Video placeholde

Pavel Páral: Penzijní systém je nefunkční a nespravedlivý. Zvýhodňuje ženy a ty, kdo málo přispívají

Penzijní systém naší země je v havarijním stavu. A to není názor jen médií a veřejnosti, ale i politiků, kteří se nyní odhodlávají s ním něco udělat. Na to, jaké jsou příčiny současného stavu a jaká jsou možná východiska směrem k udržitelnému důchodovému systému, jsme se podívali s ekonomickým komentátorem Reflexu Pavlem Páralem.

Zdá se to být prosté. Zvýšení věku odchodu do důchodu, zvýšení odvodů do sociálního pojištění nebo snížení vyplácených penzí. To jsou tři nohy, na kterých stojí možná reforma dosavadního penzijního systému. Jenže ani jeden z těchto způsobů, jak situaci zachránit, nebude ve společnosti populární. Navíc na tom, jak si s penzemi poradit, neexistuje ideální politická shoda ani v rámci vládní koalice, natožpak ve sněmovně.

A to je jedním z klíčů k tomu, proč jsme tam, kde jsme. Jestli tady v posledních třiceti letech došlo k nějakému politickému vzedmutí, které by důchodovou reformu zásadně řešilo, většinou zavedené změny nevydržely déle než příští volební období. A tak se stále potácíme v zastaralém způsobu průběžného financování penzí, který vůbec není kompatibilní se současnou demografií. Totiž že se dostáváme do stavu, kdy bude víc důchodců než pracujících, kteří jejich penze financují.

Veškeré případné snahy na změnu pravděpodobně narazí na odpor veřejnosti, protože budou muset být přesně v opačném duchu než dosavadní populistická opatření levicových vlád ČSSD a ANO, které především mimořádnými valorizacemi nad rámec zákonné povinnosti dostali penzijní systém do neudržitelné spirály, ve které se nyní nachází.

Jak z toho ven? Kolik a kde se bude muset brát? Jsou důchody spravedlivé? A dokáže se o seniory stát vůbec postarat? Dozvíte se ve videu.