Video placeholde
Série Božena Němcová České televize
Série Božena Němcová České televize
Božena, Česká televize
Anna Kameníková jako Božena Němcová
Série Božena Němcová České televize
11
Fotogalerie

Anna Kameníková: Sexuální scény byly nepříjemné. Boženu Němcovou manžel fackoval, ale tehdy to bylo na místě

V té době bych žít nechtěla, ženám se tehdy opravdu nežilo dobře, říká herečka Anna Kameníková o době Boženy Němcové, kterou ztvárňuje v nové miniserii ČT Božena. Po konci dlouhého natáčení si ostříhala vlasy a začala pracovat v sýrárně, kde mohla trochu „vypnout“. Nechce brát role pro peníze, zas tak ji prý hraní nebaví. Naopak ji pořád baví vařit, i když další kuchařku už neplánuje.

Do sýrárny nastoupila měsíc před covidem a říká, že díky tomu se doma nezabila, protože taky podléhala depresím a katastrofickým scénářům. Práce ji baví i proto, že herectví jí k naplnění nestačí. Navíc je pro ni jídlo hodně důležité, dělá prý lidi šťastnými a je to tak trochu všechno. Popisuje, jak jí manuální práce pomáhá, když se cítí zaseknutá a moc o sobě přemýšlí, což se jí stává.

Při natáčení Boženy si Kameníková poničila vlasy, které měla nabarvené a prodloužené. Proto je oholila a říká, že už je nikdy nechce nechat narůst. Sexuální scény, které jsou součástí série, pro ni byly nepříjemné. Tvrdí ale, že se správnými lidmi a s vědomím, že to má smysl, by zvládla natočit skoro cokoliv. Je to nepříjemné, ale musí se to vydržet, dodává.

Boženu Němcovou si herečka nastudovala. Připouští, že kromě nesporných kvalit byla i v něčem „debilní“. Povedlo se jí ale prosadit navzdory tomu, že ženy to měly tehdy daleko těžší. Božena tematizuje i domácí násilí, které ale podle Kameníkové není se současnou dobou srovnatelné. Tehdy prostě bylo normální, že si muž svou ženu tak trochu vychová. Sama se v jakési ženské roli, tedy být doma a třeba vařit, cítí dobře. Je proti toxickému feminismu, zároveň ale říká, že dnes musí být každý rozumný člověk feminista a podporovat co největší rovnost.

Kameníková popisuje, že si dřív kritiku mířenou na svou osobu brala, s postupem času se to ale lepší. Lidem přijde drzá a jako spratek, s čímž je, zdá se, vyrovnaná. Naopak se to snaží ve svém herectví využít. Říká, že další žena, která ji insiruje ještě daleko víc a kterou by si možná chtěla zahrát, je Toyen. Není jí ale bohužel podobná. Miluje přitom její umění. Herečka líčí, že se sama chtěla původně stát výtvarnou umělkyní, ale prý prostě nemá talent.

Co vedlo Annu Kameníkovou k herectví? Jak si role vybírá a které by nevzala? Co ji inspiruje na Boženě Němcové? Jak se vyrovnává se zájmem médií? A opravdu nechce děti?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>