Jak by na kauzu Vrbětice reagovali dva hlavní sokové Miloše Zemana z prezidentských voleb

Jak by na kauzu Vrbětice reagovali dva hlavní sokové Miloše Zemana z prezidentských voleb Zdroj: Reflex

Dnes promluvil Zeman. A co kdyby tehdy nevyhrál? Takto by na Vrbětice reagovali jeho hlavní sokové

Po více než týdnu vyčkávání se dnes hodinu před polednem prezident Miloš Zeman v televizi vyjádří k údajným útokům ruské vojenské rozvědky na muniční sklad ve Vrběticích. Jak by na totéž reagovali jeho nejsilnější soupeři z obou prezidentských voleb? Karel Schwarzenberg i Jiří Drahoš se vyjádřili exkluzivně pro Reflex.

S Milošem Zemanem prohráli až ve druhém kole prezidentské volby v roce 2013, respektive 2018. První o 9 %, druhý dokonce jen o necelá 3 %. Přestože na „kdyby“ se v politice ani v životě nehraje, je zajímavé mít představu, jaká by byla reakce české hlavy státu v případě jejich vítězství. Přinejmenším pro srovnání. Reflex proto v pátek požádal Karla Schwarzenberga i Jiřího Drahoše o odpověď na následující dotaz:

Kdybyste byl na místě prezidenta Miloše Zemana, jaká by byla vaše reakce na kauzu Vrbětice (jak načasování, tak obsah sdělení)?

Rozsah ani forma odpovědi nebyly nijak limitovány. Oba někdejší prezidentští kandidáti výzvu přijali a v sobotu e-mailem doručili své odpovědi. Přinášíme je přesně v té podobě, v jaké do redakce dorazily.

Karel Schwarzenberg:

„Asi bych se nejpozději v neděli, hned po tom odhalení, vyjádřil. Řekl bych, že jsem zděšen zločiny, které agenti GRU spáchali na naší půdě. Podporuji a vítám reakci české vlády, která byla razantní a jasná. Doufám, že se v budoucnu vztahy s Českou republikou a Ruskou federací zase uklidní, ovšemže na bázi rovný s rovným.“

Jiří Drahoš:

„Skutečný státník se pozná podle toho, jak dokáže obstát v krizových situacích. V takto vážné situaci nesmí prezident mlčet – musí bez průtahů oslovit národ a dodat mu potřebný klid a sebedůvěru. Platí totiž, že v určité chvíli se mlčení stává zradou.

Kdybych byl ve funkci hlavy státu, pozval bych si nejvyšší ústavní činitele a klíčové ministry, abychom se dohodli na společném postupu. Následně bych vystoupil spolu s premiérem a společně bychom představili postoj České republiky a všechny důležité kroky, které hodláme provést. Nejvyšší politická reprezentace musí mluvit jedním jazykem, jak směrem k vlastním občanům, tak k našim spojencům v zahraničí. Je třeba dát jasně najevo, že hodláme vystupovat jako hrdá a sebevědomá země. 

Prezident je rovněž vrchním velitelem ozbrojených sil – nečekal bych proto nikde v koutě a intenzivně bych spolupracoval s velením naší armády i s tajnými službami, a činil své další kroky na základě jejich nezvratných důkazů.

Jako prezident České republiky bych zkrátka vystupoval přesně tak, jak jsem slíbil při své kandidatuře – hájil bych tvrdě zájmy naší země a všech jejích obyvatel, a v době krize, jakou zažíváme nyní, bych se snažil aktivně sjednocovat společnost.“

Dále dnes na Reflex.cz sledujte:

V 11 hodin prezident Zeman promluví v televizi Prima. Reflex bude o obsahu jeho sdělení obratem informovat a informace bude průběžně aktualizovat přímo během vysílání.

Následně se komentátor Bohumil Pečinka podělí se čtenáři o svůj pohled na to, co prezident po týdnů vyčkávání řekl a jaký to může mít dopad.

Šéfredaktor Marek Stoniš bude o Zemanově projevu hovořit s bývalým ministrem zahraničních věcí a nynějším europoslancem Alexandrem Vondrou.

Průběžně vám zprostředkujeme také reakce dalších politiků.

Podrobně se dopady vrbětické kauzy budeme zabývat i v tištěném Reflexu, který vyjde ve čtvrtek 29. dubna.