Video placeholde
Meghan s Harrym prý předvedli oscarový výkon...
Z dokumentu Harry a Meghan
Z dokumentu Harry a Meghan
Z dokumentu Harry a Meghan
Dokument Netflixu Harry a Meghan
13
Fotogalerie

Harry & Meghan: Dozvíme se konečně něco o rasismu v královské rodině a o nevraživosti mezi princi?

Tři závěrečné hodinové díly šestidílného cyklu Harry & Meghan nesplnily ani náznakem to, co první tři slibovaly: totiž odpověď, jak to v královské rodině hlavně v souvislosti s agresivním britským bulvárem vlastně chodí. Netflix zveřejnil zbylé tři díly ve čtvrtek 15. prosince v 9 ráno českého času, a kdo ještě neměl uklizeno na Vánoce, v pohodě to během sledování téhle tříhodinové fotogenické anabáze zvládl. Frustrující na celé věci je, že kromě mnoha záběrů skotačící šťastné rodinky, užívající si kalifornského slunce, jsme se dozvěděli jen žalostně málo.

Táhne se to už od rozhovoru Harryho a Meghan s moderátorkou Oprah Winfrey v březnu 2021 a ta odpověď zase nezazněla: Kdo z královské rodiny a jak přesně řešil barvu pleti prvorozeného syna Harryho a Meghan, dnes tříletého Archieho? Jak konkrétně funguje neustále naznačovaná symbióza nebo snad kompetitivnost komunikačních týmů krále Karla III., Williama a Harryho? Jak je možné, že šly tyto týmy v krizových situacích často proti sobě, kdo v nich přesně pracoval a v čem je jejich mechanismus tak nebezpečný? A na jakých příkladech se dá doložit, že zbytek královské rodiny žárlil na Meghaninu slávu a na to, že se těší větší pozornosti médií než ti, kteří se „do monarchie“ už narodili?

California Dreamin

Nic z toho se v netflixovské reality show, za kterou streamovací platforma zaplatila oběma protagonistům 100 až 150 milionů dolarů, nedozvíme. Harryho obvinění zaznívají opakovaně, ale velmi nekonkrétně, opatrně, nanicovatě… 

Je to projekt, který vlastně nic moc neřeší, natočený především s ohledem na diváky ve Spojených státech jako milostný dopis současné slunné Kalifornii – a ano, příklon k americkým reáliím je pochopitelný, vždyť Harry i Meghan se v USA těší (nebo alespoň dosud těšili) mnohem větší oblibě než v Británii.

A Kalifornie je podle Netflixu veselá, teplá, přívětivá a inkluzivní, zatímco Británie vedle ní vypadá temně, smutně a zastarale. Zkrátka jako chudá příbuzná. Je to v tomto ohledu nerovný, nefér boj dvou zcela nesouměřitelných lokací.

Čtvrtý díl dokumentu, což je na něm cenné, ale ukazuje, že královská rodina a s ní i celá Británie skutečně měla první měsíce po svatbě Harryho a Meghan v roce 2018 šanci přepnout se do modernějšího, multikulturnějšího módu, aniž by tím ztratila svou vážnost; nestalo se tak. Tedy ne že by to Harrymu, Meghan a jejich dvěma dětem na slunné kalifornské pláži neslušelo. Ale takových „smíšených“ párů tam žijí desetitisíce, zatímco pro Británii by měla jejich přítomnost velmi zdravý globální význam. 

Válka bratrů? Ale o co?

V dokumentu chybí odpovědi i na další, v posledních třech dílech neustále zdůrazňované otázky: Co tedy přesně křičel princ William na svého bratra ve venkovském sídle královny Alžběty II., v Sandringhamu, kde se v lednu 2020 setkali, aby probrali budoucnost Meghaniny role a celkové mocenské pozice v královské rodině? O co přesně šlo, když o tom Harry v dokumentu mluví s tak vážnou tváří a je to citováno jako hlavní sdělení celé série? A co je to za esemesku, kterou William posílá Harrymu den po interview s Oprah? Co v ní stojí, když při pohledu na ni Harry jen stojí a zoufale vzdychá: „Kdybych tak věděl, co mám dělat?“ 

No nic. Královská rodina se opakovaně nechala slyšet, že nebude nic z toho, co jsme za těch šest hodin viděli na Neflixu, komentovat; Kate a William se dokonce prý ani nedívali, nechají si vše jen převyprávět.

Už se ale chystá další projekt, totiž Harryho kniha pamětí s názvem Náhradník, kterou údajně nikdo z královské rodiny dosud nečetl – vychází 10. ledna 2023 a rovnou v 16 jazycích zároveň. Telenovela tak bude pokračovat. Je ale také možné, že se touto knihou vztah Harryho a Meghan s královskou rodinou už navždy zpřetrhá a už nebude co řešit. Nebo ne?