Vrabelova demonstrace na Václaváku

Vrabelova demonstrace na Václaváku Zdroj: Martin Bartkovský

Sucho ve Francii: Řeka Loira
Atentát na ruského spisovatele Zachara Prilepina
Petruška Šustrová byla statečná žena.
Ruská hypersonická střela Ch-47 Kinžal
Vrabelova demonstrace na Václaváku
20
Fotogalerie

Víkend končí: Vrabelovi nepřišli lidi, Karel dostal korunu, Patriot dostal Kinžál a Koudelka konečně povýšení

Doufáme, že jste si o víkendu skvěle odpočinuli. Pokud jste neměli čas nebo náladu sledovat dění u nás i ve světě, tady máte rychlý průlet tím, co se během tří svátečních dnů stalo.  

Pokračování 2 / 21

Sobota: Na jihu Franci zakáží prodej bazénů

Sucho ve Francii: Řeka LoiraSucho ve Francii: Řeka Loira | Reuters

V části jižní Francie bude zakázán prodej zahradních bazénů. Není totiž voda. Informoval o tom server BBC News. Francouzský ministr pro životní prostředí Christophe Béchu uvedl, že v departementu Pyrénées-Orientales, který sousedí se španělským Katalánskem, bude od 10. května oficiálně vyhlášen „krizový" stav sucha. Od stejného data začne platit zákaz mytí aut, zalévání zahrad i napouštění bazénů.

Pokračování 3 / 21

Sobota: Ruský nacionalistický spisovatel Prilepin přežil pokus o atentát

Atentát na ruského spisovatele Zachara PrilepinaAtentát na ruského spisovatele Zachara Prilepina | Reprofoto Twitter

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin utrpěl zranění při výbuchu bomby v autě. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle ruských úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Úřady věc vyšetřují jako terorismus. V souvislosti s případem byl zadržen jeden podezřelý, který se podle vyšetřovatelů přiznal, že jednal na pokyn ukrajinských tajných služeb. Ministerstvo zahraničí z atentátu obvinilo Spojené státy a Ukrajinu. Ukrajinská tajná služba SBU se k případu odmítla vyjádřit, k odpovědnosti za čin se přihlásila partyzánská skupina Ateš.

Pokračování 4 / 21

Sobota: Ve věku 75 let zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová

Petruška Šustrová byla statečná žena.Petruška Šustrová byla statečná žena. | Foto Paměť národa

Ve věku 75 let zemřela v noci na sobotu disidentka, publicistka a překladatelka Petruška Šustrová. Uvedl to server Lidovky.cz. Právě pro Lidové noviny Šustrová po mnoho let psala sloupky. Informaci o úmrtí Šustrové následně potvrdil Českému rozhlasu - Radiožurnálu předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

Pokračování 5 / 21

Sobota: Ukrajinci sestřelili Kinžál

Ruská hypersonická střela Ch-47 KinžalRuská hypersonická střela Ch-47 Kinžal | Profimedia.cz

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v sobotu na telegramu potvrdil, že ukrajinští vojáci ve čtvrtek nad Kyjevem sestřelili ruskou nadzvukovou střelu Kinžal. Využili k tomu protiraketový systém Patriot, který Ukrajině poskytli západní spojenci. Jde o první případ, kdy se Ukrajincům tuto ruskou střelu podařilo zlikvidovat, píší ukrajinská média.

Po sestřelení Kinžalu zavládlo v Pentagonu podle CNN radostné vzrušení. Mobilní raketové systémy Patriot byly doposud úspěšné při nasazení proti balistickým střelám, o tom, zda dokážou zastavit i nadzvukové střely, se do minulého týdne ale mluvilo jen teoreticky, píše CNN.

Pokračování 6 / 21

Sobota: Nepravomocně odsouzený Vrabel demonstroval. Nepřišli mu lidi

Vrabelova demonstrace na VáclavákuVrabelova demonstrace na Václaváku | Zbyněk Pecák

Jen pár dní poté, co byl u soudu nepravomocně odsouzen za šíření poplašné zprávy, se Ladislav Vrabel rozhodl zorganizovat v sobotu další demonstraci za mír na Václavském náměstí. V době, kdy se ukrýval v Srbsku před všemi nástrahami světa, mu popularitu ukradl Jindřich Rajchl, který na svou stranu zlákal většinu Vrabelových oveček. Podařil se mu za pomocí Jiřího Paroubka, Luboše „flákance" Volného nebo Kateřiny Konečné tzv. protestní comeback? Dění přímo z Václavského náměstí glosoval Martin Bartkovský.

Pokračování 7 / 21

Sobota: Rusové podle Ukarajinců použili fosforovou munici

Fosforový útok na okupovaný Bachmut (6.5.2023)Fosforový útok na okupovaný Bachmut (6.5.2023) | Reprofoto Twitter

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z použití fosforové munice v obléhaném východoukrajinském městě Bachmut. Na videu ukázalo město osvětlené bíle hořícími plameny, nelze z něj ale určit, kdy a kde byly záběry pořízeny. List Ukrajinska pravda napsal, že se může jednat o jiný druh zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí mezinárodní právo rovněž zakazuje.

Pokračování 8 / 21

Sobota: Během korunovace zatkla policie 52 lidí

Korunovace krále Karla III.Korunovace krále Karla III.|Reuters

Britská policie při korunovaci Karla III. zadržela 52 lidí. Viní je ze rvaček, narušení klidu a spiknutí za účelem narušení veřejného pořádku. Londýnská policie ve svém prohlášení podle agentury Reuters uvedla, že všichni, kteří byli zadrženi, zůstávají ve vazbě. Celý obřad pro vás jinak glosovali Martin Bartkovský, který královskou rodinu příliš nesleduje a Jan Studnička, který ji nenávidí

Ale k tématu je toho víc:

Viliam Buchert: Opravdová Británie je jiná než ta korunovační. Je méně zbožná a míň věří v monarchii

Co o králi Karlovi III. možná nevíte. Závodil jako žokej, stříhá živé ploty, maluje a neobědvá

Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to? Slova, kterými Camilla svedla Charlese

Britské korunovační klenoty: Tisíce diamantů, staletý trůn, balvan ze Skotska i recyklovaná koruna

Tisíciletá historie Westminsterského opatství. Místo královských svateb i pohřbů

Fakta o britských korunovacích. Ceremoniál se měnil jen nepatrně. Tři králové, kteří korunování nebyli

Karel III.: Nejstarší korunovaný král Británie, archeolog, voják, ekolog i tampón

Pokračování 9 / 21

Sobota: V sobotu byl Mezinárodní den proti dietám

Lord Byron na smrtelné posteliLord Byron na smrtelné posteli | wikimedia Commons

Šestý květen je věnován upomínce všech nesmyslných diet, které jsme v dějinách vynalezli, a památce lidí, kteří to s nimi přehnali. Nebylo jich málo. Známe třeba dietu stěhovací, octovou nebo spací.

Pokračování 10 / 21

Neděle: Střelba v nákupním centru poblíž Dallasu si vyžádala devět životů

Po střelbě v nákupním centru u texaského Dallasu nejméně 9 mrtvých, včetně dětíPo střelbě v nákupním centru u texaského Dallasu nejméně 9 mrtvých, včetně dětí | Profimedia.cz

Při střelbě v nákupním centru poblíž města Dallas v americkém státě Texas v sobotu zemřelo devět lidí, oznámili na tiskové konferenci zástupci úřadů. Nejméně sedm dalších lidí utrpělo zranění, tři z nich jsou v kritickém stavu. Mezi mrtvými je i muž, který za útokem stál. Motiv jeho činu se vyšetřuje. Prezident Joe Biden po střelbě znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky.

Pokračování 11 / 21

Neděle: Podle šéfa MAAE je situace okolo Záporožské jaderné elektrárny potenciálně nebezpečná

Záporožská jaderná elektrárna u EnerhodaruZáporožská jaderná elektrárna u Enerhodaru | Reuters

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval v sobotu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Ten podle agentury Reuters požaduje přijetí opatření, která zajistí bezpečnost provozu.

„Musíme jednat hned, abychom zabránili hrozbě vážné jaderné havárie a s ní spojeným důsledkům pro obyvatelstvo a životní prostředí," uvedl Grossi v prohlášení.

Reagoval tak na informace, podle kterých šéf ruské okupační správy záporožského regionu, který leží na jihu Ukrajiny, ohlásil evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty zřejmě v souvislosti s očekávanou ukrajinskou protiofenzivou.

Pokračování 12 / 21

Neděle: Slovenská prezidentka jmenuje úřednickou vládu, povede ji ekonom Ódor

Slovenský premiér opouští svůj post. Čaputová jmenuje úřednickou vláduSlovenský premiér opouští svůj post. Čaputová jmenuje úřednickou vládu | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria, Reuters

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová necelých pět měsíců před konáním předčasných voleb oznámila, že jmenuje vládu odborníků. V jejím čele bude dosavadní viceguvernér slovenské centrální banky (NBS) Ľudovít Ódor. Čaputová to řekla v neděli novinářům. Dosluhující premiér Eduard Heger, jehož menšinovému kabinetu sněmovna vyslovila loni v prosinci nedůvěru, dal svou funkci dopoledne k dispozici. S hlavou státu se neshodl na postupu při řešení situace po rezignaci dvou ministrů.

Pokračování 13 / 21

Neděle: Ve věku 97 let v Praze zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená

Festival Prague Nonverbal v La Fabrice a dalších místech Prahy 7Festival Prague Nonverbal v La Fabrice a dalších místech Prahy 7 | Nguyen Phuong Thao

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená, která dnes zemřela v Praze ve věku 97 let, prožila život plný zvratů. Dcera známého prvorepublikového kabaretiéra hrála s Janem Werichem či Vlastou Burianem. Po emigraci v roce 1962 zpívala v operách v západním Německu i USA pod taktovkou třeba Herberta von Karajana nebo Rafaela Kubelíka, přátelila se s Marií Callasovou či Lucianem Pavarottim.

Pokračování 14 / 21

Neděle: Albánie - země investičních možností, odpadků, vraků, nevraživosti a bunkrů. A budoucí ráj dovolených

Hlavní albánské letovisko Drač a jeho pláže pár týdnů před letní sezonou. Podle Čechů, kteří si tam poslední roky ve velkém kupují apartmány, bude do léta vše uklizené a připravené pro turisty.Hlavní albánské letovisko Drač a jeho pláže pár týdnů před letní sezonou. Podle Čechů, kteří si tam poslední roky ve velkém kupují apartmány, bude do léta vše uklizené a připravené pro turisty. | Adéla Knapová

Mnozí Češi investují do nákupu nemovitostí na pobřeží Albánie. Prý se to vyplatí, bude to budoucí dovolenkový ráj. Tak se na to Adéla Knapová jela podívat

Pokračování 15 / 21

Neděle: Stovky lidí na Kubě v městečku nedaleko Guantánama protestovaly proti vládě

Ilustrační fotoIlustrační foto | Reuters

Stovky lidí v sobotu večer protestovaly v přístavním městečku Caimanera na jihovýchodě Kuby proti vládě, vyplývá to z nedělních příspěvků na sociálních sítích a z oficiálních zpráv. Podle agentury Reuters šlo zřejmě o první takové protestní shromáždění, které se letos konalo. Disidenti žijící v exilu a organizace na ochranu lidských práv sdíleli záběry, na kterých bylo vidět muže ve vojenských uniformách a další v civilu, kteří zakročili proti protestujícím. Caimenera leží nedaleko americké vojenské základny Guantánamo.

Pokračování 16 / 21

Neděle: Novináři z Norska se po 16 letech snaží objasnit aspekty výbušné kuřimské kauzy

Barbora Škrlová se vydávala za Adama (vlevo) i Aničku (vpravo)Barbora Škrlová se vydávala za Adama (vlevo) i Aničku (vpravo) | Archiv Blesku

Těžko uvěřitelný příběh dospělé české ženy vydávající se za norskou holčičku, jež uprchla bandě pedofilů, vyšel najevo poté, co se sedmého května 2007 v Kuřimi přišlo na týrání dvou chlapců vlastní matkou. Dnes chtějí v Norsku tento příběh rozplést a pochopit. Podaří se jim to?

Pokračování 17 / 21

Pondělí: Rusko znovu zaútočilo na Kyjev i Oděsu, na Kyjev spadly trosky dronů

Ostřelování Kyjeva.Ostřelování Kyjeva. | Reuters

Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev, přístavní Oděsu a další části země. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž některé části Kyjeva zasáhly trosky dronů. Zranění při útocích na hlavní město utrpělo nejméně pět lidí. Celkem podle ukrajinského generálního štábu v noci na dnešek Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 drony Šáhed íránské výroby. Všechny se podle něj podařilo sestřelit.

Pokračování 18 / 21

Pondělí: Tomáš Vlach: Česká armáda je kvalitní, ale bez NATO se neobejde. Společností prostupuje naivní pacifismus

Video placeholde
Tomáš Vlach a Martin Bryś hovoří o Armádě ČR • Reflex.cz

Válka na Ukrajině zbytku Evropy jednoznačně připomněla, že riziko ozbrojeného konfliktu není nijak vzdálené. Evropské státy i členové aliance NATO v této souvislosti upírají stále větší pozornost na své armády a jejich připravenost. Jak si vede ta česká, jsme probrali s reportérem Tomášem Vlachem, který se této tematice dlouhodobě věnuje.

Pokračování 19 / 21

Pondělí: Podle BBC a streamovací platformy Spotify by Vesna z Česka mohla uspět v Eurovizi

Kapela VesnaKapela Vesna | Instagram

Skupina Vesna reprezentující Českou republiku by podle BBC a streamovací platformy Spotify mohla uspět v letošní hudební soutěži Eurovize. Vesna s písní My Sister’s Crown (Koruna mé sestry) vstoupí do semifinále soutěže, která se letos koná v Liverpoolu 9. května. Server BBC News napsal, že Vesna má šanci probojovat se do finálové desítky. Na streamovací platformě Spotify je skladba My Sister’s Crown z přihlášených písní letošního ročníku 11. nejpřehrávanější.

Podle zpěvačky kapely Patricie Fuxová chtěly autorky podpořit Ukrajinu čelící ruské invazi. Skladbu a klip zakázali v Rusku i Bělorusku, kritizují ji však i někteří Ukrajinci. Vadí jim mimo jiné účast ruské členky kapely, klávesistky Olesje Očepovské. Kritizují i narativ o sesterských slovanských národech, který často používá Rusko.

Pokračování 20 / 21

Pondělí: Černo-bílé pády a vzestupy Pavla Nedvěda. Cesta ze Skalné přes vrchol ke skandálům a očištění

Zadumaný Nedvěd.Zadumaný Nedvěd. | Profimedia.cz

Česká fotbalová legenda momentálně prožívá extrémně turbulentní týdny a měsíce – Nedvěd a další členové vedení Juventusu nejprve na konci minulého roku rezignovali na své funkce, posléze dostali osmiměsíční zákaz činnosti ve fotbale za finanční podvody, který byl na konci dubna Nedvědovi zrušen. Kde všude se klikatila sportovní cesta ikonického fotbalisty?

Pokračování 21 / 21

Pondělí: Prezident Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generála

Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generálaPavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generála | ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho dnes na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát.