Video placeholde

Donutil: Otec byl velmi přísný, dnes by asi skončil ve vězení, lékařka mě špatnou léčbou epilepsie málem zabila

Dřív se mi dopředu dívalo krásně, teď je každý den, kdy se ráno probudím a jsem zdráv, výhra, říká herec Miroslav Donutil, který brzy oslaví 70. narozeniny. Česka televize uvede v té souvislosti dokument Pan herec Miroslav Donutil. Název je pro Donutila poctou, které si váží. V rozhovoru popisuje svůj vztah k divákům, důvody pro odchod z Národního divadla, vztah s otcem i problémy s epilepsií.

Epilepsií trpí Donutil od 18 let. Kvůli špatné medikaci a přístupu jedné lékařky říká, že málem zemřel. I díky pomoci svého hereckého kolegy se ale dostal do lepší péče a teď už je na tom přes 17 let výrazně lépe. Epilepsie má podle něj i svá pozitiva. Například se kvůli ní nemohl opíjet, díky čemuž má teď víc energie.

Otec byl velmi přísný, dnes by za to možná skončil ve vězení, líčí Donutil. Prý si ale fyzické tresty někdy zasloužil. Říká, že otec byl přesvědčený komunista, ale byl spravedlivý. Například po roce 1968 mu byl kvůli „vyhnání“ okupačních vojáků z areálu soudu, kde pracoval, zastaven kariérní postup. Podle Donutila otec prozřel až ve velmi pozdním věku a leccos si uvědomil, i když o tom otevřeně nemluvil.

Donutil se kvůli pohledu na minulý režim s otcem střetával. Smrt otce mnou hodila o zeď, popisuje herec. Vzpomíná, jak se to dozvěděl během natáčení a jak přesto musel pokračovat a hrát zábavné scény. Tvrdí přitom, že radši než film nebo televizi má divadlo. Nejvíc mu pro jeho umění dala zkušenost z divadla Husa na provázku, které prý bylo za minulého režimu něco jako protikomunistická guerilla.

Narodní divadlo mi nechybí, tvrdí Donutil. Říká, že se rozhodl odejít sám a že tehdy nehrály roli změny, které se tamděliy. Nešlo ve skutečnosti o protest a prý byla chyba, postavit se tehdy proti ministru kultury Jiřímu Balvínovi. Dostal se zbytečně pod tlak médií. Donutil říká, že do Národního divadla nastoupil a pak i odešel v ten pravý čas. Začátky pro něj přitom nebyly jednoduché.

Jaká je pro Miroslava Donutila ta nejdůležitější role? Jak vzpomíná na své dětství? Jak se vyvíjel jeho vztah s otcem? V čem je jeho herectví specifické? A chybí mu dnes v televizi zábavné pořady? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>