Video placeholde

Hodina dějepichu: Protřepat, nemíchat! Kde se vzala homeopatika a jak přesně neléčí nemoci

Homeopatika jsou jednou z nejpopulárnějších forem alternativní medicíny. Alespoň to vám jejich výrobci tvrdí. Faktem je, že se nejedná o žádnou medicínu. Jde o podivný pokus zmateného doktora ze začátku devatenáctého století. Pokus, který nějakou záhadou odmítl zemřít do dnešních dob. Na rozdíl od pacientů, kteří se rozhodli vystřídat reálnou léčbu za homeopatika.

Lidstvo se pokouší léčit své nemocné a raněné v podstatě od chvíle, co se stalo lidstvem. A po drtivou většinu lidské historie byla medicína mimořádně nebezpečná. Dokonce tak nebezpečná, že až do devatenáctého století pro vás jako nemocného bylo mnohem lepší schovat se před doktorem a modlit se, než se léčit. Našli se nicméně lékaři, kteří se snažili udělat medicínu reálně prospěšnou. Jen na to nešli úplně všichni správně.

Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, vývoj naší civilizace je protknutý slepými uličkami. Zvláštní ale je, když se nějaká taková slepá ulička přes svou zjevnou dysfunkčnost drží dalších několik set let. Přesně to jsou homeopatika. Podivný nápad z podivných dob, který nás obtěžuje dodnes. A právě o nich se budeme bavit v nejnovější epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu.