Video placeholde

Na ostrově Nazino měl vzniknout socialistický ráj, proměnil se v kanibalistické peklo

Sovětský svaz dělal pár věcí dobře. Začátky vesmírného programu, vojenské přehlídky a gulagy. Pozor, neříkáme, že gulagy byly dobrá věc, jen že Sověti to svoje zrůdné souostroví uměli dělat. Dělali ty svoje příšernosti dobře. Většinou. Dnes si můžete poslechnout příběh gulagu, který se skutečně nepovedl.

Co uděláte, když máte hromadu zatčených sedláků nebo se je minimálně zatknout chystáte, a zároveň máte v zemi hladomor. Zní to jako velice absurdní problém, že? Inu, Sovětský svaz byl vždy zemí naprosto neomezených možností. Na obě strany. Logicky tedy vytvoříte vězeňské tábory, které mají produktovat jídlo. Jakési rozsáhlé vězeňské farmy. Téměř rozumná myšlenka.

Jenže jsme v SSSR, takže tyhle farmy byly zakládány na Sibiři, a přestože byl důraz na to, aby začaly produkovat jídlo co možná nejdříve, dostali uvěznění sedláci k budování statků pouze mouku. Trvalo zhruba týden, než se uvěznění lidé uchýlili ke kanibalismu. O tom a spoustě dalších příšerných věcech v dnešním díle našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie – v Hodině dějepichu.