Na návštěvě v Mnichově

Na návštěvě v Mnichově Zdroj: Profimedia

Co o králi Karlovi III. možná nevíte. Závodil jako žokej, stříhá živé ploty, maluje a neobědvá

Napsalo se toho o něm hodně a hodně se toho o něm ví. Ale možná je tu pár zajímavostí, které jste o Karlu III. nevěděli. Je například prvním britským králem, který chodil do školy.

Pokračování 2 / 14

První královský student

Na cestě do Cheam School v hrabství BerkshireNa cestě do Cheam School v hrabství Berkshire | profimedia

Karel III. je prvním monarchou, který chodil do školy, všichni jeho předchůdci byli vzděláváni doma, měli soukromé učitele. Nejdřív navštěvoval školu Hill House v západním Londýně, později internátní školu Cheam School v hrabství Berkshire, na které studoval i jeho otec, již zesnulý princ Philip. A poté ho poslali do Gordonstounu, přísné soukromé internátní školy ve Skotsku, na které také studoval Philip, a později také Karlův prvorozený syn, princ William. V rámci svého vzdělávání strávil Karel III. i dva semestry na škole anglické gramatiky v australském Melbourne.

Pokračování 3 / 14

Archeolog, antropolog, historik

Budoucí král Karel III. nakupuju v obchodě s hudebními nástroji na Trinity College v CambridgeBudoucí král Karel III. nakupuju v obchodě s hudebními nástroji na Trinity College v Cambridge | Profimedia

Na Trinity College v Cambridge studoval Karel III. archeologii a antropologii, později přestoupil na historii. Také absolvoval jeden semestr studia velštiny na University College ve velšském Aberystwythu.

Pokračování 4 / 14

Sportovec

Při windsurfinguPři windsurfingu | Profimedia

Od útlého věku Karel III. velmi rád lyžoval, surfoval a potápěl se. Desítky let byl nadšeným hráčem póla, tento sport opustil až v roce 2005, ve věku 57 let.

Pokračování 5 / 14

Hráč pola

Budoucí král Karel III. hraje poloBudoucí král Karel III. hraje polo | Profimedia

Pólo hrál závodně do roku 1993 a jednou po pádu, při kterém utrpěl dvojitou zlomeninu pravé paže, musel podstoupit operaci. Po dalším pádu v roce 2001 rovněž skončil v nemocnici.

Pokračování 6 / 14

Žokej

Závod na koni se sestrou princeznou AnnouZávod na koni se sestrou princeznou Annou | profimedia

V letech 1980 až 1981 také startoval jako amatérský žokej v šesti závodech, dvakrát skončil druhý, ale dvakrát ho taky kůň shodil ze sedla.

Pokračování 7 / 14

Mackbeth

V představení Macbetha na GordonstounuV představení Macbetha na Gordonstounu | profimedia

Karel III. je velkým milovníkem umění, nejraději má anglického dramatika Williama Shakespeara, z jehož děl už nesčetněkrát citoval poté, co se stal nástupcem své matky Alžběty II. Mnohokrát vystupoval v divadelních hrách, jednou hrál hlavní roli v Shakespeareově Macbethovi. 

Pokračování 8 / 14

Bubeník

Charles na návštěvě irského kulturního centraCharles na návštěvě irského kulturního centra | Profimedia

Miluje operu a klasickou hudbu, ale jedním z nejoblíbenějších interpretů je pro něj i kanadský zpěvák Leonard Cohen. Ve škole se učil hrát na klavír, trubku a violoncello. Mezi písněmi, které Karel III. vybral na zvláštní rozhlasový pořad pro nemocnice v roce 2021, byly nahrávky americké ženské hudební skupiny The Three Degrees, a dále písně zpěvaček Diany Rossové, Barbry Streisandové a Edith Piaf.

Pokračování 9 / 14

Harfeník

Charles točí Guinnesse z harfy. Harfu má jako nástroj rád, obnovil i tradici oficiálního harfeníkaCharles točí Guinnesse z harfy. Harfu má jako nástroj rád, obnovil i tradici oficiálního harfeníka | profimedia

Jako princ z Walesu v roce 2000 také obnovil starobylou tradici, že si drží oficiálního harfeníka.

Pokračování 10 / 14

Přítel stromů

Ještě jako princ Charles zasadil strom i v Ostré na NymburskuJeště jako princ Charles zasadil strom i v Ostré na Nymbursku | Foto Reuters, ČTK, Profimedia.cz

Karel III. je proslulý svými četnými aktivitami v oblasti ekologie, stejně jako hlubokou láskou k přírodě a ke krajině. Jeho úřad prozradil v roce 2020, že poté, co zasadí strom, si často přátelsky potřese rukou s jeho větví a popřeje mu dobrý růst.

Pokračování 11 / 14

Zahradník

Král Karel III. rád zahradničíKrál Karel III. rád zahradničí | profimedia

Velmi rád stříhá a upravuje živé ploty, je patronem britské Národní společnosti pro stříhání živých plotů. Podle svých blízkých je Karel III. nejšťastnější na zahradách svého panství Highgrove v západní Anglii. Také se rád prochází a rybaří na pozemcích usedlostí královské rodiny ve Skotsku, podobně jako činila jeho zesnulá matka, královna Alžběta II.

Pokračování 12 / 14

Spisovatel

Kniha Stařec z Lochnagaru, kterou napsal britský král Karel III.Kniha Stařec z Lochnagaru, kterou napsal britský král Karel III. | Amazon

Je také autorem dětské knihy s názvem „Stařec z Lochnagaru", publikovanou v roce 1980. Napsal ji, aby zabavil své bratry Andrewa a Edwarda. Kniha vypráví o dobrodružstvích jednoho starého muže na venkově kolem zámku Balmoral ve Skotsku.

Pokračování 13 / 14

Malíř

Akvarel zámku Balmoral od krále Karla III:Akvarel zámku Balmoral od krále Karla III: | Profimedia

Kopce porostlé vřesem kolem Balmoralu inspirovaly Karla III. také k četným jeho akvarelům, z nichž některé byly k vidění na výstavách, uspořádaných v průběhu minulých 50 let.

Pokračování 14 / 14

Nejí obědy

Na návštěvě v MnichověNa návštěvě v Mnichově | Profimedia

Karel III. neobědvá. A z čajů má nejraději Darjeeling s mlékem a s medem.