Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
2. dubna 2020 · 09:37

Počet úmrtí pacientů nakažených koronavirem v Česku stoupl na 40. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešnímu ránu. Ještě dnes po půlnoci uvádělo ministerstvo 39 úmrtí pacientů s nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Čtyřicátým zemřelým je podle webu člověk ze Středočeského kraje ve věkové skupině 50 až 59 let, který zemřel ve středu. Potvrzených případů nákazy v Česku bylo k dnešním 08:30 celkem 3604. Počet vyléčených zůstává stále na 61.

Honza Dědek
Honza Dědek
2. dubna 2020 · 09:31

Snad ještě častěji než vtipy na koronavirus mi do mailu chodí nabídky na nákup zlevněného alkoholu. A protože už i odborníci začínají varovat, že zvýšené domácí popíjení v době omezeného vycházení je velký problém, nejspíš tyhle nabídky nacházejí u lidí stále větší odezvu... A to si organizátoři akce Suchej únor ještě před měsícem pochvalovali, jak počet abstinujících Čechů rok od roku utěšeně stoupá!    

Milan Tesař
Milan Tesař
2. dubna 2020 · 09:29

Vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Cambridge v USA použili vysokorychlostní kamery a další senzory, aby zjistili, co se stane po zakašlání nebo kýchnutí. Takže: při výdechu vzniká malý, rychle se pohybující oblak plynu, který může obsahovat kapičky různých velikostí. Ty nejmenší z nich jsou přenášeny na překvapivě velké vzdálenosti. Studie provedená v laboratorních podmínkách došla k závěru, že kašel může vyslat kapalinu až do vzdálenosti šesti metrů a že kýchání, které vyžaduje vyšší rychlost, “dostřelí” až osm metrů! 

Jiří Štefek
Jiří Štefek
1. dubna 2020 · 22:30

HAMÁČEK SCHŮZOVAL BEZ ROUŠKY

Policisté zřejmě získají pravomoc ukládat lidem na místě pokuty až 10 tisíc korun za porušení vládních opatření proti koronaviru. Schválila to dnes vláda, která požádala Poslaneckou sněmovnu, aby předpis schválila ve stavu legislativní nouze. Pokud zákonodárci dají opatření zelenou, bude to v praxi znamenat, že by policisté mohli pokutovat lidi například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání úst při pohybu mimo domov.

Opatření je sice staré několik hodin a ještě není vymahatelné, ale už se lapila první ryba. A to ne ledajaká, přímo sám ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček! Na sociálních sítích se dnes objevila fotografie z jeho videokonference s ekonomem Janem Švejnarem, který má vést ekonomický tým Ústředního krizového štábu. Hamáček na ní nemá – přestože je v přítomnosti mnoha další osob – zakrytá ústa.

Jan Hamáček zareagoval rychle, bez vytáček a vlastně i v duchu své nové image (á la červený svetr). Nevykrucoval se a přestože nové opatření ještě není definitivně schváleno, oznámil, že odeslal na účet Fakultní nemocnice Motol ze svého účtu 10 tisíc korun jako dar. Nepochybně za tuto nepapalášky rychlou reakci získá pro sebe pár sympatizantů. Za chyby se platí, ale kdo jiný by měl jít příkladem, než právě on?

Hamáček bez roušky
Hamáček bez roušky
Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2020 · 17:55

ÚSTAVNÍ SOUD ZRUŠIL OMEZENÍ POHYBU

Vládám prosazujícím napříč Evropou mimořádná opatření v boji proti viru se v těchto dnech očividně nedaří obhajovat své kroky u soudů. Kromě dnešního soudního karambolu s odkladem senátních voleb u nás se něco podobného stalo i kabinetu v Kosovu. Tam včera ústavní soud na návrh prezidenta rozhodl, že vládní rozhodnutí omezující svobodu pohybu jsou protiústavní, a zrušil je k 13. dubnu. Podle kosovského ústavního soudu lze v zemi základní práva a svobody omezit pouze zákonem, který schválí parlament. Ústavní soud šel nakonec tedy ještě dál než "žalující" hlava státu, protože prezident Hashim Thaçi omezení pohybu občanů rozporoval, protože se domníval, že ho vláda může vydat jedině po vyhlášení mimořádného stavu, což ale kosovský kabinet neudělal.

Ústavní soud zároveň vyzval Kosovany, aby i po 13. dubnu dodržovali zdravotnická doporučení. Jak to bude s omezeními dál, zatím není vůbec jasné, protože v zemi mezitím kvůli sporům nad řešením virové krize dokonce padla vláda.

Jana Bendová
Jana Bendová
1. dubna 2020 · 17:19

ČTENÍ MEZI  ŠMUCLEROVÝMI ŘÁDKY

Prezident stomatologů a člen ústředního krizového štábu Roman Šmucler po dnešním zasedání na Twitteru mj. napsal: Vše nabralo tempo. Do týdne snad plán, jak a kdy z toho ven. Parta lidí, kteří chtějí Česko dostat z maléru. Nemohu jít do detailů, ale dnes snad lépe usnu.

Za totáče jsme se naučili číst mezi řádky. A tady mezi řádky čtu naději, příslib, že pod tím dusivým poklopem bychom nemuseli žít dlouhé týdny.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
1. dubna 2020 · 16:01

ŠVIHLÍKOVÁ PORADÍ VLÁDĚ? BOŽE CHRAŇ!

Zřejmě proto, abychom si nemysleli, že budeme po zdolání nákazy z nejhoršího venku, představil dnes ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček svůj ekonomický poradní tým. „Stanovili jsme si úkoly, tým dostane technickou podporu, aby mohl co nejdříve začít fungovat. Očekávám, že krizový štáb bude schopen dávat vládě doporučení i v oblasti dlouhodobějších ekonomických a stabilizačních opatření,“ řekl Hamáček.

Hlavou týmu je někdejší neúspěšný prezidentský kandidát a neúspěšný nominant Strany zelených na post eurokomisaře Jan Švejnar, dalšími členy jsou například exministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ekonomové Tomáš Sedláček, Petr Zahradník a Ilona Švihlíková. Zejména při přečtení posledního uvedeného jména mi vstaly hrůzou vlasy na hlavě.

Asi nikdy se nezbavím vzpomínek na to, jak tato extrémně levicová aktivistka napěchovaná do zeleného čehosi ječí na začátku druhé dekády třetího tisíciletí na odborářských demonstracích v centru Prahy a proklíná vládu, která se snaží vyrovnat s ekonomickou krizí. Od té doby se zjevně příliš nezměnila – před dvěma lety například vydala knihu Kapitalismus, socialismus a budoucnost. V reklamním textu o ní prodejce tvrdí následující: „Autoři ukazují, že byl-li kapitalismus svého času legitimním systémem, dnes to již neplatí. Je totiž stále zřejmější, že v současné fázi kapitalismu se místo standardního zisku čím dál více prosazuje princip renty, s níž jsou spojena privilegia úzké skupiny.“

K tomu si připočtěme Švihlíkové aktivitu v iniciativě Alternativa zdola, kde spolu s ní zasedá ve čtyřčlenném výboru jeden bývalý redaktor Haló novin, jeden přispěvatel serveru Vaše věc vydávaného Jiřím Paroubkem a jako zlatý hřeb další aktivista z extrémně levicového spektra Tomáš Tožička. Ano, ten Tožička, který dokreslil do izraelské vlajky hákový kříž, což bylo příliš dokonce i na Piráty, kteří kvůli tomu stáhli jeho senátorskou kandidaturu v Teplicích.

Takže přátelé, pokud jste si mysleli, že nákaza koronavirem je to nejhorší, co vás v příštích dnech může potkat, spletli jste se. Jsou i horší věci. Ovšem nevím, nevím, jestli to někoho uklidní.

Ekonomka Ilona Švihlíková
Ekonomka Ilona Švihlíková
Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2020 · 15:54

VLÁDA ODLOŽILA VOLBY NA TEPLICKU ŠPATNÝM ZPŮSOBEM

Nedávno jsme v tomto onlinu napsali, že způsob, jakým vláda odložila kvůli epidemii doplňovací volby na Teplicku, byl postaven na pochybných právních základech. Tomuto názoru dal dnes za pravdu Nejvyšší správní soud, který konstatoval, že odklad voleb vláda učinila mimo své zákonné pravomoci.

Kabinet totiž odklad senátních voleb, v nichž měli 27. a 28. března vybrat voliči ve volebním obvodu Teplice nástupce zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, postavil na paragrafech krizového zákona, který dává vládě možnost omezit svobodu pohybu a vydat zákaz vstupu na určitá místa.

Soud ovšem teď rozhodl, že tyto paragrafy vládě možnost odložit volby nedávají a kabinet měl volby odložit prostřednictvím speciálního zákona, který by schválil parlament. Tento postup totiž obsahuje ústavní zákon o bezpečnosti České republiky, který dává možnost prodloužit funkční období, pokud se v krizové situaci nemohou konat volby.

Nejvyšší správní soud otázku odkladu voleb řešil v rámci jiného případu, kdy rozhoduje o pozastavení činnosti politického hnutí List Jaromíra Soukupa. Činnost stran a hnutí se ovšem nemůže omezovat v době blízké voleb. Soud se proto musel vypořádat s tím, jak to je s doplňovacími volbami na Teplicku. Podle stanoviska soudu bylo rozhodnutí vlády natolik vadné až je „nicotné,“ a není teď ani jasné, jak vyhlásit nový termín voleb, protože vládou navržený postup, aby datum znovu stanovil prezident, také není právně správný.

Jiří Štefek
Jiří Štefek
1. dubna 2020 · 15:51

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV. SLOVENSKÝ PREMIÉR JDE PŘÍKLADEM

Nový slovenský premiér Igor Matovič (OlaNO) oznámil, že se v souvislosti s řešením pandemie koronaviru vzdává svého platu a věnuje ho do nově vyvářeného Fondu vzájemné pomoci, který bude fungovat při Úřadu vlády Slovenské republiky. Do fondu budou přispívat ministři i poslanci stran nové slovenské vládní koalice a k témuž kroku Matovič vyzval i zástupce opozice. Předseda Národní rady Boris Kollár (Jsme rodina) vyzval, aby do fondu přispívaly také firmy.

Čeští politici se zjevně zatím k ničemu podobnému nechystají. Vládní politici spíš žonglují s penězi, které někomu dají za to, že mu je nenechají vydělat. A ještě tyto návrhy dvakrát nebo třikrát mění. Další zákonodárci se na sociálních sítích spíš snaží získat politické body, dělají si PR a rozdávají rozumy všem kolem. Všichni samozřejmě dostávají (bez ohledu na to, že parlament omezil svoji činnost na minimum) plný plat včetně paušálních náhrad. To se to potom mudruje a filozofuje.

Krok slovenského premiéra je především gesto směrem ke společnosti. Myslím, že něčeho podobného by měli být schopni i čeští politici, notabene když jim od nového roku vzrostly platy o 10 procent a tento růst překonal i tempo zvyšování průměrného platu v ekonomice. Český premiér zatím udělal jen verbální gesto, a sice když přečetl líbivý projev k národu, který mu napsal někdo jiný a většina národa mu ho stejně nevěřila. Jen pár dní na to vyplavalo napovrch, že z kraje března dal pokyn (a podepsal ho) ministru obrany, aby připravil návrh jako omezit v obdobných krizových chvílích moc parlamentu a předat ji premiérovi. Zkrátka každý přistupuje k řešení vzniklé situace jinak. Jiný kraj, jiný mrav.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2020 · 15:07

V TVRDOSTI NÁS PŘEDEHNAL VIREM SJEDNOCENÝ KYPR

Stále slýcháme, že naše vládní opatření jsou nejtvrdší v Evropě. Nebyla to určitě pravda už, když některé balkánské země zavedly noční zákazy vycházení. Teď už jsme se ale propadly v "tvrdosti" i v rámci EU.

Noční zákaz vycházení byl totiž zaveden už také v jedné z členských zemí EU – na Kypru. Vycházet se tam už vůbec nemůže mezi devátou večerní a šestou ranní. Zajímavé je to, že stejná opatření následně zavedla i separatistická Severokyperská turecká republika, která kontroluje sever ostrova ve Středozemním moři. Tamní vládu k tomu vedla neobvyklá snaha sjednotit protivirová opatření v obou rozdělených částech ostrova. Často znesvářené strany kyperského konfliktu tak paradoxně teď sjednotil zákeřný virus. 

 

Milan Tesař
Milan Tesař
1. dubna 2020 · 14:28

PROROK GATES

Bila Gatese vyplatí poslouchat, i když se nejedná o počítače. Slova, která pronesl na TED Talku před pěti lety, byla prorocká: „Pokud něco v příštích desetiletích zabije více než deset milionů lid, spíš než válka to bude s největší pravděpodobností vysoce nakažlivý virus. Ne rakety, ale mikroby. Částečně k tomu přispívá fakt, že jsme investovali obrovské sumy do jaderného zastrašování, ale na systémy proti šíření epidemie jsme přispěli jen velmi málo. …" 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
1. dubna 2020 · 12:04

BUZERUJU, TEDY JSEM

Pevnou rukou vládne Přerovu jeho primátor Petr Měřínský. Poté, co se už u celých osmi lidí z více než čtyřicetitisícového města potvrdila koronavirová nákaza, rozhodl se tvrdě vypořádat se škůdci a rozvratníky. Strážníci, které má na povel, si proto posvítí na provoz u výdejních nápojových či potravinových okének. „Situace je zřejmá – když si někdo koupí pivo v kelímku a chce si ho vypít, musí si logicky sundat roušku. Tím se ale ve veřejném prostoru dostává do problémů. A na takové lidi se teď strážníci zaměří, nechceme nic podcenit,“ řekl Měřínský.

Skoro se ani nechce věřit, že Měřínský sedí na radnici za vládní ANO. Byl to přece právě jeho předseda, premiér a pro členy ANO-sekty nezpochybnitelný tyglík moudrosti Andrej Babiš, kdo se před pár dny vysmál kritikům, kteří nechápali, jak dokázal sníst na ulici zakoupenou zmrzlinu a neporušit rouškové nařízení. „Já jsem to konzultoval s panem Prymulou a s paní hlavní hygieničkou. Když si člověk uvolní roušku a sní si to pod rouškou, tak to není zakázané,“ řekl premiér a zároveň všem dal konkrétní radu, jak se s problémem vypořádat. „Máte dvě šňůrky, které si uvolníte. Musíte to konzumovat, kde nikdo není. Co by prodejce prodával, když by to pak nikdo nekonzumoval,“ dodal premiér Babiš.

Předpokládám, že poučení od stranického šéfa by mělo primátorovi Měřínskému stačit, aby od buzerování obyvatel Přerova upustil. Ale možná, že jen vyhlásí výjimku pro zmrzlinu. Nebo spíš pro premiéra?

Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyrazil s kolegy na jarní procházku
Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyrazil s kolegy na jarní procházku
Jana Bendová
Jana Bendová
1. dubna 2020 · 10:53

VLÁDA NEŠETŘILA, LIDÉ ANO

Ekonomové zhusta píší, že se česká vláda na nadcházející strmý pokles ekonomiky nepřipravila dobře. V dobrých časech nešetřila, rozfrcala, co mohla. Naopak domácnosti na sklonku loňského roku vykázaly nejvyšší míru úspor od roku 2010. A pak že jsou vlády zrcadlem společnosti.

Jana Bendová
Jana Bendová
1. dubna 2020 · 10:33

STŘET S BYROKRATICKÝM VIREM

Ministryně Dostálová (za ANO) České televizi potvrdila, že Evropská komise prodloužila lhůtu na odpověď ohledně údajného střetu zájmů premiéra Babiše o dva měsíce, tedy do 5. června. Dodejme, že o odklad požádala kvůli stavu nouze ona a onen „údajný střet“ je cosi jako „dočasný pobyt“.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
1. dubna 2020 · 10:28

KORONAVIRUS VE VODŇANSKÉ DRŮBEŽI

Jeden ze zaměstnanců Vodňanské drůbeže v Mirovicích měl pozitivní test na koronavirus. Firma je součástí koncernu Agrofert, který – jak je všeobecně známo – nepatří premiéru Andreji Babišovi. Pozitivní test u administrativního pracovníka potvrdil už začátkem týdne mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Případné zákazníky uklidnil tím, že společnost poslala nejbližší spolupracovníky nakaženého do karantény a přikročila k opakované dezinfekci prostor. Podle stanoviska hygieniků prý omezení výroby nebylo nutné. Vodňanské netopýre tak nadále míří do vašich obchodů a na váš stůl. (Obrázek níže převzat z facebookového profilu PJPictures.)

Vodňanské netopýre
Vodňanské netopýre
Jana Bendová
Jana Bendová
1. dubna 2020 · 09:55

ZEMĚ, KDE ZATOČILI S KORONAVIREM

Úřady autoritářského Turkmenistánu zakázaly používat slovo koronavirus, neuznaly žádné případy, a tak se údernicky se strašákem dneška vypořádaly. Kdo zakázané slovo použije na veřejnosti, může být zatčen. Vypadá to na apríl, je přece 1. dubna. Ale není to apríl: kolující zpráva není z dnešního dne a my, totalitou vycvičení, podobné metody známe.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
1. dubna 2020 · 08:28

ROUŠKY DNES NA PROTEST

Skoro nikdy nesdílím a nerozšiřuji výzvy ze sociálních sítí, ale tohle fakt musím: "Kdo si myslí, že by celá vláda měla po odeznění největší krize rezignovat kvůli neschopnosti, kvůli arogantnímu chování řady ministrů a kvůli pokusům zneužít situaci k oslabení demokracie a prosazení zájmů premiéra Babiše, ať si dnes na veřejnosti zakryje obličej rouškou."

Je to sice jen fór, ale na druhou stranu nebude takový jednorázový průzkum o nic méně relevantní, než některé jiné, které si zadávají, platí a v ovládaných médiích pak zveřejňují samy politické strany. Za sebe slibuju, že i když jsem zatím při běhání v lese a na poli u nás za vsí roušku vždycky stáhl, dnes ji na veřejnosti nesundám ani na vteřinu.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
31. března 2020 · 20:23

BABIŠ A SCHILLEROVÁ V NÁBOŽNÉM TŘEŠTĚNÍ

Kariérní komunista a estébák Andrej Babiš se minulý týden v televizním vystoupení veřejně obracel k Bohu. V neděli jej následovala jeho ministryně financí Schillerová, která lid vyzvala ke zklidnění, "ať už v motlitbách nebo vzpomínkách na své blízké", čímž si vysloužila trochu jízlivého jazykového posměchu - zatímco všichni se modlí, ona se "motlí". Ale budiž, každý začátek je těžký... Dnes své obrácení k Bohu ovšem Schillerová korunovala - na krk si navlékla a před televizní kamery předstoupila s růžencem kolem krku (na přiložené fotografii jej zakrývá papír). Pokud tedy nešlo o bizarní ozdobu vyrobenou z kuliček jejího osobního kuličkového počitadla, ptejme se, s čím přijde hnutí ANO příště. Že by Adam Vojtěch s trnovou korunou na hlavě?

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády 31. března 2020.
Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády 31. března 2020.
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
31. března 2020 · 19:30

SPÍ SPOLU MANŽELÉ VOJTĚCHOVI S OCHRANOU?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se v pondělí zamyslel a velkomyslně upravil své rozhodnutí, podle kterého už nově člověk, který jede sám ve svém voze, nemusí mít na obličeji ochrannou roušku. Z toho ovšem logicky vyplývá - a Vojtěch to ostatně už dříve veřejně potvrdil - že pokud jede ve voze řidič a spolujezdec, měli by mít roušku oba. Jasně, takže když spolu v autě jedou manželé, měli by se navzájem chránit podle hesla "Tvoje rouška chrání mne, moje rouška chrání tebe." Ve většině rodin se ovšem manželé dostávají leckdy i do intimnějších vzdáleností - možná to někoho překvapí, ale mnozí partneři spí třeba i ve společné posteli. Měli by tedy podle logiky ministerského výnosu uléhat na noc preventivně s ochranou (zatím snad pouze obličeje)? Mohlo by být zajímavé vědět, jak to v ložnici mají manželé Vojtěchovi. I když možná vlastně radši ani ne...

Ministr Adam Vojtěch s manželkou
Ministr Adam Vojtěch s manželkou
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
31. března 2020 · 16:58

BEZDOMOVCI SI DÍKY KORONAVIRU POLEPŠILI

Až 70 bezdomovců může využít stanové městečko, které pro ně v minulých dnech vybudovala v pražské Troji Arcidiecézní charita Praha ve spolupráci s magistrátem. Mohou zde přenocovat ve stanech, vysprchovat se a dostat najíst. „Běžnou noclehárnu musí bezdomovec ráno opustit. Stanové městečko nikoli. Je žádoucí eliminovat pohyb lidí bez domova v ulicích, nabídnout jim odpovídající hygienické zázemí a ochranné roušky. Lidé budou motivováni, aby zde zůstávali po celý den,“ vysvětluje Stanislav Fiala, ředitel Azylového domu sv. Terezie. Chod zajišťují pracovníci charity a dobrovolníci.

Stanové městečko pro bezdomovce v pražské Troji
Stanové městečko pro bezdomovce v pražské Troji
Jiří Štefek
Jiří Štefek
31. března 2020 · 14:32

CHYBÍ VÁM SPORT? VSAĎTE SI NA SVÉHO CHRTA

Víte, kdo je Xts Streetbeast, Kbs Swinger, Killer Tolstoy či Virginia Gundi? Že nevíte? Jistě nejste sami. Tak tedy vězte, že to jsou jména špičkových chrtů, kteří se dnes v podvečer utkají v chrtích závodech na floridském Fort Meyers nebo v australském Mandurah. A na výsledky těchto závodů si můžete vsadit i u tuzemských sázkových kanceláří, stejně jako na stolní tenis v Rusku či nikaragujskou fotbalovou ligu do 20 let. To není vtip, děje se tak!

Podle tuzemských sázkových kanceláří Češi sází i na takovouto exotiku a ne málo. A co mají dělat, když takřka všechny fotbalové a hokejové ligy světa stojí nebo jsou zrušeny a prázdnotou zejí i tenisové kurty? Někdo si zkrátka takový adrenalin neodepře ani v dobách epidemie a stejně zažitou snahu získat peníze bez práce má stále nemálo Čechů.

Ale abychom byli k nabídce sázek úplně korektní, Češi si mohou vsadit, zda se Roman Prymula stane ministrem zdravotnictví či šéfem Světové zdravotnické organizace (WHO) a jaký kurs bude mít koruna vůči euru na konci dubna. Příznivci politických sázek si mohou vsadit i na jméno budoucího prezidenta a podle vypsaných kurzů je například u společnosti Fortuna největším favoritem Andrej Babiš.

Vzhledem k tomu, že se na jednání vlády opakovaně dostávají materiály, které tam podle premiéra být neměly, si nejsem jist, jestli náhodou nebudou muset sázkovky stáhnout premiérovo jméno z nabídky, protože on o „takovém nesmyslu“ určitě nikdy neuvažoval. Takže na závěr mám radu pro všechny milovníky hazardu: raději nesázejte na něco tak nejistého, jako je jméno budoucího českého prezidenta, ale spíš na nějakou tutovku, jako na jméno vítěze chrtích závodů na daleké slunné Floridě.

Reflex
Reflex
31. března 2020 · 12:58

DALŠÍ ZEMĚ SE BLÍŽÍ KE 100 TISÍCŮM NAKAŽENÝCH

Ve Španělsku zemřelo dalších 849 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíce za den od vypuknutí epidemie v zemi. Celkem zemřelo ve Španělsku už 8189 lidí nakažených koronavirem. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Počet infikovaných vzrostl za 24 hodin o více než 9000 na celkových 94.417, z nichž se téměř 19.300 uzdravilo.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
31. března 2020 · 08:24

VOLEJTE BISKUPOVI

Máte obavy ze současné situace? Bojujete se strachem, co všechno přijde? Plzeňský biskup Tomáš Holub je připraven si vás vyslechnout a popovídat si s vámi o vašich starostech. Speciální telefonní linku spouští plzeňská církevní diecéze dnes od 11 hodin, bude v provozu do Velikonoc a v případě potřeby bude její fungování prodlouženo. “Moc bych si přál, aby tato linka byla k dispozici opravdu komukoli. A je úplně jedno, zda se považuje za člověka věřícího či nikoliv. Prosím všechny, kteří by třeba měli nějaký ostych, aby ho odhodili. Je moc důležité teď držet spolu a komunikovat. Rád budu naslouchat každému, kdo mi zavolá,” říká biskup Tomáš Holub. Telefonní číslo, kam mohou lidé volat, je 733 147 777 a biskup slibuje být na příjmu od 11 do 13 hodin. V době, kdy se věřící nemohou účastnit bohoslužeb, je to od jednoho z nejvyšších církevních hodnostářů v zemi velká frajeřina, za kterou zaslouží palec nahoru.

Plzeňský biskup Tomáš Holub
Plzeňský biskup Tomáš Holub
Reflex
Reflex
31. března 2020 · 08:11

Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku překročil 3000, během pondělí jich přibylo 184 na 3001. S nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podle údajů z pondělního večera zemřelo 23 lidí lidí, 25 se uzdravilo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Zhruba se tak naplnila týden stará prognóza Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), podle níž by se Česko mohlo dostat na 3000 případů nákazy na konci března.

Reflex
Reflex
31. března 2020 · 01:04

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že testy na koronavirus již podstoupilo více než milion Američanů. Šéf Bílého domu zároveň vyzval občany, aby nadále mezi sebou po celý duben udržovali bezpečnou vzdálenost, a pomohli tak zabránit dalšímu šíření nemoci. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Reflex
Reflex
31. března 2020 · 00:17

Ve Francii už zemřelo přes 3024 hospitalizovaných lidí s koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo zemřelých pacientů 418, což je největší denní nárůst od začátku epidemie, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na francouzské úřady.

Francie je celosvětově čtvrtou zemí, v níž počet obětí pandemie překročil hranici 3000, připomněla agentura Reuters.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
30. března 2020 · 17:42

ŽILINA V LIKVIDACI

Úspěšný fotbalový klub MŠK Žilina je v likvidaci, patnácti hráčům s vysokými platy rozeslal výpovědi. Vedení aktuálně druhého celku slovenské ligy v prohlášení píše, že likvidace neomezuje možnosti klubu pokračovat v domácích i mezinárodních soutěžích. Důvodem k razantnímu kroku byl fakt, že rozpočet MŠK stál na příjmech z prodeje hráčů do zahraničí, které budou letos v létě patrně velmi nízké. Budoucnost fotbalu v Žilině se vyjasní v příštích týdnech. Klub přitom sedmkrát vyhrál slovenskou ligu a před deseti lety hrál milionářskou Ligu Mistrů UEFA, patřil na Slovensku ke stálicím boje o titul.

A-tým MŠK Žilina
A-tým MŠK Žilina
Jiří Štefek
Jiří Štefek
30. března 2020 · 16:46

KORONAVIRUS NAPADÁ I AUTA

Největší tuzemská skupina autobazarů AAA Auto se pochlubila, že během posledních dvou týdnů prodala on-line 700 automobilů. Oproti normálnímu období jde samozřejmě o veliký pokles. „Navíc za cenu drastického a plošného snížení cen vozů, které potřebujeme v maximální možné míře vyprodat,“ podotkla šéfka „Áček“ Karolína Topolová, která přesto považuje dosažený výsledek za velmi dobrý. „Vozy prodáváme bez marže, v řadě případů jsme šli dolů dokonce ještě pod nákupní cenu. Hodnota vozů je už prostě dnes někde úplně jinde, než když jsme je nakupovali,“ dodala. Vida, co nesvedla neviditelná ruka trhu za mnoho měsíců, dokázal koronavirus za dva týdny. Výprodej bez marže či dokonce pod cenou lze ale pochopit. Vir totiž zatím v těchto dnech polyká z aut jen macaté ziskové marže, který jsou vozy obaleny. Ale až zmutuje, začne olizovat nastříkanou barvu a ohryzávat volant, kola a karoserii. Pak už tato auto nikdo nebude chtít ani zadarmo.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. března 2020 · 16:02

ZÁCHRANNÝ PROGRAM MINISTRA BRABCE

Nejrůznější záchranné programy rozjela v posledních dnech, kdy se Česko potýká s koronavirovou epidemií, ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí, financí… S většími či menšími úspěchy se snaží chránit zdraví populace, nejrizikovější skupiny v domovech důchodců, hroutící se ekonomiku. Ministru životního prostředí Richardu Brabcovi, který byl svého času považován za druhého muže hnutí ANO, nejspíš bylo líto, že on ještě žádný záchranný program nemá, a logicky proto není v poslední době v médiích vůbec vidět. Vyhrnul si tedy rukávy a taky jeden záchranný program spustil. Dnes, kdy se  počet zjištěných lidí s koronavirem vyšplhal v Česku na 2 837 a 17 jich zemřelo, na stránkách svého ministerstva oznámil záchranný program k ochraně koniklece otevřeného. „Záchranné programy pomáhají udržet vzácné druhy rostlin a živočichů v naší krajině. Nyní jich běží již devět a připravují se další. Díky nim se z naší přírody nevytratil hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty syslů či užovek stromových. Věřím, že díky tomu nejnovějšímu se začne v ČR lépe dařit konikleci otevřenému,“ uvedl ministr Brabec. Panu ministrovi za jeho vhodně načasovanou a mimořádně aktuální iniciativu děkujeme a jako vzpomínku posíláme fotku z akce, při níž s premiérem Babišem a houfem novinářů za zadkem zachraňoval sysle.

Ministr životního prostředí Richard Brabec asistoval premiérovi Babišovi ve vypouštění syslů.
Ministr životního prostředí Richard Brabec asistoval premiérovi Babišovi ve vypouštění syslů.
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. března 2020 · 14:46

KONEC TESTOVÁNÍ, DOŠLY SADY

Krajská nemocnice v Liberci oznámila, že kvůli nedostatku odběrových sad musela zastavit testování na COVID-19. "Naši zaměstnanci bohužel nemohou za to, že odběrový materiál není k dispozici. Omlouváme se a děkujeme za pochopení," uvedla nemocnice na Twitteru. Za pochopení? Chápat to jde různě - například tak, že když nikdo nezajistí další sady, nebude se dál testovat, takže nebudou v oficiální statistice přibývat další nakažení. A premiér Babiš s ministrem zdravotnictví Vojtěchem budou moci dál poučovat celý svět, jak má Česko nákazu pod kontrolou. Rozhodně ale nejde o chybu zdravotníků z Liberce - ti, stejně jako desítky tisíc jejich kolegů v celém Česku, skutečně dělají možné i nemožné, aby se postarali o nemocné ingnoranci vlády navzdory.

Jiné nebezpečí
Jiné nebezpečí
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. března 2020 · 14:20

MUZEUM ROUŠEK

Mapují minulost, proto v současnosti myslí na budoucnost. Etnografický ústav Moravského zemského muzea se rozhodl vytvořit kolekci roušek, které si v těchto dnech lidé vyrábějí na ochranu proti nákaze. „Těžit z ní bude až následující generace badatelů a kurátorů, pro které bude například v roce 2050 při tvorbě výstavy ,Rok 2020 – 30let poté‘ cenným zdrojem materiálu,“ vysvětluje ředitelka Etnografického ústavu Hana Dvořáková. Roušky lidé nemají posílat teď, kdy je potřebují. „Ale myslete prosím na to, že hned, jak to skončí, začneme roušky v Etnografickém ústavu shromažďovat,“ dodává etnografka s tím, že rouška je bezpochyby symbolem těchto dní - není to jen primární ochrana, jen pruh látky, ale odráží postoj společnosti, morálku těchto dnů. „Když pomineme ty profesionální, představuje širokou škálu od domácké výroby po design. Rouška prozrazuje, jaké pivo nositeli chutná, zda má rád psy či Janáčka,“ tvrdí ředitelka muzea. Cílem je podle ní dát dohromady kolekci zhruba padesáti nejzajímavějších kusů.

Folklórní rouška
Folklórní rouška
Marek Stoniš
Marek Stoniš
30. března 2020 · 14:06

Předseda Asociace samostatných (máme i nějaké nesamostatné?) odborů Bohumír Dufek navrhuje změnit kvůli koronaviru Ústavu. Je pro sjednocení termínu voleb a zrušení Senátu. Ten prý není pojistkou demokracie, ale její hrozbou. Těžko říci. Ale když už rušit zbytečné instituce, co taky odbory?

Reflex
Reflex
30. března 2020 · 11:57

ŠPANĚLSKO PŘEKONALO ČÍNU

Počet nakažených koronavirem ve Španělsku vzrostl za posledních 24 hodin o téměř 6400 na celkových 85.195 od vypuknutí epidemie v zemi a je tak už vyšší, než zaznamenala Čína (asi 82.000). Španělsko je tak v této smutné bilanci už třetí na světě.

Počet úmrtí z řad nakažených koronavirem ve Španělsku se za den zvýšil o 812 na celkových 7340, což je druhý nejvyšší počet obětí po Itálii. Denní nárůst obětí ve Španělsku je o necelé tři desítky nižší než o den dříve.

Reflex
Reflex
30. března 2020 · 11:50

HAMÁČEK DO ČELA KRIZOVÉHO ŠTÁBU?

Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula zřejmě opustí svou funkci, aby se věnoval projektu chytré karantény. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) řekl, že se o tom vede debata a rozhodnout by se mělo dnes. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ČTK, že o případném převzetí funkce šéfa štábu aktivovaného kvůli šíření nového koronaviru bude v poledne jednat s premiérem a že je připraven se úkolu zhostit.

"Vedeme o tom debatu. Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti. Dnes bychom to měli vyřešit," řekl Babiš LN na otázku, zda by řízení Ústředního krizového štábu mohl převzít Hamáček.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. března 2020 · 11:48

TOHLE NÁM MĚLA ČT ZATAJIT

Kam se hrabe veřejnoprávní kanál ČT3! Kdo chce vidět skutečný bizár, ať se místo Televarieté podívá, jak redaktoři ČT Brno tančí proti koronaviru. Video se objevilo mimo jiné na facebookovém profilu Newsroom ČT24. Ten, kdo spravuje v televizi sociální sítě, ke stěží uvěřitelnému zjevení napsal následující: "Tancem proti koronaviru bojují i osobnosti ČT.  Mytí rukou, rouška, dvoumetrový odstup - redaktoři Události Brno připomněli hravou taneční choreografií nejdůležitější bezpečnostní pravidla a opatření. Taneční výzvu přijal i moderátor AZ-kvízu Aleš Zbořil."

Napsat, že koronavirus napadá u některých pacientů zjevně i mozek, by nebylo originální, protože na to už kdosi upozornil v souvislosti s některými politiky. Nicméně počin televizních redaktorů tuto teorii jednoznačně potvrzuje. Nejasné naopak zůstává, co brněnská redakce provedla kolegům z Newsroomu, že zde jejich neuvěřitelný výkon zveřenili. Špinavé prádlo se přece má prát doma a vysmívat se chudákům nemocným je ošklivé a zlé, i kdyby to nebyli kolegové z jedné společnosti.

ČT Brno tančí proti koronaviru
ČT Brno tančí proti koronaviru
Reflex
Reflex
30. března 2020 · 09:02

PONDĚLNÍ RANNÍ BILANCE - 17 MRTVÝCH, 2837 NAKAŽENÝCH, 11 VYLÉČENÝCH

S nemocí COVID-19 v Česku zemřelo 17 lidí. Mezi oběťmi podle ministerstva zdravotnictví přibyl jeden člověk. Nakažených je 2837, testů bylo 43.498. Nedělní nárůst počtu nakažných byl nejnižší za posledních 6 dní, pozitivně testováno bylo 160 lidí.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 19:04

PŘES 700 TISÍC NAKAŽENÝCH CELOSVĚTOVĚ

Nejhůře jsou na tom Spojené státy, které hlásí přes 131 tisíc nakažených. Itálie atakuje hranici 100 tisíc, Španělsko dotahuje Čínu s téměř 80 tisíci nakaženými.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 18:54

16 ÚMRTÍ V ČESKU

V Česku zemřeli další tři lidé, u kterých byla prokázána nákaza novým typem koronaviru. Počet úmrtí od začátku epidemie tak stoupl na 16. Pozitivních případů je 2743, o 86 více než v sobotu. Údaje aktualizované k dnešním 18:00 zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Od začátku epidemie bylo na koronavirus provedeno v Česku už 40.700 testů. Z nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, se dosud vyléčilo 11 lidí.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
29. března 2020 · 18:21

POTŘEBUJEME VÁS

V televizním projevu k národu premiér Babiš vzkázal seniorům: "Potřebujeme vás, ani nevíte jak." S ohledem na skladbu jeho voličstva to působilo rozumně, v kategorii nad 65 let má ANO v průzkumech podporu přes 45 %. Podle nového výzkumu STEMu 91 % důchodců souhlasí s tím, že vláda situaci dobře zvládá a zavádí včas účinná opatření. Ve všech dalších skupinách je důvěra nižší. Ty, které potřebuje, si tedy Babiš v krizové době získal na svou stranu. Ani nevíme jak.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
29. března 2020 · 16:55

LEOŠ MAREŠ PŘED 40 LETY

Nevydržel jsem. Pustil jsem si dočasný program ČT3, který veřejnoprávní televize zavedla na dobu koronavirové krize a kde jsou k vidění hodně, ale opravdu hodně retro pořady. Podle některých kritiků je pogramová náplň žalostná, redakční kolegyně Tereza Spáčilová dokonce píše o prošlé konzervě, kterou je zbytečné otvírat. Necítím se být kompetentní k hodnocení. Jako televizní kritik bych nebyl příliš věrohodný přinejmenším pro své příbuzné a blízké známé, kteří vědí, že už asi 14 let pravidelně sleduji seriál Ordinace v růžové zahradě (pamatuju v něm Lindu Rybovou, Davida Prachaře nebo třeba Jiřího Štěpničku). Navíc jsem z nabídky ČT3 odkoukal na vlastní oči jen jeden díl estrádního pořadu Televarieté. Ale i ten mne obohatil - při pohledu na Jiřinu Bohdalovou a Vladimíra Dvořáka jsem si uvědomil, že takhle vlastně vypadali Leoš Mareš a Adéla Banášová mého mládí. No... byla to těžká doba. 

Televarieté
Televarieté
Marek Stoniš
Marek Stoniš
29. března 2020 · 16:49

STÁT NEPOSLAL ROUŠKY, KONTROLU ANO

Napsal jeden pán na sociální sítě: "Je normální, že nám teď na LDN volali z úřadu bezpečnosti práce, jak dodržujeme zákoník práce a chtějí po nás vidět rozpisy směn za březen a duben?" Že je pán rozhořčen, není divu - jeho personál padá na hubu, přijímají krizová opatření, protože jim stát nedodal ochranné pomůcky, a do toho bude muset vyplňovat nesmyslné (a to i pro dobu nekoronavirovou) byrokratické výkazy. Že vám to zní neuvěřitelně, protože neuvádím jeho jméno? Já bych ho i prozradil, ale ještě by k němu do LDN po telefonu vletěla kontrola z hygieny a finančáku.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
29. března 2020 · 15:47

KYVADLO SE KÝVE, STAROSTA SE RADUJE!

Lidovecký poslanec Sněmovny, předseda hnutí Praha Sobě, (asi také předseda hnutí Praha 7 Sobě, vím já..), zastupitel "velké Prahy" a starosta Prahy 7 Jan Čižinský se pochlubil, že spolu s jeho spolkem 3 000 statečných přišel k metronomu na Letné (nebojte, nebyli tam naštěstí všichni stateční), aby znovuobnoveným pohybem kyvadla připomněl, že se naše občanská společnost v čase krize probudila. "Kyvadlo nám také připomíná, že dokážeme v důležitých okamžicích vzít osud své země do vlastních rukou a věci nemusí zůstat takové, jaké byly vždycky. Že změna je možná a že na ni máme," komentoval Jan Čižinský akci na svém Facebooku. Je opravdu dobře, že to kyvadlo kmitá. Symbolizuje ovšem úplně něco jiného, než si Jan Čižinský myslí: Že v době, kdy mají lidé úplně jiné starosti, křičí sebestředně starosta do světa přes roušku: Lidi, já jsem pořád tady! Až skončí koronavirus, nezapomeňte a volte moji změnu! PS: Mimochodem, víte, že u nás na Praze 7 máme dva výjimečné stavy? Aktuální Babišův "koronavirový" a od loňska stále platný a nezrušený Čižinského "stav klimatické nouze..."

Jan Čižinský
Jan Čižinský
Marek Stoniš
Marek Stoniš
29. března 2020 · 14:49

SKONČÍ NEJNEMRAVNĚJŠÍ DAŇ? UŽ ABY.

Kdo kupuje byt, platí neuvěřitelnou daň: Poté. co vyškrábe poslední korunu, vezme si hypotéky, sešroubuje poslední poličku, přichází ministryně financí Alena Schillerová s nataženou dlaní a velí: A teď ještě, holoto, naval čtyři procenta z kupní ceny jako trest za to, že bydlíš ve svém! Tedy daň z nabytí nemovitosti. Pokud se podaří nápad vlády na zrušení této zhůvěřilosti prosadit, vidím ty tisíce naštvaných, kteří nenasytnou státní pokladnu touto daní v dobách před koronavirem přikrmili a nikdo jim samozřejmě nic nevrátí. Ale tuto emoci nechejme stranou. Třeba podle hesla "přej a bude ti přáno."

 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
29. března 2020 · 14:43

TICHÉ LESY, SEM TAM PILA

Zatímco v Čechách to minimálně podle zpráv ve zpravodajství a od vlády vypadá, že se lidé z měst stáhli hromadně na chaty a chalupy, chatové oblasti na Valašsku, a tedy i lesy, jež je obklopují, zůstávají tiché a bez lidí. Rozhodně se nedá mluvit o skupinových nebo dokonce hromadných nájezdech chatařů. Množství lidí, kteří se během tohoto slunečného a teplého víkendu stáhli na svá beskydská rekreační zařízení, nedosahuje ani zlomku běžného pro blížící se Velikonoce. Když v kopcích kolem Radhoště zaslechnete pilu, půjde většinou o místního starousedlíka.

29. března 2020 · 13:44

HYGIENA ZRUŠILA OD PONDĚLÍ KARANTÉNU LITOVELSKA A UNIČOVSKA

Hygienici rozhodli od pondělka zrušit mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovel, Uničov a dalších 19 obcí kvůli šíření koronaviru. Podle nich opatření splnilo svůj účel. Novinářům to dnes řekla ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou po půlnoci, doplnil hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Oblast se zhruba 24.000 obyvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 13:02

CHYSTÁ SE ODKLAD SPLÁTEK HYPOTÉK

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) navrhne ve středu vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů o "nějakou symbolickou výši". Podle ministryně by to nemělo ohrozit banky ani nebankovní poskytovatele úvěrů.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 12:41

KONEC DANĚ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI?

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne vládě, aby byla zrušena čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující. Podle ní je v současné době ideální příležitost tímto krokem rozhýbat realitní trh. Schillerová to řekla v dnešním pořadu Partie na TV Prima. Opozice to navrhuje již delší dobu.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 10:23

13 OBĚTÍ KORONAVIRU V ČESKU

V Česku zemřeli další dva lidé s nákazou novým typem koronaviru. Počet obětí nákazy tak stoupl na 13. Na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Naposledy úřad oznámil dvě oběti v sobotu. Více informací k nim ale nesdělil.

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 10:19

USA MAJÍ PŘES 2000 OBĚTÍ KORONAVIRU

Již více než 2000 lidí zemřelo v USA na nákazu koronavirem, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Infikovaných je ve Spojených státech přes 121.000. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
29. března 2020 · 10:17

VOJTĚCH NABÍZÍ REZIGNACI?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prohlásil, že vzhedem k situaci podporuje prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Jelikož se stále zřetelněji ukazuje, že každý další den, kdy je ministr Vojtěch ve funkci, je fakticky nouzovým stavem, znamená to snad, že se za měsíc chystá konečně rezignovat?

Byl by nejvěšší čas. Jen namátkou si stačí připomenout:
1. Vláda se chová ke starým lidem odporně. Babiši, Vojtěchu, Maláčová, to nejsou pokusní králíci!
2. Splachovací Vojtěch uráží zdravotníky. Má za úkol vzít zlost lidí na sebe a pak zmizet?
3. Exministryně a lékařka Roithová: Rychlotesty nejsou spolehlivé, respirátory ministerstvo plýtvalo
4. Důkaz: Vojtěch epidemii podcenil. Rouškám se smál a větší hrozbou podle něj byla chřipka
5. Záchranářům zakazují vlastní roušky. Vedení je nekompetentní, dostávám děsivé zprávy, říká bývalý záchranář

Reflex
Reflex
29. března 2020 · 10:15

ARCIBISKUP DUKA V KARANTÉNĚ

Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Uvedla to dnes večer Česká televize. V domácí karanténě je proto arcibiskup Dominik Duka i další biskupové. Herbst je v nemocnici podle webu České biskupské konference od pátku. Hospitalizován byl v Nemocnici pod Petřínem na jednotce intenzivní péče. Diagnostikován mu měl být plicní nález a problémy se srdcem, uvedl web. 

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 19:10

ZEMŘELI DALŠÍ DVA LIDÉ

V Česku zemřeli další dva lidé na nákazu novým typem koronaviru, onemocnění si tak již vyžádalo 11 obětí. Vyplývá to z informací, které dnes na webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Vyléčených zůstává 11 lidí.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
28. března 2020 · 15:56

DĚLÁTE Z NÁS NEKOMPETENTNÍ BLBEČKY, ZUŘÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

V domovech sociálních služeb je zoufalá atmosféra - mezi jejich klienty, kteří jsou vesměs vzhledem k věku tou nejvíce ohroženou skupinou, se už několik dní významně šíří koronavirová nákaza. A jako by toho bylo málo, velkou část sociálních pracovníků rozpálilo do běla doporučení, které jim poslal v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Z jeho strany se přitom nejedná ani zdaleka o první případ, kdy prokázal vůči lidem z oboru stěží uvěřitelnou necitlivost až ignoranci.

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková už to nevydržela a napsala mimořádně emotivní otevřený dopis, který adresovala Vojtěchovi a jeho kolegyni z ministerstva práce a sociálních věcí Janě Maláčové: "Vaše včerejší vyjádření a doporučení vůči sociálním službám považuji za nehorázné. Na konci března jste zjistili, že v zemi jsou stovky zařízení sociálních služeb pečující o nejkřehčí seniory. Tleskám... vzhledem k tomu, že týdny Vás žádáme o pomoc a pomůcky. Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás NEKOMPETENTNÍ BLBEČKY, kteří potřebují poradit tak bazální věc."

Lusková dále napsala, že Vojtěchem doporučená opatření samozřejmě provedli již před řadou dní. "Dávno, než jste se probudili! Nepotřebujeme stupidní rady k měření teploty, jež nota bene není symptomem COVID-19 u většiny starých lidí. Žádali jsme Vás o to, aby zdravotnická zařízení měla povinnost otestovat nám suspektní klienty a klienty vracející se ze zdravotnických zařízení. Takovou povinnost ve Vašem mimořádném opatření a navazujícím doporučení nenajdeme. Nenašli jsme tam ani sdělení, že dostaneme adekvátní ochranný materiál pro naše zaměstnance, od Vás, od krajů, od kohokoli. Všem nám, kteří denně pečujeme, jste sdělili, že vláda nás zazdila," uvedla.

Nešetřila ovšem ani resortní ministryni Maláčovou: "Zazdila nás vlastní ministryně, která trapně poštěkává do médií, že se ministra Vojtěcha bude ptát... dosud pro sociální služby neudělala zhola nic a není schopná ani metodického vedení tak rozsáhlého segmentu, jakým sociální služby jsou! Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! Já za sebe - ze svého zařízení - odejdu poslední, ale ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte."

Její příspěvek jen na sociální síti Facebook už sdílelo za 9 hodin od zveřejnění přes osm tisíc uživatelů.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 15:54

USA MAJÍ 100 000 NAKAŽENÝCH

Nejvíce koronavirem zasaženou zemí jsou USA s více než 104.000 infikovanými. Prezident Donald Trump podepsal zákon, který umožňuje povolat vojáky a členy národní gardy v záloze do služby. Tento krok by měl podle Bílého domu posloužit k případné mobilizaci lékařského personálu. Trump slíbil, že USA vyrobí za sto dní 100.000 plicních ventilátorů, které poslouží pacientům nakaženým koronavirem. Někteří odborníci ale vyjadřují o reálnosti takového objemu pochyby. V USA byl také schválen k používání test, který odhalí koronavirus za pár minut.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 15:45

BRITÁNIE HLÁSÍ PŘES 1000 OBĚTÍ KORONAVIRU

Počet obětí nákazy koronavirem ve Velké Británii překročil tisícovku a dosáhl 1019, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Během posledních 24 hodin v ostrovní zemi podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, 260 lidí.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 14:17

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD PROBĚHNE POŠTOU

Při zapisování dětí do prvních tříd základních škol si rodiče letos v dubnu budou moct ve většině škol vybrat mezi několika způsoby podání přihlášky. Zápisy se kvůli opatřením proti koronaviru uskuteční bez přítomnosti dětí. Ministerstvo školství, které o tom minulý týden rozhodlo, zároveň školám doporučilo, aby upřednostnily zápis způsobem, při kterém se učitelé nebudou muset sejít ani s rodiči. Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý očekává, že většina lidí pošle přihlášku poštou nebo ji vhodí do schránek připravených u škol.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 14:04

EVROPA MÁ DVAKRÁT VÍCE NAKAŽENÝCH NEŽ ASIE, WU-CHAN SE OTEVÍRÁ SVĚTU

Počet případů nákazy koronavirem překročil celosvětově hranici 600.000, na 28.000 z nich zemřelo. Evropa má již dvakrát více nakažených než Asie. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Španělsko zaznamenalo rekordní počet úmrtí během jednoho dne, nemoci COVID-19 způsobené koronavirem tam podlehlo přes 830 pacientů. Spojené státy, které se ve čtvrtek staly zemí s nejvíce případy nákazy, povolávají kvůli koronaviru do služby armádní rezervisty. Čínské město Wu-chan, odkud se nákaza koncem loňského roku začala šířit, se po dvou měsících izolace po železnici otevřelo světu.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
28. března 2020 · 13:08

HLAVNĚ, ŽE JE NA SVOBODĚ VRAH KAJÍNEK...

Prezident Zeman odmítl udělit amnestii podle návrhu známého pražského advokáta Petra Toman, který v otevřeném dopisu prezidenotvi navrhl propustit jen vězně s nejmírnějšími tresty. Především proto, aby se pomohlo rodinám odsouzených a mírně se uvolnily přeplněné věznice. Škoda, toto mohla být první smysluplná amnestie v polistopadových českých dějinách - narozdíl od masových propouštění delikventů (i těžkých) za prezidentů Havla nebo Klause. Jenomže k podobnému činu asi nemá smysl prezidenta vyzývat - k milosrdenství, dobrému skutku, natož státnickému gestu nedonutíte nikoho. A Miloše Zemana už vůbec ne.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 09:51

INFIKOVANÝ DOMOV DŮCHODCŮ

V domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza koronavirem u deseti klientů a dvou zaměstnanců. Zařízení je v karanténě, zbylým z celkových 22 obyvatel domova a jeho pracovníkům dnes záchranáři odebírají vzorky pro testy. Nemocní důchodci zatím zůstali na místě, řekla dnes ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 09:22

TROJNÁSONÝ POČET NAKAŽENÝCH ZA DEN

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Česku stoupl v pátek o 373, což je zatím nejvyšší denní přírůstek. Celkem je v celém Česku k dnešnímu ránu evidováno 2422 potvrzených případů.

Roste také počet testů na koronavirus. Za pátek jich zdravotníci provedli 5247, tedy asi o 800 více než o den dříve. Celkem už bylo na koronavirus v Česku provedeno 36.374 testů.

Reflex
Reflex
28. března 2020 · 09:16

AMNESTIE NEBUDE

Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval tak na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes sdělil, že Zeman je zásadním odpůrcem plošné amnestie. Zároveň tento podnět v současné epidemiologické a ekonomické situaci považuje za škodlivý.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
28. března 2020 · 00:07

STADION JAKO RÁJ VIRU

Podle italských novin Corriere Della Sera přinesl na severu Itálie jeden ze zlomů v šíření nákazy zápas Ligy mistrů UEFA mezi Atalantou Bergamo a Valencií. Ten se hrál provizorně v Miláně (což taky mělo svůj podíl) a přijelo tam na něj přes 40 tisíc fanoušků, desetitisíce dalších ale špíl sledovaly na velkoplošných obrazovkách ve městě a v hospodách. V Bergamu pak během dvou týdnů prudce vyrostl počet infikovaných, zároveň patrně došlo k nákaze spousty španělských fanoušků hostů. Bergamo leží v tragicky zasažené Lombardii a stalo se jedním z center nákazy.

Fanoušci Atalanty Bergamo na utkání Ligy mistrů proti Valencii
Fanoušci Atalanty Bergamo na utkání Ligy mistrů proti Valencii
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
28. března 2020 · 00:09

VIRUS NÁS NEROZDĚLÍ

Psychologové lidem doporučují, aby si i po dobu epidemie či v případné karanténě udržovali co nejvíce svých obvyklých rituálů a pokud možno se nevzdávali věcí a aktivit, které mají rádi. Je pátek večer. Takže na zdraví!

Není nad točené
Není nad točené
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
27. března 2020 · 16:17

NA OKOŘ JE CESTA

Cyklisti, důchodci, rodiny s kočárky, mladí lidé na dekách... V pátek kolem třetí hodiny odpoledne to na Okoři vypadalo jako v lázeňském parku. Po dvou týdnech, kdy byli většinu času zavření v karanténě, to lidem už prostě nedalo a vyrazili do přírody a na sluníčko. Počasí bylo silnější než vládní zákazy. Bát se uvězněni mezi čtyřmi stěnami, aby náhodou kolemjdoucí v obchodě nezakašlal nebo nekýchnul, se zase klidně můžeme, až bude pršet nebo se ochladí. Teď je venku nádherně, před sebou máme víkend, jde se na vycházku do přírody.

Lidé si na Okoři užívají slunné páteční odpoledne
Lidé si na Okoři užívají slunné páteční odpoledne
Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
27. března 2020 · 14:45

BORISI JOHNSONE, NOSTE ROUŠKY!

Boris Johnson nejdřív váhal. Ztratil několik cenných dní, vlastně víc než týden. Málo mluvil o lidech, šlo mu spíš o ideje. Vážně uvažoval o stádní imunitě, kdy chtěl virem promořit celý národ. "Mnoho rodin ztratí své milované", řekl 12. března. O 15 dní později, 27. března, sdělil světu, že mu vyšel vyšel pozitivní test; nemoc Covid-19 zatím prožívá s mírnými příznaky v izolaci v Downing Street. Média nezapomínají zdůrazňovat, že královnu viděl naposledy před dostatečně dlouho dobou, tento týden si jen telefonovali.

O chvíli později, 27. března po poledni, vyšlo najevo, že pozitivní test na koronavirus má tako britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. 

Na každodenních veřejných vystoupeních, ve kterých i v posledních dnech vyzýval hlavně k ochraně NHS (britského systému státní zdravotní péče), nikoli k ochraně lidských životů, ale Boris Johnson nikdy neměl roušku: nejen on, ale i další  ministři a další úředníci. Ti teď musejí do karantény, kde už je také nástupník trůnu princ Charles. Pokud by Johnson onemocněl, převzal by jeho úkoly podle prohlášení Downing Street ministr zahraničí Dominic Raab, který je mimochodem po otci českého původu. A kdo případně zastoupí ministra zdravotnictví?   

Přestane už alespoň teď brát Británie pandemii na lehkou váhu? Vyhlásí povinnost nosit roušky? Dojde čerstvě zasnoubenému premiérovi, že zmiňovaným "milovaným" by mohl být i on sám? 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
27. března 2020 · 13:48

TEORIE TOTÁLNÍHO NAKAŽENÍ

Vědci z Oxfordské univerzity se svou novou teorií vyvracejí účinnost současných téměř celosvětových opatření omezujících styk mezi lidmi ve jménu zamezení šíření nového koronaviru. Podle nich je již stejně většina z nás nakažená, mnozí z nás to ani nezaznamenali, a pokud ano, tak jsme si s lehkými příznaky už sami poradili. Podle vědců z Oxfordu už totiž polovina Britů infekci Covid-19 prodělala. Pokud by se jejich teorie potvrdila, mohla by současná drastická – a zjevně zbytečná – opatření brzy skončit. Podle oxfordského modelu totiž hospitalizaci potřebuje zhruba každý tisící nakažený.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
27. března 2020 · 13:42

NOVÉ TESTY Z NĚMECKA

V Německu firma Bosch vyvíjí nové rychlotesty na koronavirus, mají mít úspěšnost 95 % s výsledkem za dvě hodiny a už začátkem dubna by mohly být dostupné v celé Evropě. Náměstek Prymula zase předevčírem říkal, že vlastní testy vyvíjí taky česká Akademie věd, pomohly by prý k nárůstu testování na 10 tisíc lidí denně. Kdybychom na tuhle metu dosáhli, byla by za 100 dnů otestovaná desetina republiky. A to už by mohlo v brždění epidemie zásadně pomoct.

Petr Sokol
Petr Sokol
27. března 2020 · 13:31

JOHNSONA BY PŘÍPADNĚ VYSTŘÍDAL POTOMEK ČECHA

Nakažený britský premiér Boris Johnson ve svém prohlášení řekl, že bude boj s virem nadále řídit díky zázrakům moderní techniky z izolace v jeho sídle na Downing street číslo 10. Pokud by mu ovšem zdravotní stav nedovolil vykonávat premiérskou funkci, nahradil by ho jako úřadující šéf kabinetu aktuální ministr zahraničí a potomek emigranta z naší země Dominic Raab.

Britský vládní systém je hodně postaven na silné roli premiéra a navíc v něm není zvykem mít vždy formalizované místopředsedy vlády. Z tohoto důvodu Boris Johnson musel v době krize rozhodnout, kdo bude jeho případným náhradníkem. Samotny výběr Raaba byl překvapivý, protože několik ministrů už dříve vyjádřilo přesvědčení, že volba padne na déle ve vládě sloužícícho Michaela Govea, který je nyní členem kabinetu z titulu funkce kancléře vévodství Lancaster, byl pověřen řešit zejména otázky brexitu a mnozí ho považovali za neformální dvojku celé vlády.

Reflex
Reflex
27. března 2020 · 12:30

NAKAŽENÝ BORIS JOHNSON

Britský premiér Boris Johnson se nakazil koronavirem. Má jen mírné příznaky a bude dál stát v čele boje proti epidemii COVID-19 v zemi. S odvoláním na úřad předsedy britské vlády o tom informovala stanice BBC. Informaci potvrdil na twitteru i sám ministerský předseda. "Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronavirus byl pozitivní," uvedl Johnson na twitteru.

Reflex
Reflex
27. března 2020 · 09:54

V ČESKU JE PŘES 2000 NAKAŽENÝCH

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem překročil v Česku dvoutisícovku. Během čtvrtka přibylo 259 nakažených, tedy zhruba o třicet méně než ve středu, kdy byl denní nárůst nejvyšší. K dnešnímu ránu bylo evidováno 2062 pozitivních testů. Laboratořím se dál daří zvyšovat počet provedených testů, ve čtvrtek otestovaly rekordních 4429 lidí, celkem 31.127. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví ke koronaviru.

Úřady během čtvrtka oznámily tři úmrtí. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zemřel osmdesátiletý pacient. Trpěl podle nemocnice velmi vážným onemocněním, a před několika dny byl navíc pozitivně testován na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Další oběti jsou dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli. Ženy byly podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ve vysokém věku a měly další vážná onemocnění. Také další zemřelí trpěli většinou několika dalšími chorobami nebo nějakou vážnou nemocí.

Reflex
Reflex
27. března 2020 · 09:47

REMDESIVIR FUNGUJE

Stav pacienta, který tři dny dostává lék remdesivir, se podle Všeobecné fakulní nemocnice výrazně zlepšil. Mohl být odpojen od mimotělního oběhu.

 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
27. března 2020 · 09:35

CHATAŘI A CHALUPÁŘI

Cesty na chaty a chalupy zakázané nejsou, přesto se i na ně vztahují všechna ostatní vládní omezení a příkazy. Tedy pokud nejde o členy jedné rodiny, jež spolu žije, je třeba setkávat se a pohybovat (i po lesích a polích) ve skupinkách po dvou. Na nákupy i nadále chodí jeden člen rodiny. A samozřejmě se i na chatách a chalupách nosí na veřejnosti roušky. Pouze pokud v lese či v okolí svého domu nikoho nevidíte, můžete si ji sundat.

Nadále se apeluje na ohleduplnost; v případě chatařů a chalupářů jde hlavně o to, aby si nakoupili už před cestou z města a nepřetěžovali lokální malé obchody, kde se jich místní jednak bojí (ať už je to relevantní strach či ne, je tu), že k nim z města zavlečou koronavirus, a za druhé se obávají vykoupení zásob, jež jsou primárně určeny právě pro ty, kteří zde skutečně žijí.

Pokud nechceme, aby vláda zakázala i toto naše „základní lidské české právo“, tedy chataření a chalupaření v dobách temných a krizových, kdy se přimykáme k sekačkám a grilům jako k nástrojům nezbytným pro duševní hygienu, pokusme se zvládnout co nejukázněněji tento teplý a slunečný víkend. Nechť venkov i lufťáci táhnou pro jednou za jeden provaz.

Reflex
Reflex
27. března 2020 · 09:01

USA PŘEDBĚHLY ČÍNU

Spojené státy mají nyní nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě, uvedla to na svém webu Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje. Podle údajů univerzity počet nakažených Američanů dosáhl 82.404, zatímco Čína má 81.782 nakažených obyvatel a Itálie 80.589 případů.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
27. března 2020 · 08:18

ZAVOLAL MI KAMARÁD. Z HOSPODY

Absolvoval jsem videohovor se známým, který žije v malé obci s pár desítkami obyvatel. Když Andrej Babiš před pár lety zaklekl prostřednictvím EET na drobné podnikatele, jedinou hospodu ve vsi zavřeli. A kamarád si otevřel svoji, domácí. Z části garáže. Má tam všechno. Bar, na čepu dva druhy piva, kořalky, víno. Může se tam vesele kouřit. Kontroly z finančáku, hygieny a bůhvíkterého čerta nemají šanci. A v době koronavirové epidemie jako když najdeš. Taky závídíte?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. března 2020 · 22:26

AGROFERT SE POSTARÁ O VŠECHNY

Ať jste rodič samoživitel v nouzi nebo prase, holding se o vás postará.

Na jedné webové stránce v rubrice Aktuality to takhle hned pod sebou vypadá hodně... zvláštně :-) Což ovšem nic nemění na tom, že za případnou pomoc pro samoživitele a samoživitelky, které kvůli epidemii koronaviru postihl výpadek příjmu, si zaslouží pochválit a poděkovat kdokoliv. A těm prasatům, těm přejeme dobrou chuť.

Agrofert se stará o rodiče i prasata
Agrofert se stará o rodiče i prasata
Milan Tesař
Milan Tesař
26. března 2020 · 22:14

Jestliže mě letadlo v rámci akce Last Call Of The Last Flight dotáhlo z Kanárů do Prahy minulou středu v noci, snadno si spočítáte, že jsem v polovině karantény model „nikdo dovnitř nikdo ven, čert vem, zda je noc či den.“ To, co se zpočátku jevilo jako super prázdniny, během nichž dočtu knihy a dosleduju filmy, které si dlužím, a naučím se nějakou dovednost (třeba vyřezávat z balzy), se nenápadně mění v existenciální cvičení. Prostě týden čučím na ty baráky na fotce, a to si pište, že už bych je chtěl vidět i z druhé strany. Slibuju si, že až příští čtvrtek ráno zavolám na hygienu a vylezu ven, projdu Mánesovou ulicí od Jiřáku k Muzeu a zpátky, pořádně se narovnám a protáhnu. Strašně se těším. A to se mi Máneska vždycky zdála nekonečná. 

Výhled Milana Tesaře
Výhled Milana Tesaře
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. března 2020 · 19:45

MILENCI UŽ ZASE MOHOU NA HOTEL

Úroveň mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví přivádí příležitostně k šílenství mé známé právníky. Lomí rukama jednak nad tím, jak jsou ministerské přípisy nekonkrétní, a pak také nad tím, že opatření jsou v praxi často v podstatě nerealizovatelná. I dnes jsem od nich musel vyslechnout a přečíst větší množství zoufalých výkřiků, než by měl být nucen jeden člověk denně absorbovat.

Jednou z řady věcí, které některé z nich vybudily do téměř extatického stavu, bylo rozhodnutí ministerstva, podle něhož se s platností od 27. března „zákaz prodeje ubytovacích služeb nevztahuje na prodej nebo poskytnutí ubytovacích služeb osobám za účelem výkonu povolání“ – viz výstřižek níže.

Přitroublým úředním jazykem, typickým pro naprostou většinu veřejných institucí, sděluje ministerstvo zhruba toto: „Zatímco doposud musely mít hotely a penziony zavřeno, tak teď už mohou zase otevřít. Ale bacha, dál nesmí ubytovávat turisty nebo někoho, kdo se jen tak pro nic za nic courá po republice – pokoj smí pronajmout jen tomu, kdo se potřebuje ubytovat kvůli práci v daném městě.“

I když to na první pohled může snad dávat nějakou logiku, kamarádi právníci mým prostřednictvím prosí ministerstvo zdravotnictví o upřesnění: Jak má hoteliér zjistit, jestli člověk, který se u něj chce ubytovat, to skutečně dělá „za účelem výkonu povolání“? Musí předložit například potvrzení zaměstnavatele (ale co když je OSVČ)? Nebo stačí prosté prohlášení osoby požadující ubytování? A co hrozí případnému cestovateli, který hoteliérovi zalže a získá díky tomu ubytování v rozporu s vládním nařízením?

„Když si budeš chtít vzít od zítřka holku na hotel, stačí, když v recepci nahlásíte, že jste přijeli pracovně. Hoteliér bude z obliga a nemá důvod vám pokoj nepronajmout,“ shrnul to za všechny kamarád, který mimo jiné přednáší právo na jedné pražské vysoké škole. Aby odpadly jakékoliv případné pochyby, doporučuje přicházet do recepce hotelu nejlépe v montérkách a s krumpáčem přes rameno. „Myslím, že tak nějak by si na ministerstvu zdravotnictví mohli představovat pracujícího člověka,“ dodal. Zveřejnit jméno bohužel nechce: „Nezlob se na mne, ale nehodlám být kolegům k smích kvůli tomu, že vedu právní polemiku s ministrem, jehož největší životní zkušeností je účast v reality show Česko hledá SuperStar.“

P.S.: Sex ve více lidech v hotelu ale raději ani nadále neprovozujte. Vždyť víte - po ulicích chodit jen ve dvou... A počítat do tří prý umí i na ministerstvu zdravotnictví.

Z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví
Z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví
Reflex
Reflex
26. března 2020 · 19:07

PŮL MILIONU NAKAŽENÝCH

Dnes počet nakažených ve světě překonal hranici půl milionu, obětí je ve světě přes 23.000. Vyléčeno bylo ve světě více než 120.000 lidí, nemoc hlásí více než 180 zemí světa.

Reflex
Reflex
26. března 2020 · 18:55

ČESKO MÁ 9 OBĚTÍ KORONAVIRU

Osmý a devátý případ úmrtí na koronavirus v Česku jsou dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po jednání Ústředního krizového štábu. Byly podle něj ve vysokém věku a měly další vážná chronická onemocnění.

Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová
26. března 2020 · 18:02

ČASY SE MĚNÍ, VÁŽNĚ

Dnes dopoledne jsme s kamarádem, s nímž se střídáme při výuce našich dcer-spolužaček, mluvili o tom, co koronavirus Česku dá. Přišli jsme třeba na následující: Čeští zaměstnavatelé konečně přivyknou částečným úvazkům, pružné pracovní době, práci z domova a telekonferencím. Začneme si víc vážit přírody, které to dvouměsíční zbavení se člověka a některých jeho průmyslových a zemědělských činností náramně prospěje, a taky možnosti volně sportovat. Po zkušenostech s domácí výukou už nám nebude činit obtíže víc docenit práci učitelů, o zdravotnících nemluvě. Dostaneme se na dno svých šuplíků - koncem karantény už nejspíš nikdo z nás nebude někomu dlužit práci. Poklidíme si v domácnostech, opravíme ty léta rozbité věci, vylouskáme loňské vlašáky, vyjíme mrazáky. Naučíme se spoustu nových receptů. Přestaneme bezhlavě konzumovat a nakupovat zbytné rychloobrátkové zboží - ty dvacatery minišaty ve skříni se nikdy nejevily zbytečnější. Možná svým starým sousedům dovezeme nákup častěji než jen v době pandemie, a nejen proto, že jejich na oplátku darované kompoty jsou prostě senzační. Budeme solidárnější s ostatními. Snad. 

Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová
26. března 2020 · 17:49

JAK BOJUJÍ USA, "STÁT NEJPŘIPRAVENĚJŠÍ NA PANDEMII"

S každým dnem pandemie nabírá na absurditě tento spekulativní žebříček renomovaných amerických vědců z prestižní Johns Hopkins University, v němž se řeší údajná připravenost států světa na mezinárodní viry. USA se zcela nefunkčním zdravotním systémem byly podle Američanů samotných ještě loni vůbec nejpřipravenější z nás všech na pandemii... Tak určitě.

Výběr článků jednoho z nejlepších deníků světa, The Washington Post, který mi každodenně chodí do e-mailové schránky, naznačuje zoufalý stav Spojených států, zejména pak New Yorku. Stejně jako jeho oblíbenec Boris Johnson, i Donald Trump koronavirus těžce podcenil. Jedním z nejpádnějších důkazů je pro mě včerejší článek TWP od Emily Heilové o tom, že "lidé pečou chleba jak šílení, mouka a droždí dochází". V zemi, kde ještě před dvaceti lety dominovala skoro každé americké kuchyni (pokud v bytě vůbec byla) mikrovlnka a obří mrazák plný polotovarů? Kde se doma nevařilo a chodilo se jíst do fastfoodů, případně se objednalo u Číňanů nebo Indů? Časy se mění, vážně.

Reflex
Reflex
26. března 2020 · 16:41

BEZDOMOVCI MÍSTO PROSTITUTEK

S šalamounským řešením pražského nevěstince Showpark v Holešovicích přišel pražský primátor Zdeněk Hřib. S problémovými prostory v pražské tržnici, kde vedl magistrát dlouhodobé soudní spory, nešlo hnout dlouhé měsíce, i když soud dal za pravdu městu a smlouvu firmě vypověděl. I přesto tam nelegální nevěstinec pobýval dál. To se teď ale má změnit. V rámci nouzového stavu vyčlenil tyto prostory magistrát pro osoby bez domova, aby mezi nimi zabránil šíření koronaviru. Výkonné umělkyně mají na vyklizení prostor 72 hodin. Více si přečtěte zde >>>

Reflex
Reflex
26. března 2020 · 16:33

ZEMŘEL SEDMÝ PACIENT S KORONAVIREM

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zemřel osmdesátiletý pacient s velmi vážným onemocněním. Před několika dny k tomu byl pozitivně testován na COVID-19. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Přesný čas úmrtí pacienta nemocnice neuvedla. V České republice jde o sedmé úmrtí v souvislosti s nákazou novým koronavirem, které úřady oznámily.

Ve FN Hradec Králové je na infekční klinice v izolaci pět pacientů s potvrzeným onemocněním COVID-19. Jedna ze zaměstnankyň FN je s potvrzeným onemocněním koronavirem v domácí karanténě, pracuje na oddělení, kde se nákaza u několika pacientů objevila, řekli ČTK zástupci nemocnice.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. března 2020 · 16:05

TEĎ NÁM MŮŽE BÝT ZEMAN UKRADENEJ

Hrad usnul. I zbrojnoši Hradní stráže, kteří jindy stojí jak nehybné sochy u bran na nádvoří, opustili svá stanoviště a stáhli se do kasáren, odkud v obavách vyhlížejí hrozivá temná mračna koronavirů. Hrdé sídlo, odkud po staletí vládli českým zemím přemoudří panovníci, zůstalo bez ochrany. Svědčí to snad o tom, že nynější vladař nepřirostl svému národu k srdci a může mu být klidně ukradenej? Zdá se, že skutečnost je prostší - podle legend, které se nesou krajem od úst k ústům, aniž by kdo s jistotou věděl, co je na nich pravdy, se prezident již před drahnou dobou odebral vstříc samotě v lůně lánských lesů, kde tráví čas duchovní očistou a rozjímáním. Po boku má jen nejužší družinu v čele s věrným Mynářem. A jestli neumřel, žije tam dodnes.

Hradní stráž opustila stanoviště, Hrad se uzavřel
Hradní stráž opustila stanoviště, Hrad se uzavřel
Reflex
Reflex
26. března 2020 · 12:50

15 TISÍC KORUN PRO OSVČ

Vláda bude vyplácet osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým nařízeními vlády 15.000 korun měsíčně po dobu trvání opatření. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání vlády tu uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která by na pondělním jednání vlády měla připravit příslušnou legislativu. Zároveň chce připravit novelu zákona o spotřebitelském úvěru, který by měla pomoci podnikatelům například s odložením splátek.

"Podpoříme částku 15.000 korun měsíčně OSVČ, které de facto zavřely provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání," uvedla dnes na tiskové konferenci po jednání vlády Schillerová.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. března 2020 · 11:06

OBUŠEK Z VÁS VIRY VYMLÁTÍ

Na jedno ze tří míst v krizovém štábu, která premiér Babiš nabídl k obsazení opozičním parlamentním stranám, navrhují komunisté svého poslance Zdeňka Ondráčka. A podle řady komentátorů trefili tentokrát do černého. Ondráček, který se kvůli své předlistopadové kariéře v Pohotovostním pluku SNB pyšní přezdívkou Obušek, má pro boj s pandemií jednoznačné odborné předpoklady: Pokud kohokoliv napadne koronavirus a lékaři budou s rozumem v koncích, vytáhne poslanec ze skříně památeční bílou přilbu, plexisklový štít a dlouhý obušek a z pacienta nemoc jednoduše vymlátí. Škoda jen, že pro KSČM premiérova nabídka vzhledem k daným kritériím zřejmě neplatí - přece nám snad ani Babiš, ani komunisté nechtějí tvrdit, že jsou opoziční strana. (Foto je ilustrační.)

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. března 2020 · 08:57

POZOR, PRYMULA NASLOUCHÁ!

Chytrá karanténa. Zaregistrovali jste? To je takový ten systém, kdy stát chce podle pohybu vašeho mobilu a plateb kartou sledovat, kde jste přes den byli. Údaje o vás porovná s pohybem lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. No a pak vás případně upozorní na to, že jste se tam a tam s někým takovým potkali a že je určité riziko vaší nákazy.

Aspoň tak tomu rozumím já. Pokud jsem to někde nepřehlédl, tak se zatím neuvažuje (nebo nemluví) o tom, že by pro vás rovnou přijela parta ostých hochů, narazila vám pytel přes hlavu a bez diskuse vás internovala do sběrného tábora nakažených. I když samozřejmě není vyloučené, že už třeba ministerstvo zdravotnictví o něčem takovém dávno rozhodlo, ale "zapomnělo" to veřejnosti říct.

Pro autory této bohulibé šmírovací strategie bych ale každopádně měl jeden nápad na vylepšení. Proč zůstávat v půli cesty? Stát by měl v dnešní kritické situaci nejen sledovat pohyb mobilů, ale rovnou je všechny i odposlouchávat. Algoritmus by pak podle zadaných rizikových/problematických výrazů mohl vyhodnocovat, na koho je třeba si posvítit, protože některá z klíčových slov v komunikaci použil a mohl by být potenciálně nebezpečný pro okolí.

V první várce navrhuju mezi takové rizikové výrazy zařadit následující:
Itálie
Lyže
Dovolená
Cestování
Horečka
Kašel

Ve druhé fázi by mohla být přidána slova:
Estébák
Bureš
Koblihář
Volný pohyb
Demokracie
Svoboda

Osoby, u kterých bude orgány identifikován četný výstkyt vyjmenovaných výrazů, budou nadále orgány rozpracovány za využití operativních a pátracích prostředků. Doporučuje se realizace jejich předvedení k podání vysvětlení, umístění do CPZ za využití maximální možné doby jejich pobytu tamtéž a následné zaevidování do seznamů podvratných osob určených pro posílení výrobních závodů resp. umístění do převýchovných zařízení.

Zodpovídá: plk. Prymula Roman, plk. Šlachta Robert, JUDr. Ištván Ivo
Dohled: JUDr. Válková Helena

Petr Sokol
Petr Sokol
25. března 2020 · 21:37

VLÁDA PRÁVNÍM FÍGLEM VYLOUČILA ODŠKODNĚNÍ  

Objevil se už druhý otazník nad správností postupu, kterým zatím vláda využívá stav nouze. Vláda totiž na svém pondělním jednání zrušila svá dřívější rozhodnutí o zákazu prodeje a zákazu volného pohybu. Okamžitě ale přijala nová usnesení, která zakazují totéž. Zdálo by se to nelogické, kdyby usnesení nebyla postavená na odlišných zákonech.

Dosud byl zákaz prodeje a zákaz volného pohybu postaven na tzv. krizovém zákoně. Nově už jsou zákazy právně zdůvodněny zákonem o veřejném zdraví. Zavření obchodů nebo nemožnost volného pohybu po ulicích se tím nijak nezměnila, ale jeden podstatný rozdíl stejně vznikl. Při zákazech podle krizového zákona může postižený jednotlivec nebo firma žádat stát o odškodnění za vzniklou škodu, zákon o věřejném zdraví podobná ustanovení nemá. Vláda se tímto právním fíglem, navíc provedeným trochu potají, pojistila proti možným žádostem o odškodnění. Ta teď budou moci mířit jen na období od 17. do 23. března.

První pochyby o právním postupy vlády vznikly už tím, že vláda při vyhlášení stavu nouze dopředu neurčila, která práva tímto mimořádným režimem omezí. Podle některých právníků je proto správnost vyhlášení stavu nouze minimálně sporná. 

Reflex
Reflex
25. března 2020 · 17:35

V PRAZE ZEMŘEL DALŠÍ ČLOVĚK NAKAŽENÝ KORONAVIREM

V Thomayerově nemocnici v Praze zemřel pacient nakažený koronavirem. Byl hospitalizovaný na oddělení následné péče, měl několik chronických nemocí včetně pokročilého srdeční selhání. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Dnes jde o třetí hlášené úmrtí související s nemocí COVID-19. Nemocnice na Bulovce ráno informovala o úmrtí třiaosmdesátiletého pacienta z Prahy a středočeské hygienická stanice o dalším zemřelém pacientovi z Kladenska, který byl v domácím léčení. Oba měli chronické zdravotní potíže.

Petr Sokol
Petr Sokol
25. března 2020 · 14:56

THAJSKÝ KRÁL SE UKRYL V CIZINĚ

Zatímco politici v postižených státech většinou nevědí, kam dříve skočit, thajský král Rama X. jde na koronavirus úplně jinak.

Pronajal si totiž celý hotel Grand Hotel Sonnebichl v bavorském městě Garmisch-Partenkirchen. Král tráví v Bavorsku obecně hodně času, protože zde vlastní luxusní vilu u Starnberského jezera. Tu ale teď opustil, poslal domů více než sto členů služebnictva, protože se bál, aby ho nenakazili, a s nebližšími se přesunul do zmíněného hotelu. Místní úřady mu musely dát výjimkou, protože v Bavorsku stejně jako u nás platí zákaz provozování ubytovacích zařízení. Vydaly ji na základě toho, že se jedná o uzavřenou skupinu, u níž nehrozí žádná fluktuace. Úřady ale nekomentovaly, zda se v hotelu opravdu nachází i samotný král. V Thajsku zpráva vyvolala kritiku, ale její projevy jsou velmi omezené, protože v zemi je jakákoli kritika krále trestným činem.

Král Ráma X. (před nástupem na trůn známý jako Vatčirálongkón) na rozdíl od svého velmi oblíbeného otce Pchúmipchona už dřívě proslul řadou excentrických rozhodnutí, když například údajně povýšil svého psa na maršála thajského letectva.

Reflex
Reflex
25. března 2020 · 14:45

SENÁT SCHVÁLIL POZASTAVENÍ EET

Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců dodržovat elektronickou evidenci tržeb. Ani úřady nebudou kontrolovat její dodržování. Vládní návrh dnes schválil Senát. Tento krok souvisí s vládními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. Sněmovna ho ve stavu legislativní nouze schválila v úterý.

Schválený zákon znamená, že daňoví poplatníci, jichž se to týká, tedy hlavně podnikatelé, nebudou muset po dobu nouzového stavu a dalších tří měsíců evidovat své tržby, jak jim ukládá zákon. Úředníci navíc nebudou tuto povinnost kontrolovat. Tento krok souvisí s vládními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. Hlasovalo pro něj všech přítomných 47 senátorů.

Vláda uvádí, že s ohledem na opatření související s bojem proti koronaviru nelze zcela zajistit, že všichni poplatníci spadající pod EET budou mít dostatečnou technickou nebo administrativní podporu. Stát se snaží, aby lidé, jichž se EET týká, nemuseli chodit na úřady v době nebezpečí

Reflex
Reflex
25. března 2020 · 12:17

PÁTÁ OBĚŤ V ČESKU

V České republice zemřel pátý pacient s onemocněním COVID-19, jde o osmaosmdesátiletého muže ze Středočeského kraje. Byl v domácím léčení, novým koronavirem se nakazil v rodině a trpěl chronickým onemocněním, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová. Dnes tak úřady ohlásily už dvě oběti koronaviru.

Petr Sokol
Petr Sokol
25. března 2020 · 11:50

BRITSKÝ NÁSLEDNÍK TRŮNU NAKAŽEN VIREM

Dalším vysokým politikem, který byl pozitivně testován na nákazu coronavirem, se stal dnes britský následník trůnu, princ z Walesu Charles.

Z panovnických rodů je syn britské královny už druhým známým nakaženým, protože coronavirus prodělává také monacký princ Albert. Ten se mimochodem právě s princem Charlesem nedávno setkal. Albert je navíc dosed jedinou známou hlavou státu, kterou coronavirus postihl.

Podle informací britského dvora byla testována také Charlesova manželka vévodkyně z Cornwallu Camilla, ale její test vyšel negativně. 

Petr Sokol
Petr Sokol
25. března 2020 · 11:29

CORONAVIRUS JE BOŽÍ TREST ZA URÁŽENÍ RUSKA

Podle bývalé špičkové ruské gymnastky a současné poslankyně tamního parlamentu Světlany Chorkinové je současná pandemie Božím trestem za to, co všechno si svět v poslední době dovolil k Rusku a jeho sportovcům. Je proto zajímavé, že se virus bohužel nezastavil na ruských hranicích. V logice Světlany Chorkinové by ovšem stačilo, kdyby příště sportovní svět zrušil dopingové kontroly pro ruské sportovce a pandemie by se už neobjevila...

Mimochodem dvojnásobná olympijská vítězka přivítala odklad her v Tokiu nejenom kvůli ochraně zdraví, ale také proto, že příští rok by už vyloučení většiny Rusů z olympiády nemuselo po procesu u sportovní arbitráže platit. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
25. března 2020 · 11:27

ZABRUŠOVAČ ROZNER BYL TESTOVÁN. NEGATIVNÍ

Tak bychom prý podle Ústaního soudu neměli o Tomio Okamurovi psát jako o Pitomiovi. Škoda, to označení mi přišlo mimořádně trefné. Nicméně když soud rozhodl... A co třeba sdílet parodické účty ze sociálních sítích, to se ještě pořád smí? Jen se ptám.

Příspěvek na parodickém twitterovém účtu poslance Roznera
Příspěvek na parodickém twitterovém účtu poslance Roznera
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
25. března 2020 · 09:33

ITÁLIE NENÍ NEJHORŠÍ

Pokud jde o absolutní čísla, je Itálie momentálně koronavirovým strašákem číslo 1. Když se ale podíváme na přepočtené hodnoty v poměru k počtu obyvatel, špatně jsou na tom i jiné země. Itálie má po přepočtu na 1 milion obyvatel 1 144 nakažených. Hůře je na tom Švýcarsko (1 154 nakažených), Lucembursko (1 756 nakažených) a Island (1 899). V případě posledních dvou zemí jde o hypotetický výpočet, protože země nedosahují ani milionu obyvatel, jde o to, udělat si představu promořenosti populace. 

Reflex
Reflex
25. března 2020 · 09:02

DENNÍ POČET NAKAŽENÝCH NEKLESÁ

Česko má k dnešnímu ránu 1497 potvrzených případů nákazy koronavirem. Během úterý přibylo 185 nakažených, což je druhý největší denní nárůst od propuknutí nákazy v Česku. Deset lidí se vyléčilo, 3 pacienti zemřeli.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
25. března 2020 · 08:05

SVĚDECTVÍ Z PRVNÍ LINIE

Informace, které včera večer (úterý 24. března) zveřejnili zástupci společnosti Zdravotní doprava Štěpánek, nepotřebují komentář. Snad jen, že pokud zdravotní systém pořád ještě nezkolaboval, není to často díky aktivitám státu, ale státu navzdory.

P.S.: Ano, jde o soukromou firmu, ale ochranné pomůcky si sama koupit nemůže, i kdyby byly k dostání. Stát jejich nákup a distribuci centralizoval a stáhl pod sebe. A stejně tak jsou soukromí téměř všichni praktičtí lékaři, zubaři, většina ambulantních specialistů...

Zdravotní doprava Štěpánek
Zdravotní doprava Štěpánek
Reflex
Reflex
24. března 2020 · 21:27

TŘETÍ MRTVÝ V ČESKU

V Česku zemřel třetí pacient nakažený koronavirem. Jedná se o ženu narozenou v roce 1949, která byla kvůli plicnímu onemocnění od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Oznámil to dnes večer na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ministra měla zemřelá žena kromě nákazy koronavirem i další zdravotní problémy. Vojtěch také oznámil, že přibyli další dva lidé, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem. Vyléčených je tak už v Česku celkem deset.

"Koronavirus u ní (zemřelé ženy) zjistili ve VFN. Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou," uvedl Vojtěch. "Máme ale také dobré zprávy. Ústecký a Plzeňský kraj hlásí vyléčené. Jejich počet tak vzrostl na deset," doplnil.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. března 2020 · 20:10

KAŽDÝ TŘETÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ "POD ZÁMKEM"

Opatření omezující pohyb lidí už mají skutečně celosvětový rozměr. Třetina světové populace už dnes žije v zemích, kde jim vláda nařídila, aby nevycházeli bez pádných důvodů, nebo je o to alespoň požádala.

Počet lidí "pod zámkem" se dnes téměř zdvojnásobil, když třídenní omezení vycházení vyhlásila Indie. Aktuálně platí, že by ven nemělo chodit na zeměkouli přibližně 2,6 miliardy lidí.