Video placeholde
Uhynulé ryby v řece Bečvě.
Uhynulé ryby v řece Bečvě.
Uhynulé ryby v řece Bečvě.
Uhynulé ryby v řece Bečvě.
Řeka Bečva a úhyn ryb před rokem
30
Fotogalerie

Adéla Knapová: Stát v případě Bečvy fatálně selhal. Pravý viník se nejspíš nikdy nenajde

Po více než dvou letech dospělo vyšetřování otravy řeky Bečvy před soud. Vleklé vyšetřování plné pochybností a pochybení však dospělo k rozporuplnému závěru. I proto je nynější soud velice důležitý. S reportérkou Reflexu Adélou Knapovou, která kauzu od začátku sleduje, jsme si povídali o příčinách ekologické havárie, možných vinících i o neslavné roli, kterou v případu sehrály odpovědné úřady.

V neděli 20. září 2020 začali rybáři ve valašskomeziříčské části řeky Bečvy pozorovat masivní úhyn ryb a vodních organismů. Podle odhadů místních se škody mohly vyšplhat až k 80 tunám mrtvých ryb. To je ekologická katastrofa, která v českém kontextu jen těžko hledá srovnání. Do řeky uniklo velké množství jedovatých látek, pravděpodobně z některého z přilehlých průmyslových areálů.

Případ hned od začátku provázelo kontroverzní politické pozadí, neboť jeden z pravděpodobných viníků havárie, chemička Deza patří do holdingu Agrofert tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Navíc ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ještě v době, kdy nebylo vůbec jisté, co se na Bečvě stalo, rezolutně popíral, že by událost jakkoliv souvisela s Dezou.

Selhání státu

Ačkoliv nebylo jasné, co se přesně stalo a odkud se jed v řece vzal. Jisté bylo to, že stát a odpovědné orgány zareagovaly pozdě a ledabyle. I proto je nynější rozsouzení kauzy natolik obtížné, protože v rozhodné době nebyly odebrány vzorky vody, které by mohly původ znečištění jednoznačně určit. K tomu došlo až se značným zpožděním, což celý případ notně zkomplikovalo.

Aktuální podoba obžaloby, kterou mimochodem soud dříve vrátil k přepracování, tak staví na znaleckém posudku Jiřího Klicpery, který tvrdí, že jedy pocházely z výpusti areálu Energoaqua a v řece pluly nezředěné několik kilometrů, aniž by způsobily jakoukoliv škodu. Tuto tezi vyvrátilo i několik pokusů nezávislých odborníků. I přes tyto skutečnosti státní zástupce Jiří Sachr trvá na obžalobě společnosti Energoaqua a jejího ředitele.

Jak soud dopadne, není v tuto chvíli vůbec jisté. Jasné je akorát to, že bude vleklý a více světla do případu nevnese. Všechny důkazy totiž doslova už dávno vzala voda. Nezbývá tedy než doufat, že takto exponovaná kauza alespoň vyzvedne do veřejného povědomí žalostný stav českých řek a nedostatky státního dozoru nad producenty znečištění.