Obálka Nanits Chronicles

Obálka Nanits Chronicles Zdroj: Archiv nakladatelství Epocha

Jde o souborné vydání komiksů, z nichž některé původně vycházely pouze elektronicky v digitální platformě NANITS
Příběh sleduje osudy tří hrdinů na pozadí mnohem větších událostí, formujících zásadně budoucnost planety Země.
Dalším příběhem je čistokrevné sci-fi z roku 2177, ve kterém je nákaza, jež sužovala svět na planetě Zemi, minulostí díky sloučenině NANITS.
Nanits Chronicles je komiksový příběh z blízké, ale i mnohem vzdálenější budoucnosti
Digitální platforma NANITS s komiksovou kresbou kombinovala i prvky animace a zvukového a hudebního podkresu do co nejlepšího vizuálního zážitku při čtení speciálně na mobilních zařízeních
10
Fotogalerie

Nanits Chronicles: Vychází velkolepá komiksová scifárna z české dílny

Česká komiksová komunita jásá, Nanits Chronicles jsou tu v knižní podobě vycházející v nakladatelství Epocha. Upřímně – příběh vzniku projektu je nakonec možná ještě zajímavější než děj, který Naniti předestírají. Kvalitně odvedený mainstream, jaký se v českých podmínkách nevidí, totiž původně vznikal pro aplikaci v mobilních zařízeních.

Projekt fungoval dlouhá léta, dokud investor nezavřel penězovod. Roky práce v prachu. Právě tady vznikl nápad přenést komiksové „pásy“ obsahující jak prvky animace, tak hudbu na papír a vydat je v objemné knize čítající 400 stránek.

Výsledek stojí za to. V předprodeji se navíc kniha dala objednat za více než výhodnou cenu a zájemci si mohli připlatit i artbook, ve kterém naleznou koncepty postav, uniforem i zbraní, které pak naleznou v komiksu. Zkrátka autoři všechno dělali s nasazením a zápalem na hranici možností. V podcastu uvádějí, že předělat desítky metrů dlouhé pásy do jednotlivých stránek nebylo snadné, i změna nosiče jim dala zabrat.

Vzhůru do pandemií stižené budoucnosti

V knize naleznete celkem tři příběhy, které se odehrávají v letech 2077, 2056 a 2225. Ano, v tomto pořadí – a zachycují tři etapy technologie Nanits, která zachránila lidstvo. Na Zemi totiž přestala účinkovat antibiotika a nová smrtelná nákaza zdecimovala celou populaci. Ve zmíněném roce 2056 měla na svědomí již skoro čtyři miliardy obětí. Musíme podotknout, že námět i komiks vznikly dávno před dobou kovidovou, tudíž v době vzniku nešlo o tak velké klišé jako dnes.

Lidstvo na planetě Zemi čekal jasný konec; jedinou nadějí na přežití byla kolonie na Marsu, která se od domovské planety odstřihla. A vynalezla Nanity, látku, která po vstříknutí do těla nabízí všechno to, o čem marně sní odpůrci vakcinace proti covidu-19. Technologie, která člověka nejen léčí, ale také vylepšuje na novou úroveň, kdy je schopen připojit se do on-line světa a na dálku ovládat spotřebiče. Kdo ví, jestli konspirátoři nečetli právě tenhle komiks…

Na skladě je i krásná Marťanka

Kniha začíná svým nejlepším příběhem. Společnost vyrábějící Nanity (korporátní zachránce lidstva) vyvolala všesvětové hlasování o rozšíření technologie na celé lidstvo – a tím pochopitelně jeho ovládnutí. Bez Nanitů totiž nebude možné přežít. K legitimizaci hlasování ale potřebují i zástupce z Marsu – a zde se na scéně objevuje krásná, inteligentní, uhrančivá Marťanka předurčená k tomu, aby zvrátila běh dějin.

Bohužel příběh zatím není dovyprávěný: v okamžiku, kdy se díky Nanitům dívka z Marsu promění v kombinaci Robocopa a Zaklínače, dochází ke střihu a čtenář se ocitá v roce 2056, v postapokalyptické době, kdy se civilizace zhroutila a po USA se prohánějí lidožravé bojůvky snažící se zabít ty, které ještě nezahubila smrtící choroba. Trochu to připomíná Cestu Cormaca McCarthyho a vizuálně jde o nejpovedenější část.

Při nasekání na jednotlivé stránky a rychlém střihu v ději se však v příběhu jen těžko orientuje. Zajímavý je také pokles kvality scénáře, který místy působí spíš jako rychlý překlad z angličtiny. Podivná stavba vět značně ubírá na působivosti.

Béčko pro každého

Jen o trochu lépe je na tom poslední část, neuměle napodobující detektivky drsné školy. Rok 2225 a policista toužící po pomstě. Ilegální kopie Nanitů mu zabila ženu a on vyhlásil černému trhu válku. Jeho monolog popisující všechno, co vidí čtenář v obraze, je poněkud úmorný, ale kresba v akci nabitém příběhu skvěle funguje i bez poldových výlevů.

Když se na konci epizody sklene děj a propojí se s prvním příběhem, dostaví se pocit zadostiučinění. Ale jak to bude dál? A co se odehrálo mezi lety 2077 a 2225? Samé otázky, na něž v tuto chvíli znají odpověď jen tvůrci, tedy Robert Kaločai, František Kašpar, Viktor Šauer a Petr Smazal. Ovšem podaří se jim do tak epicky rozmáchlého a detailně promyšleného světa ještě vrátit? Autoři pevně věří, že se jim podaří vydat i druhou knihu Nanits Chronicles...