Podle hokejisty Dominika Haška je teď nutné Rusko i jeho sportovce izolovat

Podle hokejisty Dominika Haška je teď nutné Rusko i jeho sportovce izolovat Zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Dominik Hašek: Rusáci nesmějí na olympiádu. Udělám pro to všechno

Letní olympijské hry v Paříži mají začít až 26. července 2024. Ale už teď o nich běží vyhrocená diskuse. Konkrétně zda zde mají kvůli ničivé válce na Ukrajině startovat i ruští a běloruští sportovci. Hokejový olympijský vítěz Dominik Hašek (58) to v rozhovoru pro Reflex odmítá, někteří lidé dokonce kvůli tomu hrozí bojkotem her.

Co pro českého hokejistu znamená vítězství na olympiádě? Je něco víc?

Pokud přijedou na olympiádu ti nejlepší hráči, tedy kanadsko-americká NHL je uvolní, je to pro českého hokejistu nejvíc. Hry jsou pouze jednou za čtyři roky a většinou tam startují nejlepší hokejisté z celého světa. Navíc reprezentujete svoji zemi. To vše dohromady je věc zcela výjimečná.

Ptám se proto, že možný bojkot jakékoli olympiády může pro sportovce představovat zmařený životní sen. Je to tak?

Určitě. Někteří sportovci mají třeba jen jednu jedinou šanci jet na olympiádu nebo zrovna mají životní formu, kterou už za čtyři roky mít nebudou. Zmařený sen by to proto byl. Ovšem měli by ho teď na svědomí Rusové. Proto bych chtěl od členů Mezinárodního i Českého olympijského výboru, především od jeho předsedy pana Kejvala, aby udělali vše, co je v jejich moci, aby k žádnému bojkotu nemuselo dojít. Podmínkou ale je, že ruští a běloruští sportovci v Paříži nebudou. Rusko nesmí jet na olympiádu! To neexistuje. Byla by to pro Rusko reklama na jeho válku, vraždění a zločiny, včetně genocidy na ukrajinských dětech.

Podpořil byste až bojkot her?

Já k němu zatím nevyzývám. Jako bývalý sportovec bych neměl srdce někomu říci: Nesmíš jet. To bych ponechal na každém. Teď se soustředím na to, aby možnost startu Rusů a Bělorusů v době, kdy Rusko vede proti Ukrajině imperialistickou útočnou válku, byla od počátku zcela vyloučena. Bojkot by byla až ta úplně poslední věc. Chci, abychom se vůbec o něm nemuseli bavit. To má ovšem jasnou podmínku: olympiáda bez ruských sportovců.

Někteří západní politici ovšem bojkotem hrozí. Jak dál postupovat?

Katastrofální ostudu by způsobili Francouzi především sami sobě, kdyby jedinému ruskému sportovci či funkcionáři vydali vízum na pobyt v Paříži. Obecně s bojkotem problém nemám, ale lepší je hovořit k Rusku nekompromisně, ne neurčitě, jak někdy cítím z Českého olympijského výboru, který je na můj vkus nedostatečně razantní. Pan Kejval přitom poukazuje na Afriku a Asii, které plně nesdílejí naše myšlenky. Nebo na ruské právníky, kteří mohou napadnout jedno jediné jeho slovo, které se neshoduje s textem Olympijské charty, u Mezinárodní sportovní arbitráže. Já ho chápu, že i tohle vše je třeba brát v potaz. My ovšem nesmíme dávat Rusku v tomto směru žádnou šanci, žádnou naději! Každé naše nejasné prohlášení nahrává ruským cílům.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach poslal do Kyjeva dopis, ve kterém vyzval, aby Ukrajinci přestali hrozit bojkotem, že to porušuje Olympijskou chartu. Ukrajinci, pokud by bojkotovali Paříž, by pak dokonce mohli být vyloučeni i z dalších her. Co tomu říkáte?

V tuto chvíli, kdy Ukrajinci na bojišti umírají denně po stovkách, civilisté mrznou po zásazích ruských raket bez elektřiny a topení, kdy kvůli válce přišlo o život již několik set ukrajinských sportovců, považuji Bachovo prohlášení za přinejmenším nevhodné.

 

Paradoxní je, že česká vláda a politici nemohou někomu nařídit, aby hry bojkotoval. Co s tím?

Ano, tak to je a považuji to za správné, žijeme v demokracii. Vláda by ale měla definovat svůj názor a podpořit či nepodpořit rozhodnutí sportovce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!