Johnny Depp v nové festivalové znělce

Johnny Depp v nové festivalové znělce Zdroj: KVIFF

Screenshot z nové festivalové znělky
Screenshot z nové znělky MFF KV
2
Fotogalerie

Johnny Depp žádnou cenu nedostal, ale stejně má karlovarskou znělku. Podívejte se na ni v premiéře

Johnny Depp sedí v lobby hotelu a čelí novinářce, již zaujme, že si z filmového festivalu ve Varech nepřivezl žádnou cenu. To není skutečný incident, nýbrž situace v nové festivalové znělce, již s předloňským hostem KVIFF natočil v Budapešti režisér Ivan Zachariáš. Využil toho, že herec skutečně odjel z festivalu s prázdnou, a vykročil tak z tradičního konceptu znělek, v nichž laureáti Křišťálového glóbu své sošky používají k nečekaným účelům.

Ivan Zachariáš mi vyprávěl, že se s Johnnym Deppem na festivalu nesetkal, hned po hercově návštěvě ale začal s kamarádem Danem Růžičkou vymýšlet scénář. Točilo se až na konci letošního května, kdy se s Deppovým managementem podařilo sladit termíny a využít toho, že herec zamířil do Budapešti na obhlídky svého nového režijního počinu. Depp měl také zrovna po festivalu v Cannes, kde uvedl svůj film Jeanne du Barry – Králova milenka, na jehož tiskovku dorazil se čtyřicetiminutovým zpožděním. Zachariáš mi s úsměvem sdělil, že on čekal přibližně tři hodiny.

Dal si jointa a natáčení si užíval

Točilo se ve slavném secesním hotelu Gellért v Budapešti, jenž byl zrovna zavřený, což filmařům hrálo do karet. Během standardního provozu by se filmovat nedalo. Depp si prý po příjezdu na plac dal jointa a natáčení si užíval. Dokonce začal i improvizovat, takže ačkoliv bylo všechno nazkoušené a připravené na vteřiny, první hrubý záběr trval asi pět minut. 

„Rozkecal se, podle mě trochu zapomínal, že to není skutečné interview, to gros tam ale dostal,“ sdělil mi Zachariáš s tím, že Depp má podle něj obrovské charisma a doufá, že diváky pobaví. Celé to nakonec trvalo tři a půl hodiny, po nichž herec zamířil private jetem do Paříže. Ke znělce, která má delší stopáž než ty předchozí, dělal Zachariáš i hudbu.

Johnny? Vyloženě čajíček

Zachariáš stojí ještě za znělkami s Judem Lawem, Dannym DeVitem, Věrou Chytilovou, Caseym Affleckem, Johnem Malkovichem, Andym Garcíou, Harveym Keitelem a Milošem Formanem. Zbylé čtyři – s Jiřím Menzelem, Helen Mirrenovou, Jiřinou Bohdalovou a Melem Gibsonem – dělal Martin Krejčí. Znělek je včetně nejstarších kousků mj. s Tros Sketos už celkem osmnáct a celebrity se v nich začaly objevovat od roku 2008.

Jiřímu Bartoškovi a Martinovi Krejčímu se tehdy líbil nápad Ivana Zachariáše: zjistit, co se po festivalu stane se soškou, kterou hvězda dostane. Tak vznikla idea malých fiktivních příběhů, grotesek. Festival na začátku oslovil Miloše Formana, Dannyho DeVita a Harveyho Keitela, zda by do tohoto konceptu šli. Zachariášovi se tenkrát v New Yorku skutečně podařilo natočit všechny tři znělky, se třemi předními hollywoodskými hvězdami, za tři dny. Oproti tomu byl Johnny vyloženě čajíček.