Video placeholde
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman překvapil v Lánech štáb TV Prima požadavkem na natočení mimořádného projevu. (24. 4. 2021)
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí (21. 4. 2021)
9
Fotogalerie

Zeman si nechává otevřená vrátka. Kauzu Vrbětice rozmělňuje, připouští dvě vyšetřovací verze

Prezident Miloš Zeman prolomil týdenní mlčení ke kauze výbuchů ve Vrběticích. Pokud někdo očekával jednoznačnou podporu vyšetřovací verzi o zapojení ruské rozvědky do operací na svrchovaném území České republiky, která vedla k česko-ruské diplomatické krizi, nedočkal se. Ujišťování vlády o plné podpoře jejích kroků hlavou státu bylo mírně řečeno nadnesené, ve skutečnosti je podmíněné.

Prezident si podle svých slov nechal předložit a zpracovat celou řadu analýz, nejen z vládních zdrojů, a po celou dobu hovořil o „podezření“ ze zapojení dvou ruských agentu v režii GRU do tzv. bulharské stopy, tedy do teroristického útoku proti obchodníkovi se zbraněmi Gebrevovi ve vrbětickém muničním areálu v roce 2014. Zahynuli při něm dva čeští občané, a materiální škody přesáhly miliardu korun.

Ze Zemanova vystoupení bylo zjevné, že tuto verzi považuje za velmi závažnou, pokud ji vyšetřování potvrdí, ale není o ní přesvědčen. Chybějí mu důkazy. Na stejnou úroveň stále dává původní vyšetřovací verzi, že výbuchy způsobila neodborná manipulace  s municí, kterou už policie opustila.

Potom příliš nedává smysl, když vyslovuje důvěru orgánům činným v trestním řízení, které pracují s jednou verzí. Pokud by důkazy o zapojení ruských agentů nebyly validní, jen stěží by vedly Babišovu vládu k vyhrocení česko-ruských vztahů a k vypovídání agentů a diplomatů z obou ambasád, i když šlo nejspíš o krok vynucený vnějšími okolnostmi.

Zeman varuje před hysterií, a přesto prý podpořil vládu v jejím náhlém obratu, když zvolila konfrontační tón s ruskou stranou, i když zatím s nejasným vyústěním a dalšími motivy v pozadí. Tento obrat ve stylu Babišova „nenecháme se Rusy zastrašit“, až příliš nápadně kontrastuje s nedávnou snahou vlády zapojit do účasti v dukovanském tendru Rosatom a nakoupit neregistrované vakcíny Sputnik V.

Po prezidentově vystoupení se zdánlivá jednota s vládou rozdrolila. Zatímco Zeman teprve očekává důkazy o účasti ruských agentů při vyvolání explozí, Babiš je z jejich zapojení šokován.

„Je to něco nevídaného, nepochopitelného a absolutně nepřijatelného. Proto jsme reagovali velice tvrdě a vyhostili jsme osmnáct diplomatů, kteří podle našich bezpečnostních složek pracují pro různé zpravodajské služby Ruské federace,“ tvrdí Babiš, jenže v jeho případě je nutné mít na paměti jeho názorovou pružnost.

Zeman, který je považován za trojského koně zájmů Kremlu v české politice, zvolil opatrný tón a nechává si otevřená vrátka. Kam se nakonec pohne premiér Babiš a jeho vláda, se i pod dojmem tohoto vystoupení teprve ukáže.