Roman Prymula

Roman Prymula Zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Tisková konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu: Roman Prymula
Novinky o koronaviru: Roman Prymula (6. 3. 2020)
Novinky o koronaviru: Roman Prymula a Eva Gottvaldová (6. 3. 2020)
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zastupoval na jednání s hejtmany Adama Vojtěcha, který je kvůli koronaviru v Bruselu (6. 3. 2020)
Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula, očekává, že v příštích dnech v souvislosti s koncem jarních prázdnin počet nakažených koronavirem poroste
10
Fotogalerie

Prymula: Nakažených budou v lepším případě tisíce. Zřejmě nařídíme nosit roušky

Moc dalších opatření, která by bylo možné udělat pro omezení koronavirové nákazy, už nezbývá. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který po odborné stránce fakticky řídí postup státu proti šíření nemoci, vidí jako jednu z možností povinné nošení roušek pro každého, kdo se bude pohybovat na veřejnosti. Odhaduje, že by se tak mohlo stát v horizontu dvou týdnů, kdy už podle něj bude těchto ochranných prostředků konečně dostatek. Naopak například zákaz hromadné dopravy považuje za naprosto krajní opatření, které by připadalo v úvahu jen tehdy, kdyby dosavadní kroky nezabraly. Teď to prý není na pořadu dne.

Jsou z vašeho odborného pohledu opatření, která zatím přijala vláda, dostatečná? Nebo jde spíš o politický kompromis mezi tím, jak lidi chránit, ale zároveň je moc nenaštvat a nepopudit proti vládnoucí garnituře?

Vyvážit pohled čistě epidemiologický se všemi ostatními aspekty je asi ta nejsložitější věc. Ideální čistě epidemiologický pohled je zamezit jakémukoliv kontaktu mezi lidmi. Ale z řady důvodů by to nebylo šťastné. Nejde ani tak o tlak politiků, v řadě případů to říkám i já sám. Nemůžeme republiku úplně paralyzovat. To onemocnění nás nevyhubí a není možné tady zanechat spálenou zemi v tom slova smyslu, že zrušíme třeba městskou hromadnou dopravu, že zastavíme pracovní činnost, že tady budeme opouzdřeni tak, že potom bude obtížné se znovu restartovat. Je třeba opatrně vážit a hledat postupy, které to umožňují.

Současná omezení jsou tedy z vašeho pohledu ideální, nebo byste je udělal přece jen přísnější?

V tuto chvíli je to téměř ideální stav. Jediné, co je momentálně ještě k diskusi, je vnitřní struktura supermarketů. Opakovaně jsem navrhoval, aby došlo ke koncentraci prodejního prostoru pouze do oddělené části, aby lidé nemohli putovat koridory ve velikých centrech a shromažďovat se tam. Neboli aby mohli jít jen do prodejny potravin, tam nakoupit a odejít. O tom samozřejmě byly nějaké diskuse, jestli to jde nebo nejde udělat, v těch velikých nákupních centrech je to složité.

Zákaz hromadné dopravy je mimo hru?

Zatím ano. To by opravdu muselo dojít k tomu, že se nepodaří ani nynějšími velkými opatřeními šíření nákazy zpomalit a zastavit. Pokud by to nešlo, tak samozřejmě by se o tom dalo uvažovat. Ale to by bylo skutečně limitní opatření, v tuto chvíli to není na pořadu dne. Co ale nejspíš v určité době přijde, je, že bychom vybavili celou populaci rouškami. Aby každý, kdo půjde ven, roušku měl.

Pochopil jsem správně, že až bude dost roušek, tak bez nich zakážete vycházet?

Předpokládám, že někdy během čtrnácti dnů by to tak mohlo být. To je opatření, které nastane s nějakým odstupem, až vyhodnotíme nynější kroky. Nejde ani tak o to, abychom nosili nějaké sofistikované respirátory a nemohli se nakazit. Jde o to, že když budeme mít každý roušku, tak nebudeme virus chrlit do okolí. My jsme země, kde nošení roušek třeba v případě mírného nachlazení nemá tradici. Ale může se stát že to v Evropě bude po určitou dobu normou.

Za dva týdny už bude roušek pro všechny dost?

Myslím, že ano, protože ty nákupy jsou teď velmi intenzivní, přestože jsou nesmírně komplikované. Shání je teď všechny země. A všichni je poptávají v Číně. Nikde jinde není taková výrobní kapacita. Tam najeli téměř na válečný průmysl, jedna fabrika je schopna chrlit třeba 1,5 milionu roušek denně. To je kapacita, o které se nám vůbec nezdá. My tady v republice jsme schopni se dostat na desítky tisíc, maximálně jednotky stovek tisíc.

Kdy myslíte, že bude možné všechna opatření zrušit a bude po epidemii?

To teď není úplně snadné předvídat. Nynější opatření určitě povedou k prudkému zpomalení nárůstu. První velký dopad doufám bude vidět po čtrnácti dnech, po týdnu už by se ta křivka měla zahnout a po měsíci by mělo dojít ke kombinaci a mělo by to jít dolů. A pak bude trvat měsíc dva měsíce, než ta křivka sklesá. To je optimistický předpoklad. Pokud ne, tak jsme to nedělali správně a ta opatření nebyla dostatečná.

Kolik předpokládáte, že bude v Česku celkem zjištěno nemocných?

Můj odhad je, že kdybychom nedělali vůbec nic, tak by bylo nakaženo kolem 15 % populace. V tom se dramaticky liším od těch odhadů Angely Merkelové, která mluví o 70 %.  To je velmi přehnaný model. Dívám se na to z pohledu jiných infekčních nemocí, konkrétně chřipky. Na výletní lodi, která při karanténě kotvila v Jokohamě, byly pro šíření viru ideální podmínky a nakazilo se asi 20 % lidí. V přirozeném prostředí, kde má virus bariéry, to bude ještě méně. A logicky každé opatření se musí projevit tím, že se ta křivka sníží a oploští.

Chápu, že se vám nechce věštit konkrétní čísla. Zkusíte aspoň říct, jestli zůstaneme v řádu stovek nemocných?

Ve stovkách asi nezůstaneme, takhle rychle tu epidemii asi neotočíme. Myslím, že to budou jednotky tisíc, když budeme opravdu úspěšní.