Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí (21. 4. 2021)

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí (21. 4. 2021) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí. Na snímku zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a Jakub Kulhánek (ČSSD; 21. 4. 2021)
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí (21. 4. 2021)
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí (21. 4. 2021)
Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD; 21. 4. 2021)
Jmenování nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka
9
Fotogalerie

Reakce na Zemana: Oddechli jsme si, že nejde přímo proti českým zájmům, zní z opozice

Prezident Miloš Zeman podle opozičních politiků pootevřel svým projevem k vyšetřování výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 dveře ruské dezinformační kampani. Rozmělnil a zpochybnil podle nich už známé informace. V komentářích na sociálních sítích se také pozastavili nad tím, že se prezident nenechal informovat zástupci Bezpečnostní informační služby. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) konstatoval, že je rád za to, že v základních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě.

"Potvrdil, že ho vláda informovala, potvrdil, že naše kroky podpořil. Jsem rád, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě," napsal Hamáček ČTK. V narážce na konstatování Zemana, že má Hamáčka rád, doplnil, že má Zemana také rád, proto ho nechce kritizovat.

Podle předsedy ODS Petra Fialy "mimořádný projev" prezidenta nic mimořádného nepřinesl. "Miloš Zeman to všechno mohl říct už před týdnem. Jsme v absurdní situaci: celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům České republiky. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme," uvedl. Podle poslance hnutí STAN Jana Farského měl Zemanův projev základní účel - otevřít brány pro ruskou dezinformační kampaň. "Rozmělnil, zpochybnil, verzi “kdo ví, jak to bylo” podpořil," uvedl.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že od vrchního velitele ozbrojených sil by očekával, že umí analyzovat rychleji. "Nechápu, že se nesetkal s řediteli našich informačních služeb. Zcela vynechal zásadní události v Británii v roce 2018, které přinesly důležité momenty i pro vyšetřování okolo Vrbětic!," napsal.

Po dlouhém čekání Zeman podle předsedy STAN Víta Rakušana opět ukázal, že v těžkých chvílích země nutně postrádá hlavu státu, která se postaví na stranu občanů. "Jako člen sněmovního bezpečnostního výboru musím konstatovat, že nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen," uvedl na twitteru. Informace, které dostali poslanci výboru, jsou podle Rakušana úplné. "Na základě toho se musím postavit na stranu našich zpravodajců. Mohu se jen dohadovat, proč zlehčuje agresi Ruské federace. Mohu se jen dohadovat, proč otevírá brány pro dezinformační kampaně," uvedl.

Podobně se vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Ve Sněmovně, ale i našim partnerům v EU a NATO byly předloženy důkazy. Přesto pan prezident hovoří v rovině hypotéz a zpochybňuje důvěryhodnost bezpečnostních služeb vlastní země. Věřím, že nehledě na tento relativizující projev vláda bude pokračovat v sebevědomé politice," komentoval projev.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nešlo o projev pro české občany, ale pro Ruskou federaci. "Bagatelizace, vnášení pochybností, pomlouvání. To vše umně zaobaleno. Tohle není prezident. Díky hlasům ANO, ČSSD, SPD a KSČM neprošla ve Sněmovně ústavní žaloba. Budu dělat vše pro to, aby většina po volbách byla jiná," uvedla.