Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Oliver Adámek
Oliver Adámek
1. května 2020 · 14:14

FESTIVALOVÁ ILUZE

Padají otázky (mimo jiné od člena krizového štábu Romana Šmuclera), proč vláda rovnou zavrhla konání letních festivalů, když v té době může být pandemická situace lepší a na festivaly jezdí hlavně nerizikové skupiny. Na tom něco je, všichni bychom chtěli doufat ve festivalové léto. Je ale iluze, že by se festivaly typu Colours a Rock for people letos mohly konat. Kapely aktuálně ruší celá turné, ty zámořské tím pádem mnohdy odpískaly celou cestu do Evropy. Festivaly a koncertní šňůry jsou na sebe navázané a když většina zemí zapovídá hromadné akce na celé léto, nemělo by cenu se naše velké festivaly snažit udržet nad vodou. Zkrátka je to obrovská škoda, ale nedá se nic dělat.

Jana Bendová
Jana Bendová
1. května 2020 · 14:13

HLAVOLAM OBCHODNÍHO CENTRA

Dnes při návštěvě jednoho zavřeného nezavřeného obchodního centra.

V jedné řadě za sebou: prodejna brýlí a optika - zavřeno, prodejna nádobí a kuchyňských potřeb – otevřeno, prodejna přírodní kosmetiky – zavřeno, prodejna vína – otevřeno, stravovací prostor – zavřeno, květinářství – otevřeno, trafika – otevřeno, prodejna telefonů – otevřeno, prodejna sportovního oblečení – zavřeno, naproti velké potraviny včetně prodeje oblečení – otevřeno, prodejna sportovního oblečení- zavřeno….

Vážně tomu ještě někdo rozumí?   

Marek Stoniš
Marek Stoniš
1. května 2020 · 13:25

VIRUS JE JAKO EET

Podle předběžných informací od provozovatalů a majitelů restaurací zkrachuje možná třetina z nich. Což znamená, že současný čínský Covid-19 je pro ně podobně smrtelnou nákazou jako někdejší Babišova EET, která měla "narovnat" podnikatelské prostředí. Pokud chce vláda skutečně drobným a středním podnikatelům pomoci a ulevit, měla by okamžitě povinnost tohoto šmírovacího elektronického harampádí zrušit. A k tomu ještě škrtnout tuny byrokratických povinností, které stát vyrábí jako na běžícím pásu, aby ospravedlnil svou rozlezlou existenci.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
1. května 2020 · 11:51

NEDISCIPLINOVANÁ DISCIPLÍNA

Řekové, obzvlášť příznivci komunismu a Komunistické strany, si pandemií nového koronaviru nenechali zkazit tradiční prvomájové demonstrace. Neuposlechli výzvu vlády a sešli se v centru Athén jako obvykle. Ovšem s rouškami a dodržujíce doporučené rozestupy. Jindy živelná akce tak připomíná spartakiádu, obzvlášť na fotografiích z ptačí perspektivy. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
1. května 2020 · 10:32

VÝZVA I PRO PLAVKYNĚ, GYMNASTKY A DALŠÍ

Vládní nařízení se rozhodly vzít doslova dívky a ženy, které docházejí na tréninky do pražského Polegymu. Zde provozují poledance, což je v podstatě silová gymnastická akrobacie na svislé tyči (neplést s erotickým tancem u tyče). Fotku, kterou zveřejnily na svých facebookových stránkách, uvedly poledancerky stručným sdělením: "Nařízení vlády: Na trénink choďte rovnou převlečení v tréninkovém oblečení." Reagují tak na protiepidemické opatření, které zakazuje využívat v posilovnách a podobných zařízeních šatny a sprchy. Na závěr přidaly výzvu: "Čekáme, že se k nám ostatní studia připojí!" Tleskám, k výzvě se připojuji a doporučuji ji rozšířit i pro další sportovkyně.

Poledancerky vzaly vážně vládní nařízení, že na tréninky mají chodit sportovci u v tréninkovém oblečení
Poledancerky vzaly vážně vládní nařízení, že na tréninky mají chodit sportovci u v tréninkovém oblečení
Reflex
Reflex
1. května 2020 · 10:37

OD 11. KVĚTNA SMÍ ZÁVODIT A TRÉNOVAT AŽ 100 LIDÍ SOUČASNĚ

Od pondělí 11. května umožní vláda sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků. Novinářům to dnes řekl předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Nadále nebudou otevřené kabiny s výjimkou toalet, dodal, sportující ale nebudou muset mít roušky. Hnilička také vybídl k používání zdravého rozumu v případě sportování dětí, které se stýkají s lidmi ze skupin, pro které je nákaza novým typem koronaviru nejrizikovější.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
1. května 2020 · 08:36

Kupředu, levá... uhlík!

V německých médiích se vede debata, že po skončení epidemie by stát měl podpořit pouze firmy s klimaticky neutrální produkcí. Pokud to tak opravdu dopadne, půjde o totální vítězství pošahané ideologie nad zdravým rozumem. Ale neměli bychom se nijak divit, pečlivou genocidu vybrané části svého (ale i cizího) obyvatelstva, uměli Němci vždy nejlépe na světě.

Jana Bendová
Jana Bendová
30. dubna 2020 · 16:41

KDO TO ŘEKL: KONEČNÁ ČI STANJURA?

Myšlenka premiéra Babiše, který chce posílit kompetence ministerstva zdravotnictví tak, aby o dalších restrikcích mohl rozhodovat vždy loajální ministr Adam Vojtěch, není zrovna bezpečná. Pro fajnšmekry máme zatím záludný minikvíz: kterou z následujících, naprosto výstižných a prakticky shodných vět vyslovila komunistická europoslankyně Kateřina Konečná a kterou šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura?

  1. „Dávat ministrovi, který by měl být spíše vyměněn, více pravomocí je podobné, jako dávat pyromanovi do ruky sirky“.
  2. „Nedovedu si představit, že dáte více kompetencí a pravomocí člověku, který selhal“.

(Nápověda této vzácné názorové shody: 1. Stanjura, 2. Konečná)

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. dubna 2020 · 14:46

BUDOU DNES MOTÝLE, SYSLE NEBO ZOMBIE APOKALYPSA?

Vláda dnes odpoledne projednává některá další uvolnění protiepidemických opatření. Má jít například o výjimky v nošení roušek. Plno lidí ale s větším napětím než na samotné výsledky jednání čeká na to, jestli na tiskovou konferenci s ministry přijde i premiér Andrej Babiš. Jeho přítomnost totiž obvykle garantuje legraci. Teď měl dlouhou absenci, ale minulý pátek na tiskovku přišel – a hned zachránil tisíce mrtvých, pašák. On je to vůbec rozený zachránce. Kromě tisíců mrtvých už zachraňoval i motýle nebo sysle. Někdy sice není zábava na první pohled a poslech patrná, o to větší pak ale bývá při čtení doslovného přepisu Babišova vystoupení. Když se do toho pustí, je na něj i generátor náhodných slov krátký. Hledat následně smysl toho, co chtěl premiér zřejmě říci, se už nejednou stalo námětem pro celovečerní zábavu mnohé stolní společnosti. Schválně, s čím přijde dneska, pokud tedy přijde? Tisková konference je ohlášena na 16:30 a přenáší ji například ČT 24. Tak upečte popcorn, pohodlně se usaďte... :-)

Babiš zachraňuje mrtvé
Babiš zachraňuje mrtvé
Jana Bendová
Jana Bendová
30. dubna 2020 · 12:49

DESET PROCENT HOSPOD A RESTAURACÍ UŽ NEOTEVŘE

Po koronakrizi již znova neotevře zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů. Píše to ekonom Lukáš Kovanda s odvoláním na interní data předních tuzemských pivovarů. To odpovídá zhruba 2200 provozoven. „Další tisíce hospod a restaurací pak zkrachují ve čtvrtletích po odeznění nákazy, a to kvůli citelně a trvaleji oslabené ochotě Čechů utrácet a také kvůli ochromené poptávce ze strany zahraničních turistů. Nelze předpokládat, že zahraniční poptávka v tuzemském pohostinství se dostane na úroveň roku 2019 dříve než v roce 2023.“, dodává.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
30. dubna 2020 · 10:33

CESTOVÁNÍ DO CIZINY? RAKOUSKO ZŘEJMĚ DŘÍVE, NĚMECKO POZDĚJI

Mnoho lidí se ptá, jak to bude s cestováním do ciziny. To ale nesouvisí pouze s tím, zda se omezení uvolní v Česku a zda koronavirus definitivně poleví. Musí přijít současně i spolupráce s ostatními zeměmi. A každá bude postupovat podle všeho jinak.

Dá se očekávat, že Rakousko cestování postupně uvolní, protože turistika tvořila významnou část jeho HDP (až 15 procent). Německo bude opatrnější, neboť každá spolková země má svoji vládu a svoje předpisy. Polsko už otevírá hotely a muzea, ale kdy pustí na své území i Čechy, není zatím jasné. Slovensko opatrně vyčkává, ale má rozhodnout brzy. Chorvatsko hledá cesty, jak o prázdninách dostat Čechy k Jadranu. Americké letecké společnosti oznámily, že letos do Prahy lety neobnoví, ale i to se nakonec může změnit. Už příští týden má naopak přijít s jedním menším letem společnost KLM z Amsterdamu.

Jaká by mohla být za této situace rada pro ty, kteří chtějí jet do ciziny? Ještě několik týdnů s rozhodnutím počkat. A určitě dát letos přednost Česku, to bude jistota.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
30. dubna 2020 · 09:40

DALŠÍ A DALŠÍ LEMPLOVSTVÍ VLÁDY

Část respirátorů, které stát dovezl pro zdravotníky z Číny, se buď musí k obličeje doslova přilepit, nebo netěstní a fungují asi tak jako šála přes pusu. Ochranné overaly, které přišly v prvních dodávkách, jsou zase lékařům malé, protože stát objednal asijské velikosti. To všechno za stovky milionů. Při schopnostech ministrů a úrovni demokratického a právního cítění premiéra ale ještě mají doktoři a sestry celkem štěstí - taky jim jako ochranné obleky mohly přijít oranžové overaly s nápisem PRISONER na zádech.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
29. dubna 2020 · 17:57

FUNGUJE KOLEKTIVNÍ IMUNITA?

V Jižní Koreji přibývá počet lidí, kteří se z nemoci covid-19 vyléčili a pak byli po čase znovu pozitivní. Korea má přitom striktní podmínky pro to, aby člověka považovala zy vyléčeného. Je možné, že se už vyléčení lidé nakazili znova, což by problematizovalo strategii kolektivní imunizace. Pravděpodobnější nicméně je, že se u nich infekce reaktivovala. Kdyby mohli přenášet, znamenalo by to, že vyléčení (tj. opakovaně negativně testovaní) lidé by pořád nebyli bezinfekční. Jde o další ukázku toho, jak málo toho zatím o nemoci lékaři vědí.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
29. dubna 2020 · 13:33

PROBŮH, MŮJ SYN SE TĚŠÍ DO ŠKOLY!

Můj osmiletý syn Ondra (stejně jako stovky tisíc dalších dětí) nechodí už od poloviny března do školy. Úkoly dostává přes blog na webu a jednou týdně se připojuje na aplikaci Teams, kde se spolužáky absolvuje jednu až dvě hodiny živé výuky s třídní učitelkou. Na školu přes počítač se vždycky několik dní předem těší. Opakuji: Na školu se TĚŠÍ!

Budiž, to bych ještě dokázal pochopit - přístup k počítači má jinak poměrně omezený, aby si u něj nezvykl zbytečně vysedávat a zabíjet čas nesmyslným hraním her. Dneska jsem ovšem zažil něco, co pro mne bylo z počátku pochopitelné jen stěží - když se učitelka na začátku online výuky dětí zeptala, kdo přijde 25. května do školy, kluk se radostně hlásil s tím, že už se každodenní docházky nemůže dočkat, i když bude jen dobrovolná! Přitom to rozhodně není tak, že by od března seděl zavřený v bytě, nedostal se ven a nepotkal se s jinými dětmi. Vzduchovku nebo řidítka od kola držel za tu dobu v rukou jen o málo méně než školní potřeby.

Co to má kruci být? Jako školák jsem zažil nějaké ty chřipkové i uhelné prázdniny a nic nás s kamarády nepotěšilo víc, než když v rádiu oznamovali jejich prodloužení o další týden. Kdybych se byl tenkrát uměl modlit, prosil bych Boha, ať zařídí prázdniny do nekonečna.

Fakt mi to vrtalo hlavou. To má mé dítě tak hrozné rodiče, že s nimi už nechce být doma? Nebo má tak skvělou učitelku, že se jí nemůže dočkat?

Ono to ale bude trochu jinak: Dodnes si pamatuju, že dvou či třítýdenní uhelné prázdniny jsem trávil v Domažlicích z části na zamrzlém rybníku za sídlištěm s bruslemi na nohou a hokejkou v ruce a z části na bobech na sousedním kopci. Samozřejmě v houfu školní party. To už bohužel děti dneska moc neznají. A v Praze vůbec ne. Přijít ze školy, hodit tašku do předsíně, natáhnout tepláky a vyrazit ven s tím, že se jednou za hodinu či dvě přijdou ohlásit babičce... I kdyby dnes nakrásně někdo z pražských školáků měl rodiče, kteří by se nebáli pustit ho ve druhé či třetí třídě provádět dětské lumpárny bez dozoru kolem domu či do nedalekého parku, byl by tam nejspíš chudák sám.

Fajn, takže ona ta synova nedočkavost po škole nebude snad žádná vývojová vada. Ve skutečnosti totiž nepůjde ani tak o touhou po škole, o znechucení špatnými rodiči nebo o úžasnou učitelku. Klukovi se prostě stýská po partě kámošů, se kterými se bude moct vyřádit. Školu je ochoten k tomu přijmout jako nezbytnou nutnost, když to holt jinak nejde. A to už pochopit dokážu.

Ondra při online výuce
Ondra při online výuce
Jana Bendová
Jana Bendová
29. dubna 2020 · 13:30

FAVIPIRAVIR V THOMAYERCE

Thomayerova nemocnice v Praze obdržela včera experimentální lék favipiravir. Jak Reflexu potvrdila přednostka tamní plicní kliniky profesorka Martina Vašáková, dostal ho již jeden pacient s COVID pneumonií. „Zatím výsledek léčby nelze hodnotit“, uvedla dnes. 

Péčí na její klinice už prošly bezmála čtyři desítky pacientů s COVID. Jako zřejmě první v republice začali v pondělí 20. dubna podávat pacientům i krevní plazmu od vyléčených dárců. Že se objeví nový virus primářka Vašáková teoreticky předpokládala, ale ani minutu nepředpokládala, že získá tak extrémní, nepřiměřenou pozornost. Přísná omezení vlády považuje za neadekvátní, panika jí připadá silnější než virus samotný.

Velký rozhovor s profesorkou Vašákovou si můžete přečíst v tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 30. dubna.    

Jana Bendová
Jana Bendová
29. dubna 2020 · 10:36

DALŠÍ PODIVNÉ OBCHODY

Ministerstvo zdravotnictví si podle zjištění HN objednalo respirátory za 60 milionů korun od firmy, která je nikdy neprodávala. Jejímu spoluvlastníkovi policisté navíc zablokovali majetek kvůli podezření z podvodu. S ohledem na řadu předchozích podivných nákupů Vojěchova resortu je zřejmé, že se Nejvyšší kontrolní úřad pořádně zapotí. Adam Vojtěch, věrně sloužící ministr, samozřejmě všechny lapálie „přežije“.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
29. dubna 2020 · 09:45

DOKOLEČKA DOKOLA

Nový koronavirus nezmizí, naopak, nejen podle vědců z Číny, tady s námi už zůstane a s velkou pravděpodobností bude sezónní jako třeba chřipka. Tuto prognózu hned na začátku pandemie světu sdělovali mnozí virologové, ale nikdo je moc nebral vážně, neboť by to znamenalo, že panika, totální omezení života a ekonomiky, ochromení světa a hlavně globální strach jsou z dlouhodobého hlediska tím nejhorším řešením.

Není totiž možné podobný cirkus, jaký právě prožíváme, opakovat dokola zas a znovu. Už nyní začíná krize nebývalých rozměrů, z níž se budeme vzpamatovávat několik let. Pokud by podobné restrikce měly platit pokaždé, když se zvýší počet nakažených (podle vědců navíc nový koronavirus bude „pracovat“ v podstatě pořád, není prý pravděpodobné, že by na několik měsíců zcela zmizel a pak se zase objevil), přineslo by to totální kolaps nejen světové ekonomiky, ale také společnosti.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
29. dubna 2020 · 09:42

KACÍŘSKÝ NÁVRH: NECHME ZNÁMKOVÁNÍ NA UČITELÍCH

Ministerstvo školství, odborníci na vzdělávání, ředitelé škol... Ti všichni teď řeší jako velký problém, na základě čeho dát dětem na konci školního roku známky na vysvědčení. Protože v Česku je po generace zažité, že co není upraveno zákonem, vyhláškou, nařízením vlády nebo jiný předpisem, jako by neexistovalo, vydal ministr školství Robert Plaga k uvedenému zásadnímu problému česého školství vyhlášku. V ní doporučuje jako nejlepší variantu udělat vysvědčení podle toho, jaké známky děti dostaly ještě před zavřením škol a zohlednit i to, jak následně pracovaly z domova či jaké měly předchozí studijní výsledky.

Jak bývá obvyklé, takové řešení má své zastánce i kritiky. Někdo navrhuje neznámkovat tentokrát vůbec, jiný by neznámkoval pro jistotu nikdy, další by za nejlepší považoval zrušit povinnou školní docházku úplně. Stejně dobře by šlo situaci školám zkomplikovat a nařídit, aby všechny žáky před koncem roku ze všech předmětů přezkoušely a známky děti dostaly podle toho, co předvedou. Možností je nepočítaně.

No a pak je tu ještě jedna varianta, která má ovšem v našem přeregulovaném školním systému sotva šanci projít: Co takhle (skoro se tu kacířskou myšlenku bojím napsat) nechat to na učitelích? Neměli by to být náhodou oni, kdo nejlépe ví, jak měli možnost od uzavření škol s dětmi pracovat, zda, jak a za co je hodnotili, jak děti pracovaly? Příčetný pedagog přece rozezná, že Pepíček dělal úkoly zjevně sám, zatímco Mařenky písmo se při práci z domova začalo nápadně podobat rukopisu její babičky. Stejně tak si soudný angličtinář všimne, že Tomášek, který v únoru uměl anglicky akorát zaštěkat, teď vypracovává úkoly, na které si on sám musí brát slovník... A podle toho všeho snad také umí učitelé děti oznámkovat, ne?

Už vidím ty vyděšené oči ministerských úředník: Vždyť takové hodnocení by mohlo být ze strany učitele subjektivní! A co kdyby jedna škola postupovala o trochu jinak než druhá? Co naše tabulky, formuláře a dotazníky?

Přesto bych se za takové revoluční řešení přimlouval. Nechme známkování dětí ve školách na učitelích a nemluvme jim do toho! A ministr Plaga, aby nepřišel o domnělou autoritu a pocit vlastní důležitosti, by mohl vydat vyhlášku obsahující jednu větu: Známky na vysvědčení jsou plně v kompetenci učitelů, kteří nechť se řídí vlastním zdravým rozumem.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
29. dubna 2020 · 09:08

BUDE V TOKIU PŘÍŠTÍ ROK OLYMPIÁDA? JISTÉ TO NENÍ

Japonská vláda společně s Mezinárodním olympijským výborem dlouho tvrdily, že letošní letní olympiáda v Tokiu určitě bude, že není důvod ji posunout či zrušit. A to i v době, kdy už koronavirus řádil po celém světě. Až 24. března bylo oznámeno, že termín se přesouvá na rok 2021. Jenže i to experti považují za riskantní a někteří se dokonce domnívají, že olympiáda nebude v japonské metropoli ani příští rok.

Jedním z hlavních uváděných důvodů je to, že v létě 2021 by ještě nemusela být k dispozici zcela ověřená vakcína proti nemoci Covid-19. Na olympiádě má přitom startovat přes 11 tisíc sportovců, přijet mají další desítky tisíc sportovních funkcionářů a doprovodu, novinářů a hostů sponzorů. Navíc ji má v hledišti přímo sledovat dohromady přes 6 milionů diváků. Pokud nebude vakcína, riziko může být velké.  

Marek Stoniš
Marek Stoniš
29. dubna 2020 · 08:29

PORUČIL VĚTRU, DEŠTI

Kolega Viliam Buchert nedávno na tomto místě zveřejnil pomyslné vysvědčení jednotlivým ministrům za jejich výkon během koronakrize. U jedniného ministra známka chyběla - u Richarda Brabce, ministra životního prostředí za hnutí ANO, bude líp. Prostě zmizel, nebyl. Ale on dobře ví, kdy vystoupit. Včera si veřejně postěžoval na sucho a slíbil řešení. A začalo pršet. Takže za jedna, ne?

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
28. dubna 2020 · 23:14

BEZPRECEDENTNÍ ÚTOK NA DEMOKRACII

Pondělní večer nám přinesl dva zatím nejhustější momenty koronavirové krize. O prodloužení nouzového stavu do 17. května rozhodli ve sněmovně komunisté. Ano. Třicet let po revoluci právě rudá banda dosáhla zatím na svůj největší úspěch - zásadně ovlivňuje chod této země. A zatímco trestně stíhaný premiér kouká, jak mu stříhají psa a vicepremiérka zas stříhá samu sebe, jejich suverénně nejzarostlejší kolega dostal chuť povýšit sebe a své ministerstvo nad ústavu. Ministr zdravotnictví Vojtěch totiž chce prosadit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Díky ní by jeho rezort posílil a mohl zachovat restriktivní opatření kvůli koronaviru i po skončení nouzového stavu. Tady musí blikat snad všechny červené kontrolky - nikým nevolené ministerstvo chce omezovat pohyb osob a zakazovat firmám pracovat. Snad tohle Ústavní soud smete dřív, než si ministr zítra ráno projede obligátní do re mi fa sol la si do. Poté už stačí jen vrátit právnický diplom (protože za podobné nápady by u zkoušky ze správního práva letěl jako namydlený blesk), zhasne a zmizí do propadliště dějin.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
28. dubna 2020 · 16:27

KÉRKA S PRYMULOU

Švédsko jde v boji proti nákaze výrazně odlišnou, volnější cestou, než zbytek Evropy. Školy, obchody i restaurace zůstaly ve skandinávské zemi otevřené. Garantem a hlavní mediální tváří této liberální strategie je epidemiolog Anders Tegnell, muž donedávna vcelku neznámý. Jeden švédský tatér nyní nabízí, že lidem vytetuje Tegnellův portrét. Několik zákazníků toho už využilo. Něchá si u nás někdo vykérovat  Romana Prymulu? Mohla by s tím začít třeba nová generace českých rapperů. Ti už stačili odkoukat od zámořských kolegů módu tetování na obličeji a zálibu ve značkách Gucci, Fendi a Balenciaga. Tak co takový menší portrétek pana plukovníka pěkně pod oko? Epidemiologové teď evidentně frčí. 

Jana Bendová
Jana Bendová
28. dubna 2020 · 15:56

A BUDE SE LÉTAT!

První pravidelnou leteckou linkou, která bude po přerušení provozu na pražském letišti obnovena, by měly být spoje mezi Prahou a Amsterdamem společnosti KLM. Dopravce už to oznámil letišti. Linka by měla začít fungovat na začátku května, jak uvádí ČTK 4. května.

Oni ti Holanďani byli vždy průkopníky.

Jana Bendová
Jana Bendová
28. dubna 2020 · 15:37

KIM SE ASI SCHOVÁVÁ

Důvodem, proč se neohrožený severokorejský vůdce Kim Čong-un více než dva týdny neobjevil na veřejnosti, jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem. Nebylo by divu. Tenhle nový koronavirus si napříč kontinenty oblíbil především obézní muže. A Kimovi na šlachovitého válečníka opravdu pár kil přebývá.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
28. dubna 2020 · 13:16

KOMUNISTI NESMÍ NA VEŘEJNOST

K přínosům současné koronavirové epidemie můžeme přičíst to, že komunisti se na 1. máj nebudou smět houfovat na veřejnosti. Jindy pořádají v Praze i na dalších místech Česka řadu nostalgických setkání, kde na výdobytky totalitní diktatury vzpomínají i taková politická zombie, jako je třeba legendární Milouš "Kůl v plotě" Jakeš. Tentokrát si tedy budou muset nechat zajít chuť a budou se muset spokojit s tím, že si na internetu pustí svého předsedu a někdejšího agenta StB Vojtěcha "Falmera" Filipa. Ten už slíbil, že natočí zdravici a zveřejní ji na sociálních sítích. Párek s hořčicí a pivo si k ní ovšem budou muset komunističtí nostalgici pořídit a ohřát doma sami.

Milan Tesař
Milan Tesař
28. dubna 2020 · 12:58

Letošní prázdniny? Žádná dovolená v cizině, žádní zmatení turisté v Praze, žádný karlovarský festival, žádné Colours od Ostrava, žádný Bohemia Jezz Fest, žádná Letní Letná, žádný Metronome Festival, žádná Filmová škola v Uherském Hradišti. Zato se obden bude hrát nějaký fotbal. Jakkoli jsem náruživý fanoušek, tento způsob léta zdá se mi poněkud podivným. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
28. dubna 2020 · 10:25

UVOLŇOVÁNÍ NEZNAMENÁ, ŽE COVID ZMIZEL. TO JE OMYL

Česká vláda postupuje někdy v případě řešení nemoci Covid-19 chaoticky a nestrukturovaně. Často mění nařízení, ministři si vzájemně protiřečí a málo se dbá na analýzy a přesná data o nemoci, s kterými se musí důkladně pracovat, abychom věděli, kdy je možné nějaké omezení uvolnit a kdy ještě nikoli. Krize je ale současně boj o hlasy voličů, boj s názory ekonomů i vládní boj o přežití vlastního kabinetu. Proto někdy vítězí populismus.

Část veřejnosti i politiků u toho podlehla jednomu nesmyslu: Jakékoli uvolňování opatření, otevírání obchodů a další rozvolňování, neznamená, že koronavirus náhle zmizel. Není to pravda, protože to není možné. Jen právě teď plošné šíření infekční choroby ustupuje. Neznamená to, že nemáme být nadále disciplinovaní, trpěliví. Ani by se neměla rušit všechna omezení. Takový postup je riskantní. Vyjít samozřejmě může. Ale nemusí. Navíc vakcína neexistuje, i když se o tom tolik hovoří. Mimochodem vakcína na podobnou nemoc, na SARS, o které se také před lety tolik hovořilo, neexistuje.

Musíme proto doufat, že rychlé uvolňování dopadne dobře. Věřit tomu ale stoprocentně nelze.

Jana Bendová
Jana Bendová
28. dubna 2020 · 09:44

DO KDY NOUZOVÝ STAV?

Rekapitulace před hlasováním sněmovny:

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu do 25. května, ten stávající skončí 30. dubna. Hnutí STAN preferuje do 10. května. ODS navrhuje prodloužit jen o sedm dní, stejný návrh podpoří i SPD. KDU-ČSL by se zamlouvalo prodloužení o sedm až deset dnů. TOP nesouhlasí s prodloužením do 25. května, ale je připravena v případě nutnosti termín posunout. Piráti nebudou pro prodloužení hlasovat, nesplní-li kabinet jejich podmínky.

Bude to napínavé. Skoro jako losování sportky.

Reflex
Reflex
28. dubna 2020 · 08:52

USA HLÁSÍ MILION NAKAŽENÝCH, TŘETINU NA SVĚTĚ

Nový typ koronaviru, který vyvolává onemocnění covid-19, se v Číně začal šířit začátkem loňského prosince. Dalším ohniskem nákazy byla Evropa, první případy infekce ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii. Nejpostiženější zemí jsou v současnosti Spojené státy, kde dnes počet nakažených překročil milion.

Celkový počet infikovaných ve světě překročil podle www.worldometers.info hranici tří milionů, obětí je celosvětově na 211.000. Vyléčeno bylo téměř 923.000 lidí, nemoc hlásí více než 185 zemí a území. V České republice byly první případy nákazy novým typem koronaviru potvrzeny 1. března, v současnosti je nakažených 7445, 223 lidí zemřelo a 2834 pacientů se vyléčilo.

Reflex
Reflex
27. dubna 2020 · 18:14

HOSPODY SE DŘÍV NEOTEVŘOU

Plán na otevření restaurací, jejichž provoz je omezený kvůli epidemii nového typu koronaviru, dnes kabinet neuspíšil. O pokračování rozvolňování svých opatření v dalších plánovaných vlnách rozhodne vláda koncem příštího týdne, řekl po dnešním zasedání novinářům náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Téma rychlejšího zprovoznění restaurací na dnešním zasedání kabinetu otevřel ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Vláda harmonogram pro rozvolnění svých opatření minulý týden uspíšila tak, že místo 8. června končí 25. května. Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle plánu otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
27. dubna 2020 · 18:05

HLEDÁ SE EPIDEMIOKONOM

Většinou se po vyhlášení nových kroků v pandemické situaci vláda odkazuje na doporučení epidemiologů. Po posledním uvolňování opatření ji ale kritizuje přímo člen pracovní skupiny pod vedením Romana Prymuly, epidemiolog Rastislav Maďar: "Dokonce se mají (velké obchody, pozn. red.) otevřít o dva týdny dříve než dobrovolné obnovení prvního stupně základních škol. Dává to logiku? Tedy kromě té obchodní? My žádáme o pochopení amatérské sportovce, kteří chtějí sportovat i v halách, že zatím musí vydržet, protože je to obrovská masa lidí, která by se dala do pohybu, a to zatím z hlediska epidemiologické situace nechceme, ale dříve, než jim to umožníme, se otevřou nákupní centra? To je něco, s čím nemohu souhlasit," řekl Blesku

Hodí se připomenout, že Maďar nepatří mezi ty, kdo by chtěli Česko vypínat a izolovat na dlouho. V Prostoru X říkal, že bude potřeba společnost promořit. Aktuální změny se ale podle něj neřídí doporučením epidemiologů. Možná by ideálním poradcem vlády byl epidemiokonom - člověk se znalostí epidemiologie i ekonomie. Teď to totiž vypadá, že vláda chvilku poslouchá jedny a pak druhé.

Reflex
Reflex
27. dubna 2020 · 17:30

PANDEMIE VÝRAZNĚ OMEZÍ OSLAVY KONCE VÁLKY

Pandemie koronaviru letos výrazně omezí připomínku výročí konce druhé světové války. Prezident Miloš Zeman posune kvůli současné situaci tradiční květnové jmenování generálů, ve hře je podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka možná až říjen. Výročí konce války si chce Zeman připomenout na Vítkově, podrobnosti se podle Ovčáčka chystají. V omezeném formátu si také letos Český rozhlas připomene výročí Pražského povstání a bojů o budovu Československého rozhlasu.

Zeman se podle Ovčáčka 5. května od 18:00 zúčastní mše ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Věnována bude míru právě u příležitosti 75. výročí konce druhé světové války a obětem epidemie koronaviru.

Samotné výročí druhé světové války si chce Zeman připomenout tradičně na Vítkově, kde plánuje položit věnec u Národního památníku. "Jde o záměr, podrobnosti se vzhledem k aktuální situaci dojednávají," poznamenal mluvčí. Na Vítkově si každoročně památku padlých vojáků připomínají i další představitelé státu.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
27. dubna 2020 · 13:04

CHUDÉ NEMOCNICE V SUDETECH

Ministerstvo zdravotnictví rozdá "svým" šesti nemocnicím v Praze a Brně 7,7 miliardy, aby je oddlužilo. To je super. Když už se takhle velkoryse rozdává ve jménu zdraví, mohlo by něco ukápnout i do Šluknovského výběžku, kde je momentálně v insolvenci Rumburská nemocnice. Vzhledem k tomu, jak se dokola opakuje, že tu s námi bude nejen koronavirus, ale i další nákazy, žít dál, by bylo dobré, zajistit adekvátní péči pacientům v celé zemi. A konkrétně severočeský výběžek je na tom hodně špatně. Tamní obyvatelé nemohou za privatizační divočinu ani neschopnost zdravotnických manažerů na regionální úrovni. Zdraví máme jenom jedno a nemělo by o něm rozhodovat to, kde v Česku bydlíme a kdo zrovna naši nejbližší nemocnici provozuje.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
27. dubna 2020 · 12:30

VIRUS UPOZORNIL VĚZNICE NA 21. STOLETÍ

Všechno zlé je k něčemu dobré. Současná epidemie například přispěla k tomu, že do českých věznic alespoň trochu nakouklo 21. století. Snaha omezit přístup lidí zvenčí, kteří mohou být potenciálním rizikem nákazy, urychlila realizaci projektu „Skype obhajoba“. V době, kdy nejméně jedna celá generace už spolu skoro nekomunikuje jinak než přes internet, tak díky koronaviru získali obhájci možnost mluvit přes Skype s klienty za mřížemi. „S pilotním projektem jsme začínali letos v lednu ve vazebních věznicích v Liberci a v Brně. Okolnosti spojené s onemocněním covid-19 však postupnou realizaci projektu posunuly tak, že jsme v krátké době technicky vybavili všech deset vazebních věznic a další čtyři věznice. Advokáti tak mohou bezkontaktně hovořit s vězni, což je jeden z mnoha způsobů, jak eliminujeme možný průnik onemocnění do věznic,“ pochlubil se generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal. Stejně jako v případech, kdy advokát docházel za klientem do basy osobně, i videohovory monitorují bachaři jen vizuálně bez odposlechu. „Přidanou hodnotou je, že se eliminuje čas advokáta při cestě do věznice a čekání na předvedení klienta. To může znamenat stovky ušetřených hodin ročně,“ dodal místopředseda advokátní komory Tomáš Sokol. Samozřejmě nadále platí možnost, aby advokát navštívil klienta v kriminálu osobně. Člověk si skoro říká, aby těch moderních vymožeností nebylo za katrem moc – správní trestanci přece mají mít pruhované mundúry, kouli na noze a manželky jim mají nosit vánočky se zapečeným pilníkem. A sprostí podezřelí ve vazbě se mají chystat na to, co je stejně čeká a nemine. A teď si budou s obhájci volat přes Skype? Hrůza!

Viliam Buchert
Viliam Buchert
27. dubna 2020 · 11:56

ROZESTUPY V HOSPODÁCH JSOU NESMYSL. ČEŠI TO „OJEBOU“

Některé restaurace a bary ve Švédsku, které prosazuje riskantní cestu řešení koronavirové krize, úřady v posledních dnech uzavřely. Nedodržovaly totiž doporučení o rozestupech. Zákazníků bylo moc a nařízení prostě nebylo možné dodržovat. Jaké poučení z toho plyne pro nás?

Pokud budeme sedět v rouškách v hospodě a stoly budou dále od sebe, nepovažuji to za dobrý nápad, protože se dá předpokládat, že se to bude masově obcházet a porušovat (tohle Češi vždy ojebou, pardon za slovo). Navíc poslintané roušky od piva jsou úplně k ničemu, nechrání před ničím. A bude se policie večer při kontrolách hádat s lidmi, kteří budou mít upito? To jen zadělává na další problémy.

Chápu, že je potřeba rychle pomoci provozovatelům, kteří trpí kvůli uzavření restaurací a mnoho lidí se hodně těší do své hospody i a na to, že potkají své kamarády a známé. S rozestupy bude ale problém. Zaklínání se tím, že nebude, je podle mě naivní. Otevřít ano, ale bez rozestupů. Je to sice velké riziko, ale jinak hospody nemohou fungovat. Leda tak pro osamělé alkoholiky. Ale to snad také nechceme.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
27. dubna 2020 · 11:55

TO JE BYZNYS!

Jižní Korea už mnoho let exportuje do světa i velmi populární dívčí a chlapecké hudební skupiny, obecně se tomu říká K-pop. V neděli sedmičlenná chlapecká jihokorejská kapela SuperM odehrála celosvětový online koncert, pomocí kterého se vybralo neuvěřitelných 1,9 milionu dolarů, tedy v přepočtu skoro 50 milionů korun.

Počet diváků na normálních koncertech SuperM byl v posledních letech kolem 10 tisíc lidí. V neděli to ale bylo až 75 tisíc platících diváků ve 109 zemích světa. Loni při turné v USA stála vstupenka 50 dolarů, teď byla cena na online 27 dolarů. Celkové tržby pak dosáhly 1,9 milionu dolarů, protože jsou v tom započítány i zisky z prodeje dalšího zboží, které s činnosti kapely souvisí.

Tak tomu se říká koronavirový byznys!

Jihokorejská kapela SuperM
Jihokorejská kapela SuperM
Reflex
Reflex
27. dubna 2020 · 09:32

ŠKODOVKA SE ROZJELA

Automobilka Škoda Auto bude po odstávce vyrábět pouze na dvě směny ze standardních tří, noční směna odpadne. Auta začnou z výrobních linek sjíždět v příštích dnech, jejich montáž začne v úterý, řekl dnes ČTK člen představenstva Bohdan Wojnar. Výrobu firma po odstávce kvůli koronaviru obnovila dnes v 6:00.

Reflex
Reflex
27. dubna 2020 · 09:19

BORIS JOHNSON SE VRACÍ DO PRÁCE

Britský premiér Boris Johnson se dnes po zotavení z nemoci covid-19 vrátil do premiérského sídla na Downing Street. V pondělí se vrátí do práce a velmi se na to těší, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab, který Johnsona zastupoval ve vedení země. Jak Raab dodal, vláda nebude spěchat s uvolňováním opatření zavedených kvůli šíření koronaviru a "bude jednat opatrně".

Reflex
Reflex
26. dubna 2020 · 17:48

KORONAVIRUS VZNIKL UMĚLE A ŠÍŘÍ SE PŘES 5G SÍTĚ

Téměř polovina Britů si myslí, že virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, byl vytvořen člověkem. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil list The Independent. Osm procent oslovených lidí v něm také uvedlo, že v souvislosti s pandemií věří nejrůznějším konspiračním teoriím včetně té, podle níž se na šíření viru podílí mobilní telefonní sítě 5G.

Průzkum si zadala protirasistická iniciativa Hope not Hate a mezi únorem a dubnem ho na vzorku více než 2000 lidí provedla společnost Focaldata. Otázky ohledně koronaviru tvořily jen část průzkumu, který byl zaměřený na vnímání náboženských a etnických menšin.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
26. dubna 2020 · 16:27

ZA VOLANTEM ZASE UŽ BEZ ALKOHOLU

Začátek tohoto víkendu byl ve znamení znovu plných silnic a logicky tedy i nehod a zácp na dálnici. Spolu s tím policie, která trpěla již před koronavirovou pandemií nedostatkem lidí a nyní jedou policisté doslova nadoraz, musela stáhnout z koronaslužeb zpět silniční a dálniční hlídky. Ukázalo se totiž, že bez dohledu na cestách se nejen vrátili závodníci nerespektující rychlostní limity, ale také řidiči posilnění alkoholem – vždyť přece není, kdo by je kontroloval…

„A chtěl bych vidět, jak mě budou nutit dýchat s rouškou! Když si ji sundám, dají mi pokutu, když ne a nedýchnu, tak taky?“ řekl včera kousek od Prostřední Bečvy řidič „vytuněného“ BMW, odhodil do popelnice prázdný kelímek od piva a odjel. Když jsem pak dnes jela od Valašského Meziříčí na Olomouc a na sedmdesátce v nepřehledné zatáčce mě předjelo víc než stovkou další auto, i já jsem se přistihla při myšlence, že někdy je viditelnost policie podél cest celkem dobrÁ

Oliver Adámek
Oliver Adámek
26. dubna 2020 · 15:55

UŽ MÁTE SVŮJ SVAZ?

Díky zprávám o následcích zastavení ekonomiky vychází najevo, kolik překvapivých profesních skupin u nás má nějakou reprezentativní instituci. Jen dnes se televizím vyjádřil třeba prezident Cechu obkladačů nebo zástupkyně skupiny, která bojuje za lepší podmínky pro dohodáře. Chtěl jsem napsat, že čekám na vznik Českého svazu pendlerského, ale on už existuje - na začátku dubna vzniklo sdružení Pendleři bez hranic. Občanská společnost žije!

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
26. dubna 2020 · 13:48

DVĚ STATISTIKY

Na koronavirus (či přesněji řečeno na komplikace nemocí způsobené) zemřelo v České republice k dnešnímu datu 219 lidí. Průměrně u nás přitom zemře asi 300 lidí každý den, nejčastějšími příčinami jsou onemocnění a selhání oběhové soustavy. V celoroční statistice  se tak epidemie bude na celkovém počtu úmrtí obyvatel ČR zřejmě podílet v promilích procenta. Jinou statistiku dodává portál Intersucho a hydrometeorologický ústav. Už nyní, na konci dubna, je stav sucha u nás horší, než byl loni v létě, před vlnou extrémních veder. Procházka českou přírodou připomíná na mnoha místech putování krajinou po apokalypse. Zmasakrované lesy dostanou toto léto další K.O. V médiích nyní dostávají mohutný prostor různí proroci a rozumbradové, věštící, jak prý koronavirus změní společnost a svět. Jenže svět se mění už delší dobu a posledních několik let doslova před očima. Až dekáda začínající dvojkou skončí, na onemocnění Covid-19 se bude vzpomínat jako na epizodu, která na chvíli ve veřejném prostoru přehlušila mnohem závažnější procesy. Nežijeme za časů nečekané pandemie, jak se teď do nekonečna omílá v tisku. Je to naopak. Epidemie probíhá za časů globální, člověkem způsobené klimatické změny. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
26. dubna 2020 · 13:17

ČEŠTINA ÚPÍ

Ve výjimečných dobách typu epidemie trpí kromě lidí také jazyk. Všimněte si. Fráze. Věty bez obsahu, začátku, prostředku i konce. Před chvíli ministryně sociálních věcí Maláčová vypráví o tom, jak si lidé díky vládním balíčkům "dosáhnou" na více peněz, než si myslí. Termín "dosáhnout" k nám coby novotvar přišel s dotacemi, převážně těmi evropskými. Vznikly dokonce firmy, v nichž šíbři slibují podnikatelům i obcím "dosáhnout" na evropské peníze. Vzniká tak dojem, že peníze někde visí, případně rostou na stromech, jen na ně je třeba  dosáhnout. Před pár dny se premiér Babiš, onen vládní Cicero, prohlásil, že opatření vlády zachránila tisíce mrtvých. Mrtví jsou panu premiérovi neskonale vděčni, už se nemůžou dočkat, až se z uren pohřebních dostaví k urnám volebním... Jazykovým zhovadilostem Babiše, Maláčové a spol. se dá samozřejmě čelit. Třeba čtením klasiků. Nebo překvapivě dokonce sledováním seriálů. V jednom z nich, polské Bažině, jsem se nedávno jazykově zatetelil blahem. Dva ostřílení novináři v něm posílají mladého eléva do obchodu. "K něčemu se schyluje," vysvětluje jeden z matadorů. "K čemu?", ptá se v očekávání velkých událostí elév. "Schyluje se k vodce." Krásný dialog. Maláčová by možná řekla: "Sáhneme si na lahev vodky." A Babiš? Vůbec si netroufám odhadnout.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. dubna 2020 · 12:22

PROFESOR KALOUSEK NECHAL ŽÁKYNI MALÁČOVOU PROJÍT

Sledovat v televizi Prima nedělní Partii, kde s moderátorkou diskutovali ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a bývalý ministr financí a poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek, bylo mimořádně zábavné. Nešlo ani tak o obsah vyřčeného - zaznělo to, co od obou aktérů člověk více méně čekal, překvapivé (alespoň pro mne) bylo snad jen docela konsenzuální vyznění celého pořadu. Mnohem přínosnější ale bylo zaměřit se na neverbální komunikaci obou politiků a zejména na jejich vzájemnou neverbální interakci.

V podobných pořadech hovoří diskutující primárně s moderátorem/moderátorkou, ale čas od času samozřejmě pohlédnou i jeden na druhého. A zde byly tentokrát karty rozdány naprosto jednoznačně: pokud se Miroslav Kalousek podíval na Janu Maláčovou, šlo většinou o pohled zkušeného a dobráckého profesora, který si ověřuje, jestli posluchačka výkladu rozumí a chápe obsah řečeného. V opačném gardu to pak byl většinou pohled žačky, která se u zkušeného pedagoga dožaduje alespoň letmého potvrzení, že její slova přijímá kladně a nebude ji za ně peskovat. Pokud nevěříte, pusťte si záznam bez zvuku.

Kalousek navíc svoji roli spravdelivého vyučujícího sehrál dokonale i verbálně, když Maláčovou několikrát pochválil, že narozdíl od jiných ministrů ji během krize neslyšel lhát, že komunikuje se sociálními partnery v tripartitě, skutečně se celkem snaží. A Maláčová si opravdu zasloužila pochvalu i za své vystoupení v Partii - neslibovala zařídit zázraky i nemožné nejpozději do čtyřiadvaceti hodin, uznávala, že občas vláda nepostupuje optimálně a přiznala i problémy se srozumitelností vládní komunikace.

Celkem bych řekl, že Maláčová byla dnes na slušnou trojku, možná i horší dvojku. Kalouska nehodnotím, protože zkoušející profesoři se neznámkují.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
26. dubna 2020 · 11:16

TADŽIKISTÁN PŘEKONAL BABIŠE, HLÁSÍ NULA NAKAŽENÝCH

Premiér Andrej Babiš se přes chaotické chování své vlády neustále vychloubá, jak je Česká republika v boji s koronavirem vynikající, co udělala jako první, atd. Jenže ve světě jsou i jiní sekáči. Například dlouholetý autoritativní prezident Tádžikistánu Emómalí-ji Rahmón tvrdí, že v zemi nebyl a není žádný nakažený člověk nemocí Covid-19. To je podle všeho rekord všech rekordů. Pokud tedy nepočítáme Severní Koreu, kde geniální vůdce Kim Čong-un, jak jinak, zařídil rovněž nulovou nakaženost.

Světová zdravotnická organizace (pravda, ani té, jak se ukázalo, nemusíme vše věřit) ovšem čísla z Tádžikistánu zpochybňuje a říká, že v podstatě to není možné. Ve čtvrtek přitom země zavřela školy, uzavřeny jsou i hranice a mešity a byl zakázán také vývoz některých potravin.

Jana Bendová
Jana Bendová
26. dubna 2020 · 10:48

ČÍNSKÉ PÍÁRKO

Čína se snažila ovlivňovat Německo, aby se pozitivně vyjadřovalo o tom, jak Peking zvládá epidemii způsobenou koronavirem. S odvoláním na německé ministerstvo vnitra o tom informuje nedělník Welt am Sonntag citovaný ČTK. Čínští diplomaté se obraceli na úředníky německých ministerstev "s cílem dosáhnout pozitivních veřejných vyjádření o zvládání koronaviru Čínskou lidovou republikou". Německá vláda to odmítla. "Z pohledu spolkové vlády hraje ústřední roli při úspěšném zvládání pandemie transparentnost," uvedlo ministerstvo vnitra.

Jenže z pohledu čínské vlády zrovna transparentnost hraje mimořádně škodlivou roli - pro ni. Zda se tedy čínští diplomaté obracejí i na české politiky a úředníky je dost odhadnutelné.   

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. dubna 2020 · 10:06

MÝT SI VLASY A ČESAT SE NIKDO NEZAKÁZAL

Videozáznam z páteční tiskové konference vlády jsem si pustil až dnes. (Abych si udržel duševní zdraví, omezuju sledování živých vystoupení premiéra Babiše na nezbytné minimum). Ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové se tudíž omlouvám, že jí poklonu vyseknu s dvoudenním zpoždění: Je skutečně obdivuhodné, když kterýkoliv člen kabinetu tak důsledně dodržuje omezení, která vláda uvalila na celý národ. U ministryně Maláčové nikdo nemůže být na pochybách, že by snad porušovala zákaz a tajně docházela ke kadeřnici nebo kadeřnice k ní. Tak to má být!

Snad jen malé upozornění na závěr, aby pohled na příkladnou propagátorku vládních opatření lidi příliš neznejistil: Mýt a česat si vlasy sami doma klidně můžete.

Jana Maláčová na tiskové konferenci vlády
Jana Maláčová na tiskové konferenci vlády
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. dubna 2020 · 09:25

HUDBA, NAD KTEROU ZŮSTÁVÁ ROZUM STÁT

Česká filharmonie poslala prostřednictví ČT Art jasný vzkaz a návod sexuálním pracovnicím: Jde to i s rouškou!

Sice je teda rouška s dírou na pusu tak nějak k ničemu, že, ale aspoň to hůř vypadá.

Kdo nemůže uvěřit a chce to vidět na vlastní oči, nechť vyhledá záznam benefičního koncertu Pomáháme s Českou filharmonií, který ČT Art odvysílala živě v sobotu 25. dubna od 20 hodin.

Česká filharmonie hraje v rouškách na dechy
Česká filharmonie hraje v rouškách na dechy
Jana Bendová
Jana Bendová
26. dubna 2020 · 08:41

DO PAMÁTNÍČKU

Top korona-větou opakovanou v různých variacích se podle mne stává: Hranice nejsou zavřeny, ale vycestovat do zahraničí nemůžete. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. dubna 2020 · 18:39

VODKOU VIRUS NEVYLÉČÍŠ

Zatímco v Česku už epidemie pomalu končí a ve srovnání s mnoha postiženými státy byl její průběh naštěstí mírný, situace v Bělorusku se dramatizuje. Prezident Lukašenko se před časem nechal slyšet, že pod jeho vládou žádná pandémie nehrozí, a kdyby náhodou, odolný běloruský lid jí bude čelit po svém: jízdou na traktoru, stakanem vodky a vypocením v sauně. Virus se této tradiční slovanské léčby zjevně nezalekl: země hlásí přes osm set nových případů nákazy za dvacet čtyři hodin. Připočtěme k tomu, že Lukašenkův autoritářský režim informace o průběhu nákazy zřejmě falšuje, vyhrožuje doktorům i nezávislým online médiím. Reálná čísla budou tedy horší. Starší obyvatelé Běloruska tak zažívají truchlivé déjà vu. Na začátku osmdesátých let jim vláda rovněž lhala o povaze neviditelného nebezpečí. Dokonce ani doporučené metody prevence se příliš nezměnily. I personál nasazený na odklízení následků černobylské havárie fasoval vodku ve velkém. 

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
25. dubna 2020 · 16:48

S ROUŠKOU DO HOSPODY

V květnu mají začít otevírat restaurace a kavárny, z počátku ale i do nich budeme chodit s rouškami. Podle ministra Vojtěcha si je bude člověk moct sundat jen při konzumaci a pak zas nasadit. Právě před tím ale část odborníku varovala - rouška může být kontraproduktivní, když se často dotýkáte její vnější ("infikované") části. Pivo tedy bude z epidemiologického hlediska nejbezpečnější exovat.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
25. dubna 2020 · 15:27

NOUZOVÝ STAV NOUZISTŮM

Z různých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ne zrovna malá část občanů si přeje dlouhé trvání nouzového stavu, včetně zavřených obchodů, hranic, atd. Není ovšem důvod kvůli nim drastická opatření donekonečna prodlužovat; problém má přece jednoduché řešení - kdo chce zůstat do smrti doma, ať zůstane.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
25. dubna 2020 · 11:27

MŮŽE HLOUPÁ VLÁDA PŘIJÍT S CHYTROU KARANTÉNOU?

Ať hledám, jak hledám, nějak nikde nemůžu najít nic o mimořádně úspěšném a plošném fungování projektu "Chytrá karanténa". Pokud si ovšem dobře vzpomínám, tak ještě nedávno vláda podmiňovala uvolnění protiepidemických opatření právě tím. Takže z logiky věci už "Chytrá karanténa" musí frčet ve velkém, když teď to uvolňování nabralo takové obrátky, ne? Jinak by to skoro mohlo vypadat, že buď tehdy ministři s premiérem v čele plkali nesmysly (premiér by zřejmě řekl nesmysle), nebo teď pro všechna ta uvolnění nejsou vůbec žádné rozumné a věcné důvody. Tak třeba nám to Andrej Babiš vysvětlí na příští tiskové konferenci vlády místo toho, aby se chlubil tím, jak "zachránili tisíce mrtvých". A do té doby si můžete přečíst tenhle komentář: Že už jsme edpidemii zvládli? Vůbec ne! To jen Babiš lže, jako když jeho noviny tisknou.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
25. dubna 2020 · 09:33

POMOC Z NEBE PŘILETĚLA V KROJÍCH

Amatérští letci, kteří už týdny z vlastní iniciativy pomáhají s rychlou přepravou ochranných pomůcek pro zdravotníky z jednoho konce Česka na druhý, najdou při svých letech někdy čas i na zábavu. Dvojice pilotů ze Slovácka – Roman Mikel a Radim Stibůrek – se při jedné ze svých vzdušných cest v minulém týdnu rozhodla propagovat folklór a místo, odkud pocházejí. Na let z Kunovic do Prahy pro respirátory COVMASK se proto vydali v krojích. Roman v Březolupském a Radim v Podlužáckém. Aby se pohodlně vešli do kabiny, zvolili pracovní verze krojů – v těch slavnostních by to bylo přece jen o poznání komplikovanější. Z jejich cesty vzniklo dokonce video, které si můžete prohlédnout zde.

Projekt #PILOTILIDEM funguje už několik týdnů a zapojily se do něj stovky letců, kteří mají létání většinou jen jako koníčka. S přepravou ochranných pomůcek pomáhají ve svém volném čase a lety jdou na jejich vlastní náklady.

Piloti v krojích
Piloti v krojích
Reflex
Reflex
25. dubna 2020 · 09:28

NIKOTINEM PROTI KORONAVIRU?

Francouzská vláda se rozhodla omezit prodej nikotinových náhražek poté, co byla tento týden zveřejněna studie, podle níž by nikotin mohl poskytovat určitou ochranu před koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle nedávno zveřejněné studie lékařů z jedné z pařížských nemocnic se koronavirem nakazilo mezi kuřáky menší procento lidí než u nekuřáků. Nikotin podle ní rovněž dokázal zabránit koronaviru v pronikání do lidských buněk.

Ministerstvo zdravotnictví proto nyní vydalo dekret, jímž chce předejít hromadnému nakupování nikotinových náplastí či žvýkaček. Tyto odvykací pomůcky by tak nemusely být dostupné pro lidi, kteří je běžně užívají. Úřady se rovněž obávají, že by někteří lidé mohli ve snaze ochránit své zdraví užívat těchto výrobků příliš, a tím si ublížit.

Reflex
Reflex
25. dubna 2020 · 09:27

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku v pátek stoupl o 86 na 7273. Byl to druhý nejnižší denní nárůst v týdnu, vyplývá z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví. Menší přírůstek byl jen ve čtvrtek s 55 nakaženými, což bylo nejméně od poloviny března. Od vypuknutí epidemie v Česku se zatím vyléčilo 2371 lidí, zemřelo 214 pacientů s nemocí covid-19.

Počet nových potvrzených případů nákazy za jeden den od pondělí klesal, až v pátek poprvé stoupl. V pondělí přibylo 154 nakažených, v úterý 133, ve středu 99 a ve čtvrtek byl denní nárůst 55.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. dubna 2020 · 15:03

DO ŠKOLY S BEZINFEKČNOSTÍ

Při včerejším oznámení otevírání vysokých škol ministr Vojtěch nezmínil, že platí omezení výuky a konzultací na maximálně 5 lidí, což pak doplnil ministr školství Plaga. Podle prohlášení Univerzity Karlovy nezazněl ještě další podstatný detail - pořád platí, že student do školy smí jen s prohlášením, že nemá žádné příznaky virového onemocnění. K návratu do běžného režimu to má pořád daleko - je taky otázka, jestli vůbec má cenu normální chod na pár týdnů do konce semestru zkoušet obnovovat.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
24. dubna 2020 · 15:02

ZAČAL RAMADÁN

Pro Muslimy celého světa právě začal svatý měsíc Ramadán. Stejně jako Velikonoční svátky u nás proběhne s většinou mešit zavřených a s modlitbami přenášenými přes internet a vysílanými v televizi. Některé země – například Egypt – dočasně otevřely více obchodů a prodloužily otevírací dobu, aby umožnily lidem nakupovat primárně potraviny průběžně. Neboť byť je o Ramadánu zapovězeno jíst a pít od úsvitu do setmění a i poté by se mělo jíst jen střídmě, realita je často taková, že se z nocí stává doba hodování a sešlostí.

V otázce volného pohybu lidí se muslimské státy rozdělily; některé nadále zakazují přesuny mezi provinciemi a zeměmi, jiné dočasně cesty za rodinou a za modlitbou umožnily. Z hlediska bezpečnosti by mohl být letošní Ramadán právě díky novému koronaviru jedním z nejklidnějších za desítky let – vzhledem k uzavřeným mešitám a tedy téměř neexistenci davů na poutních místech se nečekávají teroristické útoky, ani davová šílenství, jež mívají na svědomí tisíce mrtvých.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. dubna 2020 · 14:23

PIJTE SAVO A NEPIJTE RUM

Americký prezident Trump pokračuje v krasojízdě výroků o koronaviru. Nejprve národ ujišťoval, že, že mu nic nehrozí a že koronavirus se do Ameriky nikdy nedostane. Poté se označil za válečného prezidenta bojujícího s nejvážnější hrozbou pro USA od konce druhé světové války. Teď se pustil rovnou do předepisování receptů, k hrůze lékařů. Donald doporučuje léčit koronavirus vstřikováním dezinfekce do žil. "Nitrožilní aplikace nebo požití dezinfekčních prostředků je běžná metoda lidí, kteří se chtějí zabít." Zhodnotil Trumpovy rady jeden z plicních specialistů. Svým způsobem je nicméně Trumpova metoda boje s pandemií geniální: Mrtví lidé se nenakazí. 

 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
24. dubna 2020 · 12:56

VYSVĚDČENÍ ČESKÉ VLÁDY V NOUZOVÉM STAVU

Andrej Babiš (premiér) - 5

Jan Hamáček (vnitro) – 4

Alena Schillerová (finance) - 5

Karel Havlíček (ministr všeho) – 5

Adam Vojtěch (zdravotnictví) - 5

Jana Maláčová (práce, sociální věci) - 5

Tomáš Petříček (zahraničí) - 2

Lubomír Metnar (obrana) - 5

Marie Benešová (spravedlnost) - 3

Miroslav Toman (zemědělství) - 3

Robert Plaga (školství) – 5

Klára Dostálová (místní rozvoj) - 5

Lubomír Zaorálek (kultura) – 5

Richard Brabec (životní prostředí) - nezvěstný

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. dubna 2020 · 12:35

TI, KDO PROĎELALI COVID-19, TEĎ MOHOU POMOCI

Ústřední vojenská nemocnice v Praze se prostřednictvím lékařské komory obrátila na všechny lékaře, kteří by mohli mít v registru pacienty ve věku 18-60 let, prodělali COVID-19 a jsou v dobrém zdravotním stavu. Krevní plasma takových lidí totiž podle dosavadních zkušeností pomáhá s rekonvalescencí jiným pacientů s touto chorobou. „Pokud máte v registru takového pacienta a byl by ochoten plasmu darovat, prosím o předání kontaktů,“ vyzývá všechny lékaře primář Oddělení hematologie a krevní transfuze Miloš Bohoněk. Ti, kdo už mají nemoc bez následků za sebou, tak mohou k uzdravení pomoci těm, kdo svoji bitvu s virem zatím teprve svádějí.

Výzva z ÚVN
Výzva z ÚVN
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. dubna 2020 · 12:17

JE HORŠÍ KORONAVIRUS, NEBO KOMUNISTI?

Vláda sice umožnila, aby Češi (při dodržení určitých podmínek při návratu) cestovali do zahraničí, ale má to jeden velký háček - nikde v cizině nás nechtějí. Sousední země si chrání své území a odmítají riskovat, že jim tam někdo rozšíří nákazu. Novináři z veřejnoprávní televize to dnes vyzkoušeli na hranicích s Polskem i Slovenskem a všude zjistili totéž - na české straně je nikdo nezastavil, Poláci i Slováci je ale otočili a poslali šupem zpět. Podobně by to skoro jistě dopadlo na hranicích s Německem či Rakouskem - na webu německé ambasády je přímo uvedeno, že do země nesmí nikdo, kdo k tomu nemá závažný důvod (a tím není turistika ani třeba nákupy). Rakušané podle svého velvyslanectví zase požadují při vjezdu lékařské potvrzení o bezinfekčnosti ne starší než 4 dny. Skoro by se chtělo říct, že je to horší než za totáče - před rokem 1989 nás nechtěli ven pustit naši komunisté, ale sousedé byli připraveni nás přijmout. Teď bychom sice na západ vyjet mohli, ale nechtějí nás tam. A navíc nás nechtějí ani v Polsku a na Slovensku.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. dubna 2020 · 12:01

SLŮNĚ OSLAVÍ MĚSÍC UŽ V OTEVŘENÉ ZOO

Už v pondělí plánuje otevřít své brány návštěvníkům pražská zoologická zahrada. „Zprovoznit venkovní prostory bude možné již 27. dubna. Náš zřizovatel si přeje, abychom této možnosti využili, a tak i Zoo Praha otevře nikoli 25. května, ale hned po víkendu,“ uvádí se na webu zahrady. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na 130 mláďat, která se v zoo narodila ode dne jejího uzavření 13. března 2020. K nejatraktivnějším bezpochyby patří sloní samička, která se v pondělí dožije přesně jednoho měsíce.

Sloní slečna dovádí venku v Údolí slonů. Poprvé se podívala ven v neděli
Sloní slečna dovádí venku v Údolí slonů. Poprvé se podívala ven v neděli
Jana Bendová
Jana Bendová
24. dubna 2020 · 11:30

V DOMÁCÍM BEZPEČÍ

S tím čerstvě povoleným vycestováním za hranice je to zatím jedna velká legrace. Zatímco vicepremiér Havlíček říká, že povinný test na koronavirus budou moct lidé při návratu z ciziny podstoupit až doma v místě bydliště, náměstek ministra zdravotnictví Prymula trvá na tom, že se lidé budou muset prokázat negativním výsledkem testu už při příjezdu na hranice, jinak je čeká dvoutýdenní karanténa.

Ale naštěstí nemusíme tenhle rozpor řešit. Pan premiér na Radiožurnálu rovnou řekl, že cestování je pouze teorie a nedostaneme se prakticky nikam. Doporučuje zůstat doma, tady je bezpečno.

A hotovo!

Jana Bendová
Jana Bendová
24. dubna 2020 · 09:46

KOCOURKOVŠTÍ RADNÍ

Ondřej Dostál, právník, který zatopil vládě, poskytl v březnu Reflexu rozhovor. Zde pro připomenutí malá ukázka, ohlédnutí, co říkal už 18. března.

Jste coby expert na zdravotnické právo spokojený s tím, jak vláda a úřady čelí aktuální koronavirové nákaze?

Vláda podala slabý výkon hned ve třech disciplínách – ochrana veřejného zdraví, dodržování ústavnosti, kvalita právní práce.

Zapochyboval jste i o právní kvalitě vládních opatření. Co tím přesně myslíte?

Jak už jsem zmínil, s ústavností úzce souvisí i tento problém čili právní nekvalita krizových opatření. Koronavirus se nepřenáší jen ve volném čase, takže povolit chození do práce, ale zakázat komplet venkovní i vnitřní sporty je zjevný nesmysl. Zakázali knihovny a knihkupectví, ale povolili obchody s elektronikou, virus se asi šíří přes knihy, ale ne přes elektronické čtečky. Do květinářství může každý, do stavebnin jen podnikatelé, virus se asi přes kytky nešíří, kdežto přes cihly ano, ale jenom na hobíky. Některé obchody měly minulý týden jeden den zakázáno, druhý den povoleno; chvíli byl bezpečný počet 100 lidí na akci, pak asi dva dny 30 lidí, teď nic. Jednu dobu musely do karantény při příjezdu z Itálie osoby s trvalým pobytem v ČR, ale osoby s pobytem na Slovensku ne, jak kdyby virus zajímala adresa v občance. Dnes zakázali komplet vývoz léků do jiných zemí EU, včetně projímadel a léků na vysoký tlak, bez rozdílu, zda nějak souvisejí s koronavirem. Doufejme, že proti nám ostatní země EU neuplatní totéž, protože skoro žádné léky si neumíme vyrobit. Žádné z těchto opatření pochopitelně nebylo nijak odůvodněno, ono by to asi ani rozumně nešlo. Kdyby nešlo o tak vážnou věc, jako je epidemie, byla by krizová legislativa hezkým příspěvkem do série vtipů o kocourkovských radních.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
24. dubna 2020 · 09:35

O CO VLÁDĚ JDE? O NIC, JSOU TO JEN ZOUFALÍ AMATÉŘI

Troufnu si říct, že ve své sociální bublině nemám úplně hloupé lidi. Většina z nich je přinejmenším schopna logického a realistického uvažování a nejsou myšlenkově mimo čas a prostor. Mnozí z nich se proto podvědomě zdráhají uvěřit, že hloupost a amatérismus, který v posledních dnech předvádí vláda jako celek i její jednotliví členové, nemá nějaký hlubší smysl a záměr. Dovolím si vyjádřit vlastní názor: Nemá.

Vše, co teď naplno vidíme, je jen důsledkem toho, že na začátku volebního období se Andrej Babiš obklopil lidmi, u nichž důležitější než odborné či manažerské schopnosti byla slepá poslušnost. Premiér počítal s tím, že v době konjunktury, kdy ekonomika šlapala jako hodinky, si přes takto dosazené loutky bude moct dělat, co bude chtít a bude stačit, když poskoci v ministerských křeslech budou bez řečí plnit rozkazy. Ve chvíli, kdy přišla krize, se ovšem fatálně změnila situace. Vládní amatéři, kteří se mezi tím v úřadech často obklopili dalšími amatéry, dle očekávání selhali, jakmile měli něco rychle a správně rozhodnout, udělat, řídit. Po každé změně situace se bezmocně plácali v bezradnosti a sekali chybu za chybou, než se metodou pouksů a omylů dostali k jakž takž přijatelnému výsledku. Když jim včera soud z takto bolestně poskládané pyramidy sebral jednu ze základních kostiček, kterou si vládní nemehla vyčarovala švindlem, komplet vše se sesypalo a zoufalci znovu jen koukali a blábolili.

Závěr: Nehledejme za excesy vlády nic víc, než naprostou neschopnost. Pokud se podaří epidemii v Česku zvládnout, nebude to DÍKY vládě, ale vládě NAVZDORY.

Nikdy nerezignuju. Nikdy!
Nikdy nerezignuju. Nikdy!
Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. dubna 2020 · 09:34

NOUZE VIROVÁ, NOUZE KLIMATICKÁ

Šéf koaličně vládnoucího pražského hnutí Praha Sobě Jan Čižinský vyzval vládu k bezodkladnému ukončení nouzového stavu k 30. dubnu. Napsal k tomu přesvědčivý text o svobodě a autoritářství. Bez ironie jej doporučuji k přečtení, najdete jej na jeho facebookovém profilu. Mám jen jediný problém s jeho článkem: Jan Čižinský už před rokem coby starosta Prahy 7 vyhlásil ve své čtvrti stav „klimatické nouze“, kterým místním občanům i podnikatelům otravuje život podobně (záměrně píšu podobně, ne stejně), jako vláda stavem nouzovým kvůli koronaviru. Mohl by jít tedy vládě příkladem a zrušit jej - už proto, že jeho "gretovský" způsob boje proti CO2 je podobně směšný a účinný, jako některá vládní omezení kvůli koronaviru.  

 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. dubna 2020 · 09:16

ANDREJI, VYLEZ! NEBO RADŠI NE...

Ani ze včerejších slov ministra zdravotnictví na tiskové konferenci po jednání vlády nebylo jasné, kde je vlastně premiér Andrej Babiš. Jstli se jednání vlády účastnil osobně, telekonferenčně nebo jen telepaticky. Na tiskové konferenci po skončení jednání kabinetu se neúčastnil už třetí týden. Sílí proto jeho kritika. Ale opravdu se vám stýská po jeho zmatené hotentotštině, kterou by vysvětloval, co se vlastně může a nesmí ode dneška, zítřka, neděle, pondělí? Ať je, kde je, a raději nemluví. Zemi se dýchá lépe. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
23. dubna 2020 · 23:30

TO JSOU ZVRATY

Po odpolední vlně uvolnění opatření přišla ještě jedna další večer - konec omezení pohybu, možnost setkávání do 10 lidí, otevření vysokých škol, možnost vycestovat za hranice s podmínkou testu na covid či karantény a další změny. Na univerzitách se počítalo s tím, že akademický rok v učebnách skončil a bude se jen zkoušet, nakonec je všechno jinak. Věřme, že je to krok dobrým směrem a že v příštích dnech nebude moc chaosu.

Reflex
Reflex
23. dubna 2020 · 19:00

VLÁDA MĚNÍ KARANTÉNNÍ OPATŘENÍ. VŠE SE OTEVŘE DŘÍV, NEŽ SE ČEKALO

Od příštího pondělí 27. dubna stát umožní provoz obchodů do 2500 metrů, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru. Začnou znovu fungovat autoškoly, posilovny či fitness centra. Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, muzeí, galerií či výstavních síní. V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení, počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí.

Jana Bendová
Jana Bendová
23. dubna 2020 · 17:12

BABIŠ A JEHO KÁDRY

Ke starým se přidávají nové hlasy, aby byl zdravotní ministr Adam Vojtěch odvolán. K podivným nákupům zdravotnického materiálu od ještě podivnějších firem během koronakrize teď přibyl argument, že mu soud zrušil čtyři nouzová omezení. Prosím, to odvolání by nemusel být zas tak bezva nápad. Babišův výběr služebných kádrů se postupem času totiž nijak nelepší. Spíš naopak.      

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. dubna 2020 · 12:30

PŘEVRATNÉ ROZHODNUTÍ, KTERÉ MOMENTÁLNĚ NIC NEŘEŠÍ

Soud zrušil čtyři protiepidemická opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj byla forma, kterou byla omezení vyhlášena, nezákonná. Rozhodnutí je pravomocné. Zároveň má však vláda podle soudu do 27. dubna čas, aby stejná opatření přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření. Momentálně se tedy vůbec nic nemění. Omezení platí nadále a soud ani nezpochybnil jejich přiměřenost. Řekl jen to, že když je vláda chtěla uplatnit, měla to udělat jinak. Záleží proto na dalším rozhodnutí vlády, zda stejná omezení znovu vyhlásí způsobem odpovídajícím zákonu. Potom by se však už zřejmě nemohla vyhýbat žalobám týkajícím se kompenzačních náhrad, jako tomu bylo v okamžiku, kdy omezení vyhlásil pouze ministr zdravotnictví.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
23. dubna 2020 · 11:23

ŽLUTÉ A NAJEZENÉ ČESKO

Světem se šíří obavy z nedostatku potravin, zemědělských plodin. Tradiční vývozci obilovin omezují vývoz a zvyšují zásoby svých rezerv. Česko je díky moudrému vedení a manažerovi, který náš stát řídí jako svoji firmu, úplně v pohodě. Zásob zemědělských plodin máme jako žádná jiná země na světě. Akorát teď v Agrofertu musí vymyslet, jak nás naučit jíst řepku. Nebo spíše donutit.

Řepkový Andrej
Řepkový Andrej
Jana Bendová
Jana Bendová
23. dubna 2020 · 10:48

ROUŠKY V OBCHODECH ČI DOPRAVÉ JSOU SMĚŠNÉ…

Šéf Světové lékařské asociace (WMA) Frank Ulrich Montgomery tvrdě kritizoval povinnost nosit roušky nebo jinou formu ochrany nosu a úst ve veřejné dopravě nebo v obchodech, která bude během příštího týdne platit v celém Německu. Listu Rheinische Post podle ČTK řekl, že nošení šál nebo šátků na zakrytí části obličeje považuje za směšné. Povinnost nosit takovou ochranu je podle něj špatná. "Kdo nosí masku, cítí se bezpečně, ale zapomíná na minimální odstup, který je rozhodující," míní. V látce, z níž ochrana je, se navíc virus koncentruje, takže se podle něj člověk naopak může rychleji nakazit, třeba když si ji sundává a část s virem se dostane do kontaktu s kůží na obličeji.

 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
23. dubna 2020 · 10:31

HAŠEK NA HRAD! NEBO ALESPOŇ DO ČELA ČSSD

Dnes se odhalila další nečekaná vlastnost koronaviru - dokáže oživovat politické mrtvoly.

Pamatujete si na Michala Haška? Brněnský filuta z ČSSD proslul tím, že dokázal táhnout desítky funkcí najednou (a pobírat za to desítky platů), absolvoval práva na pochybné slovenské univerzitě ve Sládkovičovu (za což mu na FB přezdívali JUDr. Haszek Mihály) a chystal puč uvnitř ČSSD, ze kterého se neúspěšně vykrucoval v TV před Danielou Drtinovou (odtud hláška "je to fáma"). Naposledy coby koncipient radil obcím v jihomoravském kraji a ty pak musely zaplatit Finančnímu úřadu pokutu ve výši 29 milionů korun. 

Tak tenhle lumen bude nyní v ČSSD šéfovat volební kampaň. Oznámil to sám Jan Hamáček na svém Facebooku slovy "Grémium ČSSD dnes na můj návrh schválilo Michala Haška jako volebního manažera ČSSD. Oslovil jsem ho jako člověka s velkou zkušeností s fungováním regionalní i parlamentní politiky a celé ČSSD. Jsem rád, že je Michal ochoten ČSSD v nynější situaci pomoci."

To může indikovat jen dvě věci - buď si ČSSD během nouzového stavu zajistila strašně moc peněz na volební megakampaň století, nebo nasadil Haška Hamáčkovi do kožichu sám Andrej Babiš v rámci svého konečného řešení oranžové otázky. Ani jedno není pro Česko dobré.

Michal Hašek na předvolebním plakátu v Brně
Michal Hašek na předvolebním plakátu v Brně
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
23. dubna 2020 · 10:30

KOLONY V PRÁZDNÉ PRAZE? PROSTĚ JE ZAŘÍDÍME!

Staré dobré časy před epidemií koronaviru se vracejí. V Praze u Štvanice silničáři rozkopali magistrálu, ranní kolony se táhnou stovky metrů jak směrem k Výstavišti, tak i na všech souvisejících nájezdových trasách. Však už to byla nuda, jezdit Prahou přes měsíc plynule jako po nějaké vesnici. I když je v ulicích pořád výrazně méně aut, vedení hlavního města si umí poradit a kolony prostě vytvoří uměle. Je načase vrátit se od řešení krize k důležitým věcem, jako jsou nájemní koloběžky, protesty v pronajatých bytech proti pronajímání bytů, klimatická nouze v Praze 7 a podobně.

Praha se vrací do normálu - důkazem je rozkopaná magistrála
Praha se vrací do normálu - důkazem je rozkopaná magistrála
Dan Hrubý
Dan Hrubý
23. dubna 2020 · 08:59

BUDETE ZDRAVÍ A JE TO ROZKAZ!

V posledních dnech je to stále patrnější. Proti tvrdé restriktivní a ochranářské politice reprezentované Zemanovým - „na rok se tu zavřeme, vždyť je u nás krásně“ – se formuje široká koalice poukazující na ekonomické, zdravotní, ale i mentální důsledky takového přístupu. Na hrozící proměnu společnosti, která si jednoduše „zvykne“.

V jedné řadě se tak ocitají krajní konzervativci (naposledy Václav Klaus) i mnozí středoví a levicoví liberálové. Zejména však proti pokračujícím restrikcím vystupují mnozí lékaři a vůbec lidé, kteří se zabývají fyzickým a duševním zdravím (dnes je to Výzva jedenácti lékařů Univerzity Karlovy, ve čtvrtek rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou v Reflexu). V podstatě tak dělají to, co bychom čekali od politické opozice – nekritizují jednotlivosti, ale předkládají ucelené alternativní koncepce dalšího postupu. Naší neviditelnou a nešťastnou opozici v současné koronakrizi fakticky suplují.

A vláda? Babišovo ANO, zdá se, nasálo nový trend a posun v myšlení odborníků i části společnosti. Naopak ČSSD bude naše zdraví nejspíš chránit až do roztrhání těla (obrazně i doslova). A pěkně po vojensku, jak to má plukovník Prymula rád…

Reflex
Reflex
23. dubna 2020 · 05:44

Sněmovna schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun. Důvodem zvýšení jsou dopady epidemie koronaviru. Sněmovna loni v prosinci původně schválila rozpočet se schodkem 40 miliard korun, který ale nedávno ve zrychleném režimu zvýšila na 200 miliard. Nyní ho na návrh vlády zvýšila o dalších 100 miliard korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
22. dubna 2020 · 18:03

ŽIVOT SE VRACÍ, LÁKÁ BOTANICKÁ ZAHRADA I TRHY

Pomalu, pomaličku, ale snad jistě, se začíná vracet do Česka život utlumený téměř k posmrtné ztuhlosti vládními zákazy a příkazy kvůli epidemii koronaviru. Projevuje se to často na maličkostech, které ale lidi po více než měsíci přísné karantény potěší. Třeba v Praze se od pondělí otevřely venkovní expozice botanické zahrady v Troji. Přelom dubna a května zde patří k nejnádhernějším obdobím, kdy areál zdobí tisíce květů různých barev. "Mám radost, že nám ministerstvo zdravotnictví povolilo otevřít," uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Připomněl, že návštěvníci musí mít roušky a dodržovat některá další opatření, která najdou na webu zahrady. Ve Vyškově se pro změnu už těší na trhy, která se poprvé uskuteční za týden ve středu. Původní plán před propuknutí epidemie sice počítal s tím, že se trhy budou opakovat jednou za dva týdny, radní města ale nově rozhodli, že od 29. dubna až do začátku června umožní týdenní periodu. "Od prodejců zájem evidujeme. I proto jsme se dohodli na trzích každý týden," sdělil vyškovský místostarosta Roman Celý. Dá se očekávat, že lidé si teď budou chtít ztracené týdny života náležitě vynahradit.

Botanická zahrada v Praze je v jednom květu
Botanická zahrada v Praze je v jednom květu
Oliver Adámek
Oliver Adámek
22. dubna 2020 · 17:36

KARANTÉNA POESTONSKU: JÍDLO ZDARMA, VÝSLEDKY TESTU ZA 12 HODIN

Kamarád tráví tento semestr na studijním pobytu v Estonsku. Bydlí na kolejích ve městě Tartu, kde se nedávno objevil covid. Reakce místních institucí zní pro nás jako sci-fi. Celá budova se skoro 300 studenty šla do karantény, den po zjištění nákazy šesti lidí začalo testování všech bydlících na koleji. Po dobu karantény dostávají všichni třikrát denně jídlo zdarma, během jednoho večera byly všem studentům provedeny testy a za 12 hodin si přes vládní stránky online zjistili výsledky. Další detaily pandemické doby v Pobaltí popsal v tomto článku. Nemělo by se náhodu přesně tomuhle říkat chytrá karanténa?

Jana Bendová
Jana Bendová
22. dubna 2020 · 15:51

KALA SI ZASE KOLEDUJE

Nejvyšší kontrolní úřad prověří nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Podle slov prezidenta Miloslava Kaly pro server HlidaciPes.org se chtějí kontroloři podívat nejen na ceny nákupů, prověří i to, jak jsou uplatňovány výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

Ten pan Kala si zase koleduje!

Milan Tesař
Milan Tesař
22. dubna 2020 · 15:27

250 TISÍC NA KULTURU

Zatímco ministerstvo kultury s miliardovým nouzovým balíčkem zmateně žongluje a když už nějaký ten klíč k rozdělení peněz vymyslí, je krajně nespravedlivý, mnohé soukromé, a navíc komerční subjekty projevují mimořádnou empatii se umělci a herci, s nimž v klidných dobých spolupracují, a kteří se teď ocitli na suchu. Tak například HBO Europe a její české zastoupení se rozhodlo finančně podpořit kulturu v České republice částkou 250 000 Kč, která bude rozdělena mezi vybrané subjekty. Inciativa HBO GO AND PAY se nám opravdu líbí!

Adéla Knapová
Adéla Knapová
22. dubna 2020 · 13:57

HLADOMOR BIBLICKÝCH ROZMĚRŮ

Během následujících měsíců postihne podle Spojených Národů (UN) v důsledku nového koronaviru několik světových oblastí hladomor biblických rozměrů. V některých, převážně rozvojových nebo válečnými konflikty postižených zemích je již dnes až milion lidí, jež bojují kvůli hladu o přežití. Celkově je aktuálně na světě přes osm set dvacet milionů hladovějících. Nový koronavirus by prý mohl přidat až dalších sto třicet milionů. Zaznělo dokonce varování, že v důsledku hladu způsobeného bojem s Covid-19 by mohlo zemřít mnohem víc lidí než na samotnou nemoc. UN také upozorňují, že se nesmí kvůli koronaviru zapomínat na fatálnější hrozbu pro lidstvo a tou je sucho. To se letos ještě ještě prohloubí, jak už je zjevné s ohledem na současný průměrný celosvětový nedostatek srážek.

Reflex
Reflex
22. dubna 2020 · 12:40

PSI PROTI KORONAVIRU

Čeští kynologové vyvíjejí metodu, jak využít speciálně vycvičených psů pro odhalování lidí s onemocněním covid-19. Projekt nazvaný Dog for Doc zahájili na začátku března a mohl by podle nich pomoci zajistit efektivnější testování lidí na přítomnost nového koronaviru. Vedoucím projektu je Gustav Hotový, který byl dříve mimo jiné šéfem českých kynologických záchranářů. Nyní stojí v čele organizace Search and Rescue Czech Republic (SAR CZ). ČTK o tom informoval mluvčí projektu Dušan Stuchlík. Kynologové o projektu informovali také Ústřední krizový štáb, řekl.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
22. dubna 2020 · 09:48

KLEKÁNICE A ČARODĚJNICE V JEDNOM

Žonglování s biliony na záchranu ekonomiky, které předvádí střídavě premiér Babiš a ministryně Schillerová, má ještě další zajímavé roviny. Třeba tu, že rozpočet pro letošek byl už před koronavirem schodkový (tedy nebylo peněz na rozhazování). Schillerová teď tvrdí, že stát už vydal na pomoc lidem 1,2 bilionu. Nějak jsem ale zatím úplně nepostřehl, že by řekla, kde ty peníze vzala. Měla je někde schované? Nikde nechybí? Plánovaný schodek rozpočtu se sice zvýšil, ale pokud se přes noc něco dramaticky nezměnilo (což u současné vlády nelze nikdy vyloučit), zdaleka ne o částky, s nimiž ministryně pohazuje. Záhada. Nezbývá než věřit, že na ministerstvu v Letenské ulici sedí kouzelná bytost. Kvůli oblíbené metodě "zaklekávání" na firmy a podnikatele už má Schillerová nějaký čas přezdívku Klekánice. Teď to ale vypadá, že jde současně o kouzelnici. Nebo spíš čarodějnici, nemyslíte?

Marek Stoniš
Marek Stoniš
22. dubna 2020 · 09:34

HAUSNUMERA LÉTAJÍ SEM A TAM

Ministryně financí Alena Schillerová kudy chodí tudy trousí, kolik stát vydal peněz na záchranu ekonomiky a lidí. Naposledy to bylo 1,2 bilionu korun. Ministryně může říkat, co chce, třeba bilion bilionů, a na následujícím tvrzení se nic nezmění: Stát nemá ani korunu, má jen peníze, které vybere od nás, případně si půjčí. A ministryně financí a její šéf a předchůdce Andrej Babiš takříkajíc už druhou pětiletku hospodaří s deficitem, tedy utrácejí více peněz, než mají. Nenašetřili nic, nevytvořili v dobách hospodářského růstu ani korunu rezervy, pod rukama se jim rozkutálely i peníze, které nikdy neměli. O šikanování lidí, kteří něco umějí a kvůli neschopnému státu odvádějí velkou část výsledků své práce, raději ani nemluvě.

Holky z vlády - Jana Maláčová a Alena Schillerová v koláži Jana Ignáce Říhy
Holky z vlády - Jana Maláčová a Alena Schillerová v koláži Jana Ignáce Říhy
Viliam Buchert
Viliam Buchert
22. dubna 2020 · 09:19

NĚKTEŘÍ ŠVÉDOVÉ SI VODKOU A GINEM DEZINFIKUJÍ RUCE

V době koronavirové epidemie se po celém světě objevila i mnohá nesmyslná doporučení. Například ve Švédsku, které zvolilo k potlačení nákazy velmi liberální přístup (jenže k úterý 21. dubna mělo 15 322 nakažených a 1765 mrtvých), kolují i „zaručené“ informace, že vodka a gin mohou sloužit jako dezinfekce rukou. Je to sice nesmysl, ale místní úřady přesto zaznamenaly na některých místech mohutné nákupy tohoto alkoholu právě z těchto důvodů.

Švédská Agentura pro veřejné zdraví proto vydala varování, které občanům připomíná, že lihoviny nedokážou nahradit potřebné dezinfekce. Velmi populární Absolut Vodka (celosvětově známý švédský výrobek) má koncentraci alkoholu 40 procent, zatímco doporučená dezinfekce by měla obsahovat 60 procent alkoholu.

Švédský státní alkoholový řetězec Systembolaget dokonce pro své některé obchody vytiskl letáky, že vodka a gin nefungují jako náhrada za dezinfekci. Čechy by to nikdy nenapadlo, protože určitě raději alkohol vypijí, než si s ním dezinfikují ruce.

Jana Bendová
Jana Bendová
21. dubna 2020 · 18:03

INFORMACE O ČSA NEBUDE

Pirátský poslanec Jan Lipavský navrhl ve sněmovně, aby vláda informovala o mnohokrát nadhozeném „zachraňování“ ČSA. Ministryně Schillerová o aerolinkách hovoří jako strategickém podniku, záměr vlády koupit v případě nutnosti v ČSA podíl podporuje i prezident (jaký div, když soukromý vlastník ČSA – Smartwings Group – je téměř z poloviny vlastněn čínskou Citic Group).

Lipavský: „ČSA nejsou žádný strategický podnik. Jsou to malé aerolinie, které mají mizernou pověst, bohužel už to není dávno to rodinné stříbro, kterým kdysi bývaly, po manažerských zásazích současného zaměstnance čínského státu Jaroslava Tvrdíka a člena našeho Ústředního krizového štábu. To je taky dost velká ostuda. To je argument č. 1. Další argument je ten, že ti akcionáři, kteří vlastní ČSA, mají vlastní prostředky, ze kterých se mohou pokusit o záchranu podniku, tudíž není nezbytné, aby to šlo z českého rozpočtu, z peněz českých daňových poplatníků, které se buď vybraly z daní, nebo které si nyní český stát bude půjčovat, takže bych to považoval za velice nemravné“.

Informace o úmyslech vlády stran zachraňování by jistě zajímala i voliče jiných stran, nejen Pirátů. Jak se ale dalo čekat, návrh byl zamítnutý, informace nebude.   

Marek Stoniš
Marek Stoniš
21. dubna 2020 · 17:32

JE SVATBA S ROUŠKOU SMĚROPLATNÁ?

Vláda dovolila snoubencům vdávat se a ženit. A tak se opatrně a pomalu svatební kolotoč znovu roztáčí. Ženil jsem se téměř přesně před deseti lety a kdyby tehdy řádil koronavirus, svatbu bych asi odložil. Nevidět, jak se nevěsta tváří u vyslovení kouzelného slůvka "ano", by mě trochu znervozňovalo. Vás ne?

i přes pandemii koronaviru se začínají s opatrností konat svatby - Olomouc
i přes pandemii koronaviru se začínají s opatrností konat svatby - Olomouc
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. dubna 2020 · 15:06

ZDRAVOTNICTVÍ ŘÍDÍ KLAUN

Klepat si zde virtuálně na čelo nad tím, že jeden náměstek ministra zdravotnictví vidí vývoj nákazy po velikonočním uvolnění zákazů pozitivně a druhý negativně, je značně riziková činnost. Člověk tím riskuje to, že skoro ještě dříve, než takový příspěvek dopíše, vystoupí s nějakou pitomostí sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a své náměstky hravě strčí do kapsy. Stalo se. Zatímco včera Vojtěch striktně trval na tom, že kadeřnice nesmí přijít zákazníka ostříhat ani k němu domů (tedy nejen, že nesmí provozovat živnost ve svém salonu), dnes si to rozmyslel a připustil, že domů k zákazníkům kadeřnice chodit stříhat mohou. Tak teď už chybí jen to, aby si ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vzpomněla, že se vlastně nestříhá a nebarví tak úplně svépomocí, ale že za ní přece jen byla kadeřnice doma. Když už se to může, co, paní ministryně?

P.S.: Doufám, že dnes už lidé z ministerstva zdravotnictví nebudou říkat raději vůbec nic. Při jejich momentální formě by za chvíli mohl být tenhle glosář výhradně o nich.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
21. dubna 2020 · 14:45

PENDLER ŠTAMGASTEM

Tak už je definitivně jasno, proč se nesmí vycestovat. V Rakousku se hospody otevřou už 15. května! Výlet na točené za dvě éčka by kdekomu mohl stát i za následnou karanténu, rodilo by se takzvané hospodské pendlerství, rakouský lokál by byl nový hobbymarket. A to je samozřejmě riziko.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. dubna 2020 · 14:32

PRASE PRASETI PRASETEM

Zemanův kancléř Vratislav Mynář, který v době koronavirové karantény nechal zabít prase a udal tak pro začátek tohoto týdne podstatnou část české vnitropolitické agendy, teď udal pro změnu člověka, který podle něj udal jeho zabijačku médiím. A pozor: podle Mynáře byl tím bonzákem Zeman! Ovšem nikoliv prezident Zeman, ale Mynářův vlastní švagr Libor Zeman. Začíná to být zmatek. Ten do případu vnesl už Zeman-prezident, když zabijačku Mynářova údajně nemocného čuníka hájil slovy: "To prase bylo hladové." Řadě pochybovačů tak dal námět k přemýšlení, koho tím vlastně myslel. Teď to tedy vypadá, že zatímco jeden Zeman Mynáře hájí, druhý Zeman ho nabonzoval. A že Mynář udal médiím udavače, který ho podle něj udal médiím. Chaos a zmar. Člověku by se skoro chtělo parafrázovat filosofa Thomase Hobbese: "Prase praseti prasetem."

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. dubna 2020 · 13:56

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ: SITUACE JE DOBRÁ. NEBO NE

Dnešní sdělení dvou náměstků ministra zdravotnictví.

Hlavní hygienička: Nechci to zakřiknout, velikonoční uvolnění zvládáme
Prymula: Máme signály, že po Velikonocích nakažených přibývá

Děkujeme, že při informování veřejnosti myslí úřad vedený Adamem Vojtěchem (ANO) jak na optimisty, tak na pesimisty. Takovou informační vyváženost aby člověk pohledal.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. dubna 2020 · 12:53

AMERIČANI SI HÁJÍ SVÁ PRÁVA

„Covid-19 je socialismus ve zkušebním provozu.“
„Lepší mrtvý než rudý."
„Zachraňte náš stát.“

Hesla, která se objevila na transparentech, s nimiž lidé protestovali proti přehnaným koronavirovým opatřením v americké Indianě, bych ochotně podepsal. Podobné akce probíhají napříč Spojenými státy. Tisíce lidí se sešly například v Arizoně, Coloradu, Montaně či Washingtonu. USA sice mají více než 786 tisíc pozitivně testovaných a jsou tak nejvíce zasaženou zemí na světě, přesto si tam ale část lidí důsledně hájí své svobody a odmítá se podvolit atmosféře strachu a hysterie. V Česku, kde je dopad epidemie nesrovnatelně mírnější, to zatím bohužel neplatí.

Jana Bendová
Jana Bendová
21. dubna 2020 · 12:19

OŠKUBANÝ TENISÁK

Ministr Zaorálek se na tiskové konferenci před zasedáním sněmovny iniciativně přiznal, že se sám ostříhal před zrcadlem doma, svůj sestřih přirovnal k oškubanému tenisáku. Reagoval tak na všudypřítomné otázky občanů, jak jen  to ti členové vlády dělají, že vypadají jak ze salónu - především jak to dělá paní ministryně Schillerová, která s perfektním zástřihem svého mikáda změnila i barvu. Tahle frizúrní záhada přiměla lidovce Benešíka k pokloně paní ministryni a k výzvě, aby veřejně prozradila tajemství svého kadeřnického umu, neb mnohá žena včetně jeho manželky by se ráda přiučila.

Zkrátka kdo umí, ten umí.

Reflex
Reflex
21. dubna 2020 · 11:38

ŠKODOVKA SE ZNOVU OTEVŘE

Škoda Auto se připravuje na obnovení provozu. Výrobní linky by se měly rozjet 27. dubna v 6:00 ráno. Firma připravila desítky hygienických opatření.

Reflex
Reflex
21. dubna 2020 · 10:48

VYLÉČENÝCH Z NEMOCI COVID-19 JE V ČR TÉMĚŘ 1600, ÚMRTÍ JE 196

Počet vyléčených z nemoci covid-19 v Česku se přiblížil hranici 1600. Od pondělního večera jich přibylo 38 na 1597, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Úmrtí s onemocněním bylo k dnešním 08:30 v nemocnicích 196, o dvě více než v pondělí večer. Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, který nemoc covid-19 způsobuje, se za dnešek zatím zvýšil o 14 na 6914, oznámilo ministerstvo na svém webu.

Testů bylo během pondělí provedeno 6494, tedy výrazně méně než v předchozích všedních dnech. Minulý týden od středy do pátku bylo testů každý den víc než 8200. Celkem bylo dosud provedeno 178.619 testů včetně opakovaných u stejného člověka.

Reflex
Reflex
21. dubna 2020 · 08:34

PREZIDENT TRUMP SE CHYSTÁ ZAKÁZAT IMIGRACI DO SPOJENÝCH STÁTŮ

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že se chystá podepsat exekutivní příkaz, jímž chce dočasně pozastavit imigraci do Spojených států. Důvodem je podle něj snaha o zpomalení šíření koronaviru v USA a starost o zaměstnanost Američanů.

"Ve světle útoků neviditelného nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich SKVĚLÝCH amerických občanů, podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci do Spojených států," napsal Trump.

Spojené státy evidují přes 42.000 úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 a téměř 787.000 nakažených. Obě tyto statistiky jsou nejvyšší ze všech zemí na světě.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
21. dubna 2020 · 08:25

ROPA PADÁ A PADÁ. KAM KLESNOU CENY BENZÍNU?

Každý, kdo někdy kupoval benzín a naftu do auta, ví, že ceny pohonných hmot vykazují v Česku podivuhodné tendence. Když se objeví informace o dražší ropě, postupně se zvýší ceny i o koruny. Pokud cena klesá, jde to dolů daleko pomaleji, většinou o desetníčky. Koronavirus ale zasáhl velké odběratele po celém světě a výrazně nižší poptávka vedla k tomu, že o ropu téměř nikdo nemá zájem. Cena padá, cena benzínu také.

Obchodníci se proto už několik týdnů snaží ve velkém prodávat, aby jim tato vzácná komodita nezůstala, protože se rychle plní po světě i zásobníky. Ovšem to, co se stalo v pondělí nemá v historii obdoby. Cena ropy poprvé ztratila v USA za jediný den veškerou svou hodnotu. Kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate s dodáním v květnu klesl o 306 procent a uzavřel na minus 37,63 dolaru za barel. To znamená, že prodávající nejenže za svou ropu nic nedostane, kupujícímu ještě musí za každý odebraný barel zaplatit.

My sice ropu z Ameriky nekupujeme, ale cena je velmi nízká u všech producentů. Už je to vidět i na českých pumpách, ale cenové realitě to ale pořád neodpovídá.

Proč se ceny ropy propadly pod nulu >>>

Jana Bendová
Jana Bendová
20. dubna 2020 · 17:20

VODA SKORO VYVAŘENÁ

Nekončící proud kritiky se valí na hradního kancléře Mynáře, že pořádal ve své hospodě nelegální utajenou zabíječku. Ježkovyvoči, a co měl dělat, když na každou svini se vaří voda a v případě téhle se už prakticky vyvařila?!