Video placeholde
Koncert Russella Crowa s jeho kapelou Indoor Garden Party na festivalu v Karlových Varech
Koncert Russella Crowa s jeho kapelou Indoor Garden Party na festivalu v Karlových Varech
Koncert Russella Crowa s jeho kapelou Indoor Garden Party na festivalu v Karlových Varech
Koncert Russella Crowa s jeho kapelou Indoor Garden Party na festivalu v Karlových Varech
Koncert Russella Crowa s jeho kapelou Indoor Garden Party na festivalu v Karlových Varech
19
Fotogalerie

Lidi, vy jste tady úplně posedlí pivem! Russell Crowe o Gladiátorovi 2 nic neví, protože je přece mrtvej

Proč čerstvý nositel Křišťálového glóbu RUSSELL CROWE odmítl roli Johnnyho Cashe ve snímku Walk the Line? Protože hudba je pro něj důležitá, velice intimní, osobní věc, kterou si chce nechat pro sebe a dělat ji sám. I když mu „dobří rádci“ občas říkají, ať s tím raději přestane a hledí si jen herecké práce.

První tiskovka letošního festivalu pro plný sál českých i zahraničních novinářů nakonec trvala téměř hodinu a byla plná zajímavých věcí, byť začala trochu ztuha. Hned v úvodu měl totiž oscarový herec odpovědět, jaký bude Gladiátor 2 (premiéra je plánována na rok 2024). Nepomohl pak ani dotaz na jeho zánovní snímek o pivu, protože pivo zrovna nemusí, a když už, dá si irský Guinness.   

Gladiátor 2? Nevím nic

„Měli by mě sakra platit za to, že furt odpovídám na otázky o tom zatraceným filmu, ve kterým nebudu! To se mnou nemá nic společnýho, v tom světě jsem mrtvej! Šest stop pod zemí! Hotovo! Takže jo, cejtím záblesky žárlivosti, protože mi to připomíná nejen moje mládí, ale i co pro mě ten film tehdy znamenal. Byl jsem nedávno na Maltě, měli jsme tam koncert a najednou tam vidím Koloseum, postavený přesně stejně, jako v roce 1999. Najednou to bylo jako stroj času! Já si pár vteřin říkal proboha, co to je za rok? Nenapadlo mě, že by to Koloseum postavili na úplně stejném místě. Ale jinak nevím nic ani o ději, ani o tom, kdo v tom bude hrát. A jak bych taky moh, když jsem mrtvej,“ rozčiloval se nositel Oscara za roli Maxima Decima Meridia.

Video placeholde
Kompletní tisková konference Russella Crowa na KVIFF: Mluvil o herectví, Iránu, pivu, režírování, budoucích projektech i režírování • reflex.cz

Vzápětí ale doplnil, že ví, že když už se vynikající režisér Ridley Scott po bezmála čtvrt století rozhodl natočit pokračování pětioscarového historického dramatu, má k tomu určitě dobrý důvod: všechno si totiž do detailů promýšlí a ví, jak to udělat co nejlépe. I přes tu trochu hořkosti Ridleymu Scottovi přeje úspěch a je přesvědčen, že ten film bude po dokončení spektakulární.

I následující otázka na zhodnocení bohaté spolupráce s Ridleym Scottem, protože spolu kromě Gladiátora natočili ještě snímky Dobrý ročník (2006), Americký gangster (2007), Labyrint lží (2008) a Robin Hood (2010) se nesla v superlativech: „Pro herce mého typu není lepšího režiséra, než je Ridley Scott. Jeho intelekt umožňuje ideální spolupráci, má pravého, čistého ducha umělce. Mnohokrát jsem naši práci přirovnal k tomu, že já dostanu do ruky paletu barev a dívám se, jak Tizian maluje obraz. Maluje a říká mi: Chlape, chci do toho trochu modrý. Já na to: Ano, pane Tiziane, dám vám modrou! Jo, jo, miluju práci s Ridleym,“ povzdechl si, když mluvil o společné tvůrčí energii. „Tak doufám, že jednou, možná, snad spolu ještě něco natočíme.“  

Je to vaše obsese, ne moje!

Další otázka české novinářky se týkala jeho zánovního filmu Na pivo do první linie (The Greatest Beer Run Ever, 2022) a na to, jaký vztah má k pivu sám. „Lidi, vy jste tady úplně posedlí pivem! Kamkoli přijdu, cokoli řeknu, slyším pořád: Už jsi zkusil naše pivo? Dal jsem to i na sítě, tuhle jsme tady večeřeli v řecké restauraci, a to bylo pořád: Nechcete pivo? Dáte si pivo? Můj táta byl hospodský, ten o těchhle věcech věděl hodně, ale já prostě nejsem pivař. A kdybych už si měl pivo vybrat, dal bych si Guinness, pardon. Samozřejmě řeknu, že máte v Čechách spoustu skvělých značek piva a že ho děláte výborně. Ale tím bych to už uzavřel; je to vaše obsese, ne moje!“

Tisková konference se nakonec protáhla v sérii zajímavých otázek o muzice, historii kapely Indoor Garden Party, která včera před půlnocí vystřihla před Thermalem koncert plný energie, o íránském filmu a jeho promítání tady na letošním festivalu (Crowe jmenovitě ocenil varskou sekci Další zrození. Íránský film tady a teď), o jeho nových projektech (bude hrát Hermanna Göringa v ohlášeném snímku Norimberk, který bude režírovat James Vanderbilt)... Podívejte se na video: angličtina Russella Crowea je zvláštním způsobem krásná a jeho odpovědi často hluboké.  

Video placeholde
Russell Crowe otevřel festival ve velkém stylu • Reflex