Video placeholde
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Alicia Vikander
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Alicia Vikander
Alicia Vikander v Královnině gambitu
V Královnině gambitu září bok po boku Alicia Vikander a Jude Law
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Alicia Vikander
12
Fotogalerie

Alicia Vikander, nejlepší švédský vývozní artikl od dob IKEA, získala Křišťálový glóbus

Veselá, spokojená, energická, ve svém projevu nezaměnitelná. Mluví o překot, snaží se co nejpřesněji vyjádřit svoje myšlenky. Daří se jí v osobním životě, jde z role do role... Na pohodovém junketu se zahraničními novináři v Grandhotelu Pupp hovořila oscarová herečka ALICIA VIKANDER (34), čerstvá nositelka Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary, kromě svých profesních plánů i o tom, jak to dělá, že zůstává tak – normální. Velký profilový rozhovor s ní si přečtete v některém z příštích čísel Reflexu.

Festival v Cannes letos v květnu zařadil do hlavní soutěže svobodomyslný, místy až šokujícím způsobem volnomyšlenkářský snímek Královnin gambit, v němž Alicia Vikander hraje hlavní ženskou roli a jímž byl letošní festival ve Varech slavnostně zahájen. 

Výraznější než Keira Knightley?

O mladé herečce, v žertu označované za „nejlepší švédský vývozní artikl od dob IKEA“, se začalo psát v superlativech už v roce 2012, když hrála po boku Juda Lawa (představitele Jindřicha VIII. v Královnině gambitu) poprvé, totiž osmnáctiletou Kitty ve snímku Anna Karenina, kde Jude Law hrál právě Karenina. Už tehdy některé hlasy tvrdily, že svým intenzivním výkonem předčila Keiru Knightley, představitelku titulní role. Ve stejném roce se Alicia objevila jako mladičká královna Matylda Hannoverská v historickém dramatu Královská aféra, který vzpomněla při přebírání Ceny prezidenta, protože se natáčelo i v České republice.

„Když jsme točili Annu Kareninu, režisér Joe Wright si přál, abychom fungovali dohromady, spíš jako divadelní soubor. Jude Law, už tehdy nesmírně zkušený herec, mě velice podporoval, opravdu mu o tu práci šlo. Jude byl rozhodně hlavním důvodem, proč jsem přijala nabídku na Královnin gambit. V té době už byl totiž do role krále obsazen,“ říká Alicia Vikander a vzpomíná také na snímek Dánská dívka, který následoval v roce 2015 a za něj v roce 2016 Oscar v kategorii nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Na tenhle průkopnický film, pokud jde o problematiku transgender, je Alicia Vikander podle svých slov dodnes nesmírně pyšná.

Z Londýna do Lisabonu

Od té doby jde z role do role; o té nejnovější zatím nemluvila konkrétně. Rozpovídala se ale o svém životním stylu: „Musíte se obklopit fajn lidmi, abyste zůstali v pohodě. Myslím, že mám stabilní osobní život, letité kamarádky a kamarády, se kterými se vídám dodnes, i když třeba ne úplně pravidelně. Je mezi nimi hodně Švédů, kteří mají úspěšné kariéry a žijí různě po světě, v New Yorku, Paříži, Berlíně. Nejsou to lidi z filmové branže, ale dost z nich dělá třeba muziku, píše a tak,“ směje se otázce, jak přežívá ve světě vrcholného šoubyznysu.

Do Varů Alicii doprovodil její manžel, vynikající herec Michael Fassbender, Ir s německými kořeny, se kterým tato opálená Švédka žije v Lisabonu: „Když jsme se seznámili, měla jsem základnu v Londýně a zdálo se, že už tam zůstaneme. Ale můj manžel, který v Londýně strávil osmnáct let, začal uvažovat o tom, že by bylo fajn přestěhovat se někam pryč z velkoměsta. Což byla výzva, protože Londýn je pro naši práci docela důležité světové centrum. Já jsem na přesun nebyla připravená, jenže najednou přišel brexit a já z něj byla velice smutná. Vždycky jsem se cítila hodně jako Evropanka, jako evropská herečka, i během svého pobytu v Británii,“ vysvětluje Alicia přesun do portugalského Lisabonu, kam odešlo i hodně jejích přátel.

„Jeli jsme se tam podívat a to město nám okamžitě padlo do oka. Netrvalo déle než pár týdnů a koupili jsme tam dům. Všichni naši přátelé se tvářili překvapeně – jako fakt? ptali se. Jenže rozumíte: počasí je tam přeci jen lepší než v Irsku nebo v Anglii, navíc je to hodně rodinné město,“ uzavírá se svým typickým úsměvem, který si vybavíme i z jejího sporého, mnohovrstevnatého herectví. 

Video placeholde
Alicia Vikander na MFF KV: Doprovází ji slavný manžel Michael Fassbender! • Lukáš Červený