Video placeholde

Tomáš Vlach: Česká armáda je kvalitní, ale bez NATO se neobejde. Společností prostupuje naivní pacifismus

Válka na Ukrajině zbytku Evropy jednoznačně připomněla, že riziko ozbrojeného konfliktu není nijak vzdálené. Evropské státy i členové aliance NATO v této souvislosti upírají stále větší pozornost na své armády a jejich připravenost. Jak si vede ta česká, probereme s reportérem Tomášem Vlachem, který se této tematice dlouhodobě věnuje.

Poslední dekády byla česká armáda eufemisticky řečeno stranou pozornosti. Klesající rozpočet, ale i personální redukce dávala v mírové Evropě, kde je zárukou vnější bezpečnosti NATO, možná někomu smysl. Vzhledem k vývoji mezinárodní situace posledních let se ale armáda stává čím dál vyšší prioritou. A to je hodně vidět i u našich zahraničních spojenců. Je jasné, že bez větších peněz a nových lidí se rozvoj našich ozbrojených složek neobejde. Tento fakt ale bývá často předmětem vypjatých politických diskusí. Nové akvizice, branná povinnost nebo zahraniční mise jsou tématy, která štěpí politické spektrum.

Přitom armáda je dlouhodobě nejdůvěryhodnější institucí našeho státu a své kvality v různých oblastech průběžně prokazuje. Jaká je role naší armády v rámci NATO? Byla by schopná samostatně operovat? Co naší armádě nejvíc chybí a jakým směrem se bude vyvíjet? Dozvíte se ve videu.