Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Ngyuen Phuong Thao

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
3
Fotogalerie

Splachovací Vojtěch uráží zdravotníky. Má za úkol vzít zlost lidí na sebe a pak zmizet?

Ministr Adam Vojtěch usilovně pracuje na svém konci. Dělá vše pro to, aby proti sobě poštval co nejvíce zdravotníků. Přitom jen díky jejich obětavosti a navzdory Vojtěchově neschopnosti zatím zdravotní systém pod náporem epidemie nezkolaboval. Ministrovy excesy jsou tak do očí bijící, že se už objevují i konspirační teorie, podle nichž dostal od guru Máry za úkol udělat ze sebe co největšího jelimana, aby se veškerá zloba veřejnosti upřela jeho směrem.

Nejčerstvější Vojtěchův kousek (tedy pokud jich za dobu, kdy vznikal tento článek, nepředvedl několik dalších) je z čtvrtka. Ministr při tiskové konferenci hovořil o smrti 75letého muže v pražské Thomayerově nemocnici. Prstem přitom jako na viníky mužovy smrti ukázal na několik zdravotních sester z oddělení, kde muž ležel. „Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodobně z vně nemocnice,“ řekl Vojtěch.

Takže si nejprve shrňme fakta:
1. Pětasedmdesátiletý muž zemřel ve středu na oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice.
2. Na témže oddělení bylo ke čtvrtečnímu večeru nakaženo nejméně 13 seniorů.
3. Vyšetření prokázalo, že koronavirus mají nejméně i dvě sestry, které se o pacienty na oddělení následné péče staraly.
4. Už dříve se koronavirus prokázal u několika sester z plicní kliniky Thomayerovy nemocnice. Ty se mohly nakazit od pacienta, který byl na kliniku přijat 10. března s podezřením na zápal plic a následně se u něj prokázal Covid 19.
5. Situaci v Thomayerově nemocnici bude prověřovat pražská hygiena. Z toho plyne, že žádné závěry ještě nejsou k dispozici (pokud ovšem hygienické šetření nemá být jen šaškárnou pro diváky).

Neboli – koronavirus přinesl do nemocnice zcela jistě nejméně jeden pacient, který tam s ním byl hospitalizován. Teprve když se zhoršil jeho zdravotní stav, byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a napojen na přístroj umožňující mimotělní okysličování krve. (Mimochodem jde o muže, kterému je podáván experimentální lék remdesivir).

Sestry, které se o muže na plicní klinice staraly, byly údajně vybaveny ochrannými pomůckami. Totéž prý platí i pro sestry na oddělení následné péče. Zásadní otázkou ovšem je, co si pod tím představit – například na běžných odděleních nejméně jedné další velké pražské nemocnice platí pro sestry stále stejná přídělová norma: jedna papírová rouška na jednu dvanáctihodinovou směnu.

Co svědčí o tom, že nákazu přinesl personál zvenčí nemocnice? Vojtěch neříká.

To vše se děje v situaci, kdy zdravotníci v Česku už několik týdnů pracují na pokraji fyzického i psychického vypětí, místo funkčních ochranných prostředků jsou mnohdy vybaveni jen vlastní zodpovědností a vědomím, že pacienty nemohou nechat bez pomoci. Konec tunelu je pro ně v nedohlednu.

Naproti tomu ministr Vojtěch posledních několik týdnů strávil tím, že nejprve koronavirovou nákazu zlehčoval, vysmíval se rouškám a za větší hrozbu označoval chřipku. Další období pak věnoval mlžení, zda a jak (ne)jsou dostupné kvalitní ochranné pomůcky, desinfekce, dostatek lůžek. Zakázal, aby zdravotníci nakupovali potřebné věci sami. A nechal je dlouho a leckdy stále marně čekat na státní příděly.

Kvůli jeho blábolivé politice a nesmyslným nařízením už postupně Vojtěcha vyzvali k odstoupení pardubický hejtman Martin Netolický, Lékařský odborový klub a Odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb. Za takové atmosféry ministr ve čtvrtek zamrkal do televizních kamer jako koloušek Bambi a natvrdo vypálil, že do Thomayerovy nemocnice PRAVDĚPODOBNĚ ZAVLEKL nákazu personál. A – zasazeno do logických souvislostí – tím zavinil smrt pacienta.

„Pane ministře, tohle myslíte vážně?“ zeptal se na Twitteru Vojtěcha předseda lidovců Marian Jurečka. „Hodit vinu za úmrtí koronavirem na zdravotní personál, který dělá, co může a riskuje vlastní zdraví a život pro vaši neschopnost? Měl byste se za svůj výrok omluvit!“ Ještě přísnější byl na ministrovu adresu Jurečkův stranický kolega, europoslanec Tomáš Zdechovský: „Je mi z vás špatně. Naprosto neskutečně jste selhal a budete teď házet vinu na sestry? To snad nemyslíte vážně.“

Vojtěch je ale splachovací. Těžko se proto divit, že v diskuzích na sociálních sítích se stále častěji objevuje následující konspirační teorie: Ministr je na odstřel, což dobře ví jak on sám, tak premiér. Ve funkci ho Babiš nechává jen proto, aby stále hloupějšími výroky a kroky zcela upoutal pozornost nespokojené veřejnosti. Až bude třeba, pošle ho ke všem čertům a bude doufat, že spolu s ním odtečou do kanálu i všechny současné a budoucí koronavirové vládní průšvihy.

Přijde vám to přitažené za vlasy? Mně taky, ale na druhou stranu, kdo z nás by ještě před týdnem věřil, že uslyšíme exkomunistu a estébáka, jak se modlí za řečnickým pultíkem ve sněmovně?

Bude zajímavé počkat si, jak dlouho se ministr Vojtěch ve funkci ohřeje, co do té doby ještě provede a za jakých okolností bude odejit. Nezbývá než doufat, že to nebude stát zdraví a životy moc lidí.


Jaká válka nás čeká v budoucnu? Na co bychom se měli připravit? Jak dlouho potrvá současné pandemie? Přečtěte si rozhovor se Soňou Pekovou v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 13/2020Reflex 13/2020|Archív