Obálka Zabijáka démonů #01: Krutosti

Obálka Zabijáka démonů #01: Krutosti Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Život dobrosrdečného chlapce Tandžiróa, který se v období Taišó (1912–1926) živí prodejem uhlí, se jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když jeho rodina padne za oběť démonovi.
Tandžiróova mladší sestra Nezuko se sama promění v démonku.
Oba sourozenci společně vyrážejí na cestu.
Tandžiró a Nezuko chtějí zjistit, jak z holčičky udělat zase člověka, a zároveň se pomstít vrahovi rodiny.
Třiadvacetidílné dobrodružství plné emocí a soubojů právě začíná - i pro české čtenáře
8
Fotogalerie

Zabiják démonů, ale hlavně trhák. Česky právě vychází nejprodávanější manga vůbec

Japonskému komiksu se v naší rubrice nevěnujeme příliš často, jde o svět sám pro sebe, který ale bují i v našich podmínkách stále rychleji a divočeji. Nakladatelství Crew, jež se mu u nás už deset let věnuje, právě vydalo první díl Zabijáka démonů autorky Kojoharu Gotóge, první díl třiadvacetidílného příběhu, který zná celé Japonsko. A to už stojí za představení.

Na základě Zabijáka démonů (pokochejte se pohledem na japonské wikipedické heslo tohoto komiksu) vznikla v zemi vycházejícího slunce nejen úspěšná anime, ale i celovečerní filmy, počítačové hry, romány, a dokonce divadelní hra; výstava je pak samozřejmostí. Ještě podivuhodnější je tamější anketa mezi školáky, pro něž je hlavní hrdina Tandžiro Kamaro tím nejobdivovanějším vzorem (až za ním se umístili rodiče; ne jeho, těch školáků samozřejmě!). Celkově se prodaly stovky milionů výtisků.

Proč?

To je otázka, protože na první pohled jde o další nekonečnou manga řadu, tentokrát zasazenou na začátek 20. století, kdy Japonsko bylo ještě tradiční, až to praštělo. Hlavní hrdina, teenager (jak to ve správné manze bývá), živí matku i své sourozence prodejem uhlí. Ve městě jej mají všichni rádi, prostě Mirek Dušín šikmých očí. Ovšem jednoho dne, správně chápete, že toho osudového, se zdrží ve městě přes noc…

Po návratu nalézá rodinu vyvražděnou démonem – až na jedinou výjimku. Jeho sestru Nezuko démon infikoval a proměnil ji v krvelačnou stvůru v lidské podobě. A právě v tomto okamžiku skutečně začíná celý příběh, jehož první díl je vlastně jen jakýmsi prologem k dalším více než dvaceti knihám. Protože dobrý příběh má svoje pravidla a jasnou stavbu, sami určitě odhadnete, jak se bude Zabiják démonů odvíjet.

Mirek Dušín šikmých očí vs. Zlo

Na scéně se objevuje cizí zabiják démonů, ale sestru Tandžirovi nezabije – pošle jej za svým učitelem a vysvětlí mu, že organizaci zabijáků démonů sice nepodporuje stát, ale že je hojná a potřebuje být ještě hojnější, protože démony je těžké zabít, když jim každá končetina hned doroste…

První díl, v tomto případě spíše kapitola, končí závěrečnou zkouškou na opravdového zabijáka démonů, ale oč v sérii doopravdy půjde a čím je tak výjimečná, se dozvíme až tak za rok, protože každé dva měsíce by měl vyjít další díl. První výkop se povedl. Emoce, akce, osudovost, potenciál… a totální úspěch v domovině. Zdá se, že se mají čeští fanoušci japonského komiksu opravdu nač těšit.

Zabiják démonů začal vycházet v roce 2016 a je zajímavé, že jde o autorčino  první rozsáhlejší dílo. Zábavné jsou její vzkazy čtenářům na konci každé kapitoly. Protože jde o materiály z prvního vydání, je úsměvné číst, jak třiadvacetiletá Kojoharu Gotóge děkuje svým novým fanouškům, že díky jejich zájmu bude moci kreslit dál. Dozajista netušila, že v roce 2020 prodá svého Zabijáka démonů 82 milionů výtisků – a to loni ještě nedorazil do Česka!