Václav Klaus versus Petr Fiala

Václav Klaus versus Petr Fiala Zdroj: Reflex

Exprezident Václav Klaus během rozhovoru pro Blesk v lednu 2021
Exprezident Václav Klaus během rozhovoru pro Blesk v lednu 2021
Křest nové knihy exprezidenta Václava Klause (16. 12. 2020)
Křest nové knihy exprezidenta Václava Klause (16. 12. 2020)
Koalice SPOLU: Petr Fiala (ODS)
9
Fotogalerie

Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

Reflex oslovil prvního a posledního předsedu ODS, aby odpověděli na devět otázek o historii i současnosti strany v souvislosti s třiceti lety od jejího založení.

Třicet let je dlouhá doba a je jasné, že tolik let se politická strana nějakým způsobem vyvíjí. Jak byste popsal ideový vývoj ODS od jejího založení do dneška?

Václav Klaus: ODS se už více než jedno desetiletí posouvá od pravicové občanské a demokratické strany k levicové pravdě a lásce, k modernímu progresivismu. Ztrácí své původní charakteristické rysy. Dnes je nerozlišitelná od dalších stran, které se bojí přihlásit jak k levici, tak k pravici. Přibližuje se bývalému Občanskému hnutí či Unii svobody.

Petr Fiala: Všichni jsme se za těch třicet let změnili, celá země je v úplně jiné situaci než těsně po pádu socialismu, který velká část občanů ani nezažila. Strany všude na Západě se potýkají s odlivem členstva, reagují na nové výzvy, mění způsob práce a komunikaci, protože se zásadně proměnila společnost, média a přišel internet. Týká se to samozřejmě i ODS. To základní ale naštěstí přetrvalo. ODS vznikla z Občanského fóra na základě přesvědčení, že parlamentní demokracie se neobejde bez standardních politických stran. Že normální politika není něco nechutného, ale že je to naopak záruka svobodné společnosti. A od té doby v české politice už třicet let reprezentuje hodnoty střední třídy a nabízí rozumnou pravicovou politiku pro aktivní, hodnotově orientované voliče.

Takže přestože se ODS nutně vyvíjí, naše základní principy jsou stále aktuální. Neseme v sobě étos listopadu 1989, hodnoty svobody, demokracie, kapitalismu a příslušnosti k Západu. Tím se orientujeme i v těžkých časech a ve chvílích, kdy mnozí orientaci už ztratili. To je skvělá zpráva a mám velkou radost, že mohu být u toho.

Kdybyste měl charakterizovat dnešní ODS jedním slovem, jaké by to bylo?

Václav Klaus: Jedno slovo by mohlo být chápáno jako urážka. Je to opoziční strana, která změkla a o vstup do vlády příliš vážně neusiluje. V opozici se zabydlela. Nic jí tam nechybí.

Petr Fiala: Jedním slovem? To je přece jasné: ODS!.

Které období bylo podle vás pro ODS nejúspěšnější z hlediska toho, co se jí dařilo prosadit ze svých programových zásad?

Václav Klaus: Nejúspěšnější byla určitě první vláda ODS, která dala naší zemi pevné základy přechodu od komunismu k demokracii a kapitalismu. Byla to ODS v prvních zhruba pěti letech od svého vzniku. Tedy do chvíle, než v ní začali vítězit ti, kteří sice „v Sarajevu“ ještě prohráli, ale jimž už dnes tato strana patří.

Petr Fiala: Každé období mělo své výzvy, své úspěchy, ale také problémy. Nepochybně největší šanci prosazovat svůj program měla ODS tehdy, když byla ve vládě. Navzdory rozšířené mediální zkratce ale v posledních třiceti letech ODS vládla v České republice jen zhruba dvanáct let. Výrazně ovlivnila v 90. letech naši cestu ke kapitalismu a prosperitě, upevnění naší parlamentní demokracie, měla velký podíl na našem vstupu do NATO a EU. Vlády ODS na přelomu desátých let tohoto století dokázaly snížit daně, modernizovat státní správu a upevnit naši pozici mezi západními demokraciemi. Své programové priority ale ODS dokázala prosazovat i z opozice – naposledy například tehdy, kdy se nám podařilo zrušit superhrubou mzdu a snížit daň z příjmu, jeden z pilířů našeho programu. Jsem přesvědčen, že ODS se vždy, ať už byla ve vládě, nebo v opozici, snažila držet svých programových zásad, hodnot a principů, kterým věří její členové. Chyb se nevyvaruje nikdo, ale tohle základní směřování ODS je nezpochybnitelné. Proto jsem ji také vždy volil.

A naopak – ve kterém období se podle vás ODS nejvíce odchýlila od svých zásad a ideálů a v čem?

Václav Klaus: Dlouho jsem si myslel, že to bylo v éře Topolánka, i když tam to určitě začalo. Teď vidím, že se nejvíce odchyluje až nyní – je to zesíleno nesmyslným projektem SPOLU a nedávno deklarovanou Fialovou připraveností vládnout s piráty.

Petr Fiala: Samozřejmě těch okamžiků, které vzbuzovaly u voličů pochybnosti, je více. Někoho napadne dlouhé období opoziční smlouvy, jiný si vzpomene na zvyšování daní v době ekonomické krize navzdory předvolebním slibům. Ale buďme v tom hodnocení minulosti opatrní. ODS nikdy nevládla sama, vždy musela vytvářet koalice, dělat kompromisy, reagovat na změny politiky a společnosti. Možná to nejpodstatnější je, že jsme chyby vždycky dokázali pojmenovat, vyříkat si je a poučit se z nich. Nakonec do čela ODS jsem přišel ve chvíli, kdy byla na dně a kdy si mnozí mysleli, že se už nemůže zvednout. Ale dokázali jsme to, mimo jiné i proto, že jsme pro voliče přesvědčivě obnovili ideály, na nichž byla ODS postavena, a současně jsme začali nabízet moderní pravicovou politiku.

Spatřujete na tuzemské politické scéně nějakého přirozeného partnera pro spolupráci s ODS, případně jakého (nad rámec předvolební koalice SPOLU)?

Václav Klaus: To je nezajímavá, mě se vůbec netýkající otázka. Nemám důvod se nad ní zamýšlet. Když však sleduji dnešní ODS, jejím přirozeným partnerem jsou opravdu asi piráti.

Petr Fiala: Koalice SPOLU přece právě spojuje strany, které jsou naším přirozeným partnerem – hodnotově konzervativní KDU-ČSL a ekonomicky liberální TOP 09. Nedával bych ji do závorky, jak je to ve vaší otázce. Je to odvážný projekt, který vyžadoval mnoho politické představivosti, schopnosti překonat křivdy z minulosti a jenž obsahuje silnou vizi, jak udělat středopravicovou politiku opět vítěznou. To je přece velká věc a věřím, že koalice SPOLU vyhraje volby.

Koho považujete za největšího ideového soka ODS na současné tuzemské politické scéně a proč?

Václav Klaus: Za největšího nepřítele dnešní ODS vidím ji samu. Říkám to smutně i s vědomím toho, že je dnes v řadách ODS určitě ještě nemálo těch, kteří by si přáli její jiné směřování, a hlavně její návrat k původním idejím a postojům.

Petr Fiala: To je jednoduché: největším ideovým soupeřem je levice a populisté, ale to je dneska vlastně taky levice. Tedy Babišovo hnutí, komunisté a socialisté. A ideovým soupeřem je samozřejmě také „nová levice“, kterou představují piráti. Ale když se ptáte na ideové soupeře, tak to neznamená, že jsou všichni stejní a že představují pro společnost stejné nebezpečí. Třeba s piráty se zcela jistě neshodnu na řadě věcí, současně je ale třeba přiznat, že v opozici v mnoha tématech dokážeme dobře spolupracovat.

V čem vidíte v současnosti největší rizika pro demokratický vývoj společnosti?

Václav Klaus: Dnešní ODS si asi myslí, že naším a jejím největším nepřítelem je Rusko, Čína, vakcína Sputnik a dostavba Dukovan. Já si myslím, že by za hlavního nepřítele naší společnosti měla ODS považovat dnešní vývoj západního světa – stále posilující a k nám se šířící ideologie multikulturalismu, genderismu, klimatického alarmismu, kovidismu a evropeismu. Tyto ideologie bohužel i dnešní ODS přijala za své, ač je v počátcích totálně odmítala.

Petr Fiala: Nedávno jsem o tom hovořil ve svém projevu při příležitosti podepsání koaliční smlouvy koalice SPOLU. Mluvil jsem o třech hrozbách. Jednou z nich je hrozící ekonomická krize, která souvisí s pandemií a se špatnou politikou současné vlády. Druhým rizikem je krize vzdělávání – chcete-li, riziko neschopnosti našich dětí konkurovat vyspělému světu. V neposlední řadě je to riziko oslabení naší příslušnosti k Západu. Ještě nikdy nebylo uvnitř našich hranic tolik ochotných pomocníků, kteří pracují na tom, aby se naše země znovu dostala do područí východních autoritativních režimů. A samozřejmě i uvnitř západních demokracií se děje plno věcí, nad nimiž občas zůstává rozum stát. O svobodu musíme bojovat každý den.

Kde vidíte ODS za 10 let?

Václav Klaus: Nezajímá mne, kde bude ODS za 10 let. Zajímá mne, kde bude v tu dobu Česká republika. A tady mám velké obavy a starosti. ODS bude patrně už přetransformována na OPS (což nebude znamenat „obecně prospěšná společnost“, ale spíše Občanská pirátská strana).

Petr Fiala: Jako nejsilnější vládní stranu, jež dovedla Českou republiku mezi nejúspěšnější země na světě.

Proč ODS vlastně neslaví 30 let založení?

Václav Klaus: Dnešní ODS to neslaví proto, že se ke svým základům nehlásí. Spíše se od nich distancuje, což dělá výslovně a explicitně. Tím potvrzuje všechny mé předcházející odpovědi.

Petr Fiala: Jak jste na to přišli? Nikdo, myslím, neslaví své narozeniny týden dopředu, kdy mi kladete tuto otázku. ODS své výročí velmi důstojně oslaví. Jsme samozřejmě limi­továni pandemickou situací a souvisejícími opatřeními, takže třeba nemůžeme udělat větší shromáždění členů, slavnostní kongres, věci, o kterých jsem dříve v souvislosti s tímto výročím přemýšlel. Přímo na den našeho založení jsem svolal výroční za­sedání naší výkonné rady, nechali jsme připravit rozsáhlou publikaci o historii ODS, kterou ve středu slavnostně pokřtíme, našemu výročí se budeme věnovat na sociálních sítích a slavit budeme všemi způsoby, jež jsou dnes možné. Však také máme co.