Video placeholde
Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. JIří Bartoška a Marek Eben
Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. Marek Eben
Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. Marek Eben
Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech 2023. Jiří Bartoška
14
Fotogalerie

Kdyby Češi obsadili Polsko, neměli by kam jezdit kupovat levné máslo, řekl Eben na úvod festivalu ve Varech

Svým tradičním stylem humoru zahájil tradiční moderátor Marek Eben Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Projev pojal jako průvodce Českem pro zahraniční herce. Vysvětlil jim, proč jako stát nikoho nenapadáme, proč tu máme drahé právníky. A že české pivo už nepatří Čechům, ale Číňanům, Japoncům a Belgičanům. Podívejte se na jeho úvodní projev na videu v úvodu článku.

Marek Eben začal překvapivou charakteristikou Česka. „Náš stát od svého vzniku nikdy nikoho nenapadl a ani neobsadil. Ani Německo. Ani Polsko. Kdybychom obsadili Polsko, tak kam bychom jezdili kupovat levné máslo,“ podivil se Eben a pokračoval povzdychem nad tím, že naše pivo patří zahraničním vlastníkům.

„Lidský život tu má velikou cenu. Proto se nemlátíme ani mezi sebou. Protože je nás čím dál tím méně. A také tu máme strašně drahé právníky, takže se moc nesoudíme. Těch právníků je totiž ještě méně, protože musí zastupovat většinu našich politiků,“ rozesmíval Marek Eben sál.

Slavnostnímu zahájení nechybělo předání cen prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, který celý večer odstartoval svou legendární formulí, že považuje 57. ročník MFF Karlovy Vary za oficiálně zahájený.