Video placeholde

Viliam Buchert: Věřím, že Rusové na olympiádě nebudou. Bojkot her by byl pro Francii pohroma

Je to časté i neobvyklé zároveň. Olympijských bojkotů už v historii byla řada, nicméně tentokrát hrozí, že na hry pořádané demokratickou zemí odmítnou jet další demokratické, spojenecké země. Řeč je o olympiádě v Paříži, jejíž standardní průběh ohrožuje možný bojkot kvůli účasti ruských sportovců.

Olympijské hry v Paříži se konají sice až v roce 2024, jenže letos probíhají kvalifikace, a tak se účast ruských sportovců stává tématem již nyní. Vzhledem k válce na Ukrajině, kterou Rusko před rokem rozpoutalo, by nemělo být tamním a běloruským sportovcům umožněno se her zúčastnit. Takové hlasy se ozývají z řady západních zemí a v opačném případě se mluví o bojkotu. Ten by byl pohromou nejen pro Francii, která hry pořádá, ale negativně by dopadl i na země, které se jej zúčastní, protože podle olympijských pravidel by jim bylo znemožněno jet i na olympiádu příští.

Nejisté je i to, že lze bojkot her vůbec provést, protože v demokratické zemi je v podstatě nemožné sportovcům, kteří splní podmínky kvalifikace, v účasti na olympiádě bránit. To tvrdí i předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval. Situace ruských sportovců je již nyní taková, že kvůli četným dopingovým skandálům nesmí reprezentovat pod svou vlajkou. Otázkou zůstává, jestli je na hry mezinárodní olympijský výbor pozve.

Celá situace je komplikovaná nejen v diplomatické, ale nakonec i v byznysové rovině. Protože ve sportu jde o politiku i o peníze. A zdá se, že jedno řešení je horší než druhé. Okolnosti a východiska možného bojkotu her, jakož i realitu, která v olympismu panuje, jsme probrali s šéfredaktorem Reflexu Viliamem Buchertem, který se věnuje zahraniční politice a jako novinář na dvou olympiádách byl.

Pojedou ruští sportovci na olympiádu do Paříže, nebo dojde k bojkotu her? A jaký je v současné situaci postoj českého olympijského výboru? Dozvíte se ve videu.