Meghan z toho měla legraci. Harry jen zaraženě koukal...

Meghan z toho měla legraci. Harry jen zaraženě koukal... Zdroj: Netflix, The Duke and Duchess of Sussex

Meghan přišlo vtipné, že se musela klanět královně.
Harry a Meghan
Dokument Netflixu Harry a Meghan
Dokument Netflixu Harry a Meghan
Dokument Netflixu Harry a Meghan
10
Fotogalerie

Harry & Meghan: První díl dokumentu je vážně k nepřežití, ve druhém a třetím pár zásadních věcí je

Kdo britskou královskou rodinu sleduje, byť jen jedním okem, už většinu věcí ví: jak chtěl Harry ochránit svou ženu a děti před hystericky agresivním bulvárem, ale nepovedlo se mu to. Jak Meghan krátký pobyt v královském paláci dovedl rychle až na dno. A tak dále a tak dále. Tři hodinové díly (tedy ten druhý a třetí) šestidílného seriálu Harry & Meghan ale nakousnou pár témat, která slibují, že se v dalších třech dílech přeci jen dozvíme cosi zásadního – na Netlixu budou k dispozici od čtvrtku 15. prosince. Bude konečně odkryt a zanalyzován vztah monarchie a britských bulvárních médií, což je něco, co Velká Británie dluží sama sobě už od tragické smrti Harryho matky, princezny Diany?

Faktem zůstává, že Harry a Meghan jsou v moderní historii jediní, kteří se doživotních královských privilegií vzdali dobrovolně. Nikdo je k tomu nenutil, tedy alespoň ne přímo. Jejich „megxit“, rozhodnutí opustit královský stav a štědrou pokladnici, byl bezprecedentní; všechny ostatní útěky z královských okovů nebyly skutečnými rezignacemi, ale jen nucenými odchody před tím, než by stejně došlo k násilnému vyloučení dotyčných.

Zde je pět zásadních věcí, které se z druhého a třetího dílu seriálu Harry & Meghan, který minulý čtvrtek „zbořil“ Netflix, dají vyčíst; z prvního, do sebe zahleděného dílu se nedá vyčíst nic.

1. Kulturní šok

Ve druhém díle dojde na Meghanino dětství a mládí v Los Angeles a okolí, velký prostor je věnován mamince Dorii, která Meghan vychovávala s pomocí sestry, matky a kamarádek. Rozvedení rodiče, dětství v převážně afroamerické komunitě, inkluzivní státní škola od dvou do dvanácti let, tvrdé, ale velice svobodomyslné prostředí amerického předměstí, absolutní individualismus, otevřenost, inovace, důležitost vlastní iniciativy… To je jednak něco, co jsme v médiích do detailů nikdy neviděli, jednak to pregnantně ilustruje obrovské kulturní rozdíly mezi současnými Spojenými státy a mentalitou královské rodiny ve Velké Británii; v tu chvíli vám dojde, proč Meghan první setkání s královnou připadalo „jako ze středověku“ a proč Harry jinou možnost, než se se svou ambiciózní ženou odstěhovat „za vodu“, jednoduše neměl.

2. Harry vs. bulvár

„Musíme se předvádět lidem, kteří psali hnusně o mojí matce a nakonec ji dohnali k tomu, že umřela,“ říká v dokumentu Harry, který odnepaměti a právem nenávidí letitý, chorobný propletenec mezi královskou rodinou a britskými bulvárními médii. Zde Harry poprvé princip spolupráce mezi královskou rodinou a tak zvanými „královskými korespondenty“, což jsou novináři z řad většinou bulvárních médií, vysvětluje. Tato tichá dohoda funguje podle Harryho už přes 30 let, takže on sám pod tímto kontraktem vyrůstal – Britové totiž na královskou rodinu platí daně, a tak podle mantry „My platíme, vy pózujte“ mají právo vědět vše o jejích soukromých životech.

3. Nic se nezlepšilo

Princip oficiální novinářské „královské roty“ (Royal Rota), sestávající právě z bulvárních médií, tedy funguje dodnes, posílen o následnou šikanu na sociálních sítích. Na dokumentu je pak přínosné, že se snaží srovnávat roli bulvárních médií v 80. a 90. letech minulého století, kdy celebrity ještě neuměly jejich tlaku smysluplně čelit, a jejich vlivu dnes, kdy už jsou všichni členové královské rodiny „vyškolenější“ a kdy právě Harry už nechtěl opakovat stejné osudové chyby. Od doby, co Dianin bratr pronesl na pohřbu smutně proslulou větu, totiž že krev jeho sestry mají na rukou novináři, už uplynulo 25 let, a situace se za poslední čtvrtstoletí výrazně zhoršila.

4. Rasismus

Dozvíme se s definitivní jistotou, že o britská média o Meghan, už osm dní poté, co se její vztah s Harrym dostal na veřejnost, informovovala s rasistickým podtextem, a nikdo se jí nezastal. Článkům řešící její „smíšený“ původ, naznačuje Harry, mohla královská rodina prostřednictvím „svých“ médií lehce zabránit. Místo toho následuje mediální štvanice, dojde k ohrožení natáčení Kravaťáků, Meghan dostává ochranku, vyhrožují jí smrtí… „Princezna přímo z Comptonu,“ píše se (Compton je město v Kalifornii, údajně známé gangy a velkou kriminalitou, kde ale Meghan ani její rodina nikdy nežili ani nebydleli). Z pohledu České republiky to možná vypadá rozmazleně, ale její šok z rozdílnosti mentalit na obou stranách oceánu je zcela pochopitelný.

5. Role Brexitu

Není Britka, je rozvedená, míšenka, rozhodně se nestydí otevřeně mluvit o politice… Nic z toho Británii v době nekonečných, úmorných brexitovských tahanic nekonvenovalo. Dokument dokazuje, jak moc se zasnoubení Harryho a Meghan nehodilo ve chvíli, kdy Británie procházela toxickou, agresivní, až hystericky vypjatou debatou o odchodu z Evropské unie. Stěžejním bodem diskuse byla imigrace, ale i tak se země těšila na svou „černou princeznu“. Zůstávala naděje, zdůrazňuje historik a autor zásadní knihy Black and British, profesor David Olusoga (jeden z lidí, díky kterým stojí za to dokument dosledovat do konce), že královská rodina konečně dožene ve vývoji současnou Velkou Británii.

Jak víme – nestalo se tak. Pokud nám závěrečné tři díly osvětlí proč, mohla by to být zajímavá podívaná.