Video placeholde

Veronika Bednářová: Karlovarský festival je hlavně o lidech. Český film se v poslední době vzmáhá

Dnes začíná padesátý sedmý ročník Karlovarského filmového festivalu. Na jaké zahraniční hvězdy se můžete těšit a jaké filmy určitě nesmíte vynechat, jsme si řekli s vedoucí kulturní rubriky Reflexu Veronikou Bednářovou.

Festival v Karlových Varech platí za největší kulturní událost v Česku a co do zahraničního přesahu i nejdůležitější. KVIFF se pod vedením Jiřího Bartošky a Evy Zaoralové stal prvotřídním světovým festivalem a zahraniční tvůrci i herci na něj rádi jezdí. Letošní ročník vítá mimo jiné Russella Crowa, který sice neveze žádný nový film, ale zahraje se svou kapelou, což je rozhodně unikátní zážitek. Těšit se můžeme také na Ewana McGregora, Robin Wright nebo Alicii Vikander. Svým způsobem se do Varů vrátí i jedna hvězda předloňského ročníku Johnny Depp, který se letos stal tváří festivalové znělky.

Podle Veroniky Bednářové tkví kouzlo festivalu hlavně v lidech, ale i v tom, že můžete vidět na velkém plátně filmy, které se do běžné distribuce jinak nedostanou. Kromě raritní verze Sněhurky a sedmi trpaslíků letos můžeme doporučit Královnin gambit, ve kterém si zahrála výše zmíněná Alicia Vikander, a také ne zcela mainstreamové, ale o to poutavější filmy ze sekce Íránský film tady a teď. Podrobné čtení o festivalu i o současném českém filmu najdete ve speciální příloze aktuálního dvojčísla Reflexu Excellent.