Video placeholde

Epidemiolog Maďar: Koronavir musí společnost promořit, bude tu navždy, jako roušky. Nejhorší máme za sebou

Má už Česko v rámci koronavirové epidemie to nejhorší za sebou? Podle epidemiologa Rostislava Maďara to tak vypadá. Klíčové bude, jak vláda vše zvládne po uvolnění karantény a dalších opatření. Koronavirus ale neodejde, nejspíš tu s námi bude už navždy a lidé na něj občas budou umírat. Je třeba jím populaci promořit a získat společenskou imunitu.

Omezení cestování do určitých zemí bude dál na místě, ale držet restriktivní opatření a zákazy v platnosti příliš dlouho by byla podle Rastislava Maďara chyba. Vláda podle něj udělala a dál dělá správné kroky a její kritika je hyenismus. Nesmí se ale příliš ohrozit ekonomika a běžný život. Maďar popisuje, jak by stát měl dál postupovat a na co v souvislosti s vývojem epidemie dát pozor.

Koronavirus bude muset společnost promořit, míní Maďar. Většina lidí na něj bude muset získat imunitu, pokud tedy vůbec tato imunita před virem chrání. To prý není ještě úplně jisté. Klíčové je izolovat dál ohroženou populaci, ale větší zákazy brzy přestanou mít smysl. I kvůli vývoji v okolních státech, který je často velmi odlišný. Třeba Spojené státy budou otazníkem dlouho.

Řidiči a karanténa: Jak v těchto dnech řešit propadlý řidičák nebo STK? >>>

Nový koronavirus podle Maďara v populaci už zůstane. Lidi budou třeba umírat na těžší zápal plic a až pak se zjistí, že to byl právě covid-19. Může mít pozitivní vliv na naši připravenost na příští pandemie. Roušky už se snad opravdu stanou součástí našich životů, stejně jako větší důraz na hygienu.

Proč u nás umírá méně lidí než v jiných zemích? Jaké riziko pro další týdny virus představuje? Proč podle Rastislava Maďara vlastně není úplně důležité, kolik lidí se koronavirem skutečně nakazilo? A kde je hranice, za kterou už zákazy a omezení nemají v boji s epidemií smysl?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>