Princové Andrew a Harry.

Princové Andrew a Harry. Zdroj: ČTK / AP / Kate Green

Jindřich VIII
Anna Boleynová
Alžběta I
Jindřich VIII
Jindřich VIII
34
Fotogalerie

Vraždy, šílenství, nevěry královskou rodinu nerozložily. Tak proč by nepřežila paměti prince Harryho

Harry (formerly known as Prince) právě vypustil do světa své memoáry a média se okamžitě zaplnila titulky typu: „Obří skandál ohrožuje pověst královské rodiny!“ Což je trochu zavádějící. Britská královská dynastie už totiž ustála skandálů dost. A byly to daleko větší bomby než fňukání, že William a Kate navedli Harryho, aby přišel na večírek v nacistické uniformě. 

Šest žen a pád ze schodů

Hledat počáteční bod skandálů královské rodiny je složité, protože čím hlouběji se pouštíme do minulosti, tím víc zapadají do běžného fungování tehdejší společnosti. Vezměte si třeba Jindřicha VIII., otce slavné královny Alžběty (to je ta z dob Shakespeara). Jindřich je popisován jako rázný a prozíravý vladař, který zbavil Anglii závislosti na papeži. V civilu to ale byl paranoidní surovec a tyran, který měl šest žen a dvě z nich (včetně Alžbětiny matky Anny Boleynové) dal popravit. Samotná Alžběta se zase zapsala do historie jako panenská královna proslulá cudností a střídmostí. Ve skutečnosti se ale veřejně mluvilo o jejím vztahu s hrabětem Robertem Dudleym, hrabětem z Leicesteru. Ten byl sice ženatý, ale jeho manželka jednoho dne spadla ze schodů. Zcela náhodou, samozřejmě.

Uvězněná princezna

Vzít si za manžela prince může být snem mnoha dívek, ale Žofie Dorotea z Celle s budoucím králem Jiřím I. moc štěstí nenadělala. Musela kvůli němu žít na hannoverském dvoře plném intrik, královská rodina jí pohrdala (Žofiina matka byla pouhá vévodkyně) a sám princ se raději věnoval své milence s malebným jménem Meluzína von der Schulenburg. Žofie proto navázala vztah se švédským hrabětem Philipem Christophem von Königsmarck, což ale královská rodina nehodlala trpět. Fešný hrabě byl krátce pro prozrazení vztahu zavražděn (o tom, kdo vrahy platil, se ani moc nepochybuje), Žofie byla obžalována z nevěry, byly jí odňaty obě děti a princezna byla uvržena do domácího vězení na zámečku Ahlden v Sasku. V anonymitě a osamění tam žila celých 30 let až do své smrti v roce 1726.

Šílený král

Král Jiří III. byl zpočátku vzorem osvíceného panovníka. Vzdělával se ve vědách, hudbě, založil královskou astronomickou observatoř, královskou knihovnu a jeho záliba v zemědělství mu vysloužila přezdívku Farmář Jiří. V roce 1788 ale začal upadat do podivných stavů, kdy celé hodiny brebentil v nesrozumitelných jazycích, vykřikoval vulgarity, obtěžoval dvořanky, trpěl záchvaty zuřivosti a halucinacemi. Jeden návštěvník Windsorského paláce ho údajně viděl, jak v zahradě zahrabává pečenou kotletu ve snaze vypěstovat strom rodící krávy. Jiný zase tvrdil, že Jiří strávil několik hodin vášnivou debatou se stromem, o kterém se domníval, že je pruský král. Jeho stavu nepřispívaly podivné léčebné metody královských lékařů, kteří ho potápěli do ledové vody, pálili ho chemikáliemi, napájeli projímadly, pouštěli mu žilou a poutali na dlouhé hodiny do svěrací kazajky. Postupně upadal do horších a horších stavů a prožil v nich skoro polovinu z 60 let, které na anglickém trůnu strávil. 

Závody o dědictví

Jiřího smrt měla v královském rodu ještě další dohru. Jeho ženou byla Šarlota Meklenbursko-Střelická (které mimochodem dvůr vyčítal rysy prozrazující africké předky). Měli spolu celkem patnáct dětí, z toho devět synů, ani jeden z nich ale nebyl ochoten uzavřít sňatek s ženou dostatečně urozenou na to, aby zplodila následníka trůnu. Nakonec v jedné z mála příčetných chvil Jiří přinutil svého nejstaršího syna, aby si vzal za ženu svou sestřenici Karolínu Brunšvickou. Ten svou ženu nesnášel, podváděl ji a poté, co nastoupil na trůn jako Jiří IV., se s ní neustále snažil rozvést. Jejich jediná dcera Šarlota se s matkou nesměla stýkat, v roce 1817 zemřela a král Jiří IV. se tedy ocitl bez dědice. O následnictví se tehdy strhl doslova závod, bratři bezdětného krále horempádem opouštěli ženy a milenky a snažili se co nejrychleji zplodit legitimního potomka. Nejrychlejší byl Eduard, kterému se v roce 1819 narodila budoucí královna Viktorie. 

Jack Rozparovač na výplatní pásce královského paláce

Totožnost nejznámějšího vraha v historii je stále záhadou. Jedna z populárních teorií ale tvrdí, že prostitutky vraždil na sklonku 19. století chirurg Sir John Williams, osobní lékař královny Viktorie. Existují dokonce spekulace, že prostitutky likvidoval na její příkaz. Královna tehdy totiž měla spoustu starostí s vnukem Albertem Viktorem. Princ přezdívaný Eddy byl druhý v pořadí v nástupnictví na trůn, z čehož si ale nic nedělal, zaplétal se do nejrůznějších skandálů a v londýnských vykřičených domech byl známým návštěvníkem. Teorie, kterou použil i Alan Moore ve svém slavném komiksu Z pekla, tvrdí, že Eddy byl u Jackových obětí štamgastem a že s některou z nich čekal dokonce dítě. Dnes je již těžké něco prokázat, ale k tvrzení se přiklání například i Antonia Alexanderová, praprapravnučka Jackovy páté oběti Mary Kellyové, a dokonce i potomek samotného sira Johna Tonny Williams, který v roce 2012 publikoval knihu Strýček Jack: Viktoriánská záhada.

Odmítnutý trůn

Eduard VIII. se na trůn dostal jako následovník Jiřího V., seděl na něm necelý rok a pak se ho vzdal. Důvodem byla jeho láska k Američance Wallis Simpsonové, která už byla jednou rozvedená a druhý rozvod právě absolvovala. Když ji Eduard požádal o ruku, způsobil tím obrovský skandál, a navíc se dostal do konfliktu s anglikánskou církví, která králi sňatek s rozvedenou ženou zakazovala. Eduard se rozhodl abdikovat a předat trůn mladšímu bratrovi Albertovi. To bylo vnímáno jako krajně nezodpovědné a sobecké, protože „Bertie“ byl odmalička plachý, bojácný, koktal a vůbec se nezdál jako vhodný vůdce impéria stojícího na prahu II. světové války. Jak možná víte z filmu Králova řeč, Bertie se nakonec pochlapil a coby Jiří VI. byl Anglii ve válce pevnou oporou. O impérium ale přišel.

Diana, Karel, Harry, Andrew a Fergie

Skandálů dětí Alžběty II. bylo tolik, že by vydaly na několik knih. Jen o rozvodu a tragické nehodě princezny Diany jich byla napsána spousta. To, že si její manžel, dnešní král Karel III. vzal za ženu svou dlouholetou milenku, se už bere celkem jako normální. Eskapády jejich syna Harryho, který chodil na večírky v nacistické uniformě a pak si vzal za ženu herečku Meghan Marklovou, jsou sice na pořadu dne, ale až utichne humbuk kolem jeho memoárů, rychle se na ně zapomene. Zapomenout by se ale nemělo na Karlova bratra, prince Andrewa. Ten byl častým návštěvníkem na soukromém ostrově amerického finančníka a usvědčeného sexuálního násilníka Jeffreyho Epsteina, který po zatčení spáchal za podivných okolností sebevraždu. Sám Andrew byl obviněn z pohlavního styku s nezletilou osobou, což sice odmítá, ale byl už zbaven všech královských pravomocí a vojenských hodností. Skandály se nevyhýbají ani jeho ženě Sarah, známé jako Fergie. V roce 1992 zveřejnil časopis Daliy Mirror její fotky, na kterých jí milionář John Bryan ocucává prsty na nohou (Bryan se brání, že jí prsty pouze líbal). V roce 2010 zase za úplatek ve výši půl milionu liber slibovala jistému byznysmenovi přístup do soukromí královské rodiny. Měla ale smůlu, protože údajný ropný šejk byl ve skutečnosti reportér bulvárního plátku News of the World.