Video placeholde

Vlach: Ukrajina si na válku zvykla, většina země funguje normálně. Rusové nejsou tak neschopní, jak se tvrdí

Je to rok, co Rusové vpadli na Ukrajinu. Od 24. února 2022 proběhla ve válce řada zvratů a nyní se zdá, že je konflikt na mrtvém bodě. Jaká jsou možná východiska války, jak probíhá běžný život na Ukrajině a jak to celé dopadne, jsme probrali s reportérem Tomášem Vlachem, který válku mapuje od jejího prvního dne.

Na Ukrajinu přiletěl posledním letadlem 23. února večer a druhý den ráno začala válka. Tomáš Vlach se tam od té doby opakovaně vrací a konflikt sleduje i přímo ve frontových oblastech. Jak sám říká, do samotné invaze téměř nikdo na Ukrajině nevěřil, že k ní skutečně dojde. Následoval chaos, ve kterém Ukrajinu před rychlým vítězstvím Rusů zachránila především duchapřítomnost bezpečnostních složek a odvaha civilního obyvatelstva.

Od té doby se válka dost proměnila, dříve se zdálo, že ukrajinská obrana téměř výhradně stojí a padá na někdy až mytizovaných javelinech a bayraktarech. Dnes už je rozhodující bojovou silou dělostřelectvo. Konflikt se posunul od dynamických operací někdy až guerillového charakteru k poziční zákopové válce, která v mnoha aspektech připomíná bojiště minulého století.

Co se za ten rok změnilo, je také pověst Ruska jako vojenské velmoci. Nejenže se jim nepodařilo Ukrajinu rychle porazit, ale v řadě operací byly patrné personální, taktické a technické nedostatky. Podle Tomáše Vlacha je ale snaha Rusy vykreslovat jako neschopné nebezpečnou mediální zkratkou. A tento názor podle něj mají i ukrajinští vojáci, kteří mohli schopnosti ruské armády poznat na vlastní kůži.

Ačkoliv na některých místech probíhají tuhé boje, většina Ukrajiny je více méně bezpečná. Obyčejný život se snaží vést i v oblastech poblíž fronty. A podle zkušeností ukrajinských vojáků se na válku mimo zákopy už pomalu přestává myslet.

Situaci do budoucna je těžké předpovídat. Jedno je ale jasné, bez masivní západní pomoci Ukrajinci nebudou schopni provést žádný větší postup. V množství palebné síly a munice mají Rusové i nadále velkou převahu. Jak dlouho ještě může válka trvat? Co je v konfliktu rozhodující? A jak to celé skončí? Dozvíte se ve videu.