Video placeholde

Ben Cristovao: Okradli mě, lidi už jsou zoufalí, odpouštím jim. V dětství jsem chtěl být bílý, rasismus cítím pořád

Zpěvák a rapper Ben Cristovao používá hudbu k tomu, aby se mohl vyjádřit, aby byl jeho hlas slyšet. V nadsázce se dá říct, že se snaží dělat svět lepším. V upřímném a místy osobním rozhovoru mluví o vyrůstání s odlišnou barvou kůže, o přetrvávajícím rasismu a popisuje i nedávnou zkušenost se zloději.

Lidé už jsou v době covidu zoufalí, snažím se to tak vidět, říká Cristovao po tom, co mu před pár dny vykradli auto a vzali věci za více než sto tisíc. Je za to svým způsobem vděčný, jako by ho to probudilo. Obecně se snaží vidět věci pozitivně. Pracuje na nové hudbě, která už pro něj není pouhým byznysem. Chce využít svoji popularitu a lidem i něco sdělit.

Extrémně jsem chtěl být bílý, ale barvy se nezbavíte, popisuje Cristovao svoje zkušenosti s rasismem a odlišností, které zažíval už od dětství. Jeho přístup se postupně změnil, mimo jiné i díky tomu, že si ho začaly všímat ženy a vedle svých konkurentů mohl mít výhodu.

Rasismus ale podle Cristovaa není v Česku zdaleka vyřešený. V rozhovoru popisuje každodenní, malý rasismus, který i on zažívá. Třeba slovo “negr”, které občas slyší na natáčení a proti kterému se vymezoval a vymezuje. Taky mu vadí blackface, tedy často ironické zpodobnění tmavé kůže na běloších. Líčí svou zkušenost se soutěží Tvoje tvář má známý hlas, kde se ta něj jeden z umělců vydával. Vysvětluje, v čem to je právě pro něj tak urážlivé.

Taky jsem byl idiot, vysvětluje Cristovao, proč veganství nikomu nenutí. Hodně mu na něm ale záleží. Je pro něj etickou otázkou. Nechce zabíjet zvířata. Každý by si podle něj měl zkusit zabít zvíře, stejně jako on to měl zkusit před několika lety. Lituje jen toho, že nezačal s veganstvím dřív. Lidi podle něj nejsou masožrouti, ale mrchožrouti.

Co inspiruje Bena Cristovaa v hudbě? Dokáže si chránit soukromí? Co se snaží budovat za obraz na sociálních sítích? A proč není rasismus vyřešená otázka?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>