Russell Crowe v Karlových Varech!

Russell Crowe v Karlových Varech! Zdroj: Blesk:Test autor camera CNC / Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát

Russell Crowe v Karlových Varech!
Russell Crowe v Karlových Varech!
Russell Crowe v Karlových Varech!
Russell Crowe v Karlových Varech!
Russell Crowe v Karlových Varech!
5
Fotogalerie

Oscarový Russell Crowe je ve Varech a fotí je jak o život, zatímco se chystá na svůj zahajovací koncert

Přijel s rodinou teprve včera a už si prošel Karlovy Vary i pár přilehlých výletních míst včetně Andělské Hory. Snímky českých pramenů a hradů oscarový Russell Crowe umisťuje pro své bezmála tři miliony followerů na Twitter a zásobuje jimi přes milion instagramových fans: „Panebože, Karlovy Vary jsou nádherné,“ píše nadšené popisky k fotografiím. Na kolonádě se ochotně fotí s kolemjdoucími a vypadá to, že se připojí k Judu Lawovi a Richardu Gereovi do panteonu nejmilejších, nejvřelejších, nejochotnějších a Karlovými Vary nejnadšenějších festivalových hostí. 

Není prvním hollywoodským hercem, kterého vážně baví muzika: jsou tu Johnny Depp (nezapomenutelný host varského festivalu roku 2021) i Keanu Reeves, Bruce Willis vystupuje ve svém bluesovém bandu na harmoniku. Host Varů z roku 2017, akční hrdina Jeremy Renner, by se jako rockový zpěvák, kytarista i bubeník jistě taky uživil. Avšak dosud jen jediný herec a režisér, Tim Robbins, hvězda Vykoupení z věznice Shawshank, měl na festivalu ve Varech v roce 2018 živý koncert. Nyní jej rozhodně přebíjí RUSSELL CROWE, protože svým koncertem letošní festival 30. června večer ve 22:45 spoluzahájí. Bude před Thermalem hrát v rámci evropského turné své kapely INDOOR GARDEN PARTY a na koncert zdarma vás velmi, velmi srdečně zve.  

Radši už nezpívejte?!

Kritici mu to už říkají léta: Buďte věrný herectví a radši už nezpívejte. Ovšem Russell Crowe má pro něj jasnou odpověď. Hudba pro něj byla, je a bude důležitá: dělá ji souběžně s herectvím už téměř čtyřicet let a nepřestává ani v dobách největšího pracovního vypětí. „Hudba je jako adrenalinová injekce. Mým divadlem je rokenrol. Místo abych ve volném čase hrál Shakespeara, jako to dělají jiní herci, dělám muziku,“ řekl deníku The Sunday Telegraph v lednu 2023.

Vystupuje na koncertech v domovské Austrálii, jeho oblíbeným místem je prý hospoda The Hoey Moey v přímořském městě Coffs Harbour. Hraje ale i ve Spojených státech, Kanadě, Anglii, Irsku, na Islandu, ve Švédsku a na jihu Francie. Svou nedávnou australskou šňůru a její vyprodané sály si pochvaluje a doufá, že se podobně vydaří i současné evropské turné. V minulých dnech hrál v několika městech v Itálii, mimo jiné v Římě v ateliérech Cinecitta, a pro evropské publikum hraje poprvé po šesti letech.   

Křišťálový globe, vítej

Má za sebou přitom několik zánovních filmů: akčňák Thor: Láska jako hrom (2022), válečnou komedii Na pivo do první linie (2022, se Zacem Efronem) a dosud neuvedené snímky Kraven lovec (2023) či horrorový The Georgetown Project (2023). Za své herectví stále sbírá ceny. Oscara má za Gladiátora (2000), Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na slavnostním zahájení ve Varech.

Inspiraci pro nové písně prý nehledá v rolích, ale v životě: „Napadne mě nějaká myšlenka, na něco si vzpomenu, a musím se z toho vypsat. Nakonec vznikne kus prózy, který se pak přetaví do písňového textu,“ řekl nedávno The Sunday Telegraphu, který jeho hudební kariéru soustavně sleduje.  

A co vlastně zpívá? Pozvánka na jeho velký koncert letos 9. června v legendární Opeře v Sydney označila jeho hudbu jako směs popu, soulu, rocku a folku. Sám Crowe pak svou Indoor Garden Party charakterizuje jako „událost, kapelu, happening. Lidé se mění, ale vždycky je to skvělé. Náš koncert je festival, na kterém se sejdou lidé, které obdivuji, hudebníci a vypravěči… Děláme zkrátka show.“

To, že Crowe zpívá výborně a nemá jen „pivní hlas“, jak ho nespravedlivě nařkli někteří nepřející, prokázal i ve filmovém zpracování muzikálu Bídníci z roku 2012 režiséra Toma Hoopera (držitele Oscara za snímek Králova řeč), kde hraje a zpívá jednu z hlavních postav, inspektora Javerta. Toho díky hloubce a chraplavosti svého hlasu vybavil úctyhodnou emocionální hloubkou a jeho výkon patří ve snímku k nejsilnějším. Všichni herci navíc zpívají v této verzi Bídníků naživo přímo na scéně, jednotlivá muzikálová čísla se nenahrávala ve studiu, což těmto Bídníkům dopomohlo k výjimečné autentičnosti.

Kapely se mění, Crowe zůstává

Když Russell Crowe poprvé vstoupil do nahrávacího studia, bylo mu dvacet. Tehdy pod uměleckým jménem Russ le Roq nahrál píseň I Want to Be Like Marlon Brando. A pak se Marlonem Brandem opravdu stal.

V průběhu života měl několik kapel, které přejmenovával: v polovině 80. let vzniklo duo Roman Antix (Russell Crowe, Billy Dean Cochran), hrající převážně v australském Aucklandu. To se v roce 1992 přejmenovává na 30 Odd Foot of Grunts a vítá baskytaristu Gartha Adama, bubeníka Davea Kellyho, kytaristu Davea Wilkinse a trumpetistu Stewarta Kirwana. V tomto uskupení vydávají tři alba: Gaslight (1998), Bastard Life or Clarity (2001) a Other Ways of Speaking (2003), ovšem ve stejné době Crowe získává globální slávu díky snímkům L. A. – Přísně tajné (1997), Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) a samozřejmě díky Gladiátorovi (2000).  

30 Odd Foot of Grunts se rozpadají v roce 2005, aby na jejich troskách vznikla kapela nová, The Ordinary Fear of God, TOFG. Ti ještě v roce 2005 vydali své první a poslední studiové album My Hand, My Heart. Album obsahovalo píseň Mr. Harris, kterou Russell Crowe napsal pro svého zesnulého přítele a kolegu, irského herce z filmu Gladiátor Richarda Harrise (tuto píseň zpíval i při odhalování Harrisovy sochy v jeho rodném městě Limerick).

Zatím poslední Croweovou kapelou je Indoor Garden Party, která v roce 2017 vydala album The Musical.

Užijme si jejich koncert a nezapomeňme, že v sobotu 1. července uvede Russell Crowe dvěma Oscary oceněný, celkem na deset sošek nominovaný film, který letos slaví dvacetiny. V historickém dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa režiséra Petera Weira má jednu z životních rolí. Kvůli ní se on, vášnivý kytarista, dokonce naučil hrát na housle!