Video placeholde
Ewan McGregor přebírá globus od prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošky
Ewan McGregor na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech
Ewan McGregor přebírá globus od prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošky
Ewan McGregor přebírá globus od prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošky
36
Fotogalerie

Ewan McGregor v slzách, Bartoška zpátky na podiu. Skotský herec se smál, dojal a nezkoušel češtinu

Skotský herec Ewan McGregor si od Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta festivalu a osobně uvedl svůj nový snímek Druhá šance, v němž si zahrál se svou dcerou Clarou. Zatímco Marek Eben žertoval, že Skotům není rozumět, McGregor podotkl, že když si zkoušel češtinu, působil jako by měl mozkovou příhodu.

Na červený koberec před hotel Thermal přijela delegace dramatu ve tři čtvrtě na deset a jen o pětačtyřicet minut později hlavní hvězda filmu a jeho producent, skotský herec Ewan McGregor, uvedl festivalovou projekci filmu. Na tomhle snímku McGregorovi extra záleží, nejen, že dělal na projektu výkonného producenta, ale taky si zahrál společně se svou dcerou Clarou McGregor. I Clara byla součástí delegace, stejně jako režisérka filmu, Emma Westenberg.

Druhá šance je malý film, je to road movie o otci s dvacetiletou dcerou, kteří si k sobě hledají cestu po létech odloučení. Ale jak sám McGregor řekl novinářům: “Film si nevybíráte podle rozpočtu, ale podle příběhu.” Herec si ostatně nemůže stěžovat na to, že by byl odkázán jen na malé indie filmy, možná jeho nejslavnější role je Obi-Wan Kenobi v legendární sérii Star Wars.

Doják na plátně i před ním

McGregor promluvil o tom, jak se cítil poctěn, že může pracovat se svou dcerou a jak byl pohnut při čtení scénáře, protože je to “příběh o mě a mé dceři a vlastně o všech rodičích a dětech”. A je pravda, že film je nejen hluboce dojímavý, ale má i spoustu humorných momentů.

Festivalová projekce taky přilákala spoustu exkluzivních diváků, přišel se podívat například ministr kultury Martin Baxa nebo herečka a stálice karlovarského filmového festivalu Jitka Čvančarová.