Video placeholde

Dana Drábová: Rusko bych z tendru na Dukovany vyřadila, chce nás zpět do sféry vlivu, je to jako se Sputnikem V

Je to hra a zdržovací taktika, říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová o podivné situaci kolem dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Sama je z ní překvapená a nerozumí krokům vlády, respektive ministra průmyslu a obchodu Havlíčka, který v rámci další fáze tendru do něj dál zapojuje ruský Rosatom. Drábová říká, že pokud už byl vyřazen čínský uchazeč, měl by stát vyřadit i Rusko.

Vybíráme si partnera, který tady vliv bude mít během stavby, ale i potom, v případě Ruska by šlo o návrat do jeho sféry vlivu, upozorňuje Drábová. Varuje, že i v souvislosti s problémy, které Rosatom už v jiných zemích měl, může dojít k průtahům ve stavbě a dalšímu prodražení.

Jsem z toho div živa, člověk by si řek, že tady někdo vrtí psem, míní Drábová. Rusko se podle ní ze zadávací dokumentace nedozví nic, co by už nevědělo. I proto úplně nerozumí tomu, co se děje. Vyřazení Ruska z tendru pro příští vládu případně bude komplikovanější, ale stále možné.

Rusko umí dokonale hrát mocenské hry a hraje je tak dnes na poli vakcín, Sputnik V je podobná hra jako ta se stavbou jaderných elektráren, říká Drábová. Podobnost mezi Sputnikem V a Dukovany je i v tom, že může být problém dotáhnout ho kvalitně za slibovanou cenu do konce.

Podle Drábové teď může Rusko uplatňovat svůj vliv na politiky, včetně prezidenta, ale pak je tu ještě intenzivní zájem „kapitánů průmyslu“, kteří doufají, že na dostavbě vydělají, podobně jako před desítkami let v případě Temelínu. Právě vliv průmyslníků mimo jiné i na prezidenta může být podle Drábové v otázce účasti Rosatomu na dostavbě Dukovan klíčový. Zároveň je tu zájem investora, aby se projekt nezastavil.

Proč podle Dany Drábové dostavba Dukovan českou energetickou situaci neřeší? Čím bude potřeba nahradit uhelné elektrárny? V čem je účast Ruska v tendru problémová? A věří, že se povede vše dovést do zdárného konce?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>