Princ Harry: Náhradník

Princ Harry: Náhradník Zdroj: Práh

Vychází biografie prince Harryho Náhradník
Vychází biografie prince Harryho Náhradník
Vychází biografie prince Harryho Náhradník
Princ Harry
Princ Harry a Meghan Markle
16
Fotogalerie

Vychází ostře sledovaná autobiografie prince Harryho Náhradník, ve světě spustila mediální smršť

Náhradník láme žebříčky prodejů. Zatím se prodalo přes pět milionů výtisků a titul je na pultech čtyřiatřiceti zemí. Jako nejrychleji prodávaná non-fiction kniha všech dob se zapsala i do Guinnessovy knihy rekordů. V České republice vychází titul o 440 stranách v překladu Jitky Jeníkové ve čtvrtek 4. května 2023 při příležitosti korunovace krále Karla III. 

„Když patříte do královské rodiny, neustále do vás hustí, že musíte mezi sebou a ostatními tvory udržovat nárazníkovou zónu. Jste Vy a pak jsou Oni. Odstup se samozřejmě uplatňoval i v rámci rodiny. Bez ohledu na to, jak moc jste někoho milovali, jste nikdy nemohli překonat propast, jež zela třeba mezi panovníkem či panovnicí a jejich dítětem,“ je jedna z citací, která provází celou knihu. Svoboda je to, o co celý život usilovala princezna Diana a po čem toužil i princ Harry, jak popisuje se syrovou upřímností. Ve vzpomínkách se vrací k mnoha klíčovým životním situacím, cenný je v tom, že poprvé odkrývá problematický, nikdy dosud pořádně nezanalyzovaný vztah mezi Buckinghamským palácem a médii.

„Když jsem babičku pozoroval, jak si podupává a kýve se do rytmu, chtěl jsem ji obejmout. Samozřejmě jsem to neudělal. To nepřicházelo v úvahu. Nikdy jsem to neudělal a nedokázal jsem si představit, za jakých okolností by bylo něco takového dovoleno,“ říká v knize vévoda ze Sussexu a odhaluje zákulisí britské královské rodiny. 

Dianina trasa

Současně s titulem Náhradník vydává nakladatelství Práh i audioknihu, kterou namluvil herec Daniel Krejčík. „Náhradník je strhující kniha. Nejdříve jsem měl pochybnosti. Nevěděl jsem, zda to nebude bulvární titul plný Harryho zloby. Když jsem se ale začetl, byl jsem nadšený,“ říká Krejčík a dodává: „Knihu jsem začal číst, když byla nemocná má maminka, a leckdy jsem jen těžko zatlačoval slzy. Zvlášť ve chvíli, kdy mluví o tom, jak mu chybí ta jeho. Jak drastickým způsobem mu zprávu o její smrti sdělili. Jak šel za její rakví a poté ho bulvár popotahoval za to, že neplakal. Jak při první návštěvě Paříže přesvědčoval svého řidiče, že s ním chce projet stejnou trasu, kde Diana zemřela, a nutí ho udělat to znova a znova. Je to obrovsky silné čtení. Namluvit tuto knihu pro mě bylo za odměnu.“

Jen za první týden se ve Velké Británii, USA a Kanadě prodalo přes 3,2 milionu výtisků. Princ Harry věnuje část výdělku neziskovým organizacím.