„COVID-19 je podobný jako chřipka, jeho průběh je navíc většinou mnohem lehčí. Jenom během letošní epidemie chřipky jsme měli v Česku několik set případů velmi těžkého průběhu a několik desítek úmrtí. A tohle nikoho nevzrušuje,“ říká primářka Hana Roháčová.

„COVID-19 je podobný jako chřipka, jeho průběh je navíc většinou mnohem lehčí. Jenom během letošní epidemie chřipky jsme měli v Česku několik set případů velmi těžkého průběhu a několik desítek úmrtí. A tohle nikoho nevzrušuje,“ říká primářka Hana Roháčová. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Hana Roháčová: Imunita většiny pacientů si s koronavirem poradí sama

Hana Roháčová je přední odbornicí na infekce a epidemie. Klinika, jejíž je primářkou, je republikovým centrem pro případ epidemií. Právě na jejím oddělení se nyní nacházejí všichni tři první pacienti nakažení koronavirem.

Co je vlastně zač ten nový koronavirus COVID-19?

Není to poprvé, co se virus, který původně byl ve zvířecí říši, přenesl adaptací na člověka. Bylo to tak v případě SARS, což je také koronavirus. Ten neměl tak velký výskyt jako současný, ale zase měl mnohem horší průběh. Protože se nešířil tak lehce jako koro­navirus COVID-19, podařilo se ho zastavit. Poté byl další koronavirus MERS, ten má víc než třiceti­procentní úmrtnost, ale také se nešíří tak explozívně jako COVID-19. Dnes se vyskytuje převážně v oblasti Arabského polo­ostrova, občas tam jsou izolované případy. A také se může šířit z člověka na člověka.

Koronaviry se běžně z člověka na člověka nešíří?

Ne. Proto nás na konci loňského roku nový koronavirus, označovaný jako SARS 2, oficiálně COVID-19, překvapil. Tento koronavirus pochází z přírodní říše – jako již zmíněný SARS nebo MERS. Jeho rezervoárem jsou pravděpodobně netopýři, kteří v sobě nosí celou řadu koronavirů – je třeba si uvědomit, že mezi zvířaty je opravdu hodně koronavirů, ale protože se nepřenášejí na člověka a přímo ho neohrožují, tak nás to nezajímá.

A pak najednou nějaký zmutuje a přeskočí na člověka?

Ne, mezi netopýry a člověkem existuje několik mezihostitelů. A právě u nich došlo k adaptaci na lidský organismus. Pravděpodobně v místech, kde se shromažďují zvířata – ať již živá, nebo i mrtvá – určená ke spotřebě. Tam došlo k prvním přenosům na člověka. V současnosti je tedy tento koronavirus nejen přenosný z infikovaných zvířat na člověka, ale také z člověka na člověka. A jeho velkou nevýhodou je, že se šíří velice rychle a explozívně.

Co to konkrétně znamená?

Nakažený člověk, aniž o své nákaze mnohdy ví, nakazí hodně lidí kolem sebe. Jde o kapénkovou infekci. Na druhou stranu se ale uvádí, že kontakt musí být poměrně intenzívní, na vzdálenost menší než dva metry a minimálně po dobu čtvrt hodiny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!