Video placeholde

V minulém díle jste viděli: Babiš má anděla. A podle Arenbergera přišli lidi a udělali výbuch

Česká republika má za sebou další díl svého seriálu. Prezident celou epizodu mlčel, aby to pak v jejím závěru pořádně rozjel. Premiér nedělá zastírací manévry, ale má anděla. K registraci na vakcínu by se měla hlásit další věková kategorie, ale jinak očkování zpomaluje. A to není zdaleka vše.

  • Nejvyšší správní soud zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Reálně se ale nic nezměnilo.
  • Premiér Babiš prohlásil o výbuchu ve Vrběticích, který provedli ruští agenti a při kterém zahynuli dva lidé, že šlo o útok na zboží bulharského podnikatele.
    „Použil jsem slovo zboží, za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Je mi líto, že přišli o život naši spoluobčané. Nebylo to vůbec takhle myšleno. Já jsem jenom interpretoval to, co nám bylo řečeno," omlouval se později premiér.
  • Ohlášená cesta vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy pro Sputnik pomáhala podle něj k zastření příprav na vyhoštění pracovníků z ruské ambasády v Praze.
    Po jednání vlády k tomu Andrej Babiš řekl:„Já jsem se vyjádřil, že tam nemá letět, a nakonec tam neletěl. Nevím o žádném zastíracím manévru, žádné zastírací manévry nedělám. Opakuji, že jsem řekl panu Hamáčkovi, že není vhodné, aby do Moskvy letěl, a on zkrátka to akceptoval a nikam neletěl.“
  • Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera tentokrát přišli nějací lidé, co přijít neměli. V rozhovoru pro Novinky.cz řekl: „Skutečně nejsem schopen z hlediska právního a terminologického posoudit, o co se jedná. Vidím to tak, že sem zřejmě přišli nějací lidé a udělali tady výbuch. Jestli to bylo zaměřeno jedním anebo druhým směrem, nevím.“
  • Česká republika podle ministerstva pro místní rozvoj, řízeného hnutím ANO Andreje Babiše, nesouhlasí s hodnocením auditorů Evropské komise konstatujícím střet zájmů premiéra Andreje Babiše v souvislosti s dotacemi pro Agrofert, který ovládá jeho manželka.
  • Babiš navrhuje, aby se pětapadesátiletí až devětapadesátiletí mohli od středy registrovat k očkování proti covidu. 
  • Očkování proti covidu minulý týden zpomalilo. Za celý minulý týden bylo naočkováno necelých 344 300 dávek, o 7,5 procenta méně než o týden dříve.
  • Nejvyšší ústavní činitel prezident Zeman se poprvé vyjádřil k ruskému útoku. Přišel s alternativní vyšetřovací verzí, prohlásil se za vrchního velitele policie, prozradil utajované skutečnosti, špatně vyložil ústavu a opakovaně urážel moderátorku. 
  • Ministr vnitra Jan Hamáček k tomu v televizi Nova řekl: „Pokud mám hodnotit ten projev, tak to je projev, ve kterém si každý našel to svoje, bohužel včetně Ruské federace,“ Hamáček také potvrdil, že pan prezident citoval utajované skutečnosti. „České republice to moc nepomohlo a největší radost z toho má Moskva,“ dodal.
  • Podle výzkumu agentury STEM je podle Čechů ideálním prototypem prezidenta Marek Eben.
  • Premiér Babiš národu ve svém pravidelném pořadu Čau lidi oznámil, že má anděla. „Toto je anděl, který jsem dostal od paní Marie z Karlovarského kraje a který mě má chránit. A bude mít strašně moc práce. A víte proč? Protože je 5 měsíců do voleb. A teď to začne. Všichni proti Babišovi. A ty lži. A od rána do večera. Takže andělíčku, musíš mě chránit. Díky moc,“ uvedl. 
  • Bečva byla otrávena před sedmi měsíci. Nyní byla zřízena vyšetřovací komise. 

A to je protentokrát všechno, tak naviděnou zase příště!

Žijeme v seriálu, ne že ne. V Reflexu jsme se rozhodli vám každý týden zprostředkovat děj posledního dílu, abyste nebyli smutní, že vám snad něco uniklo.

Zprávy z videa najdete zde: