Video placeholde

Jurečka: Spolupráce s Piráty je jediná možnost, adopci dětí homosexuály odmítám, manželství chci ochránit

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka věří, že koalice SPOLU v podzimních volbách uspěje. Její lídr a předseda ODS Petr Fiala by podle něj byl dobrý premiér, lepší než Ivan Bartoš. Jurečka kritizuje vládu za poslední kroky, měla prý lépe připravit otevření škol a obecně rozvolnění. Je proti manželství pro všechny, naopak ho chce ochránit v Ústavě jako svazek muže a ženy.

Jurečka by v tuhle chvíli rozvolnil víc než vláda. Povolit setkávání 20 lidí venku a 10 vevnitř je podle něj v pořádku. Pokud podle něj vláda chtěla dál život v Česku omezovat víc, měla ve sněmovně protlačit prodloužení nouzového stavu, protože současná situace je v rámci pandemického zákona protizákonná. Jurečka odmítá, že by některými svými výroky opozice důvěru v opatření zhoršovala.

Udělám maximum pro to, abychom vyhráli, říká Jurečka. Povolební spolupráce s Piráty a Starosty je podle něj jediná možná. Připouští, že bude třeba najít řadu kompromisů, tak jako se hledaliy s ODS a TOP 09. Je možné vést diskuzi o úpravách v daních, včetně případného zvyšování, ale nemělo by stoupnout celkové daňové zatížení lidí.

Udělali jsme chyby a jsme si jich vědomi, nechceme je opakovat, říká Jurečka. To, že je koalice SPOLU spojením tradičních stran, je podle něj výhoda. S partnery se KDU-ČSL shodne i na prioritě ochrany životního prostředí, včetně většího důrazu na obnovitelné zdroje a třeba podporu fotovoltaiky, a směřování k bezemisní ekonomice. Další pilíř vidí v podpoře rodiny.

Ochranu manželství jako svazku muže a ženy chceme prosadit do Ústavy, říká Jurečka. Je to podle něj důležitý signál, že si stát váží rodičů a rodiny a právě spojení muže a ženy. Odmítá návrh na uzákonění manželství pro všechny, tedy i pro homosexuální páry, zároveň je proti umožnění homosexuálům adoptovat děti. Dítě podle něj má mít předpokládané právo na matku a otce.

Jak argumentuje Marian Jurečka v otázce adopcí homosexuálními páry? Shoduje se na tom s koaličními partnery? V čem teď chybuje vláda Andreje Babiše? A je ve hře povolební spolupráce s ANO?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>