Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Oliver Adámek
Oliver Adámek
20. dubna 2020 · 15:53

DJOKOVIČ PROTI OČKOVÁNÍ

Světová tenisová jednička Novak Djokovič dopředu říká, že v případě objevení vakcíny proti nemoci covid-19 se nebude chtít nechat očkovat. Překvapivě tak reagoval na zprávy o tom, že by očkování mohlo být pro vrcholové sportovce hrající na mezinárodních turnajích povinné. "Jsem osobně proti očkování a nechci být někým tlačen k vakcinaci proto, aby mi bylo umožněno cestovat," řekl ve streamu s dalšími srbskými sportovci. "Mám na toto téma svůj názor a nevím, jestli se někdy změní," dodal Djokovič. 

Reflex
Reflex
20. dubna 2020 · 15:38

DALŠÍ POMOC PRO PODNIKATELE

Živnostníci a podnikatelé postiženi opatřeními kvůli šíření koronaviru budou dostávat jednorázový příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Návrh dnes schválila vláda, informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Návrh zákona, který ještě musí projednat Parlament a podepsat prezident, umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele. Vláda s nimi zatím počítá do 8. června.

Podmínky programu Pětadvacítka se podle dřívějšího vyjádření ministryně nemění, ale podnikatelé musí předložit nové čestné prohlášení.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
20. dubna 2020 · 14:47

CHCETE VYJET DO CIZINY? VÍME JAK!

Pokud už skutečně nemůžete ani chvíli vydržet ten pocit, že jste zase zavření v komunistickém lágru obehnaném ostnatým drátem jako do roku 1989 a musíte si pro zachování duševního zdraví aspoň na chvíli zajet do ciziny, máme pro vás řešení. Je jím cesta lokálním vlakem z Varnsdorfu do Hrádku nad Nisou. Tento spoje, který několikrát denně spojuje Šluknovsko s Libereckem, totiž i v současné době projíždí přes německé a polské území. „Za toto spojení není přijatelná náhrada, objízdná trasa přes Nový Bor je podstatně delší. Úplné zrušení přímého spojení Varnsdorfu s Libereckem by postihlo významné množství cestujících,“ vysvětluje Pavel Blažek, jednatel firmy, která dopravu organizuje.

Řešení pro frustrované cestovatele tedy existuje. Většinu z asi 25 kilometrů dlouhé cesty na trati Varnsdorf–Hrádek nad Nisou se mohou těšit z toho, že aspoň na okamžik vypadli ze země, kde vládnou Babiš se Zemanem a kam se vracejí totalitní manýry.

Ke každé dobré zprávě ale obvykle patří i jedna zpráva špatná. A je to tak bohužel i tady. Zatímco jindy uvedené vlakové spoje na německém území zastavují v několika zastávkách, z nichž nejvýznamnější je okresní město Žitava, teď jimi kvůli protiepidemickým opatřením jen bez zastavení projíždějí (asi tři kilometry přes Polsko jede vlak i normálně bez zastávky). Do ciziny se tak sice dostat můžete, ale smíte se kochat jen pohledem z okna, než vás vlak za chvíli zase doveze přes zavřenou hranici zpátky do Česka.

Reflex
Reflex
20. dubna 2020 · 14:30

SLOVENSKO ZMÍRNÍ PRAVIDLA POVINNÉHO NOŠENÍ ROUŠEK NA VEŘEJNOSTI

Slovensko od úterý zmírní nařízení o povinném nošení roušky či jiného překrytí nosu a úst při pohybu lidí na veřejnosti, které země zavedla v březnu jako jedno z opatření na zpomalení šíření koronaviru. Vyplývá to z nového nařízení, které dnes vydal hlavní hygienik.

Nově nebudou roušky nebo šátky povinné při pohybu v přírodě, pokud osoby dodrží alespoň dvacetimetrový odstup od cizích lidí, dále se opatření nebude vztahovat ani na děti do dvou let či na autisty. Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru. Hygienik zároveň nově nařídil zakrytí úst a nosu tak, aby mezi tváří a rouškou nebyla mezera.

Povinné nošení roušek na veřejnosti vstoupilo na Slovensku v platnost 25. března.

Reflex
Reflex
20. dubna 2020 · 12:17

HAMÁČEK: UKONČENÍ NOUZOVÉHO STAVU BY PŘINESLO ŘADU KOMPLIKACÍ

Pokud by po 30. dubnu nebyl v Česku prodloužen nouzový stav, přineslo by to podle předsedy Ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řadu komplikací. Nebylo by podle něj možné centrálně nakupovat ochranné prostředky, kontrolovat režim na hranicích či ukládat pracovní povinnost. Hamáček to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání stálé pracovní skupiny štábu. Ústřední krizový štáb se bude problematice dále věnovat na svém pravidelném zasedání ve středu.

"My jsme tu debatu dnes neukončili, chceme se k ní vrátit na plénu celého Ústředního krizového štábu a chceme dát vládě jako krizový štáb jasné doporučení," řekl Hamáček. Nouzový stav kvůli epidemii nového typu koronaviru v Česku platí od 12. března, vláda ho může vyhlásit nejvýše na měsíc. Menšinová vláda ANO a ČSSD proto žádala dolní komoru o prodloužení o dalších 30 dnů, což jí doporučil právě Ústřední krizový štáb. Politické špičky se ale přiklonily ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana vládu ve Sněmovně toleruje.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
20. dubna 2020 · 11:56

KREV UZDRAVENÝCH JAKO LÉK?

Ve Velké Británii se připravují na využití krve těch, jež se z Covid-19 zotavili. V plánu je zatím zkouška na některých nemocničních pacientech.  Momentálně tedy vše začíná výzvou uzdraveným, aby darovali krev. Vědci věří, že protilátky z jejich krve mohou pomoct porazit nový koronavirus u těch, jejichž imunita to sama nezvládá.

Britové ale nejsou první, kdo s touto myšlenkou přišel.  Podobné testy s krví uzdravených už probíhají ve více než patnácti stech nemocnicích v USA.

Tereza Spáčilová
Tereza Spáčilová
20. dubna 2020 · 09:46

MATT DAMON V KORONAVIROVÉM EXILU

Nakonec se i na těch nouzových stavech dá najít něco pozitivního - minimálně v irském městečku Dalkey si to určitě říkají. Uvízl u nich totiž Matt Damon. Původně tam natáčel nový film Ridleyho Scotta Last Duel a zatímco ten ještě stihl odjet, herce odsoudil k irské izolaci Trumpův zákaz uvalený na lety mezi Evropou a Spojenými státy. Místní si pochvalují, že se hvězda chová velmi nehvězdně a chlubí se fotkami, které s ní pořídili ještě před zpřísněním karanténních pravidel. Teď prý “Matt Damo” chodí aspoň pravidelně běhat a plavat a čím dál víc se podobá místním. Ti tak opatrně přiznávají, že se vlastně na konec covidových opatření netěší, protože hollywoodský soused je hollywoodský soused. Tak si říkám - nenašel by se nějaký i u nás? Že by nám trochu zvedl náladu…

Matt Damon s fanynkou v Irsku
Matt Damon s fanynkou v Irsku
Viliam Buchert
Viliam Buchert
20. dubna 2020 · 08:43

DÁNSKO OTEVŘELO ŠKOLY A KRIZI PRODĚLÁVÁ BEZ ROUŠEK

Dánsko je dáváno jako příklad dobrého zvládnutí koronavirové epidemie. Omezující opatření přišla jako jedna z prvních v Evropě. A také jako jeden z prvních států EU zahájilo uvolňování zákazů. Například minulý týden byly otevřeny školky a školní výuka pro děti do 11 let (rodiče, kteří zatím nechtějí posílat své děti do školy, je mohou dál učit doma a bude jim poskytnuta součinnost). Ke dni 19. dubna bylo v zemi evidováno 7580 nakažených a 355 mrtvých.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová byla zpočátku kritizována za rychlé uzavření hranic a některá tvrdá opatření, dnes je naopak chválena, jak situaci zvládla. Zajímavost: Tato politička se nikdy neobjevovala s rouškou na tváři.

A v Česku tolik probírané a nošené roušky? Dánské úřady pořád hovořily pouze o skutečných zdravotnických rouškách, ne o domácí amatérské výrobě. A nedoporučily nošení roušek. Proč? Pokud by všichni používali roušky v době, kdy ještě nebyly pro všechny k dispozici, země by riskovala, že bude nedostatek roušek na místech, kde jsou nezbytná. Konkrétně v oblasti zdravotnictví a v péči o seniory (v tom Česko a další země zaváhaly). Nošení nezdravotnických roušek by podle Dánů mohlo dokonce vyvolat falešný pocit bezpečí. Bylo také doporučeno, aby se občané nepokoušeli vyrábět vlastní roušky. A jak se ukázalo, jde to i bez nich, jen se lidé musí chovat zodpovědně a disciplinovaně.

Reflex
Reflex
19. dubna 2020 · 22:11

CHYTRÁ KARANTÉNA OD PONDĚLÍ DO VŠECH KRAJŮ

Od pondělí se do všech krajů Česka rozšíří koncept chytré karantény. Při ní budou hygienici posílat na testy nejen osoby s příznaky, ale i ty, kdo byli v kontaktu s nakaženým. Píše to Ministerstvo zdravotnictví v prohlášení. "Cílem tohoto mimořádného opatření je zajistit důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů, jejich distribuci laboratořím všech typů a případnou redistribuci při naplnění kapacit odběrných míst či laboratoří v rámci kraje," píše se dál na stránkách MZČR.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. dubna 2020 · 17:17

ŠMÍRUJETE SAMI SEBE?

Tak schválně: Víte, kde všude na veřejnosti jste se pohybovali řekněme 30. března, jestli jste byli 2. dubna na nákupu, v kolik hodin přesně jste nakupovali 6. dubna, ve kterých obchodech jste se zastavili a u které kasy jste platili? Ne? Aha! To proto, že se neřídíte radami olomouckých krajských hygieniků. Ti už 24. března vydali oficiální doporučení, aby si lidé "vedli záznamy o svém pohybu na veřejných místech, zejména aby si zapisovali veškerá setkání s jinými osobami." 

Takový správný záznam by měl podle doporučení Krajské hygienické stanice v Olomouci vypadat například takto:
"23. 3. 2020, 12:00-12:30, OC Haná - Tesco Olomouc, platba u pokladny číslo 5, látková rouška."

Záznamy radí hygienici uchovávat alespoň dvacet dnů zpětně. "Při důsledném zápisu bude v případě prokázání nákazy onemocněním COVID-19 u takovéto osoby možné ze strany KHS přesněji a rychleji dohledávat další nakažené osoby."

Pokud jsem zaspal dobu a všichni ostatní si už měsíc poctivě zapisujete každý svůj pohyb, omlouvám se za nedisciplinovanost. Spíš bych si ale tipnul, že hygienici to sice mysleli dobře, nicméně byli při psaní svého doporučení tak trochu odtrženi od reality. Pokud se pletu a najde se aspoň jeden člověk, který bude mít za posledních dvacet dnů poctivě zapsaný veškerý svůj pohyb na veřejnosti a zaznamenaný všechen svůj kontakt s jinými lidmi, ať se prosím ozve - rád jeho příběh popíšu do stránkách Reflex.cz (zaměstnanci z KHS Olomouc a jejich rodinní příslušníci se nepočítají).

Olomoučtí krajští hygienici to určitě mysleli dobře, ale moc nevěřím, že jejich rada dopadla na úrodnou půdu
Olomoučtí krajští hygienici to určitě mysleli dobře, ale moc nevěřím, že jejich rada dopadla na úrodnou půdu
Viliam Buchert
Viliam Buchert
19. dubna 2020 · 17:07

NORSKÉ DOMÁCÍ VĚZENÍ

Norsko v rámci boje s koronavirem umožnilo více než 100 vězňům, aby si v době epidemie „odseděli“ část trestu doma. Všichni jsou vybaveni elektronickým náramkem nad kotníkem nohy, který monitoruje jakýkoli jejich pohyb. Pokud někdo pravidla poruší, putuje ihned zpátky do vězení.

Jak oznámila ředitelka vězeňské a probační služby Lise Sannerudová, jedná se v těchto případech zásadně o zjednodušení provádění menších trestů. Opatření se totiž týká pouze vězňů s tresty odnětí svobody kratšími než 6 měsíců a vězňů, kteří si odpykávají posledních 6 měsíců svých trestů. Číslo těch, kteří teď „sedí“ doma, se ještě může zvýšit o dalších zhruba 300 osob.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
19. dubna 2020 · 16:29

BRITSKÝ SEMAFOR

Ve Velké Británii se nejspíš budou opatření uvolňovat ve třech fázích - v červené, oranžové a zelené. Chtějí to teď prosadit Johnsonovi ministři. První nastane 11. května, kdy se otevřou malé obchody a služby jako kadeřnictví, částečně taky základní školy, střední pouze pro maturanty. Ve druhé od 25. května se školy zprovozní úplně, ale s důrazem na sociální odstupy, v podobném zvláštním režimu se rozjedou restaurace, v MHD bude povinné nosit ochranu obličeje. A nakonec 15. června dojde na otevření sportovišť, kin a divadel.

Zajímavý rozdíl oproti Česku je, že posilovny mají otevřít až v poslední fázi a se striktnějším režimem než jiná sportoviště. Naopak u nás přijdou fitness centra na řadu minimálně o měsíc dřív než amatérské míčové sporty - na ty může podle Romana Prymuly dojít dokonce až v létě.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
19. dubna 2020 · 12:52

KOSTELY V BERGAMU JSOU PO MĚSÍCI BEZ RAKVÍ OBĚTÍ COVIDU

Církevní a státní úřady v sobotu 18. dubna oznámily, že kostely ve městě Bergamo v provincii Lombardie (ta byla a pořád je epicentrem nákazy nemocí Covid-19 v Itálii), jsou konečně bez rakví zemřelých, které se zde hromadily kvůli tomu, že místní márnice byly kvůli mnoha obětem v poslední době přeplněné. Zřejmě je to signál, že těžce zkoušená Itálie se začne pomalu, postupně a opatrně zbavovat koronavirové epidemie.

Obrázky, že těla jsou kvůli nedostatku místa v márnicích uskladněna na místech, kde jinak probíhají náboženské obřady, jsou k vidění jen při skutečně extrémních situacích. Viděl jsem to například v buddhistickém klášteře Jan Jao v Thajsku po tsunami v roce 2004. Ještě dva týdny po katastrofě ležela v tomto klášteře na zemi těla zabalená v igelitových pytlích a čekala na identifikaci.

Reflex
Reflex
19. dubna 2020 · 12:26

SCHODEK 300 MILIARD

Opatření proti šíření koronaviru podle ministryně financí Schillerové zasáhne státní kasu ještě víc, než se zatím počítalo. Ministryně plánuje vládě předložit návrh státního rozpočtu se schodkem 300 miliard. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
19. dubna 2020 · 12:06

PRAŽSKÝ PRIMÁTOR SLEDUJE CYKLISTY

Pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib se nechal vyfotit v obleku na jakési bizarní koloběžce a k fotce na svůj facebookový profil napsal, že v době koronaviru se život v Praze mění, a díky chytrým datovým platformám už vedení Prahy dokonce zjistilo, jak. Nejvíce je prý zaujalo, že oproti loňsku jezdí Pražáci více na kole. Objev. Díky primátorově zprávě jsme kromě nárůstu cyklistiky zjistili další dvě věci: Proč vlastně pořád dokola Prahou šmejdí ony šmírovací auta s kamerami, které za "normálních" časů kontrolují dodržování modrých zón (sbírají data o počtu cyklistů), a že magistát hlavního města je v době koronaviru jednotlivým městským částem užitečný asi jako Brusel České republice.

Hřib kolo
Hřib kolo
Jana Bendová
Jana Bendová
19. dubna 2020 · 09:39

PŘIDÁME SE?

Americký prezident Donald Trump varoval Čínu před následky, pokud vědomě nezasáhla a nezabránila rozšíření koronaviru do světa. Austrálie bude požadovat mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ koronaviru a jeho rozšíření. Můžeme třikrát hádat, zda se připojí i Česká republika. Nebo stačí jen jednou...

Reflex
Reflex
18. dubna 2020 · 23:23

DO BAZÉNU V ČERVNU

V poslední vlně uvolňování opatření, tedy 8. června by mělo dojít na otevření bazénů a wellness center. Vláda je v plánu otevírání nezmiňovala, jejich zařazení do poslední vlny ale dnes potvrdil člen poradní skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. V průzkumu firmy Multisport u více než 500 sportovišť ale většina z nich řekla, že nemají úspory na delší než dvouměsíční výpadek. Otevření v červnu by už znamenalo necelé tři měsíce.

Koupaliště Riviéra v Brně zrekonstruovali za 220 milionů a získalo meinárodní architektonickou cenu.
Koupaliště Riviéra v Brně zrekonstruovali za 220 milionů a získalo meinárodní architektonickou cenu.
Milan Tesař
Milan Tesař
18. dubna 2020 · 19:21

Pokud se během karantény nudíte a nejste tak staří, abyste museli absolvovat "školu tance pro seniory" na ČT3, pusťtě si na YouTube Prodanou nevěstu v podání souboru Garsington Ooera z městečka Wormlsey kousek od Londýna. Nastudování mělo premiéru loni .Dvě hodiny a půl hodiny důvěrně známé muzky, skvělá čeština tamního sobuboru, nenásilně aktualizovaná inscenace. Prostě paráda A možna budete v tu chvíli pyšní kromě zdravotníků v první linii i na českého skladatele Bedricha Smetanu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. dubna 2020 · 18:36

ŠPANĚLSKO: ZAVŘENÝ FOTBAL DO KONCE LÉTA

Fotbalové zápasy a další sportovní akce ve Španělsku budou do konce léta probíhat bez diváků, předpovídá starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida. Příjmy z (drahých) vstupenek jsou pro velkokluby zásadní, třeba Real Madrid na nich ročně utrží 143 milionů eur (3,8 miliardy korun), které mu teď budou chybět. 

Reflex
Reflex
18. dubna 2020 · 16:41

JAK SE ZAPOJUJÍ MEDICI

Českému zdravotnictví nabídla pomoc spousta studentů posledních ročníků medicíny. Jaký zážitek je pro ně práce v nemocnici v době epidemie? Přečtěte si další Deník z intenzivky

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. dubna 2020 · 13:45

SLIBEM NEZARMOUTÍŠ

Jak pan premiér v televizi říkal, že teď bude "rvát miliardy" do zdravotnictví, tak bych s dovolením měl dva dotazy:
1) To bude jen pro kliniky, které má pan premiér zaparkované ve svěřenském fondu, nebo i pro někoho jiného?
2) Ty desítky milard dostanou špitály ještě před tím, než pan premiér otevře opakovaně slíbenou rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou, nebo až potom?
Předem díky za odpovědi, v nemocnicích by je taky určitě rádi slyšeli. Aby to nakonec s tím balíkem peněz nebylo stejné jako s pohádkovou jitrnicí, kterou svět neviděl.

O tom, proč právě teď slibuje Babiš zdravotníkům desítky miliard, jak moc jsou jeho plány nezištné a co všechno tak může premiér spláchnout z jedné vody načisto, si přečtěte ZDE.

Reflex
Reflex
18. dubna 2020 · 12:44

BABIŠ: MUSÍME STÁT ZADLUŽIT, V LÉTĚ UTRÁCEJME DOMA

Premiér Babiš v rozhovoru pro Právo avizuje, že se Česko v rámci řešení aktuální krize bude muset zadlužit, aby se zachoval sociální smír a ochránila ekonomika. "Ideální by toto léto bylo, kdybychom si řekli, že podpoříme sami sebe, tedy že budeme utrácet peníze doma, v našich restauracích, kavárnách a hotelech, budeme nakupovat české výrobky či auta, která se u nás vyrábějí. Lidé už ukázali, nakolik jsou solidární s ostatními, toto je další způsob," řekl ještě v rozhovoru. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. dubna 2020 · 11:56

JAK OTEVÍRAT? POLSKO MÁ LOGIČTĚJŠÍ POSTUP

Včera byl zveřejněný plán otevírání kostelů - nejdřív budou přístupné pro 15 lidí, pak pro 30, pro 50 a nakonec bez omezení. V Polsku to zkouší jinak: do kostela může 1 člověk na 15 metrů čtverečních. Jde o to, že třicet lidí může mít v katedrále odstupy klidně deset metrů, ve vesnické kapličce ale v tomhle počtu bude hlava na hlavě. Stejné pravidlo má Polsko i pro obchody. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
18. dubna 2020 · 10:12

KOLIK LIDÍ TESTUJEME?

Ta otázka se objevuje už 6 týdnů a pořád na ni neznáme odpověď. Kolik lidí bylo v České republice skutečně testováno na nemoc Covid-19? Ministerstvo zdravotnictví zatvrzele uvádí pouze čísla provedených testů, což ale neodpovídá počtu testovaných lidí, protože u jedné osoby se testy mohou opakovat.

Celkový počet provedených laboratorních testů byl v sobotu 18. dubna ráno uváděn číslem 162 533. Kolik reálných osob z tohoto čísla to tedy skutečně je? Polovina? 90 procent? Nevíme. Pro politiky a úřady je lepší v tomto případě lhát, protože by se logicky objevilo nižší číslo.

Ústav zdravotnických informací a statistiky přitom už 3. dubna slíbil, že bude zveřejňovat i počet skutečně testovaných osob. Uplynuly dva týdny a nic. Buzerovat občany dokážou úřady hodně rychle při každé možné příležitosti, ovšem normálně na něco odpovědět, to ne.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
18. dubna 2020 · 09:49

DEZINFORMAČNÍ WEB O VIRU V RUSKU MLČÍ

Ruský dezinformační web Sputnik, který platí moskevská vláda, vychází i v češtině a dalších desítkách jazyků. V době koronaviru se věnuje také informacím o epidemii. Ovšem jsou to většinou zprávy o viru v Česku, na Slovensku, v USA, Číně, Itálii a dalších zemích. O Rusku a nemoci se v podstatě nedočtete nic.

Sputnik se vždy řídil tím, že když už dezinformace, tak pořádná dezinformace. Zřejmě i proto se na něj někdy odvolávají proruští švábové v České republice. Takže vzkaz pro ně: Oficiálně bylo v pátek 17. dubna v Rusku v souvislosti s Covid-19 přes 32 000 nakažených a 273 mrtvých. Protože na mnoha místech země se vůbec či nedostatečně testuje, jsou podle odborníků čísla daleko, daleko vyšší. Prezident Putin se ale mezitím schoval na své dače a jindy hlasitý Sputnik mlčí.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
18. dubna 2020 · 09:03

KDO SKLIDÍ CHŘEST?

Sezóna chřestu, tradiční jarní pochoutky, je tu. Česko i Německo řeší podobný problém - vzhledem k zavřeným hranicím jej letos nebudou moci sklízet sezónní pracovníci z východní Evropy - Rumuni, Ukrajinci, atd. Jsou situace, kterým nerozumím. U nás desítky tisíc lidí žijí ze sociálních dávek a nejrůznějších typů podpor a nemají čas pár dnů sklízet chřest? Německo si kvůli nedostatku pracovních sil "dovezlo" miliony uprchlíků z Blízkého Východu i Afriky, a oni se nechtějí sehnout pro chřest? Nebo snad neumí?

Na polích v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Podle majitele Jiřího Šafáře stouply letos náklady kvůli epidemii viru o třetinu. Místo tradičních sezonních zaměstnanců z Bulharska letos zaměstnává Čecha a Ukrajince. Někteří z českých zaměstnanců se například rekrutovali z řad bedňáků. Normálně by objížděli republiku a stavěli na hudebních festivalech podia. Letos nejspíš přijdou kvůli viru o sezonu letních festivalů, proto vyrazili pracovat na pole.
Na polích v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Podle majitele Jiřího Šafáře stouply letos náklady kvůli epidemii viru o třetinu. Místo tradičních sezonních zaměstnanců z Bulharska letos zaměstnává Čecha a Ukrajince. Někteří z českých zaměstnanců se například rekrutovali z řad bedňáků. Normálně by objížděli republiku a stavěli na hudebních festivalech podia. Letos nejspíš přijdou kvůli viru o sezonu letních festivalů, proto vyrazili pracovat na pole.
Jana Bendová
Jana Bendová
18. dubna 2020 · 08:45

ZNEPOKOJENÁ AMERIKA

Spojené státy jsou znepokojeny hrozbou kybernetických útoků na český zdravotnický sektor, informuje ČTK. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten, kdo se podílí na takovýchto akcích, musí být připraven, že ponese následky svých činů, dodal.

Ve čtvrtek před hrozícími útoky na počítačové systémy nemocnic a dalších významných cílů varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Pokusy o hackerský útok zaznamenaly například Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Ostrava či Nemocnice Pardubického kraje. Útoky se jim podařilo odrazit.

Jana Bendová
Jana Bendová
18. dubna 2020 · 08:34

ONI LÉTAJÍ...

Během nástupu do letadla a samotného letu budou muset mít všichni cestující v Kanadě zakrytý nos a ústa rouškou, při bezpečnostní kontrole však mohou být vyzváni, aby ji sundali…

Je to jak z jiného světa.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. dubna 2020 · 19:39

ČUBKY BUDOU UPRAVENÉ, MY MUSÍME POČKAT

Už nejméně třetí týden moje známé nevěřícně sledují ministryni financí Alenu Schillerovou a diskutují o tom, jak to dokáže, že má neustále dokonale upravený, nabarvený a sestříhaný účes. Kadeřnictví totiž musí být zavřená. "To, co má na hlavě, si nemůže doma žádná ženská sama udělat. Tomu prostě nevěřím," řekla mi včera jedna ze závistivých novinářek. Záhada zatím zůstává bez vysvětlení. Po víkendu už ale konečně bude existovat i jiná možnost, než že politička se svou kadeřnicí porušují vládní zákaz. Stačí, když Schillerová přesvědčí pozorné ženy o tom, že sama sebe dovedla po čtyřech na vodítku do psího salónu, u dveří zaštěkala a nechala se ostříhat tam. Narozdíl od kadeřníků pro lidi, kteří musí čekat ještě déle než další měsíc, totiž mohou ti psí otevřít už 20. dubna. Tomu říkám spravedlnost - čubky budou profesionálně upravené a my lidé ať buď chodíme zarostlí, nebo si vlasy pižláme sami doma u zrcadla.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. dubna 2020 · 17:11

MAKE AMERICA OPEN AGAIN

Americký prezident Trump představil plán postupného návratu do života ve státech USA odstupňovaný podle toho, v jaké fázi epidemie jednotlivé státy budou. V první fázi bude pořád omezen shromažďování jen do deseti osob, podniky ale budou moct za striktních hygienických podmínek otvírat.  Ve druhé fázi se například otevřou školy, ve třetí už se můžou pořádat i masové akce, pořád ale při dodržení odstupů mezi účastníky. Trump plán charakterizoval slovy "opening up America again" - znovu otevíráme Ameriku.

Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump.
Jana Bendová
Jana Bendová
17. dubna 2020 · 16:41

A CO KOČKY, PANE MINISTŘE?

Už jsme se tu zmínili, že se v pondělí otevřou kadeřnické salóny pro pejsky. "Češi jsou národem pejskařů a proto je toto téma palčivé", odůvodnil vládní velkorysost ministr Havlíček s tím, že kvůli otevření psích salónů dostával stovky e-mailů. „Vyhodnotili jsme si to a je možné to zařadit do té první skupiny profesí a psy bude možné stříhat,“ dodal. A co kočky, pane ministře, co kočky, ty budou smět na novou frizúru také? My Češi jsme přece i národem kočkomilů.

 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
17. dubna 2020 · 15:38

DRUHÁ VLNA VIRU BY MOHLA ZASÁHNOUT ČÍNU V LISTOPADU

Překvapivé varování zaslal vládě v Pekingu doktor Čang Wen-chung, který vede tým expertů na koronavir Covid-19 v čínské Šanghaji a současně je primářem infekčního oddělení nejlepší nemocnice v tomto hospodářském centru asijské supervelmoci. Podle něj by zemi mohla postihnout druhá velká vlna nákazy od počátku listopadu.

Čang varuje především před rychlým ukončováním omezení, rušením karantén v jednotlivých částech Číny, obnovením masové turistiky a překotnému návratu lidí do úřadů, škol i firem. Tento čínský expert si myslí, že až do podzimu bude trvat, než se podaří porazit první vlnu epidemie.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
17. dubna 2020 · 15:24

KDYŽ VRTĚT, TAK KRÁSNĚ OSTŘÍHANÝM PSEM

Vláda povolila, aby se v pondělí otevřela kadeřnictví. Pro psy. To není vtip a dalo se to čekat, protože nad tím Babiš přemýšlel dlouho. Lidé mu to psali a on se neřídí pandemickým plánem, ale PR průzkumy. Otec nemůže být u porodu, zubař mi nevyvrtá bolavý zub, drobní obchodníci mají stále zavřené krámy... ale pejsi, pejsi teď budou jako ze škatulky. 

Jana Bendová
Jana Bendová
17. dubna 2020 · 14:29

KOPÍRUJI, TEDY JSEM

Všimli jste si? Už to začíná být nápadné. Kabinet, nebo ministr nejprve odmítne nějaký návrh opozice, aby ho následně okopíroval a pak předložil jako své vlastní opatření. Je to taková čínská metoda. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. dubna 2020 · 13:38

NAKAŽENÝ CHODIL BEZ ROUŠKY MEZI LIDI. DOBŘE, ŽE HO PRÁSKLI

Až osm let vězení hrozí muži z Moravskoslezského kraje nakaženému nemocí COVID-19 za to, že nedodržoval nařízenou karanténu a na veřejnosti se pohyboval bez jakýchkoliv ochranných prostředků. Na podezřelého upozornili telefonem lidé z jeho okolí. Policisté muže středního věku zadrželi. „Vše probíhalo za použití ochranných obleků a maximálních bezpečnostních opatření,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

A znovu jsme u diskuse na téma, jestli je lepší být v takových případech udavač, nebo ignorant s klapkami na očích. V tomto konkrétním případě se kloním k variantě číslo jedna a lidem, kteří na provinilce upozornili, tleskám. Vědět, že jsem nemocný, mohu nakazit ostatní, ignorovat karanténu a ani si nevzít roušku přes pusu… Osm let natvrdo je moc, ale podmínka by mi přišla málo.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
17. dubna 2020 · 12:19

ITALSKÁ VYNALÉZAVOST

Navdory tomu, čím si Itálie prochází, neztrácejí její obyvatelé dobrou náladu. Svět už obletěla videa, jak na balkonech tleskají, zpívají i tančí. Nyní už dokážou i pít alkohol. Vezměme si z videa níže pozitivní příklad!

 

Tereza Spáčilová
Tereza Spáčilová
17. dubna 2020 · 11:48

KORONAVIROVÝ CHAOS V KOSTCE

Pražský park, v protisměru postupně tři běžci: jeden s rouškou, kterou nesundá, ani když jedinou živou bytost v jeho dvacetimetrovém rádiusu představuje holub zápasící s rohlíkem. Druhý bez roušky i v momentě, kdy takříkajíc o prsa míjí venčící důchodkyni. Třetí s nákrčníkem v pohotovosti: vyrolovat, když není sám, jinak svoboda. Došlo mi, že je to vlastně takový náš český koronavirový chaos v kostce: realita, v níž se hraje na demokracii (“používejte rozum”), ale když ho použijete, koledujete si minimálně o udání. Realita rozhodnutí, jež se řídí víc momentálními náladami a peticemi než skutečnými potřebami. Realita škol, které se otevřou jen pro někoho, svateb, které nebudou mít kadeřníky ani hospody, cest, které jsou “bezpečné”, jen když je stihnete během jednoho dne. Jednou se ti tři běžci ošklivě, ale opravdu ošklivě pohádají... A nebo se zdravě naštvou, roušky rituálně vyhodí do nejbližšího koše na psí výkaly a půjdou svorně na pivo. Tajně doufám v druhou možnost.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
17. dubna 2020 · 10:15

NOVÝ STEIGER, JE NAČ SE TĚŠIT!

Náš dvorní kreslíř, karikaturista světového jména Ivan Steiger, inspirován koronavirovou epidemií, začal znovu kreslit. Svoji "rouškovou" tvorbu nabídl Reflexu a my ji s radostí přijali. Příští čtvrtek ji najdete v tištěném Reflexu v rubrice Á propos, včetně minirozhovoru o Steigrově definitivním stěhování z Mnichova do Prahy. Přiloženou kresbu berte jako malou ochutnávku kreseb příštích.

steiger
steiger
Viliam Buchert
Viliam Buchert
17. dubna 2020 · 09:04

KORONAVIROVÉ VOLBY V JIŽNÍ KOREJI? GENIÁLNÍ!

Jižní Korea patří mezi země, které zasáhl koronavir s velkou silou zejména v únoru a březnu. Po počáteční panice je ale dnes tato země označována za vzor, jak se dá epidemie zvládnout. Ve středu 15. dubna zde dokonce proběhly parlamentní volby a Korejci na ně vyzráli. Volební účast dokonce činila 66,2 procenta a byla nejvyšší od roku 1992.

Absolutní většinu hlasů ve volbách získala vládnoucí Jednotná demokratická strana prezidenta Mun Če-ina, kterého přitom v únoru vyzývala místní média k rezignaci, protože prý krizi nezvládá.

A zde je poučení pro svět: Úřady vydezinfikovaly všech 14 000 volebních místností, voliči museli mít roušky, museli si nechat změřit teplotu, použít rukavice a dezinfekci a držet si od ostatních bezpečný odstup. Korespondenčně či ve speciálně vyhrazených místnostech mohlo hlasovat zhruba 2800 lidí nakažených koronavirem. Hlasovat mohlo i 60 000 lidí, pro něž platila karanténa. Ti směli opustit své domovy po 17.20 místního času a vrátit se museli do 19.00. Hlasy odevzdali po 18.00 hodině, kdy se volební místnosti pro ostatní občany uzavřely. Lidi v karanténě nesměli cestovat veřejnou dopravou, mohli jít pěšky nebo jet vlastním autem.

A pak, že to nejde!

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
17. dubna 2020 · 08:27

NA ZDRAVOTNICTVÍ ŠÉFUJE NÁKUP POMŮCEK KARIERNÍ ESTÉBÁK 

Zpravodajský web Info.cz přinesl exkluzivní informaci o tom, že tým ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který nakupuje po světe ochranné pomůcky proti koronaviru, řídí bývalý estébák a spolupracovník komunistické rozvědky Miroslav Doležal. Z archivních materiálů, které novináři získali, vyplývá, že před rokem 1989 působil v diplomatických službách Československé socialistické republiky a jako spolupracovník StB byl řízen proti aktivitám NATO. Dnes se ke své minulosti nechce vyjadřovat.

Před epidemií koronaviru pracoval Doležal na ministerstvu zdravotnictví na odboru dohledu nad zdravotními pojišťovnami. V uplynulých letech opakovaně vedl pracovní skupiny, které v pojišťovnách na objednávku ministra Vojtěcha prováděly nekonečné kontroly. Ty měly podle některých právníků nezřídka vyloženě šikanózní rysy. Mezi lidmi z branže se dlouhodobě mluví o tom, že hlavním cílem kontrol často bylo vyšťourat informace, které by mohly ministru Vojtěchovi posloužit jako klacek na šéfy pojišťoven, pokud by mu nešli dostatečně na ruku.

Zjištění serveru Info.cz je tak opětovným důkazem, že estébácké zkušenosti a praktiky jsou pro politiky z hnutí ANO ceněnou kvalifikací. Ministr Vojtěch se v tom navíc současně se svým karierním růstem zdokonaluje. Když ještě dělal podržtašku Andreje Babiše (rovněž evidovaný agent StB) na ministerstvu financí, využíval ke shánění kompromitujících materiálů na nepohodlné lidi služeb provařeného politického šíbra a kriminálníka Tomáše Horáčka. Zatímco Horáček byl ovšem ve shánění kompromateriálů samouk, teď už Vojtěch za státní peníze zaměstnává profíka vyškoleného přímo StB.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
16. dubna 2020 · 16:40

DALŠÍ NESMYSL: OBĚTEM NÁSILÍ POMŮŽE POŠTA

ž nějakou dobu se na veřejnosti objevují informace, že v době koronaviru trpí i mnoho lidí v důsledku domácího násilí. Dovolím si tvrdit, že takových lidí je stejně jako v minulosti. A že je to pořád stejně odporné. Ovšem nad tím, co říká Bronislava Marvánová Vargová z poradenského centra Rosa, zůstává rozum stát. Paní Vargová tvrdí: „Oslovili jsme Českou poštu a další kurýry, kteří jsou jedni z mála, kdo se s oběťmi domácího násilí teď setkává. Dostali pokyny, jak rozpoznat, kdo potřebuje pomoci, a jak postupovat.“

Pardon, ale větší hloupost jsem dlouho nečetl. Reálné je to tak leda na vesnici, kde se všichni znají. Jinde téměř vyloučeno.

S kurýry se naše rodina skutečně teď potkává více, protože nakupujeme v době omezení často přes e-shopy. Paní Vargová, probíhá to takto: Telefonát na mobil, rychlé předání (v rouškách), odchod domů a odjezd auta doručovací služby. Co by kdo a jak na kom poznal? A Česká pošta? Ta některé věci nedoručovala osobně ani předtím. Nic proti naší paní pošťačce, ale od vyhlášení nouzového stavu jsem ji viděl jednou. A to před barákem. To platí pro celý náš vchod, kde je přes 20 bytů. Nemůže řešit domácí násilí, protože nic nepozná a ani nechce poznat.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. dubna 2020 · 13:45

KLAPZUBOVA PĚTADVACÍTKA, DRUHÝ DÍL

Na výrok ministryně financí o tom, že by fotbalisti neměli žádat o podporu pro OSVČ a záleží na jejich morálním přístupu, reaguje předsedkyně hráčské asociace Markéta Haindlová: "Kariéra je krátká a ne každý dosáhne na smlouvy v top klubech, ve Slavii, ve Spartě či Plzni. Některé prvoligové kluby mají strop osmdesát tisíc korun měsíčně plus prémie, některé kolem padesáti… Hráči přitom souhlasili se snížením platů, aby vyšli vstříc klubům, ale otázkou je, do jaké míry měli možnost volby." A to je řeč jen o první lize, profesionální soutěž je i druhá liga s ještě nižšími, celkově vzato průměrnými platy. 

Více o podpoře pro fotbalisty na iSport.cz >>>

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. dubna 2020 · 12:29

ONDRÁČEK = SPOLEHLIVÝ OBUŠEK A VĚRNÝ KOMUNISTA

Komunistický poslanec Zdeněk "Obušek" Ondráček, který už ve dvaceti letech proslul jako policejní mlátička demonstrantů při protestech proti bolševické diktauře, začíná řešit problémy národního hospodářství. Konkrétně nedostatek cizinců, kteří běžně vypomáhali při sezónních pracích v zemědělství, ale teď se do Česka nedostanou. Z jeho návrhů jde strach a vane duch 50. let. "Já navrhl povolat studenty nižších ročníků VŠ. To prý ale naráží na nemožnost jim to nařídit, resp. ta možnost tu je jen ve stavu nouze a ten má končit už 30.4. Já hlasoval pro návrh do 11.5., ODS a celá pravicová opozice další prodloužení už odmítají. Co tedy budeme na podzim sklízet, je stále ve hvězdách," uvedl Ondráček. Soudruhovi by měl někdo důrazně připomenout, že doba hesel "Povaleče z kaváren, do polí a továren" už naštěstí minula. To, že premiérem je bývalý komunista a estébák, na tom nic nemění. Doufejme.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. dubna 2020 · 11:22

KLAUS JR. K OTEVŘENÍ ŠKOL: DVAKRÁT BLBOST

Svůj pohled na obnovení výuky ve školách prezentoval na Facebooku předseda hnutí Trikolóra a poslanec Václav Klaus mladší:

  1. Plánovat teď něco 40 dní dopředu je blbost. Např. před 40 dny ještě spousta našich spoluobčanů lyžovala v Itálii.
  2. Že bude chodit do školy vždy polovina dětí je blbost podobná myšlence, že děti budou metr od sebe. Buď budou za dva týdny počty nově nakažených minimální - pak bude přirozený tlak na to, aby všechny děti byly ve škole. Nebo (nedejbože) bude nějaká druhá vlna - pak nebude ve škole nikdo.

Vím, že Klaus jr. působí na nemalou část veřejnosti jako rudý hadr na býka, ale mně osobně přijde tento jeho názor rozumný.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. dubna 2020 · 10:08

KAŠLAT NA ŠKOLU

Tato vláda neumí dělat jednoduše nikdy nic, kdo od ní tedy nečekal jasný postup při otevření škol, nemůže být nijak překvapen. Příliš mnoho otázek, příliš mnoho výjimek. Kdo půjde do školy, kdo ne, kolik dětí může být ve třídě, kolik ne, kde se musí nosit roušky, kde ne, vysvědčení ano nebo ne... Na první pohled zmatek, na druhý ovšem křošťálové jasno. Vláda totiž splnila i ty nejtajnější sny školáků - do školy přijde jen ten žák, který prostě chce. Záleží jen na jeho diplomatických a vyjednávacích schopnostech, jestli se mu podaří přesvědčit rodiče. Ale myslím, že komu se nechce, jednou zakašle, a je to.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
16. dubna 2020 · 00:14

DŘÍVĚJŠÍ VÝKOP

Národní sportovní agentura chce vládě navrhnout dřívější start první a druhé fotbalové ligy. S jejich dohráním stále počítá Ligová fotbalová asociace. Start 8. června podle vládního plánu by pro fotbal znamenal možnost, že hned po konci ligy půjdou týmy do předkol evropských pohárů, která mají proběhnout v srpnu. Vstup do předkol bez času na přípravu označil třeba sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar za sebevraždu.

Na druhou stranu, pořadatel těchto soutěží UEFA zvažuje, že by se v srpnu teprve dohrával jejich aktuální ročník. Tím pádem by české mančafty nejspíš dostaly před předkoly čas na přípravu. Zároveň by ale hráči nejspíš při obou scénářích neměli téměř rok žádnou dovolenou a museli by na ni čekat do Vánoc. Nemluvě o tom, že by hráli v horkých letních měsících a hlavně bez diváků. Pořád taky existuje možnost sezonu vůbec nedohrát, což znamená velké ztráty, nevyhlášení vítěze a tak dál. Fotbal v téhle situaci bohužel musí vybrat tu nejméně špatnou z několika špatných možností. 

Fotbalisté Slavie a Sparty se zdraví před 295. derby
Fotbalisté Slavie a Sparty se zdraví před 295. derby
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. dubna 2020 · 22:27

KORONAVARIETÉ 1212 JAKO PŘEHLÍDKA VEŘEJNOPRÁVNÍ MARNOSTI

Nový pořad Linka 1212, jehož prvním dílem oblažila Česká televize diváky ve středu 15. dubna od 21.15, je za posledních několik let druhý nejhloupější, nejzbytečnější a celkově nejmarnější počin, který jsem ve veřejnoprávní televizi viděl. K tomu, aby ze stupně pro vítěze sesadil pořad o fake news To se ví, který ČT sama v tichosti po pár dílech stáhla z vysílání, mu ovšem chybí jen hodně málo.

V programu je Linka 1212 avizována mimo jiné jako „pomoc a rady divákům, kteří mají v období pandemie obavy o své tělesné, ale třeba i duševní zdraví. Moderátoři Monika Valentová a Vladimír Kořen budou v pořadu spolu s lékaři, psychology a dalšími odborníky zodpovídat dotazy diváků.“

Ve skutečnosti šlo ovšem o jakési špatné Koronavarieté. Moderátoři se křečovitě snažili být vtipní, hosté (z úcty k nim je raději nebudu jmenovat) se snažili tvářit, že si všudypřítomné trapnosti nejsou vědomi, to vše proloženo rádoby zábavnými fotkami od diváků, reportáží, videem z internetu…

Ve chvíli, kdy jsem se z objevného příspěvku dozvěděl nejen to, že si Češi sami ve velkém šili roušky, ale také, že „ruce pilných švadlen létaly vzduchem rychleji než kapénky ve větru“, začal jsem mít dle předpokladu tvůrců skutečně obavy o své duševní zdraví. Ano, příčinou byla pandemie. Ovšem pandemie hlouposti šířící se Českou televizí. Bohužel mám strach, že tady roušky nepomohou. Ani kdyby ruce švadlen létaly vzduchem ještě rychleji než zoufalé pokusy moderátorské dvojice alespoň o jeden inteligentní vtip. Kéž se nákazu podaří co nejrychleji vymýtit.

Jana Bendová
Jana Bendová
15. dubna 2020 · 16:18

MÍSTO PRSTENU HRÁBĚ

A přece se (kola ekonomiky) točí! Češi přes Velikonoce v hobbymarketech a prodejnách jízdních kol, které se po nuceném uzavření od minulého čtvrtka znovu otevřely veřejnosti, utratili zhruba 552 milionů korun. Je to o 61 procent více než loni, vyplývá ze statistiky společnosti Global Payments. Když nesmíme utrácet za kožichy, šperky či opulentní večeře v nóbl restauracích, tak to zkrátka utratíme za motyčky, kosu nebo parádní hrábě.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. dubna 2020 · 14:30

KLAPZUBOVA PĚTADVACÍTKA

Podle ministryně financí by neměli o pětadvacítku žádat profesionální fotbalisti (fungují jako OSVČ), nechá to ale prý na jejich "morálním přístupu". Zase se ukazuje, jak je rozšířená představa, že fotbalista = milionář. Přitom statisíce berou jen hráči nejlepších týmů první ligy, většina profesionálů má bez bonusů za zápasy docela standardní mzdy. Mladší hráči dostávají třeba mezi 10 a 20 tisíci hrubého. Každopádně pro revizi podobných výroků by se vládě mohl hodit videorozhodčí.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. dubna 2020 · 14:01

PROČ?

Příslovce "proč" zdá se být nejfrekventovanějším výrazem posledních hodin. Proč otevřou v dubnu to, a proč ne tamto, a proč v květnu tamto a proč to až v červnu?, ptá se většina z nás. Zatím mě nejvíc pobavil následující řečnický dotaz jednoho mého známého: "Tak oni v červnu otevřou tatérské salóny, ale neotevřou knihovny? Co si jako myslí, že v těch knihovnách děláme?" (Nejčastější odpověď - osaháváte knihy, vy úchylové!) 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. dubna 2020 · 12:50

KONČÍ BONZÁCKÁ LOTERIE. PROČ VŮBEC ZAČALA? 

Třicátým slosováním dnes končí loterie Účtenkovka, která byla spuštěna 1. října 2017. Pořadatelem bylo ministerstvo financí a loterijní tiket představovala jakákoliv vydaná účtenka od obchodníka zaregistrovaná v EET. Účtenkovka měla motivovat lidi, aby požadovali doklad za každý uskutečněný nákup, čímž měla být podpořena kontrola obchodníků. Kdo účtenku nedal, toho měli uvědomělí občané nahlásit. Andrej Babiš opakovaně argumentoval tím, že loterie přispěje k lepšímu výběru daní. Tedy že do státní kasy přiteče více peněz. Teď však ministerstvo financí pro změnu tvrdí, že musí loterii zrušit, protože ročně stála 65 milionů, které budou potřeba kvůli minimalizaci ekonomických dopadů koronavirové krize. Buď jsem nedovtipný, nebo mi z toho všeho vyplývá, že v celkovém součtu byl provoz bonzácké loterie pro stát prodělečný. Pokud by díky ní přicházelo do státní kasy na daních více peněz, než kolik stát vydával za její provoz, přece by ji nerušil, ne? Zřejmě to tedy celé bylo skutečně tak, jak od začátku tvrdili mnozí kritici, tedy že evidovaný udavač StB Babiš chtěl k této své oblíbené kratochvíli přivést vidinou výher v loterii co nejvíce Čechů. Dobře, že to bude minulost.

Marek Gregor
Marek Gregor
15. dubna 2020 · 10:23

Včera večer BBC oznámila, že počet zemřelých v Anglii a Walesu v týdnu mezi 28. březnem až 3. dubnem 2020 dosáhl čísla 16.387, což je nárůst přibližně o 6 tisíc zemřelých proti loňskému roku. Z toho 3.475 je přímo statisticky spojených s koronavirusem, ale kam zařadit těch dalších přibližně dva a půl tisíce mrtvých v danném období? Proč podobné statistiky nemáme v České republice?!  

Viliam Buchert
Viliam Buchert
15. dubna 2020 · 10:05

PRVNÍ DÁMA ZMIZELA. ŹÁDNÝ APEL, ŽÁDNÁ POMOC

Bývá běžné, že v dobách krize se také manželky politiků zapojí do různé pomoci či nějakým způsobem povzbuzují národ. Ivana Zemanová, manželka českého prezidenta, ale zmizela. Ani jedna její veřejná aktivita od začátku koronavirové krize nebyla zaznamenána. Nesvědčí to o empatii Zemanové k české veřejnosti. Na stránce Nadace Ivany Zemanové je dokonce poslední zpráva z 8. srpna 2019. Od té doby vůbec nic.

Jeden opačný příklad: Melania Trumpová, manželka amerického prezidenta, má každý den na Twitteru různá povzbuzení a vzkazy pro potřebné, na videu doporučovala nosit roušky, o Velikonocím četla dětem z knížky, a kromě dalších věcí telefonovala ženě kanadského premiéra, manželce francouzského prezidenta či dceři italského prezidenta a zajímala se o situaci v těchto zemích.

Ivana Zemanová nic, nic a nic. K čemu je taková první dáma?

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
16. dubna 2020 · 14:53

VZKAZ OD LASICY ANEB DOUFÁM ŽE TO NEBUDE NAVŽDY 

Jeho humor je zakuklený, nenápadný, není patrný na první pohled. Proto mám herce, režiséra, dramaturga, textaře, humoristu, prozaika a zpěváka Milana Lasicu ráda. Vážím si ho i za to, že v Bratislavě neúnavně udržuje tradici divadla se značkou L+S; aby lidé nezapomínali na Julia Satinského. Lasica často hostuje v Čechách, ale divadla v obou zemích jsou pořád zavřená - a tak nám všem teď, protože není na sociálních sítích, poslal přes Facebook své paní vzkaz. Cituji ho tady, aby nezapadl: „Moji milí diváci, nevychádzam z domu, z bytu, dokonca ani z postele, ale myslím na vás. Chýbate mi. A dúfam, ze chýbam aj ja vam. Aby ste na mna nezabudli, tak niekolko informacií: som stále vysoký 187 centimetrov, važim o nieco menej, momentálne som v pyzame a dúfam, že to nebude navzdy. Do skoreho videnia váš, Milan Lasica

Jana Bendová
Jana Bendová
15. dubna 2020 · 09:56

DOTAZ NA VLÁDU

Včera nám na společné tiskovce vybraných ministrů předvedli pětifázový scénář, kdy a co nám stát povolí zase dělat. Není vyčerpávající. Zůstávají otázky. Jedna z nich ze sociálních sítí: 

Prosím, neví někdo, od kdy vláda uvolnila demonstrace?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. dubna 2020 · 09:31

MLUVÍ K VÁM JOLANDA 2.0

Náměstkyně generálního ředitele vlády Andreje Babiše pro resort financí Alena Schillerová předpověděla, že se česká ekonomika vrátí do stavu před nynější koronavirovou krizí v roce 2028. Mnohé skutečné ekonomy tou věštbou upřímně pobavila. Křišťálová koule? Sen o sedmi hubených kravách a prázdných klasech? Divoký alkoholový večírek na detašovaném pracovišti Agrofertu v Letenské ulici? Smích ovšem tuhne na rtech, když Schillerová pokračuje: "Připravila jsem plán konsolidace." To už vypadá, jako by to myslela vážně. Naštěstí ale poslední dobou Schillerové návrhy vydrží v průměru dva tři dny, než jejich autorka od okolí "zavnímá", že jde o naprostý nesmysl a navrhne raději něco jiného. Takže jsme se trochu pobavili, trochu postrašili a můžeme se věnovat něčemu, co má smysl. Proroctví Jolandy 2.0 to rozhodně nejsou.

Jolanda 2.0
Jolanda 2.0
Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. dubna 2020 · 09:07

ONI NÁM, MY JIM

Když se dostanou k moci hlupáci, jako tomu bylo u nás bez téměř bez výjimky mezi lety 1948 – 1989, míra oné moci ty hlupáky úplně pohltí. Včetně jazyka, jejich mluvy. Pamatujete žoviálně výhružné projevy různých papalášů, kdy používali ve vztahu k lidem kouzelný výraz „oni nám…“? Oni nám porušují zásady socialistické morálky, oni nám nosí dlouhé vlasy a poslouchají západní hudbu, oni nám opouštějí nepovoleně hranice, oni nám…

Duch doby se vrací. Na otázku, jestli nebylo předčasné otevřít hobby markety, odpověděl ministr vnitra Hamáček: „Souhlasil jsem s tím, protože jeden argument byl, že pokud jim neumožním strávit čtyři dny na zahrádce, tak riziko, že se nám nahrnou do parků a lesů, bude vyšší.“ Takže se nám pan ministr bál, že se mu nahrneme do přírody a tak nám raději otevřel obchody s nářadím… Optika bolševiků řeči je vskutku kouzelná, přitom v přímém rozporu s realitou. I když si to myslí, my jim nepatříme, ale oni patří nám. Oni se nám nahrnuli do funkcí, oni nám tam páchají zlo a zmatek, oni nám tam poškozují fungování státu, oni nám...

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
15. dubna 2020 · 08:40

MODERNIZACE ŠKOLSTVÍ

Na současném stavu mě nejvíc baví, jak Česká republika sama sebe restartovává a inovuje, vlastně proti vůli establishmentu, nám přímo pod rukama. Například včerejší složité rozhodnutí vlády o tom, kdo, kdy a jak se může vrátit do školy.

Mladší žáci, tedy 1. stupeň od první do páté třídy, se mají vrátit 25. května, jen v patnáctičlenných pracovních skupinách a bez starodávného závěrečného vysvědčení. Menší pracovní skupinky a absence známek, jen slovní hodnocení! Prověřený, funkční koncept moderního vzdělávání! Ten u nás jeho zastánci zoufale prosazují už desítky let!

A taky prověřený návod, jak dětem školu nezhnusit hned v 1. třídě. Musel opravdu přijít virus, abychom to konečně zkusili v praxi? A nemohli bychom se začít bavit o tom, jak to udělat napořád?    

Jana Bendová
Jana Bendová
15. dubna 2020 · 08:18

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ PROJEKT

Paní ministryně financí Schillerová na svém twitteru napsala ke kompenzačnímu bonusu 25 tisíc pro OSVČ (už měsíc nesmějí provozovat svou živnost!) následující: „Pětadvacítku jsme spustili ve čtvrtek v 17 hodin. A k pondělní půlnoci už počet žádostí dosáhl 81,5 tisíce. Už teď si troufám říct, že asi půjde o historicky nejpopulárnější projekt Finanční správy :)“.

Lidé z hnutí ANO mají poněkud svérázný pohled na to, co je „populární“. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. dubna 2020 · 21:36

KULTURA VS. KULTURISMUS

Designér Maxim Velčovský napsal, že si vláda plete kulturu s kulturismem: otevře nejdřív posilovny, běžně koncentrující na malém prostoru víc lidí než někdy celkem rozlehlé galerie. Ty přijdou na řadu až o dva týdny později. Přitom kultura má narozdíl od kulturismu i své ministerstvo, o jeho obsazení se loni (asi kvůli velké prestiži) vedly spory celé prázdniny. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. dubna 2020 · 20:10

NÁKAZA ŘÁDÍ NEJVÍCE MEZI ZDRAVOTNÍKY

Profesní skupinou, která je v Česku nejvíce zasažena koronavirem, jsou s přehledem pracovníci ve zdravotnictví. Od začátku epidemie se jich nakazilo 584. Vzhledem k celkovému počtu nakažených je tak každý desátý pacient, u kterého byla v Česku zjištěna infekce covid-19, zdravotník.

K 13. 4. bylo touto infekcí nakaženo:
-135 lékařů
-243 zdravotních sester (2 zemřely)
-14 laborantů
-192 ostatních zdravotníků

Pro srovnání: Například učitelů bylo nakaženo 129, policistů 57, hasičů 48, vojáků 19.

"Situaci bohužel podcenili ti, kdo přípravu na podobné mimořádné situace mají přímo v popisu své práce. Opakovaná ujišťování ministra zdravotnictví Vojtěcha, že zdravotníci jsou dostatečně vybaveni potřebnými ochrannými prostředky, se ani dnes nezakládají na pravdě. Většina zdravotníků stále pracuje v naprosto nevyhovujících podmínkách," konstatoval prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Kvůli fatálnímu selhání už vyzvali Vojtěcha k rezignaci postupně někteří hejtmani, lékařští odboráři i zástupci odborového svazu pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách. Sázkové kanceláře považují Vojtěchův pád nejpozději do konce roku téměř za jistotu a vypsaly na něj kurz 1,5:1. Vsadíte si?

Milan Tesař
Milan Tesař
14. dubna 2020 · 18:30

Podle šéfa online prodeje Alzy nákup některých produktů poklesl, naopak, o některé je zčistajasna eminentní zájem. Například webkamery vykazují čtrnáctkrát větší prodejnost než před krizí. K čemu je ti lidé mají? Dostali befel od šéfa, protože jinak by nemohli přijít na poradu? Komunikují přes ně s životním partnerem ve vedlejší místnosti, protože jinak by ho už přizabili? Fízlují, jestli nosí soused roušku?

Reflex
Reflex
14. dubna 2020 · 18:04

ROZVOLŇOVÁNÍ V 5 ETAPÁCH

Vláda dnes představila plán pro otevírání obchodů a dalších zařízení a provozoven uzavřených kvůli novému typu koronaviru. Rozdělila ho do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Nejprve by měli otevřít řemeslníci, farmářské trhy a autobazary, postupně by se měly každý týden a později po 14 dnech přidávat další obchody či akce. V poslední vlně by mohly otevřít například všechny provozovny v nákupních centrech, řekl novinářům vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Havlíček uvedl, že vládní plán vychází ze scénáře, kdy by bylo šíření koronaviru "pod kontrolou". "Může tam dojít k určitým posunům, ale byli bychom rádi, kdybychom to takto dodrželi," uvedl. Plán připodobnil k podobnému scénáři, který připravilo sousední Rakousko. Česká republika je podle něj obezřetnější v případě obchodních center.

Podrobnosti si přečtěte v článku >>>

Jana Bendová
Jana Bendová
14. dubna 2020 · 17:07

JE ČAS BALIT KUFR

Tchaj-wan v úterý po více než měsíci nezaznamenal žádný nový případ nákazy koronavirem. Vypadá to, že by předseda Senátu Miloš Vystrčil mohl pomalu začít balit kufry.

 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
14. dubna 2020 · 15:43

NÉ, HALÍKA NÉ, JÁ JSEM V TOM NEVINNĚ

V roce 1984 měl tehdy jedenáctiletý zpěvák Josef Melen hit s tímto textem: „Né, pětku né, já jsem v tom nevinně, tak prosím pětku ne, tak prosím pětku ne. Né, pětku né, běda jsem ztracený, táta se rozzlobí zas budu trestaný.“

Dovolím si přihlouplý text Františka Ringo Čecha parafrázovat: „Né, Halíka né, já jsem v tom nevinně, tak prosím Halíka ne, tak prosím Halíka ne.“ Reaguji tím na komentář Martina Fendrycha na Aktuálně.cz, který se také věnoval Velikonocům, koronaviru a knězi Halíkovi. Fendrych napsal: „Ukázalo se, že kněze Tomáše Halíka ´nemají´ jen katolíci. Jeho promluvy během Velikonoc byly mířeny nejen na ně, nejen na křesťany z dalších církví, adresoval je i nekřesťanům. Halík Ježíše spatřuje všude kolem sebe, v slabých, potřebných, trpících. Díky koronaviru tento světový křesťanský myslitel našel velmi civilní a srozumitelnou polohu.“

Pokusil jsem se poslední promluvy pana Halíka přečíst, ale nešlo to. Stejně jako jeho rozhovor na televizi DVTV. Proč? Halík dost nekněžsky vroucně miluje především sám sebe. A ještě vroucněji miluje svoji pravdu. Takže né, Halíka né, a já jsem v tom nevinně.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. dubna 2020 · 15:24

NEJHORŠÍ V NOVODOBÉ HISTORII ZEMĚ

Česká ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru klesne o 6,5 procenta, zatímco loni o 2,6 procenta vzrostla. Alespoň takový je jarní výhled Mezinárodního měnového fondu. Pokud se prognóza naplní, bude to znamenat nejhorší výsledek v novodobé historii země.

Na příští rok už ale fond očekává citelné oživení, růst hrubého domácího produktu by měl v Česku dosáhnout 7,5 procenta.

Eurozóna letos podle MMF vykáže propad o 7,5 procenta, nejdramatičtější vývoj pak očekává v Itálii, kde předpovídá propad o 9,1 procenta. V Německu očekává hospodářský propad o sedm procent.

Německo zde uvádíme proto, že je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem, současně i hlavní exportní destinací, kam dlouhodobě míří zhruba třetina veškerého českého vývozu. Uzdravování právě německé ekonomiky (samozřejmě spolu s tou tuzemskou) je v českém životním zájmu.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
14. dubna 2020 · 15:12

VOLBY DO SENÁTU A KRAJŮ MAJÍ BÝT V ŘÍJNU. A CO KDYŽ NE? A CO KAMPAŇ?

Prezident Miloše Zeman minulý týden vyhlásil termín voleb do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů. Uskutečnit se mají 2. a 3. října. Všichni doufáme, že tomu tak bude, ale koronavir se nás ptát na termín voleb jistě nebude a možné komplikace nelze úplně vyloučit. Protože za jiných okolností by už startovala předvolební kampaň, je zde několik vážných otázek:

1. Kdyby to situace vyžadovala, jsme připraveni na korespondenční hlasování, jaké se s největší pravděpodobností odehraje v květnu při prezidentských volbách v Polsku? Zamýšlí se někdo nad touto variantou a řeší ji?

2. Jak se postaví politické strany a nezávislí kandidáti do Senátu k předvolební kampani? Výrazně ji omezí? Domluví se na snížení částky na kampaně a část peněz věnují potřebným, na které dopadly důsledky koronaviru?

3. Bude někdo vůbec v příštích měsících na nějakou kampaň zvědavý?

4. A komu současná situace nahraje? Vládním stranám nebo opozici?    

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. dubna 2020 · 14:25

ŠKOLA NENÍ BABYSITTING

Může mne vzít čert, když si na sociálních sítích čtu úvahy o tom, že případné neotevření škol dříve než v září po letních prázdninách je "pro rodiče hodně drsné", případně rozčilené dotazy "když se otevřou obchody a služby a zůstanou zavřené školy, kdo bude ty děti doma hlídat". Nezapomněli autoři podobných příspěvků a povzdechů na to, že škola není servis na hlídání dětí, ale vzdělávací instituce? Až budou rodiče lomit rukama nad tím, že se děti kvůli zavřeným školám nenaučí řešit rovnice o dvou neznámých případně větný rozbor, protože doma jim to vysvětlit nikdo nedokáže, budu pro to mít pochopení. To jsem ale zatím nikde nečetl. Pojďme si tedy, prosím, všichni společně připomenout, že se nacházíme v mimořádné situaci, která s sebou nese potřebu mimořádných řešení, byť z nich budou vyplývat pro část lidí komplikace a nebudou zřejmě pro leckoho komfortní. A školy prosím otevřít tehdy, až to bude vzhledem k epidemii a jejímu (ne)šíření vhodné, nikoliv podle toho, která skupina rodičů bude aktuálně víc křičet a podepíše více petic.

školy
školy
Marek Stoniš
Marek Stoniš
14. dubna 2020 · 13:52

OBAVY Z NÁVRATU POLICEJNÍHO STÁTU

Nejsou odbory jako odbory. Jedny, řekněme ty levičácké "středulovské", a pak třeby ty, které hájí proti zvůli státu podnikatele - Podnikatelské odbory. Jejich předseda Radomil Bábek aktuálně varuje před posilováním pravomoci policie: "Představitelé státu dělají jeden kiks za druhým, například nesmyslné otevření hobbymarketů těsně před velikonočními svátky,  a přitom trvající zákazy pro malé prodejny. Navíc nejasná a přehnaná pravidla vedou policii k trestání občanů i za to, co papaláši dělají beztrestně, jak ukázala například schůzka prezidenta se členy jeho krizového štábu v Lánech. Pravidla jsou gumová a trest přijde dle libosti a uvážení policajta. To jsme zažívali za totáče a už to tady nechceme,“ varuje šéf Radomil Bábek, který sdílí obavy mnohých kritiků z návratu policejního státu.

Ministr vnitra Jan Hamáček tvrdí, že se lidé nemají čeho obávat, protože devadesát devět procent lidí všechna pravidla dodržuje. Podle něj je problém s překračováním zákazů jen u jednoho procenta občanů. „Takže podle pana ministra vnitra budeme posilovat policejní moc jen proto, aby se vypořádala s tak marginálním, až nicotným přestupováním pravidel?," klade řečnickou otázku Radomil Bábek a pokračuje: "Podle zpráv v médiích řešila policie o velikonočních svátcích prý až 600 přestupků denně. To je pouhých 43 přestupků průměrně na jeden kraj! Tak zanedbatelné číslo má být důkazem, že je třeba posilovat pravomoci policie? A to nám ještě nikdo neřekl, o jaké přestupky se jednalo. Šel občan sám parkem a neměl roušku? Povídali si tři lidé v rouškách? Pil občan na veřejnosti pivo, což se nesmí, zatímco lízat zmrzlinu na veřejnosti se podle premiéra Babiše smí?"

Policie řešila přestupky a prohřešky proti opatřením vlády během velikonočního víkendu
Policie řešila přestupky a prohřešky proti opatřením vlády během velikonočního víkendu
Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. dubna 2020 · 13:35

VOX POPULI...

Před časem ministr Hamáček psal na Twitteru, že by vláda měla přispět na plicní ventilátory, ale "zatím to vypadá, že crowdfunding bude stačit." Třeba tím myslel permanentní crowdfunding známý jako daně. Teď náměstek Prymula při odpovědi na otázku k otevření škol odkázal na petici 80 tisíc rodičů, kteří si to nepřejí a tím pádem by nemělo smysl školy otevírat. Aby ale neodstartoval petiční závody - existuje i další petice, která naopak požaduje otevření škol. Rozhodne se podle toho, která vyhraje?

Adéla Knapová
Adéla Knapová
14. dubna 2020 · 13:27

NEJMOCNĚJŠÍ ZBRAŇ

Lidský organismus si proti novému koronaviru dokáže vytvořit protilátky a Covid-19 tak podle všeho bude méně smrtelný, než se dosud myslelo. A protože ani tak úmrtnost nebyla nijak vysoká (samozřejmě, že KAŽDÁ smrt je tragédie…), jde o víc než dobrou zprávu.

Podle německých odborníků z univerzity v Bonnu výsledky výzkumů a testování ukázaly, že se téměř u všech, kdo se s novým koronavirem setkali, už vytvořila imunita a nemoci podlehlo méně než 0,4%. Naše těla – nejsou-li opravdu vážně oslabena jinou nemocí či dlouhodobě špatným zdravotním stavem (mimo jiné také obezitou) – si dokážou s Covid-19 poradit sama. My sami jsme tou nejmocnější zbraní. Doporučení německých vědců proto zní: víc se soustřeďme na posilování naší přirozené imunity a začněme uvolňovat karanténu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. dubna 2020 · 13:02

DO METRA JAK DO HORNBACHU

Po svátečním víkendu jsou po delší době dost zaplněné vlaky metra v Praze. To teď i v ranní špičce jezdí v osmiminutových intervalech. V minulých týdnech byl zvlášť ve stanicích kolem centra provoz i jen pětinový oproti běžnému. Že by další překvapivé dopady rozvolňování karantény?

Reflex
Reflex
14. dubna 2020 · 12:40

TCHAJ-WAN BEZ NOVÝCH NAKAŽENÝCH

Tchaj-wan dnes po více než měsíci nezaznamenal žádný nový případ nákazy koronavirem. Předchozí den bez nových nakažených byl 9. březen. Na ostrově se zhruba 24 miliony obyvatel se nemoc covid-19 zatím prokázala u 393 lidí, z nichž šest zemřelo, informovala agentura Reuters. Tchaj-wan je všeobecně oceňován za to, jak dokázal šíření infekce na svém území díky včasným a účinným preventivním opatřením potlačit. To se mu podařilo i přesto, že leží v těsné blízkosti Číny, která patří k zemím, jež byly koronavirem postiženy nejhůře.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. dubna 2020 · 09:31

ACH, TY ŽENY...

Omlouvám se, že mi to minulý týden uniklo v záplavě jiných zpráv, ale lepší všimnout si pozdě než vůbec. A toto by skutečně nemělo zapadnout: Česká ženská lobby žádá otevřeným dopisem vládu, aby ve svých komisích a radách k řešení koronavirové krize dbala na vyrovnané zastoupení mužů a žen. Poukazuje na to, že v šestnáctičlenné Národní ekonomické radě vlády má být jediná žena. Vyzvala vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou, aby se o paritní složení poradních orgánů zasadila.

Konečně někdo pojmenoval to, co je skutečně důležité! Nejde přece o to, jestli situaci budou řešit lidé, kteří k tomu mají nejvyšší kompetence, odbornost, schopnost širokého nadhledu, praxi atd. Důležité je, co se dotyčným bimbá (nebo nebimbá) mezi nohama.

Hele, pokud si to ty dvě desítky signatářek dopisu z řad podnikatelek, investorek, rektorek vysokých škol, bankéřek či manažerek skutečně myslí, budiž. Ale buďme v tom případě důslední. Pojďme podle kvót 50:50 přijímat studenty na jednotlivé vysoké školy (teď mnohde převažují dívky), nabírat pedagogy a pedagožky do škol (nyní naprostá většina žen), soudce a soudkyně k soudům (justice se stále více feminizuje), lékaře a lékařky do nemocnic, zdravotní sestry, ale také třeba horníky, popeláře... Prostě žádné hodnocení podle schopností, podle výkonu, podle dispozic, ale striktně podle pohlaví.

A Helenu Válkovou v křesle vládní zmocněnkyně pro lidská práva prosím ob den střídat mužem. Vzhledem k její dřívější plodné spolupráci s jiným prokurátorem, pro kterého bylo dodržování lidských práv nade vše, se jako ideální alternant jeví například olomoucký státní zástupce Ivo Ištván.

Reflex
Reflex
14. dubna 2020 · 09:09

V ČESKU ZA PONDĚLÍ PŘIBYLO 68 NAKAŽENÝCH, POČET TESTŮ KLESL

V Česku dosud zemřelo v nemocnicích 147 lidí s nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Od pondělního podvečera počet obětí stoupl o čtyři. Uzdravilo se 527 lidí, v pondělí vpodvečer bylo vyléčených 519 lidí. Nakažených je 6059, za pondělí přibylo 68 případů, což je nejnižší nárůst od 17. března, kdy se onemocnění novým koronavirem potvrdilo u 67 lidí. Laboratoře ale ve sváteční pondělí provedly nejméně testů od konce března, a to 3183. Celkem bylo provedeno 131.542 testů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 08:25.

Méně testů než v pondělí bylo naposledy evidováno 29. března, kdy jich laboratoře provedly 2798. Naopak rekordní množství testů vyhodnotily laboratoře minulou středu, kdy jich bylo 8164, z toho 295 bylo pozitivních na nákazu novým typem koronaviru. V druhé polovině minulého týdne počet testů již klesal, přičemž na Velký pátek jich bylo přes 5000, v sobotu zhruba 4800 a v pondělí přes 3200.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. dubna 2020 · 23:27

SPORT NAD PROPASTÍ

Podle průzkumu firmy Multisport mezi 533 provozovateli sportovišť v Česku by většině z nich hrozil krach, pokud budou muset mít ještě měsíc zavřeno. 64 % z nich nemá rezervy na dobu mimo provoz delší než 2 měsíce. Při zavření déle než tři měsíce by už vydržela jen desetina. Nejčastěji by jako pomoc ocenili dotace na mzdy, na druhém místě pak větší úlevy a odklady daní, než jak jsou nastavené teď. Venkovní sportoviště pro individuální sporty plus pro ty, kde je hřiště rozdělené sítí, sice od zítřka můžou začít fungovat, pořád jsou ale v menšině. 

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Reflex
Reflex
13. dubna 2020 · 17:11

PRVNÍ TZV. VZPOMÍNKOVÁ MAPA

Hygienici na jihu Moravy poprvé vytvořili u člověka s covid-19 takzvanou vzpomínkovou mapu. Jde o součást chytré karantény, která se má naplno začít rozšiřovat po Velikonocích. Na jihu Moravy je ale nyní málo případů, na kterých by se to dalo vyzkoušet, řekl dnes ČTK ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek.

Vzpomínková mapa jako součást chytré karantény umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu z jeho mobilního telefonu a platební karty za posledních několik dní. Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl, s kým se mohl potkat, a koho je tedy třeba kontaktovat, případně otestovat a umístit do karantény. V posledních dnech se objevila kritika, že hygienici stále nezačali zmíněné vzpomínkové mapy využívat.

Reflex
Reflex
13. dubna 2020 · 14:41

BELGIE JE KORONAVIREM ZASAŽENA HŮŘ NEŽ ITÁLIE

Belgie má dalších 303 mrtvých na koronavirus za posledních 24 hodin, počet obětí v zemi tak vystoupil na 3903. I když se bilance zdá nižší v porovnání s některými dalšími evropskými zeměmi a Spojenými státy, Belgie má jen přes 11 milionů obyvatel. V přepočtu na milion obyvatel ji tak pandemie zasáhla mnohem více než například Itálii, poznamenal britský list The Guardian.

Belgické úřady rovněž evidují za uplynulý den 942 nově nakažených, 310 lidí bylo přijato do nemocnice a 239 jich zdravotnická zařízení opustilo. Celkový počet nakažených od začátku epidemie činí 30.589.

Celkem je v zemi hospitalizováno 5393 pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Z toho 1234 je na jednotkách intenzivní péče.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. dubna 2020 · 14:05

MISIONÁŘSKÉ HLÁŠENÍ Z REZERVACE

Prachatická radnice se v minulých dnech na oficiálním webu města pochlubila, že 8. dubna nezapomněla na Mezinárodní den Romů. Informovala, že při té příležitosti byl na městský úřad pozván jeden ze zástupců romské komunity a úředníci s ním probrali situaci související s koronavirovou krizí.

Cituji z oficiálního webu města: „Ivan Biháry byl řádně poučen o užívání roušek, o významu slova nouzový stav – pandemie. Zároveň byl požádán o distribuci mezi - jak on sám říká - ,svými ̓.“

Přiznávám, že neznám romskou komunitu v Prachaticích. Nicméně z vlastní zkušenosti si troufnu tipnout, že většina Romů v České republice má přístup k televizi, rádiu i dalším médiím, umí číst a měsíc poté, co celá společnost neřeší nic jiného než epidemii COVID-19, už o významu slov „nouzový stav – pandemie“ také něco tuší.

Ale prachatická radnice to určitě myslela dobře. Příště třeba rozdá místním Romům k jejich mezinárodnímu dni barevné korálky, sklíčka a zrcátka a poučí je, jak používat „zápalná dřívka“ (zápalky).

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. dubna 2020 · 13:42

PATTON VZKAZUJE PLZNI: BŮH VÁM POMÁHEJ!

Dny osvobození jsou pro Plzeň už třicet let vždy velkou událostí. Letos to navíc mělo být 75. výročí od chvíle, kdy západní Čechy v květnu 1945 osvobodili spojenečtí vojáci pod vedením generála Pattona. Kvůli světové pandemii koronaviru však nezbylo než oslavy s předstihem zrušit.

Ze strany veteránů 3. americké armády, kteří do Plzně na oslavy pravidelně jezdí, se rozhodnutí setkalo s pochopením. „Dobré ráno všem našim přátelům v Plzni jménem rodiny Pattonových a všech Američanů, kteří jezdí do Plzně, aby si s vámi užívali Slavnosti svobody. Moc nás mrzí, že tam letos nebudeme, ale víme, že tak jako my, ochraňujete to, co musíte. A že příští rok 2021 uspořádáte Slavnosti jako výroční! Všichni se na vás těšíme a prosím, zůstaňte zdraví! Bůh vám pomáhej!“ vzkázal do Plzně ve svém videu George Patton Waters, vnuk generála Pattona.

Přidali se i mnozí další. „I přesto, že zrušení letošních slavností je pro všechny zklamáním, budeme se těšit na opětovné setkání s přáteli v Plzni při 76. výročí osvobození, ve stejném čase a na stejných místech, příští rok! Mezitím vám a vašim rodinám věnujeme své modlitby za pevné zdraví,“ uvedl například americký veterán Fremont Gruss.

Plzeňský primátor Martin Baxa za vstřícná slova veteránům poděkoval. Jako výraz uznání za jejich pochopení jim poslal speciální balíčky s ručně šitými látkovými rouškami od plzeňských švadlenek.

Letos tedy jen na dálku: Díky, Ameriko!

Jana Bendová
Jana Bendová
13. dubna 2020 · 09:57

OPIŠ PĚTSETKRÁT…

Deset zahraničních turistů, které indická policie přistihla na procházce navzdory zákazu vycházení, muselo podle webu France24 pětsetkrát napsat, že svého činu litují. Věta k opisování zněla „Nedodržel jsem zákaz vycházení a velice toho lituji“.

Nebyl by takový trest lepší než tisícové pokuty, které budou moci na místě napařit čeští policisté a strážníci zdejším neposlušným občanům?

 

Reflex
Reflex
13. dubna 2020 · 08:49

Počet nakažených koronavirem v České republice stoupl na 5991, v neděli přibylo 89 nových případů. Je to nejnižší nárůst od 17. března, kdy se podle údajů ministerstva zdravotnictví nemoc covid-19 potvrdila u 67 lidí. O víkendu jsou přírůstky ale obvykle nižší, protože i testů se dělá méně. Nedělní počet testů ministerstvo zatím nezveřejnilo. S covid-19 dosud zemřelo 138 lidí a 464 lidí se uzdravilo.

Reflex
Reflex
12. dubna 2020 · 18:24

DNEŠNÍ STATISTIKY KORONAVIRU V ČESKU

Za dnešní den zatím v České republice přibylo 50 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem podle ministerstva zdravotnictví k 17:30 onemocnělo 5952 lidí. Pokud by jejich počet do půlnoci výrazněji nestoupl, šlo by o nejnižší denní přírůstek od 14. března, kdy se nemoc covid-19 potvrdila u 48 lidí. O víkendu jsou přírůstky ale obvykle nižší, protože i testů se dělá méně. Jejich dnešní počet ministerstvo zatím nezveřejnilo. Počet zemřelých s nákazou stoupl od rána o šest, celkem zemřelo v nemocnicích 138 pacientů. Uzdravených ministerstvo zdravotnictví eviduje 464, což je o 42 více než ráno.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. dubna 2020 · 17:33

14 VELIKONOČNÍCH MINUT S BABIŠEM A JEHO 5 ROZDÍLŮ OD ZEMANA

Premiér Babiš v rámci své akce „Čau lidi“ zveřejnil na sociálních sítích velikonoční video. Trvá necelých 14 minut a je v něm 5 zásadních rozdílů od dvou dnešních televizních vystoupení prezidenta Zemana. Zde jsou:

1. Babiš na rozdíl od Zemana ještě pořád běhá. Na zahradě domu honil s dvoumetrovou pomlázkou manželku Moniku. Zeman naopak řekl, že jeho žena bydlí někde úplně mimo něj.

2. Babiš nikomu na Velikonoce nenadával. Zeman opět mnoha lidem.

3. Babiš kromě jiných zvlášť poděkoval učitelkám a učitelům, protože prý předtím na ně ve svých projevech zapomněl. Zeman, jako vždy, poděkoval zvlášť Číně.

4. Babiš ještě úplně neví, co dál s českou ekonomikou, ale má o ní obavy. I Zeman má obavy, ale ví úplně všechno, jak to po koronaviru udělat.

5. Babiš chválil svoji vládu, ale oproti tomu, jak chválí Zeman sám sebe, to bylo opět málo.

 Babiš s manželkou o Velikonocích doma na zahradě
Babiš s manželkou o Velikonocích doma na zahradě
Reflex
Reflex
12. dubna 2020 · 16:38

CELOSVĚTOVÝ POČET OBĚTÍ KORONAVIRU JE 110 TISÍC. PĚTINU TVOŘÍ USA

Počet obětí koronaviru po celém světě přesáhl 110.000. Informovala o tom americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie monitoruje celosvětově. Potvrzených případů nákazy je téměř 1,8 milionu.

Nejvíce obětí, téměř pětinu (přes 20.000) mají Spojené státy. Téměř stejně mrtvých hlásí i Itálie. Třetí největší počet obětí evidují úřady ve Španělsku.

Pokud jde o evropský kontinent, koronavirus si tam podle agentury AFP vyžádal již více než 75.000 obětí, přičemž 80 procent tohoto počtu hlásí čtyři země: Itálie, Španělsko, Francie a Británie.

Jana Bendová
Jana Bendová
12. dubna 2020 · 13:37

PANU PREZIDENTOVI S LÁSKOU

Prezident vlídně promluvil k našim srdcím, zraněnou společnost prý můžeme uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí. „A právě o to bych vás chtěl poprosit“.

Ano, a každý z nás přeje i panu prezidentovi, aby ve smyslu svých slov uzdravil svou duši.

Jana Bendová
Jana Bendová
12. dubna 2020 · 13:26

A KDY SI UTÁHNE OPASEK I STÁT?

Je v pořádku, když se vláda chce z krize spíš proinvestovat než proškrtat, ale ani bez škrtů to nepůjde, uvedl v nedělních OVM viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar.

Zatím jsme skutečně od vlády neslyšeli žádný plán, jak stát v krizi utáhne opasky i sám sobě. Řada úředníků sedí nyní doma, někteří dokonce bez náplně práce. Kdy jindy, než nyní by měl stát jednoduše poznat, kterou službu my, daňoví poplatníci, skutečně potřebujeme. A pak škrtat a škrtat...

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. dubna 2020 · 12:35

ARMÁDA POPÍRÁ ROZVOZ PERNÍKŮ Z PENAMU

Česká armáda se ohradila proti informaci, že její příslušníci dovezli do lounského domova pro seniory perníky z Penamu. Prý šlo o akci soukromé osoby, která se za příslušníka AČR vydávala. Otevřeně se k distribuci holdingových sladkostí příhlásila pobočka hnutí ANO ve Slaném.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. dubna 2020 · 12:15

SLOHOVÉ CVIČENÍ NA 2 MINUTY A 45 VTEŘIN

Na velikonočním projevu prezidenta Miloše Zemana, který přednesl v pravé poledne na ČT1, bylo nejlepší to, že byl krátký. Prezident byl na obrazovce přesně 2 minuty a 45 vteřin, což se dalo vydržet. Pokud jde o obsah - Zemanova slova o přátelství, solidaritě, lásce a Bohu byla uvěřitelná zhruba stejně, jako že se snaží být prezidentem dolních deseti milionů a nerozdělovat národ.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. dubna 2020 · 11:58

SEZNAM PREZIDENTSKÝCH URÁŽEK NA PRIMĚ

4x moderátorka pořadu

1x ekonom Tóth

1x rektorka Nerudová

1x Roman Šmucler

5x novináři

1x Miroslav Kalousek

1x radnice Prahy 6

1x obrazoborci z 15. a 17. století

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. dubna 2020 · 11:45

PROČ PRIMA NEANGAŽUJE OVČÁČKA?

Dokážu jakž takž pochopit, že v době krize a nouzového stavu dají televize jednou za čas prostor prezidentovi či premiérovi, aby se pokusili pronést cosi jako své poselství národu. Dokážu pochopit i to, že se pokusí udělat s prezidentem rozhovor, jako třeba ten dnešní v televizi Prima. Co ale pochopit nedokážu - proč při tom rozhovoru redaktorka sedí před kamerou se Zemanem a ústně mu pokládá dotazy, když mu je stejně dobře mohla poslat poštou a prezident klidně mohl vést monolog. Nebo s ním ve studiu mohl sedět třeba mluvčí Ovčáček. Zeman se tradičně řídí heslem "Ptejte se mne, na co chcete, já na co chci odpovím", redaktorka tradičně tuto jeho taktiku poníženě akceptuje. Položí otázku, Zeman odpoví na něco jiného, redaktorka nezodpovězený dotaz nezopakuje a netrvá na odpovědi, místo toho pokračuje dál. Opravdu má Prima něco takového zapotřebí? A co na to poradci ze CNN?

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. dubna 2020 · 11:38

VYUŽIJTE KARANTÉNU A NAUČTE SE NĚCO JAKO PAN PREZIDENT

Dlouho se spekulovalo, co dělá Miloš Zeman v době koronavirové krize. Kromě pojídání klobásky přes roušku piloval i svou angličtinu. V primácké Partii už si nad dotazy novinářky povzdechl "good heavens" a nyní místo českého HáDéPé, používá anglické DžíDýPí. Při jeho příštím projevu v Evropském parlamentu se už tak dalšího "bablbamu" a "bůdboxu" nedočkáme. Good job, Mr. Prezident!

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. dubna 2020 · 11:15

OPAKUJI TO POTŘETÍ, VY HLOUPÁ NOVINÁŘKO

Pořad Partie na TV Prima není konfrontační. Ukázal to už v minulosti, kdy nechal dva členy současné vlády kydat špínu na opozici. Stejně tak přistupuje i k rozhovoru s prezidentem, kde ho nechají bez mrknutí oka lhát o dostupnosti světových (nejen čínských) dat o koronaviru či o klanění se letadlu s drahým čínským nákupem respirátorů. I přesto si Miloš Zeman neodpustí nakládat moderátorce a zdůrazňovat její nízkou inteligenci uštěpačnými poznámkami. Snad to TV Prima za tu exkluzivitu stojí, že takhle nechává urážet své zaměstnance od hradního hulváta, který navíc moderátorku svou nekvalitní rouškou a neopatrnou manipulací s ní ohrožuje.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. dubna 2020 · 11:05

ZEMANOVA ROUŠKA

Hlava státu právě mluví v TV Prima. Má nejlacinější jednorázovou roušku, pod ní mu vytéká podbradek, nahoře mu téměř zakrývá oči a už si sáhl dvakrát na nos. Jestli to pozorují zahraniční tajné služby s experty na řeč těla, co si asi říkají...

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. dubna 2020 · 10:51

VELIKONOČNÍ ÚVOD DO STUDIA BIBLE PRO POLITIKY

Začínám mít podezření, že se ministři zdravotnictví a vnitra Vojtěch a Hamáček snažili před velikonoční svátky dovzdělat a sáhli do svých knihovniček po Bibli (nebo si ji spíš od někoho půjčili, ale to je fuk). Shodou okolností se oba začetli do evangelia podle Matouše a zaujala je i stejná pasáž: „Řeč vaše budiž ano, ano – ne, ne.“ Bohužel si to ale vyložili špatně a pak se podle toho chybného výkladu rozhodli i konat.

Ministr Vojtěch: „Dokážu si představit, že většina běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat.“

Ministr Hamáček: „Pokud by se to podařilo nějakým zázrakem porazit, tak se můžeme bavit, co dál, ale já zázraky neočekávám.“

Takže výklad pro méně chápavé: Ten biblický citát není myšlen tak, že jeden z členů vlády má na všechno říkat ano, ano a druhý ne, ne. Když to aplikujeme na současnou situaci a pokusíme se o výklad srozumitelný dokonce i pro politiky, tak to znamená zhruba tolik, že byste neměli ani jeden lhát, plácat nesmysly, mlžit a dělat lidem svými řečmi v hlavě guláš. (Přičemž gulášem je myšlen zmatek, aby to zase někdo z vás nepochopil špatně). Je to jasné? Díky, tak zas příště.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. dubna 2020 · 10:50

VĚZENÍ V NĚKTERÝCH ZEMÍ EU JSOU PŘEPLNĚNÁ, HROZÍ TAM ROZŠÍŘENÍ NÁKAZY. ČESKÁ VĚZENÍ JSOU V KLIDU

V některých zemích Evropské unie jsou přeplněná vězení a podle odborníků tam proto pořád hrozí rozšíření koronaviru. Podle údajů EU z minulého roku je například v Belgii umístěných až 121 vězňů na 100 plánovaných míst. Následuje Itálie se 119 vězni, Francie se 117 a Maďarsko se 115 osobami. Nevyhovující situace v tomto směru je také v Rumunsku, na Maltě či v Řecku. Druhý týden v březnu byly kvůli možnému šíření nákazy zakázány rodinné návštěvy ve vězeních v Itálii, což vedlo ke vzpourám v téměř třech desítkách vězení. Zemřelo při nich nejméně 12 lidí a desítky vězňů utekly na svobodu. Podle expertů ale největší nebezpečí rozšíření viru přetrvává ve vězeních v USA.

V České republice bylo podle informací Vězeňské služby k 6. dubnu 2020 u nás 21 027 osob (z toho bylo 1753 žen a 1726 cizinců). Je to zhruba o 700 lidí víc, než je kapacita. Všichni zaměstnanci i vězni musí nosit roušky, byla zavedena opatření souvisejí s větší dezinfekcí a jsou zakázány návštěvy. Žádný případ Covidu-19 mezi vězni v Česku ale nebyl zaznamenán, naopak někteří vězni vyrábějí roušky a ochranné štíty a pomáhají tak řešit epidemii.    

Reflex
Reflex
12. dubna 2020 · 09:55

PROMOŘENÉ VELIKONOCE

Lidé v první půlce Velikonoc častěji porušovali opatření proti šíření koronaviru. Policie denně řešila asi 600 přestupků, o polovinu víc než obvykle.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
12. dubna 2020 · 09:51

ZAHRÁVAT SI S KORONAVIREM

Podle britských médií americký National Institutes of Health daroval ve výzkumném grantu 3,7 milionu dolarů Virologickému institutu v čínském Wuhanu, aby mohli tamní vědci zkoumat přenos koronaviru na člověka. Vzhledem k tomu, že odborníci v tomto projektu pracovali právě s netopýry, a institut je zhruba třicet kilometrů od zvířecího tržiště ve Wuhanu, jež je oficiálně označováno za místo, kde k prvním přenosům nového koronaviru na lidi došlo, objevují se teorie, že původ Covid-19 je třeba hledat v této čínsko-americké spolupráci.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
11. dubna 2020 · 18:56

ZEMANOVO ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

Zítra nás čeká hned dvojitá nálož prezidenta. Nejprve v 11:00 na Primě v pořadu Partie, poté bude mít ve 12:00 projev v České televizi. Oboje raději natočeno už dnes a vysíláno tedy ze záznamu. To kdyby se ten boží zázrak asi Ovčáčkovi nepovedl. K oběma vystoupením vám samozřejmě na našem webu přineseme komentáře.

 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
11. dubna 2020 · 18:53

KORONADOVOLENÁ, VZOR 2020

Zažil to každý z nás: Diskuse o letošní dovolené. Bude vůbec nějaká? U moře? Doma? Můj kamarád, za normálních časů mořemilovný člověk, už to vyřešil - u vody, ale doma.

dovolená
dovolená