Obálka Texaského Jacka

Obálka Texaského Jacka Zdroj: Archiv edice ERB

Texaský Jack je skvělý střelec. Avšak navzdory legendě, která ho obestírá, svůj talent nikdy neuplatnil jinde než v manéži.
Jednoho dne vláda Jacka požádá, aby odjel na Divoký západ a postavil se krvelačnému Gunsmokeovi a bandě jeho zabijáků.
Sebevražedný úkol Texaský Jack nemůže odmítnout, protože by tím utrpěla jeho pověst.
Naštěstí Jack na své cestě narazí na skutečného profesionála: maršála Sykese.
Komiks vyšel jako 10. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)
6
Fotogalerie

Amerika má další problém se zbraněmi. Dejte si komiksový western, kde má pravdu jenom bouchačka

Když předloni vyšel komiksový western Sykes, dostalo se za něj nakladatelství Josef Vybíral celé řady pochval. Nakladatel tehdy slíbil, že pokud bude osmdesátistránková kniha úspěšná, vydá k ní prequel s názvem Texaský Jack. A western evidentně zabral, protože druhý komiks dvojice Dubois a Armand je tu. S větším rozsahem a ještě rozmáchlejšími emocemi.

Scenárista Pierre Dubois působí v komiksové branži už pěknou řádku let a radši než komiksy má podle medailonu na konci knihy elfy. Informace na první pohled nedůležitá, ale při troše brouzdání po internetu zjistíte, že v jeho podání jde přesně o ona kýčovitá stvoření naplňující všechna žánrová klišé včetně křidýlek. Zároveň mu nelze upřít jistou dávku nadsázky, a hlavně znalost žánru a nadšení pro něj. U elfů to obzvláště vynikne, ale co, Pierre Dubois to o sobě netají.

Velké emoce pro velkou zemi

Obdobný přístup pak můžeme vysledovat v Texaském Jackovi. Western je to poučený – je vidět, že autor má načteno a že svůj velkolepý příběh o pistolníkovi z manéže píše se skutečným zápalem. Kýč za něj přitom drží na uzdě kreslíř Dimitri Armand s lehce stylizovanou kresbou s poměrně tvrdou linkou, která zvládne schovat velké emoce scénáře za ostrými rysy kladných i záporných postav.

Expozice je velkolepá. Ve státě Wyoming řádí zlotřilý bandita Gunsmoke, kterému platí místní velkostatkáři za likvidaci malých farmářů. Vládu Spojených států to znepokojuje do té míry, že vyšle úředníka za Texaským Jackem, bývalým instruktorem střelby, který se živí obrážením Ameriky se svou westernovou show. Jako ostrostřelec dokáže zasáhnout do vzduchu vyhozených osm talířů, než dopadnou na zem. A nikdy nevystřelil na člověka. Zároveň je ale hrdinou rodokapsů a jeho sláva je nemalá. A Amerika vždycky milovala symboly. Proto má právě on vyrazit se svými lidmi zlikvidovat Gunsmoka – jinak se tak nějak provalí, jak je to s ním doopravdy.

Když smrt se žene divočinou…

Než tohle celé proběhne, uplyne pěkných pár komiksových stran, ale pak už se ocitáme v divočině poseté torzy vypálených statků, kde se to hemží desperáty a kde má pravdu jenom bouchačka. Jack má přislíbenu armádní posilu a je ochoten stát se symbolem dobré věci. S sebou veze i dívku irské krve jménem Amy, která zajišťuje romantickou linku s ostny žárlivosti a ženský prvek vůbec, zkrátka katalyzátor a rozbušku, bez které by byla kniha zábavná jen z poloviny.

A pak se na scéně konečně objeví i maršál Sykes, jenž taky pase po Gunsmokovi. Když se spojí obě nesourodé kumpanie, je o třeskuté interakce postaráno. A to je na celém komiksu nejlepší – zcela živé postavy, místy trochu komické, místy svázané žánrovým klišé, ale veskrze zábavné a reagující ke čtenářově spokojenosti. Patos je přiznaný, ale tahle velká země ho unese – stejně jako rozuzlení celé zápletky. To je bezesporu překvapivé. Logické úplně není, ale o to je velkolepější. Zlo prohrává a dobro… no však to znáte.

Trochu přes čáru je jakýsi epilog a definitivní zakončení příběhu Texaského Jacka, ve kterém chybí snad už jenom… elfové. Ale to už jsme trošku zlí. Dubois se zkrátka rozhodl, že to na konci podojí, co to dá, a servíruje závěr přesně v intencích šestákových románů z Divokého západu a vůbec se toho nebojí. Takže se nebojte taky a zase si jednou užijte western s hrdiny bez bázně a hany a padouchy horšími než v Limonádovém Joeovi. Ono to s přimhouřeným okem (pistolníka těsně před tím, než vytasí) funguje.