Russell Crowe jako kapitán Jack Aubrey v dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa

Russell Crowe jako kapitán Jack Aubrey v dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa Zdroj: KVIFF

Russell Crowe jako kapitán Jack Aubrey v dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa
Russell Crowe v Karlových Varech
Russell Crowe v Karlových Varech
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Russell Crowe
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Russell Crowe
19
Fotogalerie

Master & Commander s Russellem Crowem je něžný film, jaké už se v Hollywoodu netočí

I filmy mají, stejně jako lidé, své osudy. Detailně propracovaný, vysokorozpočtový, nenápadně intimní Master & Commander, v němž neúčinkuje vůbec žádná žena, neměl lehký osud. Diváci se do kina nehrnuli, jak měli, a tak si snímek své místo na slunci vydobyl až postupem let. Může to ostatně být jeden z důvodů, proč si jej Russell Crowe vybral k promítání na letošním karlovarském festivalu. Uveden bude dnes, tedy v sobotu 1. července, ve 14:00 ve Velkém sále.

Master & Commander: Odvrácená strana světa měl smůlu. Byl plánován v roce 2003 velkolepě jako první ze série a posléze nominován na deset Oscarů (a dva právem vyhrál), ale nikdy nevydělal, kolik se od něj očekávalo. Přinesl pouhých 212 milionů dolarů, stál ovšem jen o málo méně, 150 milionů dolarů. Zůstalo proto jen u jednoho Mastera a Commandera, žádné další „dvojky“ ani „trojky“ nevznikly. Film režiséra Petera Weira je ale momentálně miláčkem dalších generací diváků, z nichž někteří si pokračování (po dvaceti letech!) vysloveně žádají.  

Film o tom, jak se mužstvo kapitána Jacka Aubreyho (Russell Crowe) s lodí H. M. S. Surprise pokouší zničit francouzskou loď Acheron, je adaptací dvou námořnických románových předloh spisovatele Patricka O´Briana. Odehrávají se v roce 1812, kdy s britskými námořníky bojovali Američané. Scenáristé Peter Weir a John Collee ale příběh předsunuli o sedm let dříve, do roku 1805, do napoleonských válek, kdy proti Britům bojovali Francouzi. V roce 2003 se dokonce konala i londýnská královská premiéra, kde si Russell Crowe potřásl rukou s princem Charlesem, dnes králem Karlem III. Však ho také při nedávné korunovaci podpořil, byť podle svých slov nepatří k zastáncům monarchie.

Film má kromě historických i neoddiskutovatelné filmařské kvality: žádné velkolepé triky, žádné studio, žádná velká postprodukce. Jen čistá, precizní režijní práce (australského režiséra Petera Weira máte asi rádi už díky Zelené kartě z roku 1990 nebo sci-fi Truman Show z roku 1999). Z plátna cítíte skutečnou bouři, skutečnou mlhu, až hmatatelnou stísněnost prostoru, uvěřitelnou hrozbu kurdějí. Kromě dokonalé práce s prostředím jsou tu i hluboké, téměř až podle Stanislavského herecké metody prožívání procítěné herecké výkony. Ne náhodou trávili herci většinu času na reálné lodi, replice historické lodi Rose. Akčních stříleček tam najdete pomálu, většinou se děj i dialogy točí kolem každodenní tvrdé práce v podpalubí a na palubě.

Ale především je to snímek o – přátelství.    

Russell Crowe by asi nepolemizoval s všeobecným tvrzením, že je to jedna z jeho životních rolí: odvážný kapitán s delšími blond vlasy, občas rozevlátými, často v culíku, kvůli roli o několik kilo těžší. Kvůli filmu se naučil hrát na housle a hudební dua s přítelem, lodním lékařem Stephenem Maturinem v podání Paula Bettanyho, patří ve více než dvouhodinové sledovačce s překvapivým koncem k nejsilnějším.