Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
13. března 2020 · 12:49

ZAVŘENÉ HRANICE

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem opatření je podle něho ochrana zdraví českých občanů a snaha o zastavení šíření nového typu koronaviru.  (ČTK)

Dan Hrubý
Dan Hrubý
13. března 2020 · 12:23

Přílet pražské letiště právě teď.

Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. března 2020 · 11:33

O VÍKENDU POSLEDNÍ FOTBAL?

Jak se dalo čekat, vrší se odkládané sportovní události. Po pozitivních testech u trenéra Arsenalu Mikela Artety a hráče Chelsea Calluma Hudsona-Odoie bude pozastavena fotbalová Premier League, stejně jako španělská, francouzská a nizozemská liga. Pokračovat (bez diváků) bude o víkendu jen německá Bundesliga, ta se zastaví až od úterý příštího týdne. 

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 11:21

ZDRAVOTNÍCI TO ZATÍM ZVLÁDAJÍ

„Může se ukázat, že přes počáteční improvizaci to zvládáme. Stejně tak ale může být tato krize posledním impulsem k tomu, aby se zcela zhroutilo naše zdravotnictví, které je v řadě nemocnic i v běžném provozu zcela na hraně fungování“. To říká v rozhovoru politolog a historik Stanislav Balík.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch měl možná před nástupem do vládního angažmá nejednu myšlenku, co s českým zdravotnictvím udělat, změnit, připravit, aby i kvůli stárnutí populace obstálo v následujících desetiletích.  Ale protože slovo „reforma“ tahle vláda nevypustí z úst, ani kdyby jí mučili chlebovou polívkou, razantnějšími změnami si nehodlá kazit politické vyhlídky, nic se neděje. Tahle vláda je zkrátka vládou jen pro dobré časy, na ty horší (a není myšleno aktuální koronavirový dnešek) si musíme pořídit jinou.    

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
13. března 2020 · 11:19

DĚČÍN ALIAS ČESKÝ „WU-CHAN"

Jedu vlakem do Děčína aneb do českého Wu-chanu, jak mu také někdo přezdívá. Kupe je prazdné, vlak prázdnější než obvykle. Taková malá karanténa na železnici. O případné panice na severu Čech vás budu informovat.

Jana Bendová
Jana Bendová
13. března 2020 · 10:56

ZA DVEŘMI MATEŘSKÝCH ŠKOL

O problémech, jimž momentálně čelí mateřské školy, píše analytička Simona Weidnerová:

Zatímco základní školy jsou zavřené, mateřské školy zůstávají stále otevřené. Jedním z důvodů je, že koronaviru děti lépe odolávají zřejmě kvůli lepší imunitě nebo častějšímu vystavení dětí nemocem.

Provoz mateřských škol v této době má ale tři háčky (1) mladé učitelky, které nemohou zůstat se svými dětmi školou povinnými doma; (2) učitelky, kuchařky a uklízečky v důchodovém věku, které spadají do skupiny ohrožené pandemií, ale starají se o malé děti; a (3) malé děti, které nemají hygienické návyky a tak je péče o ně v této extrémní době vysilující.

Prvním háčkem je mládí učitelek, kterých, pravda, není mnoho, ale pokud musí učit v MŠ a mají děti školou povinné, nemají je kam dát. Zajistit provoz mateřské školy znamená, že musíte splnit kvóty počtu pedagogů na počet dětí. Učitelky na zástupy ve třídách mateřských škol chybí. Učitelek, které mají, nebo mohou mít malé děti, je sice málo, ale i tak to působí školkám provozní potíže. Ve věkovém rozmezí 25-29 let je jen 9,5 %, učitelek. Těch, které mají děti školou povinné ve věkovém rozmezí 35-39 let je 9,0 %, a  30-34 letých učitelek je 6,8 %.

Druhým háčkem je počet učitelek důchodkyň v mateřských školách. Ve věkovém rozmezí 60-64 let učí 5,5 % důchodkyň, učitelek starších 65 let je 1,3%. Těch, které se blíží k ohrožené skupině je 19,50 % ve věkovém rozmezí 50-54 let, v rozmezí 50-59 let, je 17,80 % učitelek. Také uklízečky a kuchařky jsou ve věku skupiny ohrožené koronavirem.

Ředitelky mateřských škol si proto houfně stěžují, že zajistit provoz v mateřských školách, kde děti ještě nemají základní hygienické návyky, klade na všechny pracovníky extrémní psychické vypětí. Třetí háček v podobě hygieny dětí působí velký stres ředitelkám proto, že dnešní rodiče nejvíce stížností dávají právě na mateřské školy. Ředitelky běžně čelí neustálé nespokojenosti rodičů, kteří si stěžují na to či ono – tu na české školní inspekci, tam u starosty obce jako zřizovatele. Zastání však nemají nikde. Rodič je přece volič a tak má pravdu vždycky, i když jí nemá.

Strach z toho, zda mateřské školy učinily všechna opatření, co mohly, je extrémně velký.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
13. března 2020 · 10:45

Trump zakázal cesty z Evropy. Výjimku mají země, kde vlastní luxusní golfové rezorty

Americký prezident Donald Trump zakázal kvůli koronaviru na 30 dní cesty z Evropy (včetně Česka) do USA. Výjimku dostala například Velká Británie a Irsko. Je náhoda, že výjimku dostaly státy, kde Trump vlastní luxusní golfové rezorty a hotely? Ve Skotsku má prezident golfová hřiště Trump Turnberry a Trump International Golf Links a v Irsku rezort Doonbeg.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. března 2020 · 10:44

VŠICHNI SE Z TOHO...

Těžko říct, jak si kdo představuje průběh koronavirové epidemie, nicméně ve čtvrtek odpoledne po vyhlášení přísných vládních opatření mizel z obchodů snad nejvíce toaletní papír - viz první snímek z prodejny Lidl u Horoměřic nedaleko Prahy. V pátek ráno se pak před stejným obchodem tvořily už před otevřením v 7 hodin ráno fronty lidí s košíky - viz druhé foto. Uvnitř zjistili, že kapitalismus funguje, personál přes noc zboží doplnil, a dalšímu nakupování zásob tak nestálo nic v cestě.

Všichni se z toho...
Všichni se z toho...
Všichni se z toho...
Všichni se z toho...
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. března 2020 · 09:01

NA MŠI PŘES POČÍTAČ

Nemůžete kvůli nouzovému stavu do kostela na mši, ale věříte, že společná modlitba je to pravé, co může v době koronavirové pandemie pomoci? Pak můžete využít službu www.mseonline.cz. Můžete se tak přes internet zúčastnit například bohoslužby v bazilice na Svatém Hostýně, na Svaté hoře u Příbrami a v řadě dalších svatostánků. Amen.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. března 2020 · 23:14

PŘIDÁVÁ SE BELGIE A HOLANDSKO

V posledních dnech konaly razantně hlavně středoevropské země, teď se přidávají státy západní Evropy. Belgie zavírá všechny školy, kulturní a rekreační místa, restaurace, bary a kluby, na víkend musí zavřít všechny obchody kromě těch s potravinami a lékáren. Vyhlášení opatření předcházely dlouhé spory mezi zástupci Vlámů a Valonů - první jmenovaní chtěli nechat otevřené školy jako v Nizozemsku, druzí (frankofonní) chtěli jako Francie školy zavřít. V Holandsku vláda přistoupila k zákazu akcí s účastí nad 100 lidí, školy nechává otevřené a větší restrikce kolem cestování zatím nechystá.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
12. března 2020 · 19:43

KLAUSOVA ZÁPADKA A BABIŠOVA HVĚZDNÁ CHVÍLE

Bývalý prezident je známý svými výpisky z četby. Teď si patrně někde souhlasně podtrhl slovní spojení "efekt západky" a používá ho při každé příležitosti. Naposled před několika minutami v rozhovoru pro Českou televizi. Klaus se obává,  že vlády zneužijí momentální mimořádné situace a prosadí regulace, které po zmírnění pandemie už nikdo neodstraní - jako západku, která zacvakne jednou provždy. Pokud má český premiér podobné postranní úmysly, nedal to na sobě v dalším rozhovoru v hlavní zpravodajské relaci ČT znát. Naopak. Vypadá to, že Babišovi vyhrocené podmínky svědčí. Jistě si spočítal, že každá minuta, kterou stráví na obrazovce uklidňováním vystrašených obyvatel a oznamováním nových opatření, tlačí preference ANO k pětatřiceti procentům. 

Reflex
Reflex
12. března 2020 · 19:33

112 NAKAŽENÝCH V ČESKU

V Česku je 112 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Za dnešek tak přibylo 18 nových nakažených. Televizi Prima to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvíce nakažených je podle něj v Praze. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že tři z případů nákazy koronavirem v Česku jsou závažnější.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. března 2020 · 19:22

TRUMP A KORONAVIRUS

Americký prezident Trump byl na večeři s mluvčím brazilské hlavy státu, který má být nakažený koronavirem. Píše o tom The New York Times a brazilská média. S mluvčím Fabiem Wajngartenem byl v úzkém kontaktu i viceprezident Mike Pence. Koronavirus měl u Wajngartena potvrdit první test, nyní se čeká na druhý.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. března 2020 · 18:46

I CAN´T GET NO DESINFECTION!

Zábavná písnička proti trudomyslnosti. Parodie na hit od Rolling Stones obsahuje i základní hygienická pravidla.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 18:36

ITÁLIE DOHÁNÍ ČÍNU

Zdá se to neuvěřitelné, ale v počtu aktivních případů lidí s koronavirem dohání Itálie Čínu. Zatímco v Asii počty nemocných klesají, na jihu Evropy rostou.

Aktuální čísla:

Čína 14 801 aktivních případů s COVID-19

Itálie 12 839 aktivních případů s COVID-19

Reflex
Reflex
12. března 2020 · 18:07

RESPIRÁTORY BUDOU! NAKAŽENÝCH UŽ JE 109

Do oběhu by mělo jít v pátek 60.000 respirátorů, v příštím týdnu 290.000. V dalších týdnech vždy desetitisíce. Objednáno je i 20 milionů obyčejných roušek, řekl ministr zdravotnictví Vojtěch.

V Česku je 109 případů nákazy koronavirem, tři jsou vážnější, řekl Vojtěch. Hygienici se nadále snaží hledat lidi, s nimiž byli infikovaní v kontaktu.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 17:40

CHCEŠ MĚ? CHCI TĚ!

Mňága a žďorp v rámci zákazu kulturních akcí vysílá ŽIVĚ ze své zkušebny. Je to krása!

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 17:34

KDY BUDOU ROUŠKY?

Třikrát se Babiše ptali na tiskovce na respirátory pro lékaře a sestry a on třikrát neodpověděl. Podobný případ trojitého zapření se stal naposledy před cca dvěma tisíci lety. Epidemie křesťanství se pak rozšířila do celého světa. 

Naproti tomu miliardář a mediální magnát Kellner "nekecá a maká". Ať už si o něm myslíte, co chcete, tohle gesto je zcela na místě:

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 17:28

JAROMÍR JÁGR - SMOLAŘ TÝDNE

Zatímco letos se hokejový liga musí obejít bez vítěze (play off bylo zrušeno), tak poražený je celkem jasný. Je jím Jaromír Jágr a jeho kladenský klub, který sestupuje a uvolní místo Českým Budějovicím. Kdyby stav nouze přišel o týden dřív, Kladnu by to pomohlo. Ale zasáhla vyšší moc a bezpečnostní rada státu. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 17:11

PADLA STOVKA

Magická hranice sta nakažených je překonána, aktuálně je v Česku 104 diagnostikovaných lidí s novým koronavirem. Praha hlásí 50 nemocných a posiluje testování. Otevře se speciální stan na Bulovce a kontejner v Motole. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
12. března 2020 · 17:05

KORONAVIRUS FASCINUJE ULTRALEVICI

Koronavirus levá, zpátky ni krok, aneb naši noví mladí marxisté epidemii koronaviru vítají jako naději pro lepší svět: „Až horečka poleví a bacil zmizí z veřejného prostoru, musíme důrazně připomenout jinou globální epidemii, která ohrožuje budoucnost současné civilizace, naši i dalších generací. V okamžiku, kdy je možné zastavit běh světa, zavřít do karantény města i celou zemi…, ukazuje se, že je v moci tohoto světa úplně všechno. Tedy i postavit se globální změně klimatu a přijmout reálná opatření za dosud nemyslitelnou cenu,“ píše například na levičáckém webu A2larm Stanislav Biler. To, co se kolem epidemie Covid-19 děje, musí lidi jeho typu vskutku fascinovat; hlavně ta tvrdá pěst, která udeřila na soukromé podnikání a některé naše osobní svobody – tak nějak by si asi představovali vlastní metody boje za vybudování beztřídní, respektive bezuhlíkové společnosti. Doufám v pravý opak. Že po skončení aktuální epidemie po zelených alarmistech už neštěkne ani pes. Ani koronapes.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. března 2020 · 17:05

HOKEJ BEZ MISTRA

Česká hokejová extraliga se pro letošek uzavřela, nebude tak mít žádného vítěze. Na rozhodnutí o fobtalových soutěžích se zatím čeká, kvůli očekávanému odkladu Mistrovství Evropy by se mohla fotbalová Fortuna:Liga dohrát. Je ale otázka, zda bude možné trénovat, vzhledem k tomu, že profesionální týmy dají s realizačním týmem dohromady i přes 30 osob.

Jana Bendová
Jana Bendová
12. března 2020 · 16:20

Z PROHLÁŠENÍ ČESKÝCH A MORAVSKÝCH BISKUPŮ

V souvislosti s nouzovým stavem se prakticky ruší veřejné bohoslužby a další církevní akce, uvádějí v prohlášení čeští a moravští biskupové.

„Bohoslužby je možné sledovat ve sdělovacích prostředcích a den Páně slavit v rodinném kruhu. Zůstává zachována možnost individuálního přijetí svátostí v kostelích, které zůstanou v rámci možností otevřeny“.

„Připojme se k těm, kteří se už začali spojovat každý večer ve 20 hodin v modlitbě za ukončení epidemie, za všechny nemocné a jejich ošetřovatele, za ty, kdo v současné tíživé situaci rozhodují o osudech lidí, za překonání strachu, za pomoc pro všechny zasažené, za odpuštění hříchů i usmíření“.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
12. března 2020 · 16:17

DVA VIRY

Češi si nezajdou do divadla, do kina, ani na výstavu, nepodívají se živě na fotbal ani hokej. V knihovnách si nepůjčí knihu. O víkendu se nedostanou na hrady a zámky. A teď si ani večer nedají pivo v hospodě. Celý národ tak bude po večerech zírat na televizi, případně do displejů mobilů a obrazovek počítačů. Opatření vlády jsou, ve světle katastrofální situace v Itálii, zřejmě nezbytná. Když už však vláda udělala takto radikální kroky kvůli zajištění zdraví fyzického, co takhle podniknout něco pro mentální zdraví Čechů? Čtrnáctidenní stopka pro nekonečné seriály i zpravodajství TV Prima, dočasné volno pro všechny redaktory serveru Parlamentní listy a dvoutýdennní zákaz internetu pro šiřitele řetězových mailů a Tomia Okamuru by možná zpomalily šíření toho druhého viru, který se v Česku rozmáhá už nějakou chvíli. Epidemii mimořádných pitomostí. 

 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 16:16

NEROZUMÍM, CO SE MI SNAŽIL BABIŠ ŘÍCT

Důležitou tiskovou konferenci vlády o vyhlášení nouzového stavu jsem sledoval na mobilu se sluchátky v uších (na pracovní cestě). A měl jsem velký problém porozumět, co se mi snaží Andrej Babiš říct. Aby bylo jasno, tohle není o mém vztahu k současnému premiérovi, ale o jeho mluveném projevu. Jeho naučená teatrálnost, žoviálnost a důrazy na některá slova mu dávají převahu v televizních debatách a už několik let fungují na většinového voliče, já mu ale teď nerozuměl. Nebylo mi jasné, co všechno vláda zakazuje a kam se smí a kam ne. Naštěstí mi to záhy dovysvětlil Hamáček a parlamentní zpravodajové. Pro příště doporučuji Marku Prchalovi, aby to svému šéfovi napsal stručnější a jasnější. A od Babiše bych si přál, aby omezil čechoslovenštinu, připadně aby za něj mluvil někdo jiný. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. března 2020 · 16:12

ZRUŠÍ SE MS V HOKEJI? A CO EURO?

Podle kanadského časopisu The Hockey News má dojít ke zrušení letošního Mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku, světová federace IIHF to ale zatím vyvrací. V úterý se sejdou všechny členské státy UEFA ohledně mezinárodních soutěží. Červnové Mistrovství Evropy ve fotbale ve 13 zemích a se zahajovacím mačem v Římě taky nevypadá reálně, má se jednat o jeho přeložení. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 16:07

UVĚDOMĚLÍ STUDENTI

Během poslední hodiny jsem potkal ve vlacích a MHD několik skupinek středoškoláků. Všichni si po vystoupení z vozu svědomitě dezinfikovali ruce gely nebo alespoň vlhčenými ubrousky. Do školy, na kroužky ani sportovat nesmějí. Tak jsou aspoň při bloumání Prahou řádně dezinfikováni.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. března 2020 · 16:00

ČESKÝ ABSURDISTÁN: ZEMAN - JEDU DO ČÍNY, VLÁDA - NIKDO TAM NESMÍ

Prezident Miloš Zeman zatvrzele opakuje, že pojede v dubnu na summit do Číny. Vláda ovšem zakázala českým občanům jezdit do této země kvůli koronaviru. Jak to bude? Pojede Zeman? A nemohou si ho tam nechat?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 15:53

ZEMAN ASI OBĚDVAL VTIPNOU KAŠI

Prezident Miloš Zeman stojí za opatřeními, která proti koronaviru dělá vláda. "Prosím, dodržujte stanovená pravidla," uvedl. Dodal, že všichni mají táhnout za jeden provaz a být k sobě vzájemně ohleduplní a laskaví. Vzhledem k tomu, že prezidentův poradce Martin Nejedlý byl opakovaně přistižen, jak po návratu z Číny porušuje karanténu, jezdí do restaurace a svůj terénní vůz při tom parkuje na přechodu pro chodce, skoro to vypadá, že si Zeman dělá z normálních lidí bohapustou srandu.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 15:19

JESKYŇKY MAJÍ SMŮLU

Nejen večerní hospody, posilovny, bazény a sportoviště. Od pátku 13. března budou zavřeny všechny jeskyně na území České republiky. Informoval o tom Pavel Gejdoš ze Správy jeskyň ČR.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
12. března 2020 · 15:06

MŮZY V ČASECH PANDEMIE

Pro herce a další zaměstnance kulturních institucí znamenají opatření vlády to samé, co pro učitele a vysokoškolské profesory. Připravují si další práci (divadla stále zkouší), ovšem večery mají volné. Po omezení kulturních akcí nad sto účastníků se nabízela otázka, zda když například všichni pražští herci, co jim odpadlo večerní představení, vyrazí do hospody, není to také hromadná kulturní akce? Teď ale vláda zavřela po osmé večerní i ty restaurace. Můzám v časech pandemie tak patrně nezbyde nic než návrat k postupům, osvědčeným již za normalizace: bytové divadlo a útěk na chalupy. Další plošná opatření jsou však patrně nezbytná. A krome prevence mají snad už teď ještě jiný efekt: možná, že vyléčila Jana Hrušínského z přesvědčení, že od začátku šlo o spiknutí Babiše s koronavirem za účelem zničení Divadla Na Jezerce. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 14:24

Od pátečních 6:00 musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 14:23

Od pátečních 6:00 zakázala vláda do odvolání akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské a další akce. Zakázala rovněž vstup na sportoviště, do wellness zařízení, do knihoven. Od pátku budou muset být mezi 20:00 a 6:00 uzavřeny restaurace.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 14:21

Ministr vnitra Jan Hamáček: Česká republika s účinností od půlnoci z pátka na sobotu zavádí ochranu hranic s Německem a Rakouskem. Překročit je bude možné jen na stanovených hraničních přechodech.Na hranicích posílí policisty armáda.

Vláda nařídila od 14. března zákaz vstupu všem cizincům, kteří přijíždějí z rizikových oblastí.

Občané ČR mají zakázáno od 14.3. cestovat do zemí, které jsou označeny jako rizikové. Výjimky budou mít např. piloti letadel, vlakové čety či řidiči kaimonů.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 14:13

Premiér Babiš: Platnost nouzového stavu začíná dnes od 14 hodin a doba jeho trvání je stanovena na 30 dní.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 14:10

VLÁDA VYHLÁSILA V ČESKU NOUZOVÝ STAV

V obecné rovině to znamená, že může například omezit svobodu pohybu a pobytu, právo podnikat či právo shromažďování. Nouzový stav také umožňuje vládě rozhodnout o evakuacích, může nařizovat lidem různé pracovní činnosti a další. Veškerá omezení či nařízení musí ovšem vláda ve svém rozhodnutí podrobně popsat a specifikovat - nemusí tedy využít zdaleka všechna oprávnění, která jí vyhlášení nouzového stavu dává.

Jana Bendová
Jana Bendová
12. března 2020 · 14:09

TRUMPŮV ZÁKAZ CESTOVÁNÍ PRUDCE OSLABUJE KORUNU

Koruna dnes proti euru prudce oslabuje, píše ekonom Lukáš Kovanda. „Se začátkem evropského obchodování dnes skokově oslabila z úrovně kursu 25,80 až nad 26 korun za euro… „Bezprostředním důvodem citelného oslabení české měny je rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat většině Evropanů cesty do USA. Trhy se obávají, že tento krok, oznámený dnes nad ránem středoevropského času, znatelně zvyšuje riziko celosvětové recese v blízké době.“

Jana Bendová
Jana Bendová
12. března 2020 · 14:03

MOROVÉ SLOUPY STOJÍ. A CO KORONAVIROVÉ SLOUPY?

Po Evropě se především v baroku stavěly morové sloupy jako poděkování za odeznění epidemie „černé smrti“, ale také jako prosba o uchránění místa před další epidemií. Morové nákazy pustošily kontinent po staletí.

U nás je nádherným příkladem třeba sloup v Brně na náměstí Svobody. Je zasvěcený Panně Marii (proto mariánský sloup), další můžeme obdivovat v Litoměřicích, Kutné hoře, Poličce, Letohradu a v mnoha dalších městech.

Co takhle vztyčit i pár koronavirových sloupů? Ne že by se mor a aktuální virus mohly srovnávat, ale nová sochařská díla by mohla oživit českou krajinu i města a uchovala by um počátku 21. století. Ty barokní morové sloupy jsou přece úžasné.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. března 2020 · 13:51

JAK TO VYPADÁ V ČÍNĚ?

Pokud se chcete dozvědět něco skutečně zajimavého a podstatného, jak se vyvíjí situace v Číně, kde koronavirus vznikl, podívejte se na stranku Caixin. Je to podle mě nejlepší zdroj informací ze samotné Číny a podle obsahu nejsou zprávy překvapivě tak cenzurované, jako jiné zdroje.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
12. března 2020 · 13:48

NÁKUPNÍ ŠÍLENSTVÍ NA MNOHA FRONTÁCH

Stojím u pokladny v supermarketu, vykládám na pás ovoce, zeleninu a jogurty. Za mnou matka s asi čtrnáctiletým synem. „Skoč ještě pro dvě balení toho cukru, pro jistotu,“ zavolá za ním a přitahuje k sobě vrchovatě naložený synův vozík. Druhý plný má před sebou a v nepravidelných intervalech mi s ním hobluje paty. Bez omluvy. Samozřejmě. Syn se vrací s cukrem a hrachem.

„Tak to prý nemají, říkal,“ volá na matku. „Ať teda vezme místo toho deset balíčků sušenýho droždí, troje burákový máslo a ty vločky taky třikrát a velký balení, víš, který, ty, co bereme vždycky. A ať sebou hodí, za půl hodiny tam budeme,“ říká synovi, který její příkazy tlumočí komusi do telefonu. „Prý jestli si může vzít i další balík koly?“ „Ani omylem, nebudete furt chlastat ten cukr, pak nemá být hyperaktivní.“

Matka zjevně ovládla situaci a ze svých dvou dětí, co jí zůstaly na krku, udělal nákupní výsadek – jeden dokonce detašován v jiném obchodě; protože každému řetězci chybí něco, když to dáme dohromady, přežijeme!

Reflex
Reflex
12. března 2020 · 13:23

HLAVNÍ HYGIENIČKA KONČÍ

Vláda se rozhodla odvolat hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Řízením úřadu namísto ní pověří ředitelku středočeské hygienické stanice Jarmilu Rážovou. Uvedl to zpravodajský server iDnes.cz s odvoláním na dva ověřené zdroje i jednoho člena vlády.

O konci Gottvaldové ve funkci média spekulovala už před měsícem. Poslanci v únoru upravili podmínky vzdělání potřebného pro funkci hlavního hygienika, podle návrhu zákona bude muset mít lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny. Gottvaldová takové vzdělání nemá a požadavek na něj má za přežitek.

Eva Gottvaldová
Eva Gottvaldová
Reflex
Reflex
12. března 2020 · 13:17

KORONAVIRUS A ČESKÁ EKONOMIKA

Vláda se bude na koronavir vymlouvat, měla by lidem hned pomoct, říká v dnešním Prostoru X ekonomka Helena Horská.

Na celý rozhovor se podívejte zde >>>

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. března 2020 · 12:51

KONEC LIGY MISTRŮ?

Nejen bez diváků, ale nejspíš vůbec se nedohraje letošní fotbalová Liga Mistrů. V karanténě jsou hráči tří velkoklubů - Juventusu, Realu Madrid a Interu Milán. Minimálně dvě odvety osmifinále soutěže se neodehrají, zřejmě nezbude než celý letošní ročník zavřít. Pro přežívání v době izolace nezbývá než se zabavit staršími zápasy: namátkou doporučujeme Liverpool-Barcelona 2019, Milán-Liverpool 2005, Barcelona-Chelsea 2012, Ajax-Tottenham 2019...

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 12:26

BĚHAT MŮŽETE, ALE NEZÁVODÍ SE

V sobotu 28. března jsem se chystal běžet pražský půlmaraton. Tohoto mezinárodního závodu se mělo zúčastnit 11 500 běžců z desítek zemí. Organizátoři ale oznámili, že se nepoběží. „Rozhodli jsme se závod přesunout. Jakmile bude znám nový termín, budeme o něm informovat,“ sdělili. Za sebe musím říct, že se mi to hodí - nemám vůbec natrénováno. Pro plno lidí to ale bude bezpochyby zklamání. Kromě běžců se populární sportovní akce účastní pokaždé přes tisícovku dobrovolných pořadatelů a tisíce fanoušků. Příští sobotu se měl konat už 22. ročník.

Podobný osud ovšem potkal i desítky dalších menších závodů. „Závodní běžecká sezóna se z preventivních důvodů přerušuje,“ dočetli se sportovci třeba na oficiálních stránkách Českého atletického svazu věnovaných běhům mimo dráhu. Autoři oznámení doporučují nevěšet hlavu: „Nazujte běžecké boty a vyrazte do přírody za dalším tréninkem! Ostatně aktivní pohyb v přírodě je prokázaná velmi účinná forma posilování imunitního systému.“

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 12:13

PRÁZDNO VE VLACÍCH

Cestujeme pracovně vlakem po středočeském kraji. Na nádražích ani ve vozech žádní cestující ani personál v rouškách. Na cedulích jsou upozornění, nechybí ani mobilní stanice na mytí rukou.

Nádraží
Nádraží
Adéla Knapová
Adéla Knapová
12. března 2020 · 11:38

LET PRAHA - MNICHOV S KAŠLEM

Sedám v Mnichově do letadla směr Praha. Vedle mě si sedá čilý, opálený a tělnatý důchodce, jež všem nahlas sděluje, že to, že tak kašle, není kvůli koronaviru, ale protože jeho letadlo z Thajska mělo zpoždění a on musel běžet, aby tenhle spoj chytl. Otočí se na mě a své ubezpečení, že se nemusím bát, zopakuje. Říkám mu, že se za prvé nebojím, protože od špičkových epidemiologů vím, že není důvod se bát, chřipka mě taky neuvádí do mrákotných stavů a neočekávám, že na ni zemřu.

Za druhé, že to, co říká, je naprosto irelevantní, protože vůbec netuší, jestli koronavirus má nebo ne. A za třetí, tím, že to takhle nahlas říká, akorát všechny štve – to si myslí, že teď kvůli němu z letadla vystoupíme? Nebylo spíš od něj slušné, aby vystoupil on, když jako jediný z nás kašle? Muž se bodře zasměje, že jsem šprýmařka: „A jak dlouho ten let vlastně trvá?“

O půl hodiny později, když přistáváme v Praze, nahlas hodí do vzduchu, že měl pravdu, kašlal jen proto, že se zadýchal během, teď už ho v krku vůbec nic nedráždí. Prý můžeme být všichni v klidu.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 11:09

PRO DĚTI MÍSTO ŠKOLY POKUSY NA DOMA?

Jak zabavit děti, které budou v příštích týdnech kvůli zavřeným školám doma? „Aby se děti nenudily, budeme po dobu nastálé hygienicko-epidemiologické situace pravidelně každý den publikovat příspěvek s tipem na domácí pokusy, časopisy, online výstavy i e-zdroje,“ uvedla na svých facebookových stránkách Akademie věd České republiky. Jako otec osmiletého školáka, který nevynechá jedinou akci typu Noc vědců či Věda v ulicích a nejraději má efektní chemické experimenty říkám: Doma jen přes mou mrtvolu! I když to vlastně radši ne…

Jana Bendová
Jana Bendová
12. března 2020 · 11:08

KARDIOLOGIE NA HOMOLCE JEDE NA PLNÝ PLYN

Profesor PETR NEUŽIL, primář Kardiologického oddělení Nemocnice na Homolce pro Reflex:

„Všichni dnes na kardiologickém oddělení Nemocnice Na Homolce i v těchto složitých podmínkách, ostatně jak je naším zvykem, pracujeme na plné obrátky, nicméně v režimu maximálního důrazu na vlastní ochranu nás, zdravotníků.

V rámci kontaktu s pacienty se řídíme hygienicko-epidemiologickými opatřeními, která Nemocnice Na Homolce, respektive její tým ze střediska pro kontrolu infekcí zavedl. S každým pacientem při příjmu samozřejmě nejdříve konzultujeme pravděpodobnost kontaktu s osobami rizikovými nákazou virem COVID 19.  Náš tým především díky nezměrnému optimismu a zodpovědnosti nepodléhá žádným zbytečným hysteriím, snažíme se zklidnit zbytečné emoce a soustředit se především na naší práci. To, že jsme doposud schopni fungovat jako jeden tým, je z mého pohledu podstatné pro překonání této svízelné situace, kdy nikdo z nás nedokáže zatím přesněji odhadnout, co bude každý následující den.

Jsem přesvědčen, že tato doba je zásadní i pro každého z nás, abychom si konečně také uvědomili, jakou zodpovědnost má jednotlivec vůči celé společnosti a že osobní zájem musí ustoupit zájmu lidského společenství. My, zdravotníci, si to uvědomujeme, a proto se musíme snažit, dokud to jde, plnit svoji roli, tedy starat se o svoje pacienty s vysokou mírou profesionality právě nyní.  Takže za kardiologii Na Homolce nerušíme žádné plánované výkony  a pracujeme na plný plyn.“

Marek Stoniš
Marek Stoniš
12. března 2020 · 11:06

KDYŽ SE NA ZPRÁVY DÍVÁTE S DĚTMI

Volali kamarádi z Ostravy. Že se dívali na zprávy s dětmi (6 a 8 let). Po jejich skončení se jejich ratolesti vyděšeně ptaly, jestli jsou v Praze teta Lucie, strejda Marek a jejich Otík v pořádku, jestli neleží v nemocnici nebo neumřeli. Tak jsme se zasmáli, ale jen trochu. Otázka: Dívat se na zprávy s malými dětmi a vysvětlovat jim je? Nebo se raději nedívat? Volím druhou variantu.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 10:50

NĚKTERÉ AUTOBUSY NEPOJEDOU

Pokud plánujete cestovat autobusem, stojí za to ověřit si, že skutečně pojede. Vzhledem k tomu, že jsou kvůli šíření infekce zavřené školy, omezují dopravci na různých místech republiky jízdní řády. Některé spoje totiž vozily skoro výhradně školáky a teď by jezdily prázdné. „Od pondělí 16. března pojedou autobusy v prázdninovém režimu. Omezení se týká především ranních a odpoledních spojů, které zabezpečují přepravu žáků a studentů do škol. Potrvá do odvolání, minimálně však 14 dnů,“ sdělila například na webových stránkách mluvčí Zlínského kraje Adéla Kousalová.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
12. března 2020 · 10:24

Cestou k zubaři jsem prošel malým obchodním centrem Brumlovka - kromě prodavačů jsem napočítal 9 lidi v přízemí. Včera podobně na Andělu. Ideální čas na shopping.

Koronavirus v nákupních centrech
Koronavirus v nákupních centrech
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 10:18

ITALSKÝ KORONAVIRUS Z NĚMECKA?

Nový typ koronaviru se na sever Itálie nemusel dostat přímo z Číny, jak se dosud předpokládalo. Podle výzkumu vědců z univerzity v Miláně, o kterém dnes informovala italská média, se totiž "pacient nula" nejspíš nakazil v Německu, odkud do Lombardie přiletěl už na konci ledna. Konkrétního člověka ale Italové dosud nevypátrali.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
12. března 2020 · 09:42

NA CESTY S ROUŠKOU

Viditelně méně lidí využívá v posledních dnech v Česku hromadnou dopravu. A naopak stále více se jich chrání rouškami. Například v autobusu společnosti Flixbus, který ve čtvrtek před devátou hodinou dopolední odjížděl z pražské Florence do Plzně (na snímku), měla roušky odhadem třetina cestujících. Nezřídka je také vidět, že když někdo v metru či tramvaji víc zakašle, lidé se z jeho okolí odsunou raději do vzdálenější části vozu.

Na cestách s rouškou
Na cestách s rouškou
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 09:40

AKTUÁLNÍ ČÍSLA

Momentálně je celosvětově 126 tisíc potvrzených případů, z čehož je 53 538 aktivních

68 315 lidí se vyléčilo

4 635 lidí zemřelo

-------------------------------------------

V Česku je 94 diagnostikovaných případů

V Číně je nyní jen 14 817 aktivních případů, 3 169 úmrtí

Itálie hlásí 10 590 aktivních případů a 827 úmrtí

 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
12. března 2020 · 09:30

TOM HANKS NAKAŽEN

Do karantény se dostal i známý a velmi oblíbený herec Tom Hanks. Ten byl se svou manželkou pozitivně testován na nový koronavirus během jejich pobytu v Austrálii. Hanks, kterému je stejně jako manželce 63 let, potvrdil informaci na Twitteru:

"Ahoj, lidi. Rita a já jsme tady v Austrálii. Cítili jsme se trochu unavení, jako bychom byli nachlazení, a trochu nás bolelo po těle. Rita měla nějaké zimnice, které přicházely a odcházely. Také mírné horečky. My Hanksovi budeme testováni, pozorováni a izolováni tak dlouho, jak to bude vyžadovat veřejné zdraví a bezpečnost." 

Reflex
Reflex
12. března 2020 · 09:17

Z EVROPY DO USA NE

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Británie. Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude platit od páteční půlnoci. Prezident rovněž slíbil možnost odkladu podání daňového přiznání o tři měsíce pro některé firmy a jednotlivce.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
11. března 2020 · 17:48

STOP DOPRAVĚ Z RAKOUSKA A SLOVINSKA

Každá země se s koronavirem vypořádává po svém a mnohdy jsou rozdíly velké. Maďarská vláda vyhlásila stav ohrožení, který znamená mimo jiné zastavení letadel, autobusů a vlaků z Rakouska a Slovinska - sousedů Itálie. Naopak základní a střední školy zatím Maďarsko narozdíl od ČR nezavírá. Zároveň zavádí zákaz vstupu z Itálie, Jižní Koreje, Číny a Íránu a omezuje veřejné akce. Přestože má ke středečnímu večeru jen 13 nakažených, postupuje v lecčem Maďarsko tvrději. 

Jana Bendová
Jana Bendová
11. března 2020 · 16:36

LIDSTVO ZDECIMUJE PRÁVĚ VIRUS

Analytik Petr Havel, který rozumí krajině a zemědělství říká, že jestli někdy něco v budoucnosti lidskou populaci skutečně zdecimuje, pak to nebude sucho a globální oteplování, jak se kdekdo dneska obává, ale nějaká globální virová epidemie, proti níž nenajde lidský organismus včas obranu. Pro uklidnění dodává, že to ještě není tento aktuální případ....

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
11. března 2020 · 14:12

VZP: ZDROJE TU JSOU

Všeobecná zdravotní pojišťovna oznámila, že je připravena uhradit veškeré náklady na zdravotní péči o své klienty, které vzniknou v souvislosti se šířením koronaviru. „Upravujeme úhrady zdravotní péče tak, aby kopírovaly vládou přijaté kroky,“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. V praxi to znamená, že pojišťovna například bude hradit převozy infekčních pacientů i některým jiným dopravcům, než kterým je hradila doposud, zvýší rozpočet na laboratorní vyšetření, je připravena hradit lékařům telefonické konzultace apod. Kolik to všechno může stát, zatím není jasné.  „Ještě nevíme, jak se situace bude dále vyvíjet, ale v každém případě máme dostatečné zdroje,“ řekl Kabátek.