Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil první tři případy výskytu koronaviru v ČR na mimořádné tiskovce 1.3.2020
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil první tři případy výskytu koronaviru v ČR na mimořádné tiskovce 1.3.2020. Vystoupila na ní i hlavní hygienička Eva Gottvaldová
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil první tři případy výskytu koronaviru v ČR na mimořádné tiskovce 1.3.2020
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil první tři případy výskytu koronaviru v ČR na mimořádné tiskovce 1.3.2020
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během inspekce na Bulovce kvůli koronaviru
5
Fotogalerie

Ministr Vojtěch i hlavní hygienička lžou. Lékařka ze soukromé kliniky není a nikdy nebyla v karanténě

Poměrně ostře se na páteční tiskové konferenci vymezil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vůči klinice, která úspěšně testovala dva pacienty nakažené koronavirem. Ty přitom státní zařízení odmítla diagnostikovat. Ministr před novináři navíc lhal. Prohlásil, že lékařka z kliniky sama skončila v karanténě. To se ale nikdy nestalo. Lež navíc potvrdila i hlavní hygienička Gottvaldová. Na případ upozornil web novinky.cz.

I když ministr Vojtěch uznal, že by měli mít pacienti možnost nechat se otestovat v soukromém zařízení, vydal taková byrokratická opatření, která řadu laboratoří rovnou vyloučila. Podmínku mít smlouvu s pojišťovnou nesplňuje ani klinika Tilia, která úspěšně otestovala dvojici pacientů. A to není všechno, ministr navíc lhal a s požehnáním hlavní hygieničky poškodil jednu z lékařek.

„…podle všeho odebrala vzorky velmi nestandardním způsobem tak, že paní doktorka je nyní v karanténě Na Bulovce, protože tam je velké riziko, že se nakazila od tohoto pacienta, který nakonec byl pozitivní,“ oznámil v pátek Vojtěch. Jeho nepravdivé tvrzení podpořila další lží i hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová: „Sama si uvědomila, že to nebylo úplně v pořádku. Takže teď je na klinice na Bulovce. To jen uvádím k tomu, že musíme dbát na to, aby ty laboratoře měly kvalitu a postupovaly standardním způsobem.“

Lékařka Soňa Peková, která jako jediná se vzorky pracovala, je ale v pořádku. Je doma a zpráva šokovala ji samotnou i blízké. Nakazit se ani nemohla způsobem, jaký Vojtěch popsal. Klinika Tilia totiž vzorky fyzicky neodebírá, pracuje se zabezpečenými materiály, které do laboratoře přinese kurýr nebo samotný klient ve formě, jaká je předepsaná a tudíž u ní nehrozí kontaminace.

„Jsem doma, zcela v pořádku. Jsem jediná lékařka na našem pracovišti, takže pan ministr skutečně mluvil o mně. Ovšem to, co řekl, je hrubě nepravdivá informace a já bych skutečně byla ráda, kdyby pan ministr nešířil informace o mém zdravotním stavu, natož lživé,“ uvedla Peková pro deník Právo. Její slova potvrdila i mluvčí nemocnice Na Bulovce, podle ní Peková rozhodně v karanténě není a ani se nečeká na její výsledky.