Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. Russell Crowe

Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. Russell Crowe Zdroj: Zbyněk Pecák

Víkend končí: Gladiátor zpíval ve Varech, bitky byly ale v Paříži a v Pardubicích. A tak trochu na Twitteru

Doufáme, že jste si o víkendu skvěle odpočinuli. Pokud jste neměli čas nebo náladu sledovat dění u nás i ve světě, tady máte rychlý průlet tím, co se během pátečního večera, soboty a neděle stalo.  

Pokračování 2 / 10

V Karlových Varech začal 57. ročník filmového festivalu

Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023 | Zbyněk Pecák

Hlavními hvězdami uplynulého víkendu v Karlových Varech byli Russell Crowe, Ewan McGregor a Alicia Vikander. Ale dělo se tam toho mnohem víc. Třeba:

Russell Crowe mluvil o Gladiátorovi 2 a pivu

Alicia Vikander mluvila o Lisabonu a Judeovi Lawovi

Obnovenou premiéru měl zrestaurovaný film Každý den odvahu s Janem Kačerem 

Ewan McGregor uvedl film s dcerou a dostal sošku

Premiéru měl i film Umění jíst a milovat 

Aňa Geislerová na sobě měla šaty z piva

Russell Crowe taky vyprávěl, jak ho do krku ojela tarantule

Premiéru měl český film Úsvit

Marek Eben na úvod vysvětli zahraničním hostům, proč Česko nenapadá své sousedy

Zahájení rozbruslily krasobruslařky

Z nemocnice dorazil Jiří Bartoška a zvednul sál ze židlí

Johnny Depp ukradl festivalovou cenu

A celé zahájení glosoval Martin Bartkovský

Pokračování 3 / 10

Rusové opět ostřelovali Cherson, dvě děti utrpěly zranění, uvedly úřady

Hasiči v Chersonu (1. 7. 2023)Hasiči v Chersonu (1. 7. 2023) | ČTK / AP / Evgeniy Maloletka

Dvě děti, devítiletá dívka a patnáctiletý chlapec, byly zraněny, když v sobotu ruská vojska ostřelovala obytné čtvrti Chersonu na jihu Ukrajiny, oznámil šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Zraněné děti jsou v péči lékařů.

Při pátečním ruském ostřelování Chersonu přišli o život dva civilisté, další dva utrpěli zranění, uvedl dříve Prokudin. Ruští vojáci podle něj zasáhli i školu, kam si civilisté přišli pro humanitární pomoc. Dva lidé zemřeli, další dva - muži ve věku 34 a 51 let - byli hospitalizováni ve stavu, který lékaři označili za středně těžký.

Pokračování 4 / 10

Žák v Bratislavě zapálil školu, sám při požáru uhořel. Do stejné školy chodil i vrah z baru Tepláreň

Místo je obehnané policejní páskou.Místo je obehnané policejní páskou.|reprofoto TV Markíza

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul. Uvedl to na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu," napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Student zapálil první nadzemní podlaží školy. Ještě dříve zapálil motorová vozidla na ulici. Po městě se pohyboval na skútru. Do školy se dostal zřejmě po žebříku, když rozbil okno, napsal Štandard.

Škola pro mimořádně nadané děti a současně gymnázium na bratislavské Teplické ulici je státní škola, která byla první a dlouho i jedinou školou na Slovensku specializovanou na vzdělávání nadaných dětí. Škola podle deníku Pravda proslula i tím, že ji navštěvoval i devatenáctiletý mladík, který loni v říjnu před bratislavským gaybarem Tepláreň (Teplárna) zastřelil dva lidi. Škola tehdy násilí odsoudila a uvedla, že nemůže suplovat vliv rodiny a sociálních sítí.

Pokračování 5 / 10

Začala Tour de France

Adam Yates slaví vítězství na úvod Tour de FranceAdam Yates slaví vítězství na úvod Tour de France | Reuters

První etapu Tour de France vyhrál britský cyklista Adam Yates před svým dvojčetem Simonem. Za oběma uprchlíky dojel třetí Slovinec Tadej Pogačar, dvojnásobný vítěz Tour byl nejrychlejší ve spurtu první skupiny pronásledovatelů.

Jaký bude letošní ročník nevíme, ale víme, jaké byly ty uplynulé.

Pokračování 6 / 10

Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Elon Musk převzal Twitter.Elon Musk převzal Twitter.|Reuters

Twitter dočasně zavedl limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Ověření uživatelé si jich mohou zobrazit 6000 denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Oznámil to v sobotu šéf podniku Elon Musk. Důvodem je podle něj potřeba zamezit extrémnímu extrahování dat ze sítě a také manipulaci se systémem. Twitter kromě toho znemožnil čtení tweetů neregistrovaným uživatelům, uvedla agentura Reuters.

Musk později dodal, že limit pro ověřené uživatele se brzy zvýší na 8000 zobrazených příspěvků denně, pro neověřené na 800 a pro uživatele s nově založeným neověřeným účtem na 400 příspěvků denně. Kdy se tak stane, ale Musk neupřesnil.

Nepřihlášení uživatelé, kteří se pokusí zobrazit obsah na síti Twitter, jsou nyní vyzýváni, aby se přihlásili k existujícímu účtu, nebo aby si účet založili. Musk to v pátek označil za "dočasné nouzové opatření". Je to podle něj reakce na to, že stovky organizací ze sítě Twitter "mimořádně agresivně" extrahují data, což "službu degraduje pro normální uživatele".

Část uživatelů si krátce po zavedení limitů začala stěžovat na omezený přístup k síti a na oznámení, že už stanovený limit vyčerpali. Mezi tématy, která systém vyhodnocuje jako aktuální trendy, tak na twitteru začaly převládat stížnosti.

Musk si už dříve stěžoval, že firmy působící v oblasti umělé inteligence (AI) využívají data ze sítě Twitter k trénování svých systémů. „Podnikneme právní kroky proti těm, kteří kradli naše data," uvedl. V této branži se pohybují firmy jako OpenAI, což je vlastník chatovacího programu ChatGPT.

Pokračování 7 / 10

Ve Francii byla v noci na neděli situace klidnější

Pátá noc nepokojů v Paříži a na jejích předměstíchPátá noc nepokojů v Paříži a na jejích předměstích | Reuters

Ve Francii byla v noci na dnešek situace výrazně klidnější než v předchozích dnech, uvedly servery listů Le Figaro a Le Monde. Střety byly hlášeny především ze středomořského přístavního města Marseille a z Paříže. Policie v celé zemi zadržela 719 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na ministerstvo vnitra. Dodala, že jde stále o provizorní, a ne konečnou bilanci. Během noci bylo zraněno 45 policistů a četníků, zapáleno 577 vozidel a 74 budov a na veřejných komunikacích zaznamenáno 871 požárů, dodalo ministerstvo.

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli nim odložil státní návštěvu Německa, která měla začít dnes. Agentura Reuters nynější situaci označuje za nejtěžší krizi, které Macron čelí od protestů takzvaných žlutých vest, jež začaly v roce 2018.

Přečtěte si komentář Viliama Bucherta

Pokračování 8 / 10

Dům starosty městečka u Paříže se stal terčem nočního útoku

Dům starosty městečka L'Haÿ-les-Roses u Paříže se stal terčem útoku (2.7.2023)Dům starosty městečka L'Haÿ-les-Roses u Paříže se stal terčem útoku (2.7.2023) | Profimedia.cz

Dům starosty městečka L'Haÿ-les-Roses u Paříže se v noci na dnešek stal terčem útoku spáchaného za pomoci vozidla, které bylo použito jako beranidlo, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na policii a místní radnici. Útok se odehrál během násilností, které ve Francii pokračovaly pátou noc za sebou. Nepokoje vypukly, když policie zastřelila sedmnáctiletého mladíka.

V přibližně v 01:30 v noci, zatímco se starosta Vincent Jeanbrun nacházel na radnici L'Haÿ-les-Roses, výtržníci zaútočili na jeho dům za pomoci zapáleného vozidla, uvedl starosta na twitteru. Jeho manželka a jedno ze dvou dětí byly zraněny, dodal a odsoudil „pokus o nevýslovně zbabělou vraždu". Prokuratura podle AFP potvrdila, že útok na starostův dům vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Pokračování 9 / 10

Sladkosti a půl milionu zanechal dobrodinec před polským sirotčincem

Prosím, nebojte se. Balík je dar. Není to nic nebezpečného," ujišťoval vzkaz zanechaný na bedničce.Prosím, nebojte se. Balík je dar. Není to nic nebezpečného," ujišťoval vzkaz zanechaný na bedničce.|reprofoto TVN24

Před dětským domovem ve vsi Dlugie na jihovýchodě Polska se objevila kovová schránka, omotaná řetězem a opatřená zámkem na číselný kód. Ze sirotčince raději zavolali policii. Uvnitř bedýnky ale policie objevila sladkosti a bankovky v celkové hodnotě 100.000 zlotých (asi 534.000 Kč), informovala dnes televize TVN 24 na svém webu.

„Prosím, nebojte se. Balík je dar. Není to nic nebezpečného," ujišťoval vzkaz zanechaný na bedničce. Zaměstnanci ale raději nález ohlásili policii a ta na místo dorazila i s pyrotechniky, kteří nález zkontrolovali. Mezitím ředitelka sirotčince telefonicky obdržela kód k otevření zámku: čtyři sedmičky. Kód správně fungoval a po otevření, které raději vykonal policista, se ukázalo, že bedýnka je plná sladkostí a bankovek.

Totožnost štědrého dárce či dárkyně zůstává tajemstvím. Dětský domov se chystá uložit peníze na účet v bance hned, jakmile v pondělí otevře - a to bude i příležitost ověřit pravost bankovek.

Pokračování 10 / 10

V Pardubicích protestovaly kvůli sobotní potyčce stovky Romů, chtějí bezpečnost

Romů protestovali před hlavním nádražím v Pardubicích.Romů protestovali před hlavním nádražím v Pardubicích.|ČTK/David Taneček

V Pardubicích dnes kvůli sobotnímu konfliktu mezi Romy a zřejmě třemi Ukrajinci protestovaly stovky Romů, nejprve se lidé sešli před hlavním nádražím, později šli průvodem městem k místu sobotního incidentu. Shromáždění se obešlo bez konfliktů a větších problémů, řekla ČTK v 15:30 policejní mluvčí Markéta Janovská.

Dnešní protest byl reakcí na dosud neobjasněný sobotní konflikt v Anenské ulici v Pardubicích. Mladý Rom byl při potyčce zraněn, řekli ČTK organizátoři protestu. Podle nich byli protestující z celé ČR. Průvod Pardubicemi, většinou Romů, doprovázela policie, která usměrňovala dopravu.

Policie odmítla sobotní konflikt blíže komentovat, neuvedla národnost jeho účastníků. Policejní mluvčí dnes ČTK řekla, že v sobotu večer při potyčce asi 20 lidí jeden člověk utrpěl zranění a tři byli zadrženi. Policie věc vyšetřuje a vyzvala opakovaně ke klidu.

Podle zraněného Roma bitku vyprovokovali Ukrajinci, kteří Romům údajně vyhrožovali již předchozí den. „Bránili jsme se, jeden z Ukrajinců vytáhl nůž a bodl mě," řekl ČTK Petr S. Zraněného Roma po incidentu lékaři ošetřili, se dvěma stehy ve tváři je již od sobotního večera doma.

Situací se zabývá i vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nevidí nyní důvod k vytváření speciálních strategií pro předcházení podobným incidentům.

„Včerejší (sobotní) incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně. Policie musí denně reagovat a řešit 3,5 až čtyři tisíce relevantních událostí. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace," sdělil ČTK Rakušan.