Video placeholde
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman překvapil v Lánech štáb TV Prima požadavkem na natočení mimořádného projevu. (24. 4. 2021)
Miloš Zeman jako poslední ruský agent v Česku
9
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Zeman vzkázal Rusům, že Češi si nejsou jisti

Nedělní projev prezidenta republiky a následný rozhovor na Prima CNN News o výbuchu skladů ve Vrběticích nebyl primárně určen českému publiku, i když se odehrával v české řeči. Miloš Zeman mluvil v prvé řadě k ruským politikům a médiím, které svými pochybnostmi přesvědčoval o jednom – český premiér, ministr zahraničí a vnitra, a většina českého parlamentu sice dělá proti vám tvrdá opatření, ale všechno může být také jinak. Výmluvné bylo, jak ruský Interfax jako první přinesl zprávu ze Zemanova projevu, že český prezident tvrdí, že nejsou důkazy pro účast ruských agentů ve Vrběticích.

Miloš Zeman přitom nechtěl vypadat jako zrádce národa, takže se stylizoval do pozice jakéhosi amatérského vyšetřovatele, který konstruuje, co se mohlo ve Vrběticích stát. Přitom některé stopy a argumenty neúměrně zveličoval (bulharská stopa), jiné zase bagatelizoval a naznačil, že je také vrchním velitelem policie, což opravdu není.

Ze zprávy BIS prý podle Zemana vyplývá, že neexistují důkazy ani svědectví, že by agenti v areálu Vrbětic byli, ale dodává, že nebyli v Česku rozhodně na výletě. Tím celou kauzu dokonale zamlžil a jen nabil ruským médiím. Stejně absurdní bylo, jak zpochybňoval roli majitele Imexu, kterému patřily sklady a udělal z něho „sprostého podezřelého“. Tvářil se přitom, jakoby tuhle stopu policie dlouhá léta neprošetřovala. Zaprvé, prošetřovala. Zadruhé, to už snad v Česku neplatí presumpce neviny? To jsme snad zase v nějaké gogolovské gubernii?

Svým projevem Miloš Zeman sugeroval dojem, že existují dvě verze vyšetřování a po obou se prý musí jít. Nicméně tím, co bezpečnostní složky předložily vedení státu, ukázaly, že ve skutečnosti existuje jen jedna, byť k ní nemusí být stoprocentní důkazy. Podpásový byl také argument, že se má vyšetřovat role dotyčných agentů, až do posledního usvědčujícího důkazu. Jako by tato kauza z roku 2014 byla stejná například vyšetřování krádeže v obchodním domě. Zeman přece musí vědět, že v podobných případech špionáže nebo terorismu nikdy nejsou důkazy definitivní a stoprocentní. On to však tak podal. Jako by tím Rusův vyslal vzkaz: vyšetřování bude pokračovat donekonečna, zapomeňte na svou vinu.

V další části rozhovoru se prezident otevřeně snažil zastrašit Poslaneckou sněmovnu tvrzením, že když budou hlasovat o nedůvěře vládě, nechá Babišův kabinet dovládnout v demisi. Naprosto v rozporu s ústavou také řekl, že když se většina poslanců rozhodne a rozpustí parlament za účelem předčasných voleb, nevypíše jejich termín. K tomu by se měl z dobrých důvodů co nejdříve vyjádřit ústavní soud. To už je přímo ústavní pučismus.

Třetím rysem nedělního rozhovoru byl způsob, jakým se prezident Zeman choval k moderátorce Prima CNN News. Byl to typický ruský model vztahu politik – novinář. Management Primy domluví rozhovor s prezidentem, který si je vědom toho, že tím získává neotřesitelnou pozici, a tak si může dovolit všechno. Je tam totiž z vůle majitelů a neriskuje, že ho moderátorka pošle někam, čímž by zase riskovala ona svou pozici. Způsob, jímž Zeman dával moderátorce najevo, že je jenom blátem na jeho podrážkách, je svědectvím, jak někteří čeští politici představují vztah novinář – vlastník médií – politik. Ano, takhle to přesně funguje v Rusku.

Jestli by se mělo nedělní vystoupení prezidenta Zemana charakterizovat jednou větou, pak touto: snažil se nenaštvat Čechy a dát munici Rusům. Vot vsjo.