných výsledků v rozumné době," uvedla v rozhovoru s ČTK místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Komise rovněž vyčlenila 7,5 miliardy eur na investice do zdravotnictví, cestovního ruchu a dalších oblastí, kam chce celkově poslat až 25 miliard.

Petr Sokol
Petr Sokol
14. března 2020 · 13:49

PREZIDENTKA I POLITICI V ROUŠKÁCH

Slovensko výjimečná opatření kvůli rozšíření koronaviru zastihla uprostřed sestavování nové vlády. Do prezidentského paláce dnes čtyři lídři stran včera definitivně domluvené nové koalice přijeli v ochranných rouškách. Na sobě ji měla i prezidentka Zuzana Čaputová. U nás zatím představitelé státu roušky příliš nenosí.   

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 13:39

POŠŤAK VŽDY ZVONÍ DVAKRÁT. OPRAVDU ZAZVONÍ?

Pobočky České pošty zůstávají i nadále otevřeny podle běžné provozní doby. Pošta přesto lidi vyzývá, aby zvážili nutnost návštěvy jednotlivých poboček. Jistě, rozumíme. Vzhledem k tomu, že řada lidí má nyní home office anebo zůstává doma s malými dětmi, zazvoní pošťák u našich dveří? Třeba s doporučeným dopisem, abychom na tu pobočku nemuseli chodit?
A prosím zvonit dvakrát!

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. března 2020 · 13:39

ŽIVOT BUDE OMEZENÝ MĚSÍCE, VARUJE ORBÁN

V Evropě se zatím povětšinou vyhlašují opatření na měsíc či jinak omezenou dobu s tím, že možná dojde k prodloužení. Maďarský premiér Viktor Orbán včera ve videu o nových opatřeních varoval, že je třeba počítat s omezeními a změnou způsobu života ne v řádu týdnů, ale měsíců. Základní školy už plánuje připravovat na nový školní rok s větším zapojením e-výuky, vyzval Maďary, ať dávají jeden na druhého pozor. Maďarsko ustavilo k epidemii 10 akčních skupin pro různé její aspekty, jedna se zabývá i vybudováním zvláštní epidemiologické nemocnice, jiná zabezpečním klíčových podniků a průmyslu. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. března 2020 · 13:27

ZALEHNOUT NA CHALUPY

"Češi jsou výborní houbaři a respektovaní chalupáři" napsal kdysi kultovní podzemní básník Milan Kozelka. Na houby je trochu brzo, ale unikátní situace národa, v němž více něž pětina rodin vlastní venkovský rekreační objekt, se v době nouzového stavu zatraceně vyplatí. Američtí mafiáni museli v době krize zalehnout na matrace, my máme komfort zalehnutí na chalupy.  

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. března 2020 · 13:17

KORONAŠÍLENCI

Zatímco ulice českých měst se zavřenýmí hospodami a obchody zejí prázdnotou, v říši za zrcadlem jede provoz na plné obrátky. Dezinformační portály mají žně. V halucinogenním světě spiklenců aktuálně panuje shoda na tom, že virus "uvařili" Američani, aby oslabili Čínu. Logiku v tom nehledejte, žádnou to nemá. Tradičně "nejlépe" je informován bývalý poradce Václava Klause Petr Hájek. Ten se nechal slyšet, že koronavirus "pochází s pravděpodobností hraničící s jistotou z laboratoře biologických zbraní v Kanadě, zástupně vykonávající špinavou práci za tajné služby Spojených států". Zbývá už jen objasnit, zda tuto informaci Hájkovi sdělila spíš tvář Ježíše, která se mu zjevila na zdi nad sporákem, nebo mu jí poskytl Král bramborových lidí, sídlící v dolním šupleti jeho ledničky. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 13:13

PŘEDPOTOPNÍ RESPIRÁTORY

Děčínská nemocnice (s obrovskou spádovou oblastí celého Šluknovského výběžku) nemá roušky a respirátory pochází ještě z časů hrozby ptačí chřipky. Takže jsou 15 let staré. „Je to jako dát si na pusu cedník,” glosuje situaci jedna ze sloužících zaměstnankyň

Marek Stoniš
Marek Stoniš
14. března 2020 · 12:48

BEZKONTAKTNÍ PENÍZE

Prodavačky a prodavači jsou takříkajíc v první linii ve válce koronaviru proti člověku. A brání se různě. Byl jsem dnes ve dvou menších obchodech. Zkušenost? V prvním nesměli do krámu vstoupit více než čtyři lidé najednou. A v druhém si ode mne paní prodavačka odmítla vzít bankovku, musel jsem ji "bezkontaktně" položit před ní na pult. Až poté ji zvedla, zasunula do kasy a vyplatila mi zbytek. Moc sice nerozumím ani jednomu přístupu, ale strach prodavačů chápu.

Milan Tesař
Milan Tesař
14. března 2020 · 12:37

Má třítýdenní dovolaná na jihu Tenerife včera dostala dramatickou zápletku. Let z Prahy už na letiště Tenerife Sur v 16.15 již nedorazil. Syn, který měl podle plánu odletět po týdnu se SmartWings, se dostal do Prahy jiným letem přes Malagu. Je dost nepraktické, že Smartwings nemá jako jeiná letecká společnost na letišti Tenerrife Sur info přepážku. Já a Mirkou máme odletět za dva týdny, ale zda to bude po souši, po vodě, anebo zda zůstaneme déle, nikdo neví. Lety zrušeny, hranice zavřeny, Pelikán, slibující náhradní let, mlčí. Počítáme peníze. Jedná jistota je momentálně slunce.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. března 2020 · 12:10

JAK PO VYMŘENÍ

Možná vám v současné situaci přijde takový titulek nevhodný, ale plzeňské Náměstí Republiky tak v sobotu dopoledne skutečně vypadalo. Ne, že by se tu jindy ve stejný den a hodinu tísnila hlava na hlavě, ale takhle prázdné a bez lidí ho místní skutečně hodně dlouho nepamatují. Je vidět, že zavřené obchody i restaurace dělají své a lidé se skutečně drží mnohem více doma.

Plzeňské Náměstí Republiky, sobota dopoledne
Plzeňské Náměstí Republiky, sobota dopoledne
Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 11:35

MILIARDY V LUFTĚ

Ekonom Lukáš Kovanda spočítal, že úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy. Provozovatelé restaurací přijdou v příštích deseti dnech o 4,1 miliardy, prodejci oděvů o 2,5 miliardy, obchody s nábytkem o 1,3 miliardy.

Detailnější vysvětlení zde:

"Například útraty lidí v ČR v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun, jak plyne z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Z toho plyne, že za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun.

Za oděvy a obuv loni lidé v ČR utratili dle dat Eurostatu a z výpočtu na jejich základu zhruba 98 miliard korun. Prodejci oděvů a obuvi tak kvůli zákazu přijdou o 2,5 miliardy korun. Za nábytek, koberce či interiérové vybavení loni lidé v ČR utratili 52 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o 1,3 miliardy korun. Za domácí spotřebiče loni lidé v ČR utratili 24 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o přibližně 500 miliónů korun".

"V případě zboží, jako jsou oděvy nebo nábytek, se však ve většině případů jeho vlastní pořízení pouze v čase posune. Lidé tedy oblečení nebo nový gauč prostě nakoupí poté, až zákaz skončí. Z celoročního hlediska by tak prodejcům v případě těchto druhů zboží kvůli dnes vyhlášenému žádné zásadní ztráty vzniknout neměly. Výrazné škody by neměly vzniknout ani jejich dodavatelům", dodává Kovanda.

Reflex
Reflex
14. března 2020 · 11:27

NAKAŽENÝ ČECH VE VIETNAMU

Vietnam oznámil pět nových případů nákazy koronavirem, je mezi nimi i český občan, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Země má 53 nakažených.

Reflex
Reflex
14. března 2020 · 11:05

Většina pražských pacientů je v domácí karanténě, protože mají jen lehké příznaky podobné infekci dýchacích cest nebo jsou úplně bez příznaků. V Nemocnici Na Bulovce leží na JIP řidič taxi. Jeho stav mírně zlepšil, řekl dnes České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dan Hrubý
Dan Hrubý
14. března 2020 · 10:13

DAN HRUBÝ PŘÍMO Z IZRAELE

Izrael se pohybuje v počtu nakažených na podobné úrovni jako Česká republika (dnes ráno 154 Izrael – Česká republika 150). Oproti České republice povoluje vstup cizincům, kteří podají důkaz, že mohou následujících 14 dnů zůstat v karanténě (za tu se ovšem nepovažují hotely nebo vysokoškolské koleje). Stejnou karanténu musí ovšem podstoupit i všichni Izraelci, kteří se do země vracejí, ať už přijíždějí z jakékoliv země a z jakéhokoliv kontinentu. Zásadní rozdíl mezi Izraelem a Českou republikou je v tom, že roušku a dezinfekční gel pořídíte bez nejmenších problémů v každém obchodě s potravinami.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
14. března 2020 · 10:10

VIROVÝ HACKATHON

Propojení ajťáků a dalších IT dobrovolníků s novou hygieničkou považuji za výborný nápad; vždyť kdo z nás má větší zkušenost s viry, než kluci a holky z IT? Právě probíhající "virový hackathon" je skvělá zpráva. Měl by pomoct s novým, funkčním call centrem, který by odlehčil telefonním linkám hygienických stanic, na které se nedá dovolat. Je dobře, že lidé zběhlí v IT nabízejí zdarma pomoc tam, kde státní kapacity nestačí - na rozdíl od nedávné kauzy dálničních známek navíc bez kritiky, vstřícně. Budeme situaci sledovat.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 10:01

PREZIDENT DO ČÍNY NEPOJEDE

Pan prezident v polovině dubna do Číny nevyrazí, zůstane v českém bezpečí. Summit Číny se středo- a východoevropskými zeměmi byl podle ČTK totiž kvůli šíření koronaviru odložen.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 09:35

BABIŠ ASI POJEDE DO BOLESLAVI

Citujeme bez komentáře z tweetu irozhlas.cz:

„Není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde, a já jim to dnes osobně rozvezu,“ řekl Andrej Babiš

„Naše nemocnice doposud slibované roušky ani respirátory nedostala,“ odpověděla nám teď ráno mluvčí nemocnice Mladá Boleslav.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 09:29

SVÁTEČNÍ ŘIDIČI

Společnost Rekola, která v Česku provozuje sdílená jízdní kola, oznámila, že je poskytne pro individuální městskou dopravu na dva týdny zdarma. Na bicykly teď ostatně nasedne při cestě do práce a z práce celá řada lidí, aby se vyhnuli hromadné dopravě. Na vozovkách nyní buďme dvojnásob opatrní. Sváteční řidiči, ať už sedí za volantem auta anebo za řídítky kola, nejsou na dopravní frmol trénovaní.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 09:27

NEMÁTE RESPIRÁTOR? POMOZTE SI SAMI!

V duchu Přemka Podlahy se sluší napsat, že povedený návod na domácí respirátor nám zaslal rektor ČVUT pan Vojtěch Petráček. Stačí vám na to obyčejná petlahev. Tak snad na něj vláda nezaklekne stejně, jako na první soukromou laboratoř, která pozitivně testovala dva lidi na koronavirus.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 09:15

PREMIÉR INDIVIDUALISTA

Na tiskové konferenci padl na Babiše dotaz, zda kroky, které jeho vláda podniká, konzultuje s odborníky a zda nejedná individuálně. Babíš křičí, použije asi osm set padesátkrát JÁ JÁ JÁ, ale pak řekne, že není individualista. Jsem úplně v klidu.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
14. března 2020 · 09:10

JAKO ZA STARÝCH ČASŮ

Velká tržnice v pražských Holešovicích, kam chodíme pravidelně nakupovat, je zavřená. Jeden ze zelinářů to však ani dnes ráno nevzdal - vybalil produkci do přepravek před dodávku a prodával. Nakoupil jsem a držím palce, ať tu blbou dobu přežije.

Holešovická tržnice
Holešovická tržnice
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 08:56

SELSKÝ ROZUM A ŽÁDNÁ KOORDINACE

Z Babišova vyjádření mi vyšlo, že stát se momentálně řídí pravidly Vysoké školy života. Řídí se nějakými matematickými modely (neupřesní jakými) a selským rozumem. Na EU kašleme, stačí nám Poláci a Slováci. Pandemický plán je nám stejně jako Ústava v časech prekoronavirových k ničemu. Něco jsme udělali, o víkendu budeme zjišťovat, jestli to není průšvih.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 08:45

DO PRÁCE A PAK HNED DOMŮ

To je hlavní sdělení vlády. Nemám s tím problém, dá se to (a hlavně musíme) to vydržet. Hámáček mi to na rozdíl od Babiše říká poměrně srozumitelně. Je to jediný člověk, který v poslední době mluví do médií a není z ANO. Nikdy bych nevěřil, že to řeknu, ale zaplaťpánbůh za něj.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 08:36

STRACH A HNUS NA TISKOVCE

Oficiální oznámení vlády trvá dvě minuty. Babiš stihl zpropagovat oblíbené nákupáky, osočit Evropskou unii a nařknout Švédsko a Švýcarsko, že ÚDAJNĚ dostatečně netestují. Žádné uklidnění paniky, jen žoviálnost a chvástání. Slovy Černých baronů: Chce se mi zvracet.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. března 2020 · 08:07

CO DĚLAT VEČER DOMA

Večer žádné kino, žádné divadlo, žádná restaurace, žádný bar, žádná posilka, žádný bazén. Jestli tohle "propopulační opatření" vlády zabralo, uvidíme za devět měsíců.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. března 2020 · 07:59

KANADSKÁ CESTA

Je to pár hodin, co v Kanadě zakázali hokej a tamní vědci jsou momentálně nejblíž při vývoji možné protilátky. Kdyby jim vzali i javorový sirup, můžeme se zítra očkovat.

Reflex
Reflex
14. března 2020 · 07:39

Ve vypjaté době pandemie koronaviru je načase se pokusit o pozitivní pohled na věc. Současná krize už teď vyvolává spoustu reakcí, co dodávají optimismus. Více si přečtěte v komentáři >>>

Marek Stoniš
Marek Stoniš
14. března 2020 · 07:16

UMĚLCI A UMĚLCI

Jsou dva druhy umělců: Na jedné straně stojí principál Jan Hrušínský (Vláda mi kvůli lehké chřipce schválně zavřela divadlo!) nebo režisér Jan Hřebejk (Vláda chce zamezit demonstracím proti volbě fašistů do Rady ČT!). A na straně druhé houslový virtuos Václav Hudeček.

hudeček status
hudeček status
Reflex
Reflex
14. března 2020 · 03:06

ZAVŘOU SE OBCHODY A RESTAURACE

Vláda v noci z pátku na sobotu přijala další výrazná opatření. Zavírají se všechny obchody s výjimkou potravin, drogerií, lékáren, čerpacích stanic a dalších výjimek. Zároveň se zakazuje přítomnost veřejnosti ve stravovacích službách. Podrobnosti najdete zde >>>

 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. března 2020 · 20:35

ZEMAN DO ČÍNY. A Z ČÍNY?

Sílí kritika prezidentova plánu odjet na státní návštěvu Číny. Paradoxně nejvíce od těch, kteří by byli nejraději, aby v Číně chytil koronavirus a zemřel.

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. března 2020 · 19:40

ZAVÍRÁ DÁNSKO A POLSKO, MOŽNÁ I MAĎARSKO

Další evropské státy zavírají hranice: dnes večer to oznámily vlády Polska (minimálně na 10 dní) a Dánska (minimálně do 13. dubna). Polsko kromě toho zavře restaurace a bary, umožní pouze odnášení jídel s sebou. Dnes ve 21:15 chystá tiskovou konferenci i maďarský premiér Orbán, má na ní oznámit důležité zprávy o koronaviru. I u Maďarska se spekuluje o zavření hranic.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
13. března 2020 · 19:24

K současnému domácímu vzdělávání dětí ze základních škol patří samozřejmě i kreslení. Zde dnešní úkol z výtvarné výchovy pro třeťáky: "Nakresli obrázek, jak se dnes cítíš."  Ale je tam andílek, tak to určitě dobře dopadne! Hezký, klidný víkend. 

PS: Prý to není andílek. Je to superhrdina. Tak tím líp.

Nakresli obrázek, jak se dnes cítíš...
Nakresli obrázek, jak se dnes cítíš...
Reflex
Reflex
13. března 2020 · 18:59

V Česku je 141 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, uvedlo ministerstvo zdravotnictví večer na webu. Ráno jich bylo o 24 méně.

Reflex
Reflex
13. března 2020 · 18:51

ZA DEN O ČTVRTINU VÍC MRTVÝCH

Počet obětí koronaviru v Itálii během posledních 24 hodin stoupl o 250 na 1266, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na informace civilní obrany. Předchozí údaj ze čtvrtka uváděl 1016 mrtvých. Počet mrtvých vzrostl zhruba o čtvrtinu, což je největší nárůst od propuknutí nákazy, dodala agentura. Také podle agentury AFP je 250 úmrtí během 24 hodin rekordní počet.

Honza Dědek
Honza Dědek
13. března 2020 · 17:03

(NE)ROZHOVORY S HERCI, KTEŘÍ NEHRAJÍ

Divadla nehrají a herci na volné noze jsou bez práce – absolutně s nimi soucítím. Na druhou stranu jsem si říkal, že i ti nejvytíženejší teď budou mít čas na dlouho slibované rozhovory. Mýlil jsem se! Jeden z divadelníků mi dlouho domluvené povídání odvolal s odůvodněním, že jeden nikdy neví, kdo z hostů kavárny může být infikovaný, a pozvat si zdravotně neprověřeného novináře domů je příliš vysoké riziko, druhý uvedl jako důvod, že když divadla nehrají, jsou rozhovory zbytečné, třetí mi slíbil, že interview velmi rád poskytne ve chvíli, kdy budou stánky Thálie opět otevřené. Tedy pokud potom bude mít čas - musím přece pochopit, že bude potřeba vynahradit strašnou spoustu zrušených představení!

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 16:39

DOVOLENÁ S ČSSD

Sociální demokraté chtějí prosadit mimořádný příspěvek 1000 korun na dovolenou v Česku. Pro rodiny, které kvůli aktuální situaci přijdou o část příjmů, prý může být problém dovolenou zaplatit.

V Lidovém domě evidentně neztrácejí smysl pro realitu resp. pro humor. Lidé, kteří už v tuto chvíli přicházejí o živobytí, nebo ti, jimž bylo oznámeno, že budou dostávat jen náhradu mzdy, tedy 60 procent výdělku, o dovolené nejspíš nepřemýšlejí. Ani za erární tisícovku. Mají vážnější problém.    

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. března 2020 · 15:47

HLAVNĚ, ŽE UŽ NÁS NEŘÍDÍ NEMEHLA...

28.1. Vojtěch: Máme milion roušek na skladě

2.3. Babiš: Koupíme 200 tisíc respirátorů

4.3. Babiš: Budeme distribuovat

6.3. Babiš: Řešíme nákup.

9.3. Vojtěch: Máme v plánu koupit.

12.3. Vojtěch: Roušky pro všechny budou v řádu týdnů.

13.3. Babiš: Koupíme roušky.

A tak dále, a tak podobně.

A co z těchto citací vyplývá? Že se ta komunikace Márovi Prchalovi začíná nějak sypat pod rukama.

 

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 15:44

PŘITUHUJE

Je pátek třináctého. Jak se na něj sluší a patří, vládní opatření se smůlovatě dotkla i mých kruhů. Jeden známý přišel o dlouho plánovanou a zaplacenou cestu do Asie, druhý je na tom hůř - je napojený na hotelový byznys a přišel o práci. V hotelu nejsou hosté, a když nejsou hosté, není ani kšeft. Takových budou zakrátko tisíce.    

 

Reflex
Reflex
13. března 2020 · 15:30

LETADLA NA ZEMI

Čeští letečtí dopravci Smartwings a ČSA zastaví kvůli vládnímu nařízení všechny své linky z a do České republiky. Odstaví až polovinu svých letadel.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. března 2020 · 15:23

RAKOUSKO: DVĚ OBLASTI V KARANTÉNĚ, VŠUDE ZAVŘOU OBCHODY

Od pátku přistupuje k dalším důrazným opatřením Rakousko se 432 nakaženými koronavirem. V karanténě zůstanou na dva týdny dvě oblasti v Tyrolsku: turisty vyhledávané údolí Paznauntal a obec Sankt Anton am Arlberg, obě blízko hranic se Švýcarskem a Itálií. Od pondělí budou v Rakousku zavřené všechny obchody kromě potravin, drogerií, lékáren a pošt.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. března 2020 · 14:52

ZAČÍNÁM MÍT STRACH

Poprvé od začátku problémů s koronavirem mi dnes skutečně zatrnulo. Ne, nevystrašila mne nemoc jako taková. Mnohem víc mne zamrazilo z toho, jak relativně snadno a rychle STÁT UZAVŘEL HRANICE. Nezpochybňuju to rozhodnutí, ale působí na mne děsivě. Pocházím z Domažlic a do 20 let jsem z oken koukal na panorama německé části Šumavy s vědomím, že ty kopce mám sice na dosah ruky, ale kvůli železné oponě se na ně nejspíš nikdy nepodívám. Od té doby jsem je pak mockrát prošel s batohem sem a tam, seděl na pivě v bavorských horských hospodách a dával si Erbsensuppe mit Speckknödel. A najednou už to zase nejde. Snad jen pár týdnů. I když při představě, kdo stojí v čele vlády… Večer si pustím Krále Šumavy.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. března 2020 · 14:32

STŘÍDAVKA A KARANTÉNA

Obavy z nákazy a přísná vládní opatření zasahují lidem i do nejrůznějších rodinných záležitostí. Například co dělat, pokud mají rodiče dítě ve střídavé péči a o víkendu by ho měl teď převzít ten z nich, který se před pár dny vrátil z lyžovaly v Itálii. „S ohledem na stávající situaci z opatrnosti doporučuji dítě nepředávat a navrhnout pro nejbližší období náhradní formu styku prostřednictvím Skypu, telefonu, e-mailu, face-time, aplikace WhatsApp a podobně,“ radí prezidentka Unie rodinných advokátů JUDr. Daniela Kovářová. Odpovědi na mnohé další otázky, které mohou v oblasti rodinného práva vyvstávat kvůli koronaviru, najdou případní zájemci na této adrese >>>

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. března 2020 · 14:28

K ČEMU JE TEĎ BRUSEL?

Každá evropská země přijímá kvůli koronaviru opatření v zájmu svých občanů. Hlídá své hranice. Rozlišuje národnosti. Kdo z mladých si dnes ještě vzpomene na větu někdejšího předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, že už se nenarodil jako Čech, ale Evropan? A co se vlastně děje kvůli koronaviru v Bruselu? Nic, co by pro nás mělo být v této době podstatné. Pokud za podstatný nepovažujete tří tisící dvacátý šestý výpad EU proti americkému prezidentovi Trumpovi – tentokrát kvůli jeho rozhodnutí omezit cestování občanů zemí unie do Spojených států.

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 14:02

NÁROD ČTENÁŘSKÝ

Zákaz cestovat do zahraničí, chodit po večerech do restaurací a barů, za zábavou i do posilky má jedno velké plus - tedy pokud se vám doma vrší na hromádce knihy, které si "určitě, ale určitě musíte přečíst", jenže dosud na ně nedošlo, nebyl čas. Tak hromádku oprášit a hurá do toho!

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 13:42

TRESTNÝ ČIN

Šíření koronaviru je v Česku nově trestným činem se sazbou až 12 let. Doneslo se to i k panu prezidentskému poradci Nejedlému?